Als je aan eten en drinken in Rusland denkt, wat schiet je dan waarschijnlijk het eerst te binnen? Borsjt en wodka wellicht. Toch heeft Rusland op culinair gebied nog veel meer te bieden. Sommige typisch Russische gerechten zullen je bekend voorkomen, maar er zijn ook verrassingen.

Rusland is een enorm groot land maar vrijwel alle bewoners vind je in het westelijke en Europees gedeelte. De Russische keuken is beïnvloed door buurlanden maar ook door de kerk. Gedurende een lange periode was vlees en melk verboden voor de gelovigen en werd dit vervangen door vis, noten en paddenstoelen. Vandaag de dag houdt de gemiddelde Rus van een stevig maal met aardappelen, vlees, vis en veel groente. Wodka is inderdaad ook populair, maar niet zozeer bij de maaltijd. Veel plezier op een culinaire reis.

10 typisch Russische gerechten

Hieronder vind je 10 typisch Russische gerechten. Dit zijn met name gerechten die als hoofdgerecht worden opgediend en gegeten worden bij het diner. Dit wordt bij de Russen vaak tussen de middag gegeten. ’s Avonds volgt er dan nog een lichte herhaling van deze gerechten. Onderaan dit artikel vind je meer over ontbijt. Geniet van de typisch Russische keuken!

1. Borsjt

Dit gerecht wordt op zeer veel verschillende manieren geschreven, hier gebruiken we een eenvoudige versie. Er is nog onlangs een extra conflict uitgebroken over dit gerecht tussen Rusland en Oekraïne, die toch al geen goede buren zijn. Waar komt borsjt vandaan? Borsjt wordt algemeen gezien als een gerecht van Oekraïense afkomst, maar de Russen noemen het hun nationale gerecht. In Rusland zal je het vaak geserveerd krijgen. Wat is borsjt dan precies? Borsjt is een stevige bietensoep met daarin aardappelen en vlees- of visbouillon. Er zijn diverse versies met andere bestanddelen. Het kan zowel koud (een verrassing als je de eerste lepel binnenkrijgt) maar ook warm worden gegeten.

Borsjt typisch Russische gerechten

2. Huzarensalade/Russische salade

Het is een bijzonder feit dat alleen in ons land wordt gesproken over huzarensalade en elders over Russische salade. Iedereen kent het wel: een mengsel van aardappelen, vlees en groente met mayonaise aangemaakt. Als er ei in en op zit noemen wij dat een Russisch ei. Er zijn ook versies met vis in plaats van vlees. In de moderne versies zijn zure uien, augurken en paprika ook populair. Er is een verhaal dat zegt dat de cavalerie deze stevige hap in oorlogstijd meenam, omdat er dan geen vuur hoefde te worden gemaakt dat de positie kon verraden.

Huzarensalade

3. Boeuf Stroganoff

Dit typisch Russische gerecht bestaat uit reepjes vlees met champignons, een cognac-saus en zure room. Vaak wordt biefstuk gekozen voor het vlees maar runderlapjes kunnen ook als deze maar goed gegaard worden. Er bestaan twee versies over het ontstaan van dit gerecht die beide verband houden met de adelijke familie Stroganoff. Het eerste zegt dat de baron onverwacht thuiskwam en de kok meteen een gerecht moest samenstellen met de restjes die hij nog had. Een ander verhaal beweert dat de baron een slecht gebit had en een gerecht moest worden gemaakt dat lekker was en makkelijk te eten. In iedere geval leverde het een recept op dat nu wereldwijd wordt gebruikt.

4. Plov

Ook de Russen eten een traditioneel een rijstgerecht en dat is een zeer pittig hapje. Het lijkt een ; beetje op pilav omdat de rijst in een bouillon wordt gekookt. Die bevat een heleboel kruiden. Daarbij wordt wortel en spitskool gekookt. Of er vlees of vis bij wordt gedaan, is afhankelijk van de regio waar je dit gerecht krijgt opgediend. Er wordt voor de smaak ook knoflook toegevoegd, hele bollen worden meegekookt en daarna als garnering gebruikt. Zet maar vast een glas water klaar.

Lees ook:  5 x typische gerechten in Lapland
Plov

5. Kaviaar

Misschien verbaast het je dat kaviaar in de lijst met typisch Russische gerechten staat. Kaviaar is in Rusland echter beter betaalbaar dan in andere delen van de wereld. Het bestaat natuurlijk uit de eitjes van de Russische steur. Eitjes van wilde zalm of andere vissoorten worden soms ook met een fantasie naam waarin kaviaar wordt gebruikt aangeduid. De enige echte kaviaar is qua naam beschermd. De meest gebruikelijke manier om kaviaar te eten is op een toastje zonder smaak. Daarbij hoort dan een glas goede wodka. Is het lekker? Dat moet je beslist zelf een keer testen. Maar kaviaar kan ook bij de maaktijd worden gebruikt als vulling van blini’s of soesjes. Op die manier kan kaviaar bij alle maaktijden worden gegeten, zelfs het ontbijt!

Kaviaar typisch Russische gerechten

6. Golubtsy

Kool is ook traditioneel voedsel dat op de Russische tafel niet mag ontbreken. In de mindere tijden bestaat het eten vaak uitsluitend uit aardappelen, Chinese of witte kool en hopelijk nog een stukje worst. Golubtsy is luxer. Dit zijn koolrolletjes met vulling. Er kan van alles in gebruikt worden zoals lam, champignons of gehakt. Ze worden met een vinaigrette of een yoghurt gegeten. Het is vaak een gerecht dat op feestdagen wordt gemaakt.

7. Vareniki/Pierogi

Het lijkt wel of je een Italiaans gerecht krijgt voorgezet als deze dumplings op je bord komen. Het zijn ook deegzakjes, al zijn deze vaak van boekweitmeel gemaakt. De vulling bij dit Russische eten is zeer gevarieerd. Het kan bijvoorbeeld aardappelen, ui, witte kaas, maar ook champignons of zuurkool zijn. Als ze tot dessert dienen zitten er vaak kersen of ander fruit in. Vroeger was dit een onderdeel van een feestmaal en vaak het toetje. Tegenwoordig kan het een voorafje, de hoofdmaaltijd of het nagerecht zijn en wordt het ook op gewone dagen gegeten . Bij een echt Russische maaltijd zal je ze beslist tegenkomen.

8. Kotleti

Als je aan koteletten denkt, zit je volledig uit de richting. Bijna overal op de wereld staat er ook met enige regelmaat kip op het menu, dus ook in Rusland. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor kip als het op vlees aankomt en dan is een kotleti geen slechte keuze. Het is een soort zelfgemaakte kipburger met uien  en aan aantal kruiden. Ze worden omhuld met veel, heel veel paneermeel. Daardoor worden ze heerlijk zacht bij het braden. Dit is een gerecht dat je gerust een keer kan bestellen.

9. Boekweit

In Nederland geldt boekweit momenteel als een superfood. Dat betekent dat je er flink voor moet betalen, ook als er een brood van moet worden gebakken. Eigenlijk is dat vreemd, omdat boekweit op mindere grond kan groeien bij weersomstandigheden die ook niet altijd top zijn. Boekweit wordt onder andere in Rusland in grote hoeveelheden verbouwd en kost ook niet veel. Het wordt dan ook in vele  gerechten gebruikt, niet alleen bij het ontbijt maar ook bij de warme maaltijden. Het wordt onder meer opgebakken bij vlees en champignons.

Lees ook:  Een culinaire rondreis op de Azoren
Boekweit

10. Rybnik

Rybnik is een stad in Polen maar ook een lekkere Russische vispastei. Het is een pastei die er mag zijn omdat er volgens het standaard recept een kilo witte vis in gaat. De soort vis is eigen keuze maar kabeljauw is beslist een goede optie. De overige vulling bestaat uit paddenstoelen, ui en wortels. Om de pastei te maken wordt oud brood gebruikt zonder korst. Beslist een smakelijke hap die je ook in ons land makkelijk kan bereiden.

Wat is een typisch Russisch ontbijt?

Wat is een typisch Russisch ontbijt? De gemiddelde Rus houdt van een stevig ontbijt. Daarbij hoort brood met beleg als worst, kaas, jam en honing. Eieren behoren standaard tot het ontbijt, maar ook altijd een warm gerecht. Dat kan een bord pap of rijst met een gehaktbal zijn. Ook blini’s zijn erg populair. Dat zijn pannenkoekjes van boekweitmeel. Ze kunnen diverse formaten en allerlei vulling hebben, van zeer pittig tot mierzoet. Een uitdaging om deze te proberen.

De Russische lunch

Hoewel de tendens ook in Rusland verschuift, is de lunch traditioneel de hoofdmaaltijd. De hierboven genoemde gerechten zal je dan ook regelmatig bij deze maaltijd tegenkomen. Het diner is dan een lichte versie van de lunch. Koudere gerechten zoals salades en (koude) soep zijn de meest gebruikelijke gerechten bij de avondmaaltijd.

Russische dranken

Als het op niet alcoholische dranken aankomt, zijn Russen echte theedrinkers. Die drank gebruiken ze echt de gehele dag. Een ander bekend drankje is kvas een gegist brooddrankje. Dat klinkt niet lekker maar smaakt beslist goed en helpt tegen de dorst. Uiteraard is wodka ook een typische Russische drank. In de restaurants staat wodka per gram op de menukaart. Een normaal glas is 50 gram. Ga je voor een minder sterke drank kies dan voor sjampanskoje, dat is de Russische champagne, niet slecht voor de prijs die je daarvoor betaalt. Wijn en bier kan je ook overal krijgen, maar de smaak is minder en de prijs hoog. Met Russisch mineraalwater is het even opletten, het smaakt heel anders vanwege de grote hoeveelheid mineralen. Daar moet je echt aan wennen.

Russische dranken

Het bekendste Russische gebak

Alweer is er een lichte strijd over de herkomst van dit gebak. Ook de Tsjechen hebben een versje die zij als de originele beschouwen. Maar de Medovnik honingtaart lijkt toch echt zijn oorsprong te hebben in Rusland. Af en toe zie je een honingtaart ook wel eens in een Hollandse bistro maar in Rusland heeft vrijwel iedere banketbakker een eigen recept. De basis is simpel, cake met diverse laagjes honing met noten erop. De verschillende kruiden zorgen voor de vele verschillende smaken.

Het traditionele Russisch kerstmaal

Tijdens het communistische tijdperk werd Kerstmis niet gevierd, maar alleen nieuwjaarsdag. Dat is nu weer veranderd en Kerstmis is weer een echt feest. Overigens op 7 januari, omdat de orthodoxe kalender anders telt dan de onze. Er zijn twee tradities in Rusland. Tijdens de kerst worden veel ingemaakte producten gegeten, zoals zuurkool, appels, champignons en augurken. Ook is er een honingdrank die speciaal wordt gemaakt voor die ene dag. Daarnaast wordt er altijd een feestmaaltijd verzorgd met veel vis, vlees en taarten. Kortom luxe eten als het gaat om typisch Russische gerechten met kerst!

Ben jij in Rusland geweest en heb je nog aanvullingen? Vermeld deze typisch Russische gerechten dan hieronder, wanneer je dat wilt.

Bekijk ook: Sint-Petersburg citytrip: 10 bezienswaardigheden en tips!

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

9 reacties

  1. Ik ben helaas nog nooit in Rusland geweest, het staat nog op mijn wenslijst. Ik vind sowieso de taal prachtig (paar jaar Russisch gedaan vroeger) en het eten erg lekker maar er valt nog zoveel te ontdekken. Dank dus voor deze mooie lijst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *