Op vakantie in januari? Wat dacht je van La Gomera? Wie de winterse kou wil ontvluchten zal de Canarische eilanden wellicht op de agenda zetten. Tenerife is een zeer populaire bestemming. Maar overweeg ook eens het La Isla Magica, het bloemeneiland of het wandeleiland. Deze bijzondere namen gaven reizigers aan La Gomera. Het eiland kan via een dagtrip vanaf Tenerife worden bezocht, maar je kan er ook verblijven. Wat moet je weten van La Gomera?

Wat je moet weten over La Gomera

La Gomera is het op een na kleinste bewoonde eiland van de Canarische archipel. Het heeft een ronde vorm met een doorsnede van ongeveer 24 kilometer. Het eiland behoort sinds ongeveer 1400 bij Spanje. Columbus gebruikte het als laatste tussenstation voordat hij verder voer naar Amerika. Zijn huis uit die tijd is een bezienswaardigheid in de hoofdstad San Sebastian de La Gomera. Er wonen ongeveer 20.000 mensen permanent op het eiland. Vroeger waren deze voornamelijk in de agrarische sector werkzaam, tegenwoordig in de toeristenindustrie.

Hoe kom je op La Gomera?

Met de boot is het 50 minuten varen vanaf Tenerife. Er is ook een vliegveld dat uitsluitend wordt gebruikt voor vluchten binnen de archipel.

Wat is het voor weer op La Isla Magica?

In januari is de gemiddelde temperatuur overdag rond de 21°C. Regen is mogelijk maar niet overvloedig. Ook de andere maanden van het jaar kun je er rekenen op heerlijk weer. In het noorden van het eiland is het meestal wat koeler, terwijl het zuiden erg veel zonuren kent. Voor ieder wat wils dus.

Lees ook:  Bezoek eens een onbekende stad in Europa: Limerick, Ierland 

Wat is er te zien op La Gomera?

Het eiland is vooral interessant voor natuurliefhebbers en wandelaars.

1. Garajonay National Park

Dit is het groene hart van hef eiland waar het restant van de vulkaan die het eiland heeft gevormd nog duidelijk is te herkennen. De passaatwinden zorgen voor een constante aanvoer van vocht, ook in de zomermaanden waar de rest van het eiland kurkdroog is. Het hoogste punt ligt op bijna 1.500 meter en je kan hier het gehele jaar wandelen. In januari is een jasje aan te bevelen.

2. Laurierbossen

Ver voor de ijstijden waren de laurierbossen over heel Europa verspreid. Nu komen ze alleen nog op enkele eilanden voor. Als je de top van de Garajonay beklimt, kom je in een vreemde wereld terecht. Het is een regenwoud maar zonder woudreuzen. De laurierbomen zijn vaak oud, knoestig en grijs. De rest van de ruimte wordt ingenomen door donkergroen loof van jeneverbessen en boomheide. Twee soorten van unieke laurierduiven waarschuwen de bezoekers met een spookachtig koeren. Plotseling schiet er een 50 centimeter lange hagedis weg die alleen hier voorkomt. Eeuwenlange isolatie heeft gezorgd voor een uitzonderlijk stukje natuur.

3. Los Organos

Een deel van de kust is bezaaid met basaltzuilen, bizar en indrukwekkend. Op sommige plaatsen doen ze denken aan orgelpijpen en daaraan danken ze ook de naam. De rotsformaties zijn alleen vanaf zee te bekijken. Het landschap is zo ruig dat alleen zeevogels het kunnen gebruiken om te nestelen. De excursies begingen in Valle Gran Rey.

4. Wandeltochten op La Gomera

Ongeacht waar je ook begint, overal vind je Caminos Reales. Deze wegen dateren uit de 15e en 16e eeuw en dienden om het eiland te exploiteren. Nu zijn het heerlijke wandelpaden voor toeristen met stevige schoenen. Haal een gratis brochure met wandelpaden bij de plaatselijke VVV en ga op zoek naar de laatste drakenbloedboom op het eiland of andere natuurlijke bezienswaardigheden. Je kan ook dwalen over het eiland waar altijd bloemen bloeien. Vergeet niet om dit handige reishandboek over La Gomera mee te nemen.

Lees ook:  Een avontuurlijke vakantie naar Albanië: 10 tips

5. Walvissen spotten

Ten zuidwesten van het eiland is een gebied waar je de beste kans hebt om dolfijnen te spotten maar waar ook regelmatig walvissen langskomen. Tuimelaars zijn er in principe het gehele jaar. Bijzondere soorten zoals de gestreepte dolfijn komen in het algemeen vaker in de periode januari/mei in het gebied voor. In principe kan je elke dag verrast worden, onder andere door gigantische potvissen op weg naar Tenerife.

6. Vallehermoso

Dit groene gebied begint in het noorden en loopt door naar het centrale gedeelte. Het doet tropisch aan door de palmbomen en uitbundige bloemen in het natte seizoen. Als je dan ook nog het gekweel van diverse vogelsoorten er gratis bij krijgt, kan je hier moeiteloos een dag volledig ontspannen.

7. Valle de Ingles en Valle Gran Rey

Op zoek naar mooie stranden? Die zijn er in het westen. Valle de Ingles was in de jaren 60 een populaire bestemming voor hippies uit de hele wereld. Veie daarvan komen -op leeftijd- nog regelmatig terug, nu vooral om er te wandelen. Valle Gran Rey is alles wat je van een vulkanisch strand mag verwachten.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *