Als je denkt aan typisch Spaans eten, dan denk je wellicht meteen aan tapas, maar de Spaanse keuken heeft nog veel meer te bieden! Zowel met het ontbijt en de lunch als met het diner weten de Spanjaarden altijd iets lekkers op tafel te zetten. Inspiratie opdoen voor een typisch Spaanse maaltijd? Hieronder vind je meer informatie over een typisch Spaans ontbijt en de lunch, maar we hebben ook een top 10 typisch Spaanse gerechten opgesteld die doorgaans ’s avonds geserveerd worden. Buen apetito!

10 typisch Spaanse gerechten

Laten we beginnen met 10 typisch Spaanse gerechten. Deze gerechten worden doorgaans ’s avonds genuttigd, meestal pas veel later op de avond dan wij gewend zijn.

1. Paella

De nummer 1 kon uiteraard niet missen: paella. Als we het over typisch Spaans eten hebben, dan is dit gerecht waarschijnlijk het meest bekend. Het is een rijststoofpot die vaak wordt geserveerd met gamba’s, maar ook met kip, konijnenvlees of zelfs slakken. De paella wordt traditioneel bereid in een paellera, een pan die hier speciaal voor bedoeld is. Dat zorgt voor een knapperig tintje aan de rijst.

Paella

2. Gazpacho

Gazpacho is een koude soep, maar de echt Spaanse Gazpacho is een koude tomatensoep met rauwe groenten. Je kunt hierbij denken aan paprika, ui en komkommer. Verder wordt er vaak een scheutje azijn door gedaan en een paar druppels olijfolie. In Nederland kun je in restaurants vaak ook andere soorten gazpacho bestellen, zoals een gazpacho van meloen. De traditionele gazpacho is dus echt een koude tomatensoep. In Spanje zal je ook vaak salmorejo tegenkomen. Wat is het verschil tussen gazpacho en salmorejo? Het gaat hier bij allebei de gerechten om koude tomatensoep, maar salmorejo is dikker en er worden vaak nog wat andere dingen door gedaan, zoals knoflook. Naast het gerecht worden vaak croutons van brood, een hardgekookt ei en hamblokjes geserveerd.

Gazpacho

3. Octopus

Octopus is een gerecht dat je op heel wat Spaanse menukaarten tegen zal komen. Vaak wordt het geserveerd als ‘Pulpo a Feira’, in dunne plakjes gesneden gekookte octopus met wat zout, een druppeltje olijfolie en gerookte paprikapoeder. Soms wordt dit gerecht ook ‘Pulpo alla Gallego’ genoemd. Het wordt met name in Noord-Spanje gegeten. Ook een salade met octopus is een graag gezien gerecht in Spanje.

4. Migas

Migas is een veelzijdig gerecht dat zowel voor het ontbijt en lunch als voor het diner gegeten kan worden. Oorspronkelijk werd het door de herders meegenomen wanneer zij met hun schapen door de bergen trokken. Migas is Spaans voor broodkruimels en dit vormt dan ook de basis voor dit typisch Spaanse gerecht. Het is een combinatie van broodkruimels, chorizo, spek, knoflook, paprikapoeder, peper en olijfolie. Inmiddels wordt het gerecht op diverse manieren bereid, dus je kunt je eigen creativiteit gebruiken.

5. Bacalao

Ook bacalao mag niet ontbreken aan dit lijstje met typisch Spaanse gerechten. Het is eigenlijk gezouten kabeljauw, die werd meegebracht door vissers die ver van huis gingen. Je vindt de vis namelijk niet echt in Spaanse wateren. Om de vis onderweg goed te houden, werd deze gezouten en dat is ook vandaag de dag nog de traditie. In Nederland noemen we dit gerecht ook wel klipvis of bakkeljauw. In Brabant wordt het labberdaan genoemd.

Lees ook:  De mooiste reisbestemmingen 2023

6. Cocido madrileno

Natuurlijk hoeven we niet te raden waar dit typisch Spaans eten eigenlijk vandaan komt. Want Madrileno kan iedere Spanjeliefhebber verstaan. Deze Madrileense stoofpot wordt gemaakt op basis van kikkererwten en wintergroenten. Het vlees mag niet ontbreken aan dit gerecht, alleen varkensvlees is niet genoeg, vinden de Madrilenen. Er moet ook zeker nog spek en worstjes bij. Bij de Spanjaarden serveren ze de stoofpot als voor- en hoofdgerecht. Ze laten het vocht er namelijk aflopen om dit als soep vooraf te serveren. De ingrediënten die overblijven, vormen dan het Spaanse hoofdgerecht.

7. Fabada

De Spanjaarden zijn goed in stoofpotjes en dat blijkt ook wel weer uit de fabada. De naam is gebaseerd op het belangrijkste ingrediënt van deze stoofpot: fabas. Dit zijn witte bonen die behoorlijk lang gekookt moeten worden voor de Spaanse stoofpot. Vlees is ook bij deze stoofpot niet onbelangrijk. Er worden vaak chorizo en buikspek bij gegeten, maar ook morcilla, de bekende Spaanse bloedworst, wat veel lekkerder smaakt dan dat het klinkt.

8. Tortilla de patatas

Wist je dat de tortilla ouder is dan je denkt? Al in het begin van de 19de eeuw wordt er over dit gerecht gerept in geschriften die bewaard zijn gebleven. Eigenlijk is het een soort omelet met aardappel en het wordt dan ook wel eens de Spaanse frittata genoemd. Er gaat namelijk ook behoorlijk wat ei doorheen. Je bakt eerst schijfjes aardappel met ui (optioneel). Vervolgens kluts je de eieren en maak je dit wat op smaak met kruiden, zoals peterselie, knoflookpoeder en geraspte kaas. Voeg de gebakken aardappelschijfjes met ui aan het mengels toe en bak dit in een pan zoals je een omelet zou bakken. Je kunt er bijvoorbeeld ook chorizo, courgette of andere lekkere groenten doorheen doen. Een wrap wordt ook wel eens een tortilla genoemd, maar dit is eerder Mexicaans.

Tortilla de patatas

9. Croquetas

Wie dacht dat je alleen in Nederland kroketten kon bestellen, had het mis. Croquetas zijn ontzettend populair eten in Spanje. Het is overigens niet exact hetzelfde als de Nederlandse kroket. Croquetas worden bijvoorbeeld met allerlei ingrediënten gemaakt. Dat gaat van een typisch Spaanse ham tot champignons en kabeljauw.

10. Gambas al ajillo

Gek op gamba’s met knoflook? De Spanjaarden ook! Gambas al ajillo zijn dan ook een typisch Spaans gerecht. Het wordt vaak bereid met wat paprikapoeder, citroensap en chilipoeder. Ook peterselie wordt vaak aan dit gerecht toegevoegd. Zeker op warme zomerdagen is dit altijd een succes.

Lees ook:  10 typisch Roemeense gerechten, van soep en worst tot snacks en gebak
Gambas al ajillo

Vegetarisch Spaans eten

Wil je vegetarisch Spaans eten? Zoals je hebt kunnen lezen, zijn veel gerechten in Spanje rijk voorzien van vlees. Maar natuurlijk zijn er ook lekkere mogelijkheden voor de vegetariërs onder ons. Denk bijvoorbeeld aan Pisto Manchego. Ook gazpacho is vaak vega.

Pisto Manchego

Pisto Manchego is een heerlijk makkelijk gerecht van rijpe tomaten en groene paprika’s. Snijd de paprika’s fijn en bak ze in een ruime hoeveelheid olijfolie. Worden ze lichtbruin? Dan kun je het tomatenmengsel met wat zout toevoegen. Haal wel het vel van de tomaten.

Hoe laat eten in Spanje?

Hoe laat wordt er meestal gegeten in Spanje? Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, wordt het diner veel later genuttigd dan wij in Nederland en België gewend zijn. De lunch wordt doorgaans pas tussen 14.00 en 16.00 uur genuttigd en het diner vaak ongeveer tussen 21.00 en 23.00 uur. Vooral in het weekend en in de zomermaanden wordt het vaak laat.

Typisch Spaans ontbijt

Wil je een typisch Spaans ontbijt klaarmaken? Het ontbijt wordt in Spanje ‘desayuno’ genoemd en bestaat vaak uit niet meer dan een croissant of ander zoet broodje met koffie erbij. Maar traditioneel was het ontbijt in Spanje veel uitgebreider. Dan werden er vaak churros gegeten, gefrituurde deegstengels met suiker en kaneel. Een combinatie met warme chocolademelk was helemaal niet ongewoon zo op de vroege ochtend.

Typisch Spaanse lunch

Vaak is de lunch in Spanje uitgebreider dan het avondeten. Het is dan ook niet vreemd als je een driegangenmenu voor de lunch geserveerd krijgt. Doorgaans krijg je een soep of salade vooraf en kun je als hoofdgerecht een vis- of vleesgerecht kiezen, bijvoorbeeld een van de typisch Spaanse gerechten uit de top 10 hierboven. Bij een uitgebreide lunch hoort uiteraard ook een toetje. Meestal bestaat die uit fruit, maar er zijn ook andere Spaanse zoetigheden.

Spaanse desserts

Een van de bekendste Spaanse desserts is crema catalana, de Spaanse variant op crème brûlée, een vanillevla met gebrande suiker. Ook arroz con leche is niet ongewoon, dit is een soort romige rijstepap. Flan is een pudding en kan eigenlijk overal van gemaakt zijn. Denk hierbij aan een dadelpudding of aan een appelpudding. Houd je meer van ijs? Dan is het zoeken naar ‘helado’ op de menukaart. Helado de azafran is heel speciaal, dit is namelijk saffraanijs!

Typisch Spaanse tapas

Op vakantie in Spanje kan je beslist niet om de tapas heen en wij doen dat uiteraard ook niet. Binnenkort komen we terug met een uitgebreid artikel over Spaanse tapas. Houd onze Facebookpagina in de gaten als je op de hoogte wilt blijven.

Spaanse receptenboeken

Hieronder kun je nog wat inspiratie opdoen voor Spaanse receptenboeken.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *