Zoek je een bijzondere bestemming voor het moment dat vakanties weer gewoon kunnen? Denk dan eens aan een vakantie naar IJsland in de zomer of de winter. Het meest westelijke en noordelijke eiland van Europa is wellicht dichterbij dan je denkt. Reykjavik ligt ‘slechts’ op 2.000 kilometer van Amsterdam en na 2,5 uren vliegen ben je er. Er zijn ook cruises die IJsland in de route hebben opgenomen bij een rondje Scandinavië. Per boot duurt de tocht wat langer.

Waarom zou je naar IJsland op vakantie gaan? Zowel in de zomer als de winter biedt de natuur op het eiland je prachtige plaatjes. In de winter heb je op IJsland ook nog eens de grootste kans om het Noorderlicht te aanschouwen. Reykjavik is de meest noordelijke gelegen hoofdstad ter wereld.

Een land dat langzaam uiteen wordt gescheurd

Als je tijdens de lessen aardrijkskunde goed hebt opgelet, zal je je herinneren dat onder de aardkorst enorme platen liggen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dat gaat erg langzaam, maar heeft door de massa van de platen grote gevolgen. IJsland ligt op de grens van de Europese en Noord-Amerikaanse plaat. Deze bewegen zich traag van elkaar weg. Op IJsland kan je zien hoe de bodem onverbiddelijk uit elkaar wordt gescheurd door die onvoorstelbare krachten. Deze krachten zijn ook de reden dat IJsland is ontstaan. Het gehele eiland is gevormd door vulkanische uitbarstingen  en die laten zich nog iedere dag gelden.

Vakantie IJsland het land van ijs en water 10 mooie bezienswaardigheden

Het meest dunbevolkte land in Europa

Als je op de kaart of wereldbol kijkt, lijkt IJsland maar een vlekje in de Atlantische Oceaan. In feite is het eiland 3 keer zo groot als Nederland. Er wonen slechts iets meer dan 300.000 mensen waarvan 200.000 in of de onmiddellijke nabijheid van Reykjavik. Pas in de 9e eeuw heeft het eiland een bevolking gekregen. Het waren Vikingen die IJsland haar naam gaven en er permanente woonplaatsen vestigden. Dat was geen eenvoudige klus, omdat vee zonder bescherming het klimaat niet overleeft. Ook de meeste vormen van landbouw zijn er niet mogelijk, vanwege de kou maar ook de ijzige stormen.

Bomen zijn er praktisch niet meer op het eiland. De weinige bossen die op beschutte plaatsen ontstonden zijn gekapt voor bouwmateriaal en brandhout. Vandaag de dag moet vrijwel alles geïmporteerd worden. Toch zijn de prijzen voor toeristen beduidend lager dan voor 2008. De kredietcrisis heeft de IJslandse Kroon fors in waarde doen dalen.

bezienswaardigheden IJsland

De bezienswaardigheden op IJsland

Is een citytrip voor jou het mooiste van een vakantie, dan ben je op IJsland gauw uitgekeken. Hou je van onvoorstelbare ruige natuur en landschappen die je nergens anders zal vinden, dan is het eiland geschikt voor jou. Een echte avonturier hoef je niet te zijn, maar een goede conditie is een voordeel als je ook de bergachtige streken wilt bewonderen. Ga je op vakantie naar IJsland? Dan vind je hier onder 10 mooie bezienswaardigheden op IJsland.

1. Reykjavik

Laten we toch beginnen met de hoofdstad van IJsland. De meeste toeristen komen hier op het vliegveld aan. Het eiland is populair bij Duitsers en Amerikanen, maar ook Nederlanders gaan in toenemende mate naar het land. Met 120.000 inwoners (de omliggende wijken uitgezonderd) is de meest noordelijke hoofdstad compact en goed te bewandelen. Raak je toch een keer verdwaald, ga dan op zoek naar Hallgrimskirkja. Deze imposante kerk is zichtbaar op vrijwel ieder punt in de stad. Reykjavik doet erg Scandinavisch aan met fel gekleurde huisjes. De oude haven mag je ook niet missen. Het is er gezellig en hier kan je genieten van diverse visspecialiteiten.

Lees ook:  Stedentrip naar Barcelona, de stad van Gaudí
Reykjavik

2. Geysir en Strokkur

Door het geweld ver onder de aardkorst zijn er op IJsland een aantal spectaculaire geisers. De naam van dit verschijnsel is zelfs ontleend aan de Geysir. Deze is echter niet echt actief meer bovengronds, mede door menselijk ingrijpen. Voor de Strokkur geldt dat niet. Iedere 5 a 6 minuten wordt er een indrukwekkende straal heet water ongeveer 20 meter omhoog geworpen. Dat moet je gezien worden. Overigens is de verwarming van de woningen op IJsland voor een groot deel afhankelijk van dit soort natuurverschijnselen.

3. Dimmuborgir

Het trollendorp wordt Dimmuborgir ook wel genoemd. De IJslanders vertellen maar wat graag griezelige verhalen over wat er in het trollendorp rondloopt. Trollen horen bij de Scandinavische cultuur. Maar als je met die verhalen in je achterhoofd rondwaart in dit gebied in het noordoosten van IJsland kan je je best voorstellen dat als er trollen bestaan, ze hier zouden gaan wonen. Het dorp is bezaaid met groteske gebouwen en smalle donkere doorgangen. In feite is het ontstaan door een flinke vulkaanuitbarsting die ongeveer 3.000 jaar geleden plaatsvond. Het zwarte gesteente zorgt voor die onheilspellende aanblik van Dimmuborgir. Bijzonder om te bezoeken tijdens je vakantie naar IJsland.

4. Vik

Op vakantie naar IJsland en dan naar het strand? Niet ieder strand is goudgeel of wit. Het befaamde strand Reynisfjara bij Vik is zwart. Dat is logisch, omdat de basis ervan basalt is dat ontstaat door de uitwerking van zeewater op lava. Ook in zee staan een aantal grillige rotsen, pikzwart afgetekend tegen de grijze zee. Hier kom je niet om te zonnebaden maar om te genieten van de ruigheid van de natuur. Op iets meer dan 20 kilometer van Vik is in 1973 een vliegtuig neergestort op het strand. Het wrak ligt er nog steeds en het is bijna surrealistisch om een dergelijk object van menselijke beschaving aan te treffen in het  meest verlaten gebied dat je je kan voorstellen.

Vakantie IJsland

5. Thingvellir National Park

Op 50 kilometer van Reykjavik ligt dit prachtige natuurgebied. Je kan er moeiteloos een dag doorbrengen met het genieten van de watervallen, lavarotsen en weidse uitzichten. Daarnaast is dit gebied ook nog eens heel bijzonder. Het ligt namelijk precies op de grens tussen de Noord-Amerikaanse en Europese plaat. Op sommige plaatsen kan je met een stap op en neer hopsen tussen twee continenten. Je kan echter ook de enorme scheur in de grond zien. Deze wordt ieder jaar een paar millimeter breder en zal ooit IJsland in tweeën doen scheuren.

6.De Gullfoss-waterval

Er is een route over IJsland die men de Golden Circle noemt. Daardoor kan je de meest spectaculaire bezienswaardigheden op het eiland zien. De Gullfoss-waterval behoort altijd tot deze route. Als je liever op eigen houtje een land verkent, zoals ik, mag je deze waterval echter niet overslaan. Iedere seconde stort zich 180 m3 water in een diepe kloof. Dat gaat met zoveel geweld dat de hoeveelheid stuifwater enorm is. In combinatie met zonlicht heeft dat deze waterval de verdiende naam van gouden waterval gegeven. Je kan desgewenst heel dicht bij dit natuurgeweld komen. Hou dan rekening met een nat pak.

Lees ook:  Dagje uit Brielle: wat te doen in Brielle?
bezienswaardigheden IJsland

7. Snaefellsnes, IJsland in het klein

Snaefellsnes ligt boven Reykjavik. Het is alsof de natuur een miniatuur heeft willen maken van IJsland voor wie niet de tijd of het geduld heeft om het origineel te bezoeken. Op dit kleine eiland vind je alles wat ook het grote eiland zo bijzonder maakt. Grillige lava, geisers, watervallen en ruige, heel ruige natuur. Zorg dat je goed voorbereid bent voor een tocht naar het eiland. Indien je in de winter gaat, heb je hier een uitstekende kans het spookachtige noorderlicht te zien.

8. Jökulsárlón

Dit is het mooiste gletsjermeer op het eiland. Op de achtergrond zie je de indrukwekkende gletsjer en in het meer drijven altijd brokken ijs die met groot geweld zijn afgebroken  van de machtige Breidamerkurjokull-gletsjer. Als de zon schijnt is de schittering van het ijs ongelooflijk. En dan kan je ook zeehonden zien die lekker zonnebaden op de schotsen. Dat het gebied zeer fotogeniek is, wordt ook duidelijk als je beseft dat het als decor heeft gediend in twee Bond-films.

9. Mývatn

Waar water is, zijn ook muggen. Dat wordt weer eens duidelijk bij Mývatn wat vertaald muggenmeer betekent. In de zomer lijkt er dan ook vaak mist boven het meer te drijven, in feite zijn dat wolken van miljoenen muggen. Een goede reden om uit de buurt te blijven? Dat valt gelukkig mee, ze steken geen mensen. Dat zou op een dusdanig dun bevolkt eiland immers ook geen goede manier zijn om te kunnen overleven. Om die reden kan je ook dit prachtige gebied bezoeken. De grootste attractie wordt hier gevormd door de warmwaterbaden. Zie je jezelf al comfortabel zitten in een dergelijk bad met uitzicht over de natuur van IJsland?

10. Húsavík, thuis van walvissen en papegaaiduikers

Bij het havenstadje Húsavík stromen twee rivieren in de oceaan. Hierdoor is er een enorme voedselrijkheid voor klein en groot. Húsavík wordt de hoofdstad van de walvisspotters genoemd. In de baai heb je wellicht de beste kans om die enorme zoogdieren een keer van redelijk dichtbij te bekijken. Heel bijzonder is ook het aantal papegaaiduikers, die vertederende kleine vogel die van vis leeft. Er wordt geschat dat 60% van alle papegaaiduikers de zomer doorbrengt in dit gebied.

Ook zin in een reisje naar IJsland of wil je wat toevoegen aan de tekst, meld je dan gerust hieronder. Bekijk ook eens ons artikel over Lapland: Reis naar Lapland: 10 bezienswaardigheden voor een droomvakantie.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

5 reacties

  1. Als ik aan Ijsland denk, denk ik aan kou. Ook wil ik een betere conditie, die heb ik wel nodig als ik bergen zou beklimmen. Ook leuk dat je Ijsland beschrijft en wat je er kunt meemaken

  2. Ik zou hier heel graag heen willen en mijn vriend ook wel! Ik ben juist wel een beetje meer van dit soort “koude” landen, ook lekkere wandeltochten etc, heerlijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *