Er wonen in totaal 250.000 mensen permanent op deze eilandengroep en dat is niet genoeg voor een eigen traditie waar het eten betreft. Op de Azoren zal je in de restaurantjes dan ook vooral kunnen genieten van typische Portugese gerechten en drankjes. Toch heeft ieder eiland, zoals bij ons vrijwel iedere stad, een specialiteit. Als je eilandjes gaat hoppen, moet je eigenlijk ook even de tijd nemen om te genieten van deze bijzonderheden waar de bewoners vaak erg trots op zijn. Hieronder kun je lezen wat je kunt bestellen.

Een culinaire rondreis op de Azoren

Eerder kon je al wat lezen over eilandhoppen op de Azoren. In dat artikel gingen we in op de mooiste eilanden en bezienswaardigheden van de archipel. Dit artikel draait echt om het eten op de Azoren. Geniet van deze culinaire rondreis op de Azoren!

Eten op Sao Miguel

Op het grootste eiland vind je ook het meest bekende gerecht op de Azoren: Cozido das furnas. De eilanden van de Azoren zijn ontstaan door vulkanisme en daar wordt gebruik van gemaakt voor het bereiden van dit gerecht. Een combinatie van aardappelen, groente, vlees en worst gaat in een grote ketel. Er is geen vaste samenstelling want op een eiland moest men zich vroeger behelpen met wat er voorhanden was. Verder gaat geen boter of olie bij het eten. De pot wordt daarna diep onder de grond gebracht in de vulkanische aarde. Vijf uur later tillen sterke mannen de ketel weer op en kan er gegeten worden.

De plaatselijke specialiteit van Corvo

Dit eiland is zo klein dat je er niet kan overnachten tenzij je dat bij familie of vrienden doet. Toch is er ook hier een specialiteit in het enige dorp dat Corvo rijk is en die moet je echt eens proeven: malassadas. Deze worden ook wel Portugese donuts genoemd en je kan ze ook elders in Portugal eten. Maar de malassadas op Corvo zijn uiteraard lekkerder dan waar dan ook. Het gesuikerde broodje is perfect als het luchtig is met een hint van fruitsmaak zoals citroen. Hierbij zal je echt je vingers aflikken.

De wijn van Pico

Als je op Pico de indrukwekkende vulkaan hebt bekeken wordt het tijd voor een glas wijn en daarvoor ben je precies op de goede plaats. Op het noordelijk gedeelte van het eiland liggen de wijngaarden op de rotsige bodem. Er worden in principe alleen witte druiven geplant en de voorwaarden zijn streng. Er mag niet meer dan een bepaald aantal hectares worden gebruikt. Het belangrijkste product van Pico is een likeurwijn, die plaatselijk een generoso wordt genoemd. De naam van deze wijn is Lajido Pico. Deze mag je beslist niet missen en wellicht is een fles ook een leuk souvenir van je bezoek.

De beroemde kaas van Sao Jorge

Op alle eilanden van de Azoren is er kaas te koop van Sao Jorge, want op dat eiland zijn ze gespecialiseerd in het maken van kaas. Deze kaas zou best eens gebaseerd kunnen zijn op een een boerenkaas uit Nederland of België. Er zijn tenslotte veel Vlamingen in het gebied terecht gekomen. Proef deze pittige kaas met een vetpercentage van 50+ maar eens. Mag je geen kaas eten of vind je het niet lekker? Op Sao Jorge hebben ze nog een andere specialiteit voor je: maracuja. Deze frisdrank is gemaakt met passievruchten en smaakt zoet en zeer exotisch.

Lees ook:  10 typisch Spaanse gerechten: buen apetito!
Drankjes Azoren

Lekker eten op het mooie Graciosa

Is Grasiosa het mooiste eiland van de Azoren? De naamgevers waren heel duidelijk onder de indruk. Wellicht ben jij dat ook na een wandeling over het eiland. Heb je dan een stevige trek? Op dit eiland is de specialiteit een gerecht waarmee jij je maag beslist kunt vullen: inhames com linguiça. Thuis zou je er vast niet opgekomen zijn om de eetbare wortelknol yam met worst te combineren, maar op een eiland moet je inventief zijn. Hoe het smaakt? Het zal je beslist verrassen, zoals dat mij ook deed.

Flores als tussenstop bij je culinaire rondreis

Het bloemeneiland heeft veel te bieden behalve de schitterende flora. Hier vind je watervallen, meren, riviertjes en bronnen en als Nederlander heb je uiteraard iets met water. Ook de specialiteit hier is iets opmerkelijks: ‘sopas do Espírito Santo’. Letterlijk betekent dat soep van de Heilige Geest. Dit gerecht hoort eigenlijk gegeten te worden tijdens het feest van de Heilige Geest, maar wordt ook op andere dagen geserveerd. Het is beslist een stevige maaltijd, omdat deze ‘soep’ wordt gemaakt van rundvlees, restjes brood en mint. In het verleden was het uitsluitend voor de rijken bestemd.

Faial: de beroemde visstoofpot van de Azoren

Het westen van het eiland lijkt op een maanlandschap na de vulkaanuitbarsting van de jaren 50 in de vorige eeuw. Dat is een enorm contrast met de uitbundige flora op de rest van Faial. Hier kan je het best een Caldeiradas de peixe bestellen. Omdat je op een archipel bent, moest een visstoofpot uiteraard ook op het menu staan. Wat er in gaat, hangt af van de dagelijkse vangst en de beschikbare groente en kruiden. Reken maar dat het lekker en gezond is, als je tenminste van vis houdt.

Culinair genieten op Terceira

Het eiland Terceira is wellicht het meest toeristische van de Azoren. Dat houdt verband met de zandstranden, maar ook de bezienswaardigheden zoals de vulkaangrot waar je 90 meter de diepte in kan (onder deskundige leiding). Na een dag heerlijk vakantie vieren, is het tijd voor een lekker hapje: Alcatra. Goed gekruide runderlende wordt op het eiland met zorg bereid in traditionele potten van klei, zoals je die wellicht in de tuin hebt staan. Na uren sudderen is het vlees zo mals als boter. Ook dit was uiteraard vooral bedoeld voor de tafel van de rijken en machtigen.

Lees ook:  10 typisch Zweedse gerechten, meer dan gehaktballetjes alleen

De unieke zeevruchten op Santa Maria

Het is een bijzondere gedachte dat je op de  Azoren halverwege de Atlantische Oceaan bent. Dat betekent ook dat de vissers op Santa Maria zeevruchten naar het eiland brengen die je op het vasteland niet snel zal vinden. Vers zijn ze het lekkerst en om die reden vind je ze op de menukaart onder de verzamelnamen lapas of cracas. Iedere dag kan het gerecht anders zijn afhankelijk van wat er wordt gevangen. Echt iets voor de avontuurlijk eter.

Nog wat praktische tips over de Azoren

Ben je nieuwsgierig naar het eten op de Azoren? Als je kiest voor een culinaire rondreis op de Azoren, dan wil je je vast ook aan de plaatselijke gewoontes houden.

Ontbijt en lunch op de Azoren

Op de Azoren is net als in Portugal de lunch de meest belangrijke maaltijd. Het ontbijt is meestal karig met een broodje en koffie. De toeristen kunnen in de hotels meestal wel een continentaal ontbijt bestellen. Voor de lunch wordt de tijd genomen en die duurt dan ook vaak van 13.00 tot 15,00. Daarbij horen diverse warme gerechten waarmee de eilandbewoners  rest van de dag weer vooruit kunnen. Het diner is minder belangrijk en vaak een beperkte versie van de lunch. Op de Azoren is het gebruikelijk om te dineren tussen 20.00 en 22.00 uur.

Drinken op de Azoren

Het leidingwater op de eilanden is drinkbaar, maar bevat meer ijzer en kalk dan in ons land zou zijn toegestaan. Koffie wordt -evenals in Portugal- het meest gedronken en gedurende de gehele dag. Een kopje koffie is dan ook nergens echt duur op de eilanden. Wil je een goede indruk maken dan bestel je uiteraard een regionale wijn bij het eten. Die van Pico is het bekendste en duurste, maar er zijn ook wijnen van de andere eilanden met een meer bescheiden prijskaartje.

Gebak

Door het aangename klimaat wordt er veel exotisch fruit verbouwd op de Azoren, zoals bananen, ananas en passievrucht. Bij de banketbakkers zie je dan ook iedere dag vruchtentaarten en -gebakjes. Wil je het wat rustiger aandoen dan kan je ook kiezen voor bole levedo. Dat is een mix van brood en cake die goed past bij een kopje koffie.

Gebak Azoren

Kerstmis op de Azoren

Net als in de meeste zuidelijke landen van Europa, is Pasen het belangrijkste christelijke feest op de Azoren. Het is de traditie dat de dag voor kerstmis gevast wordt, maar dat gebeurt in de praktijk door een sobere maaltijd te genieten. Op kerstavond wordt de tafel volgeladen met lekkernijen. Een specialiteit is dan kabeljauw. Na een langdurig diner is het tijd voor de nachtmis waar familie en vrienden prettige feestdagen wordt gewenst. Kerstmis op de Azoren wordt vooral binnen het gezinsverband gevierd.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *