Hoort een reis naar Israël beschreven te worden op een site die gewijd is aan Europa? Daar kan je natuurlijk over discussiëren. Maar het is een feit dat het land steeds vaker betrokken wordt bij Europa. Denk maar aan zaken als Europese voetbalcompetities of het Eurovisie Songfestival. Ook ligt het ook niet extreem ver van ons land. Vanaf Schiphol ben je in iets meer dan vier uur op Ben Gurion bij Tel Aviv. Reizen naar Israël is dan ook een koud kunstje. Maar is het land wel veilig en wat valt er te zien?

Toeristisch of religieus?

In Israël liggen de wortels van 3 wereldgodsdiensten. Er zijn dan ook een groot aantal bezienswaardigheden met een bijzondere betekenis voor joden, christenen en moslims. Hieronder is met name gekozen voor toeristische plaatsen. Het beste voorbeeld is wellicht het feit dat Bethlehem niet op de lijst is opgenomen. Inmiddels is dit een Palestijnse stad waar met name de Geboortekerk en de Geboortegrot uit christelijk oogpunt zeer bijzonder zijn. Toeristisch gezien vind je echter meer interessante plaatsen, die reizen naar Israël heel aantrekkelijk maken.

Is Israël veilig om naar af te reizen?

In ‘normale’ tijden wordt die vraag zelden gesteld over Parijs of Londen, terwijl deze steden ook een betreurenswaardig verleden hebben op het gebied van terrorisme. In Israël bestaat het risico van aanslagen door internationaal terrorisme net als overal in de vrije wereld. Er is echter geen enkel land dat zo goed is voorbereid op mogelijke aanslagen. Het is af en toe een onplezierig idee dat sommige bezienswaardigheden in omstreden gebied slechts bezocht kunnen worden met een gepantserde bus voorzien van bewakers. Toch hebben we ons nooit onveilig gevoeld in het land. Reizen is immers altijd een avontuur. Reizen naar Israël is dan ook iets waarvoor je wel de actualiteiten in de gaten moet houden, maar wat je ook kunt doen zonder je voortdurend angstig te voelen.

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Israël

Ben jij van plan om binnenkort naar Israël te reizen en doe je graag vast wat inspiratie op? Dan vind je hieronder 10 mooie bezienswaardigheden in Israël.

1. Jeruzalem

Ga je reizen naar Israël, dan is de kans 99% dat jij Jeruzalem aandoet. Er is geen stad op de wereld te vergelijken met Jeruzalem. Een bezoek aan de stad is niet mogelijk zonder dat je herinnerd wordt aan de politieke gevoeligheden die hier spelen. Ook bestaat deze oude stad ook eigenlijk uit 4 delen : een gedeelte voor Joden, moslims, christenen en Armeense christenen. Een bezoek aan Jeruzalem betekent dat je met respect  moet omgaan met alles wat hier gebeurt en de tradities die er zijn. Een voorbeeld hiervoor vormt de Klaagmuur die een toeristische attractie is maar tevens een heiligdom voor orthodoxe en moderne Joden. In Jeruzalem in meer te zien dan op één dag mogelijk is. Denk maar eens aan de Via Dolorosa, de Heilige Grafkerk, de Rotskoepelmoskee, de toren van David en de Arabische markt.

Lees ook:  Sint-Petersburg citytrip: 10 bezienswaardigheden en tips!
Bezienswaardigheden Israël Jeruzalem

2. De Dode Zee

Eigenlijk is de Dode Zee een meer dat tussen Israël en Jordanië ligt. Dit is het laagste punt op aarde omdat het water 429 meter onder de zeespiegel ligt. Het water van de Dode Zee is zo zout dat mensen er op blijven drijven. Het is een unieke ervaring om een boek of tijdschrift te kunnen lezen en moeiteloos te blijven drijven. De modder rond het meer zit vol met geneeskrachtige mineralen en uiteraard smeer je die dan op je huid als je het water uitgaat. Door dat hoge zoutgehalte is er ook rond de Dode Zee een gebied ontstaan dat je uniek mag noemen. Dit is een must.

Reizen naar Israël Dode Zee

3. Banias natuurreservaat

Sprookjesachtig is het enige woord dat van toepassing is op dit gebied op de Golanhoogten. Er zijn prachtige watervallen en woeste riviertjes tussen indrukwekkende rotsformaties. Met al dat water is er ook overal groen. Ook in het verleden wisten de ‘toeristen’ dit gebied wel te vinden. Als je een wandeling maakt door het reservaat kan je zomaar een Griekse of Romeinse ruïne van een voormalig vakantiehuis tegenkomen. Ook de Golanhoogten zijn een gebied waar je niet moet vergeten dat het bezit ervan door Israël omstreden is.

4. Massada

Sommige verhalen beginnen pas echt te leven als je in de omgeving bent. Dat geldt zeker voor de vestingstad Massada. Iedereen kent het verhaal waarschijnlijk wel. De Romeinen hadden vrijwel de gehele bekende wereld veroverd, ook het oude Palestina. Maar de Zeloten in Massada dat bovenop een berg was gebouwd weigerden zich over te geven. De Romeinen zetten al hun macht en kunde in hoewel ook de omgeving voor hen onbarmhartig was. Toen duidelijk was dat de Romeinen de stad zouden binnentrekken pleegden de Zeloten en masse zelfmoord om niet in Romeinse handen te vallen. Je kunt de ruïnes bezoeken met een kabelbaan, maar ook het oude Slangenpad volgen zoals de Zeloten deden. Ga dan bij voorkeur wel vroeg op pad, want het kan erg warm worden in deze streek. De sfeer in de vesting is heel bijzonder.

5. Akko

Akko is de stad van de Kruisvaarders en ligt aan de Middellandse zee. De stad is ommuurd als een vesting en heeft een prachtige citadel. Maar het eigenlijk wonder van Akko ligt ondergronds, waar de stad groter is dan bovengronds. De orde van de Tempeliers heeft onder de grond een enorm stelsel van gangen aangelegd. Hier vind je ziekenzalen, ruimtes voor ceremoniën en opslagruimte voor alles en nog wat. Maar het meest belangrijke van het gangenstelsel was dat het een ontsnappingsmogelijkheid bood naar zee als alles mis zou lopen. De kruisvaarders bevonden zich immers in vijandig gebied. Een groot deel van de ondergrondse stad kan je vandaag de dag (met gids) bezoeken.

Lees ook:  Cyprus, het eiland van de liefde

6. Jaffa

Jaffa bestaat al 3.000 jaar en is een van de oudste bekende steden op de wereld. Inmiddels is het een wijk van Tel Aviv en dat is zonder twijfel de meest moderne grote stad van het land. Als je Jaffa bezoekt, heb je vanaf de oude pleintjes en op de terrasjes een perfect zicht op de skyline van het nieuwe Tel Aviv. Wacht totdat in de avond de lichten aangaan in de meest mondaine stad van Israël en stort je in het nachtleven. Uiteraard kan je ook gewoon van het uitzicht blijven genieten.

Jaffa

7. Eilat

In korte tijd is Eilat een van de meest bekende bestemmingen in Israël geworden en dat merk je aan het massatoerisme in deze badplaats. Eilat ligt in het uiterste zuiden van het land tegen de Negev woestijn aan en wordt begrenst door de Rode Zee. In het woestijngebied valt zelden regen en hier schijnt de zon dan ook 360 dagen per jaar. Het water van de Rode Zee voor de kust is heerlijk warm gedurende het gehele jaar. De flora en fauna onderwater maken van Eilat de ideale plaats om te snorkelen en dolfijnen te spotten.

8. Makhtesh Ramon krater

Deze krater is de grootste ter wereld die is ontstaan door erosie. Je kan er alleen komen via een excursie omdat de Makhtesh Ramon krater midden in de Negev woestijn ligt. Met meerdere jeeps  gaat de Safari de onherbergzame woestijn in om de krater te bewonderen. De uitzichten zijn onvoorstelbaar mooi. Als je even een stukje van het gezelschap wegloopt (voorzichtig), zal je een stilte ervaren die in de huidige westerse wereld elders niet voorkomt.

9. Haifa

Haifa is een mooie combinatie van modern en oud. Hier kan je genieten op een van de mooiste  stranden in het land :  het Dado. Maar je kan een  bezoek brengen aan de grot van Elijah. Hier verborg zich de profeet toen hij op de vlucht was voor koning Achab. Haifa ligt in het heilige Karmelgebergte. Vergeet de Baha’i garden niet te bezoeken met de opvallende gouden koepel van het mausoleum van El Bab.

10. Meer van Tiberias

Voor een land in het Midden-Oosten heeft Israël best veel water. Op dit meer kan je heerlijk varen of genieten van iedere soort watersport. De stranden zijn mooi en worden omringd door gekleurde flora. Maar we eindigen deze rondleiding toch met een religieus tintje. Dit meer wordt ook wel Galilea genoemd. Dat betekent dat een groot deel van het leven van Jezus zich hier heeft afgespeeld. Dat merk je ook aan gedenktekens in de buurt van het meer.

Reizen naar Israël Tiberias

Ben jij wel eens in Israël geweest? Wat is jou het meest bijgebleven van je reis? Laat hieronder een reactie achter om jouw favoriete moment met ons te delen.

Bekijk ook: De Plitvice meren in Kroatië, dit mag je ervan verwachten

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *