Als je op de kaart van Europa kijkt, zal het je misschien verbazen dat Cyprus volledig onder Turkije ligt. Het is nog een uurtje vliegen als je de Griekse eilanden via je vliegtuigraampje hebt gezien. Toch zal je op het eiland met name Grieks en Engels horen. Het noordelijke gedeelte is niet toegankelijk voor toeristen uit het westen. Gelukkig blijft er genoeg over om te bewonderen. Ga je op Cyprus vakantie vieren, dan zal je je beslist niet vervelen. Wij verzamelden een aantal bezienswaardigheden op Cyprus voor je en vertellen je meer over het eten en het weer.
Inhoudsopgave
Top 10 bezienswaardigheden Cyprus
Wat is er op Cyprus te doen? Wij stelden een top 10 bezienswaardigheden op Cyprus samen.
Larnaca, de eerste ontmoeting met het eiland
Vanaf Amsterdam kom je vrijwel altijd op Larnaca aan, het belangrijkste vliegveld op het eiland. Indien je in de lente het eiland bezoekt, zoals ik, kun je die bijzondere ervaring meemaken om uit een nat en kil Holland te vertrekken en iets meer dan 4 uur later de vliegtuigtrap af te gaan en een wandeling te maken richting de terminal. Er hangt een vleugje van kerosine, maar de lucht is strakblauw, de wind warm en de zon schijnt. Wellicht is het 20° tot 25°C.
Booking.comStranden en flamingo’s
Larnaca ligt in het uiterste zuidwesten van Cyprus en is een leuke havenstad met veel stranden, waar je in de zomer kunt genieten van echte mediterrane temperaturen. Als het in de lente wat minder warm is, kan je ook overdag een kijkje gaan nemen in de oude Turkse wijk Skala, vooral de prachtige oude kerk Agios Lazaros geeft je een goede indruk van de lange geschiedenis van het eiland.
Wil je echt iets bijzonders zien en beschik je over vervoer, dan is het een goed idee om naar het westen te rijden richting Limassol. Overal zie je het paars van bloemen, in de heuvels en langs de weg. Het is lente op Cyprus, maar twee maanden later is alles weer stoffig en droog. Al op afstand kun je aan je rechterhand een zoutmeer zien. Als je dichterbij komt, besef je dat die roze kleur door tientallen flamingo’s wordt veroorzaakt. Op een bepaald punt is de weg versperd en mag je niet verder om ze niet te verschrikken, maar je kan prachtige plaatjes maken. Het is een van de bezienswaardigheden van Cyprus die nooit zal gaan vervelen.
De baden van Aphrodite
Volgens de legende werd Aphrodite geboren uit het zeeschuim voor de kust van Cyprus. Ze was in de Griekse mythologie de godin van de liefde en om die reden wordt Cyprus ook het eiland van de liefde genoemd. De godin had een bad in het westen van het eiland, een schitterende vijver omzoomd door vijgenbomen. Hier trof de beeldschone Aphrodite haar minnaar Adonis. Het water in de vijver is magisch en houdt je jong, naar verluidt. Dat mag je niet proberen, want het is verboden de vijver te betreden. De omgeving is echter erg mooi en het zeewater is hier enorm helder.
De haven van Paphos
Ook Paphos heeft een luchthaven, maar daar komen maar weinig grotere vliegtuigen. Paphos is eigenlijk één lange boulevard die eindigt bij een bruisende jachthaven. Na die wandelroute te hebben genomen en de oude huizen te hebben bewonderd, kan je in een van de vele restaurantjes een drankje en hapje nemen. De hele dag staat er verse vis op het menu en wat is nu lekkerder dan een heerlijk gebakken visje op een terras waarvandaan je uitkijkt over diepblauw water?
De koningsgraven
De bekendste bezienswaardigheden op Cyprus bij Paphos zijn de koningsgraven. De naam belooft meer dan de realiteit. Koningen of farao’s liggen niet begraven op Cyprus. Deze graven, die dichtbij Paphos te vinden zijn, hebben echter wel een zeer bijzondere sfeer. Er zijn Egyptische en Romeinse invloeden zichtbaar. Omdat de steen waarin werd gehakt erg zacht is, zijn de complexen indrukwekkend qua grootte. Het waren belangrijke en ongetwijfeld rijke mensen die hier werden begraven. Inmiddels heeft de geschiedenis ze ingehaald.
Akamas schiereiland
Dit westelijke deel van Cyprus is nog puur natuur. De wegen er heen zijn ten dele onverhard. Als je een 4WD huurauto hebt, gaat dat best. De kust is hier soms ruw en rotsig afgewisseld met mooie stranden. Een deel van die stranden wordt gebruikt door de zeldzame groene zeeschildpad om te broeden, maar er is genoeg ruimte om te wandelen en om bij te dragen aan de typische torens van stenen. Het brengt geluk als jouw steen blijft liggen.
Nicosia, de hoofdstad van Cyprus
De hoofdstad van het eiland heeft niet echt veel bijzonders te bieden. Het is een mooie stad, maar de andere steden op het eiland hebben meer bezienswaardigheden. In Nicosia werken en wonen de burgers. Het is echter wel de enige hoofdstad in Europa die nog gescheiden is. Er is een niemandsland tussen het Turkse en het Griekse gedeelte en dat geeft een bijzondere sfeer waar je liever niet te lang bij stilstaat.
Booking.comBeschilderde kerkjes: typische bezienswaardigheden op Cyprus
Overal zie je kleine kerken, in de mooiste dorpen van Cyprus, in de steden, maar soms ook in de vrije natuur. Ze zijn miniem en vaak beschilderd met typisch Byzantijnse motieven. Het is beslist de moeite waard om er een aantal te bezoeken en even tot rust te komen en je te bezinnen. De meeste kerken zijn de hele dag open en er wordt van je verwacht dat je stil bent en respect toont voor de gelovigen.
Het Troödos gebergte
Vanuit het westen is het berggebied goed bereikbaar, maar je moet wel stuurmanskunst hebben om de smalle kronkelweggetjes te bedwingen. Het grootste deel van Cyprus is bedekt met heuvels die niet erg hoog zijn, maar de bergen in dit gebied zijn meer indrukwekkend met een maximale hoogte van 2.000 meter (Olympus). In de zomer kan je hier verkoeling zoeken. Gedurende het gehele jaar is de Cedervallei erg aantrekkelijk met die typische geur. Als je voorzichtig bent en niet te veel lawaai maakt, tref je vast wat moeflons, dat zijn wilde schapen.
Het Kykkos klooster
Op een hoogte van 1.100 meter in de bergen ligt dit indrukwekkende klooster. De rijkdom kan je aflezen aan de prachtige mozaïeken en de klokkentoren die apart staat. De cellen voor de orthodoxe monniken zijn als contrast erg klein en sober. Volgens de legende is een icoon van Maria geschilderd door de Heilige Lucas. Dit meesterwerk zou regen kunnen brengen als daarvoor wordt gebeden. Tijdens mijn bezoek was de icoon afgedekt met een dikke donkere doek ter bescherming. Maar er is genoeg te bewonderen in het museum van het klooster. Beslist een van de bezienswaardigheden op Cyprus die je met eigen ogen wilt zien.
Eten op Cyprus
Massatoerisme kent het eiland (nog) niet en de meeste bezoekers zijn Engels. Het eiland is ook meer dan een eeuw een Engelse kolonie geweest. Als je in de restaurantjes een mixed-grill of een hamburger met friet wil als diner, is dat geen enkel probleem. Er staan veel typisch Engelse gerechten op de kaart. Ook plaatselijke gerechten worden dan geserveerd. Indien je echt wilt weten hoe de Cyprioten eten, moet je een keer de tijd nemen voor een lange lunch. Dat is ter plaatse de hoofdmaaltijd en die bestaat uit vele soorten vlees, vis groente en graanproducten. Tijdens zo’n maaltijd die wel 3 uur kan duren, proef je de vele culturen die hun stempel op het eiland hebben gedrukt in de gerechten.
Wat voor weer is het op Cyprus?
Cyprus heeft een mediterraan klimaat. In de zomermaanden is het vrijwel altijd droog en zonnig. De temperaturen lopen dan op tot 30-35°. De zeewind zorgt overdag voor enige verkoeling. In de lente en herfst valt er ook zelden regen en ligt de temperatuur op aangename waardes, tussen de 20 en 25 graden Celsius. In de winter komt de meeste regen in de maanden december en januari. Als het overdag 10°C is, noemt men dat een koude dag en gaan overal de kacheltjes aan. Alleen in de bergen is er soms sneeuw, een natte sneeuwbui elders is een verrassing voor de Cyprioten.
Recente geschiedenis van Cyprus
Cyprus is gedurende vele eeuwen bezet geweest door diverse volkeren. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het een onafhankelijk land. Omdat de Turkse minderheid op het eiland zich onderdrukt voelde, vielen de Turken in 1974 het eiland binnen. Op het noordelijke gedeelte werd een Turks Cypriotische staat uitgeroepen die door geen enkel land behalve Turkije wordt erkend. De Grieks-Cyprioten werden van dit deel van het eiland verdreven. Nog dagelijks wordt er in de kranten geageerd tegen Turkije. Als toerist kan je dit onderwerp beter laten rusten om gevoeligheden te vermijden.
Is Cyprus een aanrader?
Bovenstaande ervaringen laten wel zien dat wij Cyprus echt een aanrader vinden. Wil je een bijzondere vakantie in een gebied waar toerisme nog minder massaal is, probeer Cyprus dan eens. Verdere inspiratie kun je nog opdoen met dit mooie boek van Lonely Planet over Cyprus.
Ben jij wel eens op Cyprus geweest of zou je er naar toe willen? Laat hieronder een reactie achter met jouw ideeën over een vakantie op Cyprus.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Lijkt mij een mooie bestemming voor een vakantie in de lente als dat weer kan.
Wat zouden we graag weer willen reizen, he? Juist in de lente, als het hier nog koud en grillig is, is het heerlijk om op zo’n eiland aan te komen, waar het al 20-25 graden is. Zo’n zin in. En Cyprus staat nog op het lijstje. Wie weet?
Wat lijkt het me heerlijk om in Cyprus een lange lunch te doen.. Prachtig
Wauw, wat een schitterende plaatjes zijn dat! Een heel mooi plekje om te zien.
een mooi eiland! ik vraag me af waarom hij niet op mijn lijstje staat
Krijg door het lezen zo’n zin om te reizen. Ik ben er nog nooit geweest, maar het spreekt me wel aan
Mooi eiland en staat zeker nog op mijn lijstje!
Hier zijn wij nog niet eerder geweest. Het komt omdat onze voorkeur naar verre bestemmingen gaat met onze kleine meid. Daar blog ik veel over. Ik wil echt nog meer van Europa ontdekken, maar dat doen we zeker tussendoor! Cyprus ziet er erg mooi ui!
Wat een geweldige plek! Daar wil ik ook wel eens heen. Mooie foto’s ook!