Is Servië een mooi vakantieland? Wat is er eigenlijk te zien in Servië? Dit onbekende vakantieland staat in West-Europa nog niet zo uitgebreid op de kaart. Wij vertellen je meer over de geschiedenis van het land en zetten de 10 mooiste bezienswaardigheden op een rij.

Is Servië een mooi vakantieland?

Ooit van plan geweest om in Servië op vakantie te gaan? Weinig Nederlanders zullen die vraag bevestigend beantwoorden. Onbekend maakt onbemind en wat er meestal in de pers verschijnt, is niet altijd positief. Servië is een kandidaat-lid van de EU, maar richt zich vaak op Rusland, ook in deze bijzondere tijden. De verhouding met de omringende landen, vaak afsplitsingen van voormalig Joegoslavië is vaak nog gespannen om het niet direct vijandig te noemen. Maar Servië heeft ook mooie steden en een prachtige natuur. Daarbij zijn westerse toeristen zeker welkom in het land.

De tragische geschiedenis van Servië

In de 8ste eeuw vestigden zich 5 stammen in het gebied dat nu Servië heet. Het duurde erg lang voordat de stammen verenigd waren en er blijven tot op de dag van vandaag meningsverschillen over zeer essentiële zaken. In de vroege middeleeuwen overschreed  het Ottomaanse Rijk ook de grenzen van Servië. De Serviërs wisten de invasie te stoppen middels een enorme veldslag in Kosovo. Om die reden wordt dat inmiddels onafhankelijke land nog steeds gezien als onlosmakelijk verbonden met Servië.

Overigens werd het Servische leger zo verzwakt in Kosovo dat de Ottomanen gedurende een aantal jaren nadien heel Servië veroverden. Nadat de Ottomanen na meerdere eeuwen verdreven waren, aarzelden de Serviërs tussen de invloedssfeer van Oostenrijk-Hongarije of Rusland. De moord op de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije in Servische Sarajevo werd de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd Servië al gauw bezet door de Duitsers. Het verzet was echter fel onder leiding van onder andere Tito.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Joegoslavië uitgebreid met als basis Servië. Een hoop andere gebieden werden daaraan toegevoegd om een stabiele en grote Midden-Europese staat te vormen. Onder leiding van Tito ging dat een tijd goed. Na zijn dood viel Joegoslavië uiteen, gepaard gaand met vaak veel geweld. Servië is nu weer een zelfstandige staat op weg naar een toekomst in Europa.

Hoe lang is het reizen naar Servië?

Hoe lang is het vliegen naar Servië? De vliegtijd tussen Schiphol en Belgrado is ongeveer 2 uur en 15 minuten.

Hoe lang is het rijden naar Servië? Over de weg is de afstand bijna 1.700 kilometer. Met de auto ben je zo’n 18 uur onderweg, afhankelijk van waar in Servië je wilt verblijven.

Je vakantie naar Servië voorbereiden

Servië is ongeveer 2 keer zo groot als Nederland en heeft minder dan 8 miljoen inwoners. De taal is Servisch en buiten Belgrado wordt er weinig anders gesproken. Betalen doe je met de Dinar, alleen in Belgrado is het soms mogelijk met Euro of Dollar te betalen ( let op de wisselkoers) Het water uit de kraan is in het algemeen goed drinkbaar. De meeste Serviërs zijn lid van de Orthodoxe Servische Kerk, welke de Juliaanse kalender gebruikt. Kerstmis wordt dus in januari gevierd.

10 bezienswaardigheden in Servië

Nieuwsgierig naar Servië als vakantieland? Hieronder vind je 10 mooie bezienswaardigheden in Servië.

Lees ook:  10x de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen

1. Belgrado

De kans is groot dat jij je rondreis in Servië zal beginnen in Belgrado en daar mag je best een paar dagen voor uittrekken. De grootste stad in Servië kan je makkelijk bekijken met tram 2. Deze rijdt als het ware om het centrum heen. Op Republic Square kan je je aansluiten bij een gratis rondleiding, al wordt een fooi wel verwacht. Het Kalemegdan Park is zeker de moeite waard en hier kan je een 2000 jaar oud fort bezoeken. De grootste Orthodoxe kerk in Europa vind je ook in Belgrado. De Heilige Sava biedt 10.000 plaatsen tijdens de dienst. Wil je op een mooie dag naar het stadsstrand kan je dat vinden op het schiereiland Ada Ciganlija.

2. Uvac Natuurreservaat

Het bijzondere in dat je dit park met de bijzondere flora en fauna per boot kan aandoen. Met een goede gids krijg je dan een uitstekend idee van de ongereptheid van het gebied. Er zijn ook een aantal grotten bereikbaar via het water, wat bijzonder spectaculair is. Met een beetje geluk zal je een of meerdere vale gieren zien vliegen. Met een spanwijdte van meer dan 3 meter zijn ze erg indrukwekkend. De beste tijd voor een boottocht is de maand mei, gelet op de waterstand.

3. Drvengrad

Dit dorp ligt 200 kilometer ten zuiden van Belgrado. Het is een traditioneel dorp gebouwd door Servische filmregisseur Emir Kusturica voor zijn film ‘Life is a miracle’. Dat deed hij, omdat ‘zijn’ stad Sarajevo niet langer tot Servië behoorde. Ieder jaar wordt er een filmfestival gehouden waar ook buitenlandse beroemdheden acte de présence geven. Ook de rest van het jaar ben je als toerist welkom en er is een luxe hotel juist buiten het dorp.

4. Novi Sad

Hoewel Novi Sad de tweede stad in Servië is, kan je hier heerlijk slenteren langs prachtige monumentale gebouwen zonder veel andere toeristen tegen te komen. In Novi Sad gaat alles veel gemoedelijker en rustiger. Het is wel de culturele hoofdstad van Servië met een groot aantal musea en theaters. Het EXIT festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de bekendste in Europa.

5. Tara Nationaal Park

Dit park ligt in het westen van Servië. Er zijn 18 prachtige wandelingen uitgezet, maar je kan er ook fietsen (voor een klein bedrag te huur) of mountainbiken. Het gebied is dicht bebost en het wordt afgeraden om solo op pad te gaan. Met een grote groep blijven de wilde dieren op respectvolle afstand maar kan je ze wel spotten. In de meren is alle watersport toegestaan. Een hoogtepunt letterlijk en figuurlijk is Banjska Stena. Vanaf daar heb je een spectaculair uitzicht.

Lees ook:  Een weekend Antwerpen met openbaar vervoer

6. Nis

De stad Nis ligt in het zuiden van Servië en is een van de oudste steden van de Balkan. Bekend of berucht is de Cela Kula oftewel de schedeltoren. Naar verluidt zijn er 952 schedels en ontelbare andere botten in dit gebouw verwerkt. Ook Nis is een tegenstrijdigheid. Op een paar kilometer afstand is er het kuuroord Niska Banja. Maar je kan ook een bezoek brengen aan het voormalig concentratiekamp Nis. Ook in Servië gebeurden er vreselijke dingen.

7. Djavolja Varos

Djavolia Varos betekent Duivelsstad en deze vind je in het zuiden van Servië in het Varras gebergte. De stad bestaat uit ongeveer 200 hoodoos. Dat zijn aardpiramides ontstaan door erosie van het zachte gesteente. Nog steeds verdwijnen er hoodoos  en komen er nieuwe bij. De bewoners van omliggende dorpen zeggen dat het er niet pluis is. Veel schilders leggen het bijzondere schouwspel vast dat bij iedere lichtval anders is. Vanaf de parkeerplaats is het een flinke wandeling dus zorg voor goede wandelschoenen.

8. Fruška Gora

Het gebergte Fruška Gora ligt bijna in het geheel binnen Servië. Het is een laaggebergte waarvan de hoogste top 539 meter is. Je kan er heerlijk wandelen met steeds weer nieuwe vergezichten. In het gebied zijn 35 (vaak zeer oude) kloosters en 19 meren, waarin je mag zwemmen (let op de temperatuur). Wil je overnachten in het gebied kan je kiezen uit een klein ressort of een eenvoudige camping.

9. Djerdap Nationaal Park

Dit is het grootste nationale park in Servië met een lengte van wel 100 kilometer. Het meest spectaculair is Derdapska Klisura, ook wel de ijzeren kloof genoemd. Dit is de langste kloof in Europa gevormd door de Donau. Zeker met een gids kan je veel bijzonderheden ontdekken in het gebied. Er zijn onder andere beren, wolven en lynxen te spotten. Ook zijn er vele archeologische vindplaatsen waarover een gids je alles kan vertellen.

10. Studenica Klooster

Servië is een land vol kloosters, maar het Studenica Klooster is het grootste en wellicht het mooiste. Het begint al met een wandeling van 12 kilometer door een prachtige natuur. Het klooster is in 1190 gesticht en omvat ook twee kerken. Kunst vanaf de 13e en 14e eeuw is er in overvloed te bewonderen. Het is mogelijk om in het klooster te overnachten. Reserveer dan online.

Weetjes over Servië

Hieronder vind je een aantal weetjes over Servië.

  1. Gedurende 85 jaar was Servië onderdeel van Joegoslavië. Sinds 2006 is het weer een onafhankelijke staat.
  2. Servië heeft acht landen als buurland: Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo/Albanië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina en Kroatië. Voldoende opties voor een uitje over de grens.
  3. De Donau is de belangrijkste rivier in Servië. In totaal is de Donau 2850 kilometer lang.
  4. Het is alweer een tijdje geleden, maar Belgrado is een voormalige ‘beste partystad’ uitgeroepen door Lonely Planet.
  5. Via de wandelroute ‘In het spoor van de Romeinse keizers’ kan je overblijfselen uit de Romeinse tijd en Romaanse kloosters bezichtigen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *