Ook langs de rand van Europa liggen vele fascinerende landen. Iedereen die een toeristisch bezoek brengt aan Israël of een van de omringende landen heeft de Dode Zee in het algemeen op het programma staan. Het is immers ook heel bijzonder dat er zoveel zout in het water zit dat een mens erop blijft drijven. Ook zitten er veel mineralen in de modder die goed zouden zijn voor de huid. Waarom is de Dode Zee eigenlijk zo zout en wat is de reden dat deze op het punt lijkt te staan te verdwijnen?

Waarom is de Dode Zee zo zout?

De zeeën worden voor een deel gevoed door water van de rivieren en verder uiteraard ook door regen. Tijdens de tocht over het land zorgen de rivieren voor erosie. Ze worden gevoed door bronnen of regen en lossen stoffen uit de bodem op. Daartoe behoort ook een hoeveelheid zout. De rivieren blijven wel zoet en dumpen de opgeloste stoffen in zee. Het zeewater bevat hierdoor zout en daar wordt constant wat aan toegevoegd. Toch is er in vrijwel alle zeeën (oceanen) een evenwicht bereikt. Eem deel van het zout verdwijnt in de bodem of wordt aan de kust afgezet. Daardoor wordt de zee niet zouter. Er zijn situaties waarbij dat wel gebeurt en dat is al sinds de prehistorie aan de hand in de Dode Zee.

De bijzondere ligging van de Dode Zee

De Dode Zee vormt tevens het laagste punt op aarde en ligt inmiddels meer dan 400 meter beneden zeeniveau. Het water kan dus nergens heen en wordt niet gemengd met ander zeewater. De aanvoer van water in de Dode Zee geschiedt met name door de Jordaan, alsmede een aantal kleinere rivieren. Het regent nauwelijks in het gebied. In de loop van duizenden jaren is er dus zout aangevoerd (en mineralen) waardoor op een zeker moment het evenwicht werd verstoord en het water steeds zouter werd. Overigens is dit geen uniek verschijnsel, ook de Middellandse Zee was duizenden jaren afgesloten van de Atlantische Oceaan en zou een vergelijkbaar lot zijn ondergaan indien de verbinding bij Gibraltar niet was ontstaan middels een gigantische aardverschuiving.

Lees ook:  Stedentrip naar Barcelona, de stad van Gaudí

Waarom verdwijnt de Dode Zee?

De Dode Zee in de huidige vorm bestaat al duizenden jaren en wordt onder andere in de Bijbel genoemd. Nu lijkt het erop dat in 2050 er niets meer dan een droge vlakte over zal zijn. In de afgelopen jaren in het niveau van het water meer dan een meter per jaar gezakt. De belangrijkste reden van het snelle verval is de mens.

Om in de eigen behoefte te voorzien wordt vrijwel alle water van de Jordaan en andere rivieren verbruikt in de omliggende landen. Wat nog in zee komt is een miezerig modderig stroompje dat binnenkort waarschijnlijk geheel zal opdrogen. Het zal dan niet lang meer duren of de Dode Zee is compleet verdwenen. Is dat een ramp? Economisch en ook ecologisch heeft de Dode Zee wellicht weinig waarde. Toch betreuren veel wetenschappers dat de mens verantwoordelijk zal zijn voor het verdwijnen van een dergelijk, vrijwel uniek verschijnsel. 

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *