Ga je eilandhoppen op de Azoren? De Azoren zijn een groep van 17 eilanden die tot Portugal behoren. Hiervan zijn er 9 bewoond en de andere 8 kennen geen bevolking. Als je de Azoren wilt bezoeken is dat geen kwestie van een boottochtje. De archipel ligt halverwege de Atlantische Oceaan op bijna 1.400 kilometer van Portugal. Ga je rechtstreeks vanuit Amsterdam, dan moet je 3.500 kilometer afleggen, oftewel een vlucht van rond de vier uur. Ook de onderlinge afstanden zijn behoorlijk groot als je meerdere eilanden wilt bezoeken.

Welke eilanden horen bij de Azoren?

De Azoren bestaan uit 17 eilanden. De bewoonde eilanden zijn:

  • Oostelijk: San Miguel en Santa Maria
  • Centraal: Faial, Pico, Sao George, Terceira en Graciosa
  • Westelijk:  Corvo en Flores
Eilandhoppen Azoren

Hoe zijn de Azoren ontstaan?

Alle 17 eilanden zijn ontstaan door vulkanisme. De meeste tonen dit door een indrukwekkende krater op het eiland. Recent vulkanisme is zeldzaam op de eilanden.  De laatste uitbarsting was in de jaren 50 van de vorige eeuw op Faial. Met name op de oostelijk eilanden zijn de vulkanen al zeer lange tijd inactief geweest.

De Azoren werden in de 15e eeuw door Portugese ontdekkingsreizigers gevonden. Alle eilanden waren destijds onbewoond. Omdat ze halverwege Europa en Zuid-Amerika liggen, waren de eilanden belangrijk voor de handel tussen Europa en Amerika. Behalve Portugese gelukzoekers vestigden zich ook veel Vlaamse boeren op de eilanden en werden de Azoren ook tijdelijk de Vlaamse eilanden genoemd. Het belang als tussenhalte in de Atlantische Oceaan verdween toen de schepen sneller werden en de afstand in een keer zonder problemen konden overbruggen. Momenteel is toerisme de belangrijkste inkomensbron op de Azoren.

Azoren Portugal

Waarom zou je kiezen voor eilandhoppen op de Azoren?

Waarom is eilandhoppen op de Azoren zo bijzonder? De meeste bezoekers gaan naar de Azoren vanwege de prachtige grillige landschappen, de schitterende natuur, mooie wandelroutes en de gastvrije ontvangst. Ook het lekkere eten mag niet vergeten te worden. Op de Azoren kom je voor rust en niet voor het massatoerisme. Er zijn geen uitgestrekte zandstranden zoals op de Spaanse Canarische eilanden.

Wat is de beste tijd voor eilandhoppen op de Azoren?

De beste reistijd om te eilandhoppen op de Azoren is moeilijk te bepalen. Vanwege de ligging ten opzichte van de evenaar zijn de temperaturen het gehele jaar aangenaam, maar de oceaan laat zich ook gelden. Je kunt de Azoren het beste in de maanden april tot en met oktober bezoeken. Het hoogseizoen is dus een prima periode voor een vakantie naar de Azoren. Het is er in die periode niet extreem druk, dus je kunt met een gerust hart je koffers pakken.

De mooiste eilanden van de Azoren

Op zoek naar het mooiste eiland van de Azoren? Beslist een moeilijke keuze en daarom raden wij eilandhoppen aan. Als toerist zal je vrijwel zeker op San Miguel aankomen, omdat daar een internationaal vliegveld is. Daar beginnen we ook de beschrijving van een aantal eilanden. Natuurlijk staat het mooiste eiland van de Azoren er ook tussen.

Lees ook:  De historische binnenstad van Dordrecht: 10 bezienswaardigheden & tips voor overnachten

San Miguel

San Miguel is het grootste en drukst bevolkte eiland van de groep, er wonen ongeveer 150.000 mensen. Hier vindt je de Sete Citades, het bekendste symbool van de Azoren. Dit kratermeer is 9 kilometer breed en gescheiden door een landbrug. Het ene deel van het meer is diepblauw en het andere gedeelte grasgroen. Een opzienbarend verschil dat je vanaf diverse uitkijkpunten kan bewonderen en fotograferen. Vanwege de vulkanische oorsprong vind je op het hele eiland thermische baden, maar je kan ook kiezen voor de ruige zwarte lavakust. Let dan wel op de scherpe rotspunten. In de buurt van het eiland kan je in het juiste seizoen walvissen spotten of zwemmen met dolfijnen. Er is nog veel meer te doen op San Miguel zoals een bezoek aan het schilderachtige dorpje Furnas, de botanische tuinen en een tweede kratermeer. Voor wie wil wandelen is hier alle ruimte.

San Miguel Eilandhoppen Azoren

Corvo

Van het grootste bewoonde eiland van de Azoren naar het kleinste is een behoorlijke stap en niet alleen in kilometers. Het eiland is 17 km2 groot en er wonen 450 mensen in het enige dorp op het eiland. De landingsbaan ligt naast Vila Novo da Corvo en hier komen behalve toeristen ook de voorraden aan. Vanaf het dorp is er een wandelroute naar de enige bezienswaardigheid op het eiland: de krater van de oude vulkaan. Maar dit is wellicht ook de mooiste krater die de Azoren kent. De doorsnee is maar liefst 2,4 kilometer en te midden van de groene kraterwanden ligt een prachtig blauw meer. De wandeltocht op zich is ook al een genot.

Graciosa

Ook dit eiland is niet groot, maar wordt soms het mooiste eiland van de Azoren genoemd. De bijnaam is het ‘witte eiland’. Behalve de mooie natuur zijn er verspreid over het eiland een groot aantal witte dorpjes en nog functionele windmolens. Op Graciosa is de Vlaamse invloed op de Azoren nog het duidelijkst merkbaar. Als je gaat eilandhoppen op de Azoren, doe je het mooiste eiland van deze archipel natuurlijk ook aan.

Flores

Het eiland Flores is het meest westelijk gelegen in de Azoren. Bij helder weer kan je hier het kleine Corvo  zien liggen. Het meest westelijk dorp van Europa vind je hier. Faja Grande is op zich weinig bijzonders, maar vlak daarbij bevindt zich een steile klip waar 20 watervallen in de diepte storten, een indrukwekkend gezicht. Flores is ook het bloemeneiland van de Azoren. Overal zie je blauwe hortensia’s, het symbool van dit eiland. Uiteraard is dit dé plaats voor een lange wandeling.

Flores

Faial

Dit eiland heeft twee gezichten. Er is een bloeiend gedeelte met veel groen en blauw (hortensia’s). Maar een deel van het eiland is nog steeds zwart door de uitbarsting van de kleine vulkaan Capelinhos. Het eiland werd daardoor 2,4 km2 groter maar vooral de as maakt duidelijk hoe gewelddadig een dergelijke uitbarsting kan zijn. Vlakbij de vulkaan is er een vuurtoren die je kan beklimmen voor een grandioos uitzicht over de oceaan en het eiland.

Faial Azoren

Pico

Op Pico ligt de hoogste berg/vulkaan van Portugal, de Pico heeft een hoogte van 2.351 meter. Je kan de berg beklimmen om een schitterend uitzicht de krijgen over het eiland en de oceaan. Op heldere dagen kan je zelfs andere eilanden van de Azoren zien. De klim is zwaar en je hebt een goede conditie nodig alsmede genoeg tijd. Het zal je zeker 7 uur kosten om de top te bereiken en weer af te dalen. Het is verboden om de Pico te beklimmen zonder een gps-tracker met noodknop.

Lees ook:  De mooiste reisbestemmingen 2023

Verder staat het eiland bekend om de wijngaarden. De bewoners zijn zeer trots op dit lokale product en dat moet je dan ook proeven. Foto’s vertellen het verhaal van een vakantie. De meest fotogenieke plek op de Azoren vind je bij het meer Lagoa do Capitão. De wandeling ernaar toe is ook niet te versmaden.

Terceira

De naam van het eiland betekent de ‘derde’. Dit is namelijk het derde eiland van de Azoren dat werd ontdekt. Hier komen de meeste toeristen en dat heeft te maken met de bezienswaardigheden. Angra do Heroísmo is het mooiste stadje op de Azoren. Het heeft niet alleen een aantal prachtige oude gebouwen maar zelfs een echt fort. De stad staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Uiteraard heeft ook Terceira een vulkaantop die je kan beklimmen voor een uniek uitzicht. Maar nog meer bijzonder is de vulkaangrot. Vroeger stroomde hier lava, maar nu kan je 90 meter de diepte in naar het oude hart van de vulkaan. Het natuurgebied Furnas do Enxofre is een zeer speciale plek op het eiland. Er zijn diverse wandelpaden door het groen. Langs die paden komt er regelmatig damp uit de grond en kan je de zwavel soms ruiken. Een bijna magische plek. Wil je eilandhoppen op de Azoren, dan mag je dit eiland eigenlijk niet overslaan.

Terceira
Waar liggen de Azoren?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, liggen de Azoren halverwege de Atlantische Oceaan op bijna 1.400 kilometer van Portugal. Reis je met het vliegtuig, dan ben je ongeveer 4 uurtjes onderweg vanaf Amsterdam.

Hoe is het klimaat op de Azoren?

De Azoren liggen in een atmosferisch hogedrukgebied. Daardoor heerst hier een zacht klimaat. Het is dus bijna altijd mooi weer op de Azoren. Vergis je echter niet, er kunnen behoorlijke buien vallen. Soms verandert het weer zo snel, dat men spreekt over vier seizoenen in één dag. Deze buien zorgen er overigens wel voor dat de eilanden prachtig groen zijn. En dat maakt eilandhoppen op de Azoren juist weer zo bijzonder.

Hoe duur zijn de Azoren?

Ga je eilandhoppen op de Azoren, dan heb je daar waarschijnlijk wel een paar weken voor uitgetrokken. Natuurlijk dien je daar ook rekening mee te houden in je budget, maar goed nieuws: op de Azoren is het leven goedkoper dan in Nederland. Je bent ongeveer 1,5 keer minder duur uit op de Azoren dan hier.

Wat eten ze op de Azoren?

Tijdens je verblijf op de Azoren, zal je ook te maken krijgen met de lokale keuken. Dat zijn met name typisch Portugese gerechten, zoals caldeiradas en gerechten met octopus. Cozido das Furnas is ook een gerecht dat je hier veel op de kaart zal zien staan. Dit is een stoofpot die op speciale wijze bereid wordt. De pot met diverse soorten vlees gaat namelijk maar liefst 6 uur onder de grond, precies zo diep dat deze verwarmd wordt door de aarde zelf. Beslist een duurzame manier van koken dus.

Ga je naar de Azoren? Dan raden wij je aan meerdere eilanden te bezoeken.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *