Deze site gaat over reizen in Europa en niet over politiek. Oekraïne was voordat het huidige conflict begon ook niet echt een populaire vakantiebestemming voor West-Europeanen. Het land is onbekend, ver weg en enorm groot. Slechts een deel van Oekraïne is ingesteld op het ontvangen van toeristen en dan met name de kust aan de Zwarte Zee. Toch is er in het hele land veel te zien en te beleven. Hopelijk dat een bezoek op niet al te lange termijn weer mogelijk zal zijn. Hieronder een ode aan dit land: 10 bezienswaardigheden in Oekraïne.

De snelweg naar Europa

De Oekraïne is grotendeels vlak en ligt nabij de grens tussen Europa en Azië. In het verleden was het daardoor een ideale route voor ruitervolken om vanaf de steppen in Azië op te rukken naar ons continent. Maar Oekraïne was ook een gewilde vestigingsplaats vanwege de uitstekende kwaliteit landbouwgrond doorsneden door grote rivieren. De echte bloeitijd van Oekraïne vond plaats in de middeleeuwen. Vanuit Kiev werd een enorm rijk gesticht. In veel steden kun je nog zien hoe rijk en machtig het land toen was. Maar de grenzen bleven altijd kwetsbaar omdat er geen natuurlijke barrières zijn.

Na de Eerste Wereld Wereldoorlog werd vier vijfde deel van Oekraïne door de Sovjet-Unie geannexeerd. De rest werd Pools. Vooral de Kozakken bleven opstandig en de toenmalige leider van de Sovjet Unie, Stalin, greep meedogenloos in. Miljoenen Oekraïners stierven door deportatie en uithongering en het proces van Russificatie werd ingezet. Veel Russen verhuisden naar Oekraïne, vaak verplicht. Na de val van de Sovjet Unie werd Oekraïne weer onafhankelijk. Echter was er op dat moment meteen een probleem met de van oorsprong Russische minderheid, vooral in de Krim en het oosten van het land.

Bezienswaardigheden Oekraïne

Hoe lang is het reizen naar Oekraïne?

Vanaf Schiphol is het ongeveer 2 uur en 45 minuten vliegen naar Kiev. Wil je meteen door naar de Zwarte Zee, reken dan op ongeveer 5 uur met een tussenstop. Met de auto is het ongeveer 18 tot 28 uur rijden naar je bestemming in Oekraïne. Wil je naar Lviv, dan kost dat je ongeveer 18 uur, terwijl je per auto circa 25 uur onderweg bent naar het midden van Oekraïne.

Wat weetjes over Oekraïne

Hieronder vind je een aantal weetjes over Oekraïne.

 1. Oekraïne is na Rusland het grootste land in Europa, ongeveer 15 keer zo groot als Nederland.
 2. Er wonen bijna 45 miljoen mensen, die Oekraïens en/of Russisch spreken. In de grote steden kun je je ook met Engels goed redden.
 3. Oekraïne is een van de armste landen in Europa, vergelijkbaar met het aangrenzende Moldavië.
 4. De meerderheid van de bevolking is orthodox-katholiek. Dat betekent dat een aantal christelijke feestdagen niet op dezelfde data worden gevierd als in het westen vanwege een afwijkende kalender. Onlangs heeft de kerk in Oekraïne zich afgescheiden van de Russische Orthodoxe kerk.
 5. De samenleving in het land is naar westerse maatstaven traditioneel. Zo is het zowel in de steden als op het platteland gebruikelijk dat families zoveel mogelijk bij elkaar wonen en de grootouders de opvoeding van de kinderen voor een groot deel voor hun rekening nemen.
 6. Is het nu Kiev of Kyiv? Kyiv is de officiële spelling voor de hoofdstad van Oekraïne. Deze schrijfwijze is gebaseerd op de Oekraïense taal, terwijl Kiev meer op de Russische taal gebaseerd is. Omdat Kiev een vertrouwde Nederlandse benaming is voor de stad, hebben we in dit artikel deze schrijfwijze nog gehanteerd. Een stad als Boekarest noemen we immers ook Boekarest in plaats van het Roemeense Bucuresti, terwijl de uitspraak nauwelijks afwijkt.
landschap Oekraine

Bezienswaardigheden in Oekraïne

Hieronder hebben we de belangrijkste bezienswaardigheden van Oekraïne verzameld. Hopelijk is de vrede dichtbij en zal het land zich snel weer herstellen. Vanaf dat moment zul je ook weer kunnen genieten van al dit moois. Wat zijn de must-sees van Oekraïne? Een top 10 bezienswaardigheden in Oekraïne.

Lees ook:  De 10 mooiste bezienswaardigheden van Kreta

1. Kiev, hoofdstad, maar ook meer

Kiev is de hoofdstad van Oekraïne maar voor de bewoners nog veel meer. Het is een symbool dat duidelijk maakt hoe oud Oekraïne al is. Kiev is een van de oudste steden op het Europese continent. Het centrum is goed bewaard gebleven en de kathedralen en kloosters zijn indrukwekkend en een bezoek waard. Ook is het een gezellige plaats waar je overal terrasjes vindt of een hapje kunt eten. Druk is het er zelden, maar wel goedkoop. Op een zonnige dag kunnen maar weinig steden concurreren met Kiev. De bezienswaardigheden in Kiev zijn bijna te veel om op te noemen. De bekendste bezienswaardigheden van Kiev zijn:

 • Sint-Sofiakathedraal
 • Pechersk Lavra (Holenklooster)
 • De Gouden Poort
 • Het Onafhankelijkheidsplein
 • Gorodetsky (House with Chimeras, een huis waar het zou spoken)
 • Openluchtmuseum Pirogovo
Bezienswaardigheden Kiev

2. Tsjernobyl

In 1986 ging het mis in de kerncentrale van Tsjernobyl. Er volgde een explosie waarbij een grote hoeveelheid radioactiviteit vrijkwam. In Nederland werd geadviseerd om geen groente uit eigen tuin meer te eten. In Tsjernobyl stierven vele mensen en moesten er binnen korte tijd 135,000 mensen uit de omgeving worden geëvacueerd. Nu wordt het de Exclusion Zone genoemd en wellicht zullen er nooit meer mensen wonen. Met een gids kun je een bezoek brengen aan een gebied waar de straling wat minder is. Het beeld is daar min of meer verstild alsof het nog maar gisteren was dat mensen in paniek vertrokken en daar sporen van achterlieten. Geen uitje voor iedereen, maar een unieke en beangstigende ervaring. Geïnteresseerd? Vaak kun je een stedentrip Kiev combineren met Tsjernobyl.

3. Lviv

In het westen van Oekraïne niet ver van de Poolse grens ligt een stad die architectuurliefhebbers gezien moeten hebben. In Lviv zijn er heel wat bezienswaardigheden. Lviv is in de 14e eeuw gesticht en is in de loop der jaren door vele volkeren veroverd: Polen, Duitsers, Oostenrijkers en Russen. Ze hebben allemaal sporen van hun bouwkunst nagelaten in deze stad in West-Oekraïne. Er zijn tientallen kathedralen en kerken die allemaal de moeite van een bezoek waard zijn in het centrum. Ook diverse andere monumentale gebouwen daar kun je bezoeken. Symbool van Lviv is het kasteel op de heuvel. Voor Oekraïne is de hoogte van 413 meter echt bijzonder en je hebt er een schitterend uitzicht.

Lviv bezienswaardigheden

4. Donetsk

De naam van deze stad in het oosten van Oekraïne klinkt wellicht wat onheilspellend in het huidige tijdsgewricht. Het is ook een bijzondere plaats omdat het zo verschillend is van de eerder genoemde steden. Donetsk is in de Tweede Wereldoorlog praktisch met de grond gelijk gemaakt. In tegenstelling tot andere steden in Europa werd hier een compleet nieuwe stad gebouwd. Een industriestad naar Sovjet model. Er zijn universiteiten en veel scholen en verder eindeloze flatgebouwen. Toen de mijnbouw in het gebied minder renderend werd, kwam het verval. Donetsk is een symbool voor Russische bouwkunst en cultuur tijdens het communisme.

5. Bioreservaat Askania Nova

Het landschap in Oekraïne is op zichzelf al prachtig, de graanvelden zijn bijvoorbeeld al een bezienswaardigheid op zich, maar dit bioreservaat is dubbel de moeite waard. Ook in de 19e eeuw waren er al mensen die zich zorgen maakten om de natuur en deze probeerden te beschermen. Een baron in het zuiden van de Oekraïne besloot zijn enorme landgoed aan de natuur te schenken. Het is een steppengebied dat eruit ziet zoals een groot deel van Oekraïne ooit moet zijn geweest. In de uitgestrektheid vind je rust en een ideale plek om te wandelen. Er groeien planten die elders zeldzaam zijn geworden en bijna 300 soorten vogels komen hier graag broeden. De bekendste bewoners zijn wellicht de Przewalski paarden. Ze zijn wild, maar hebben hun angst voor mensen na al die tijd met rust te zijn gelaten vrijwel verloren.

Lees ook:  10 tips voor Kampen: van Hanzestadswandeling tot de beste restaurants

6. Odessa

Odessa is een van de havensteden aan de Zwarte Zee. Het is de grootste badplaats van Oekraïne. Van hier is het niet ver naar Turkije en in de stad zie je op veel plaatsen de Ottomaanse invloed. Door de smalle straatjes en oude gebouwen heeft Odessa altijd iets geheimzinnigs gehouden. Het was ook gedurende lange tijd een van de plaatsen waar het oosten en het westen elkaar bespioneerden. Een van de meest bijzondere plekken in de stad is de Potemkin trappen. Het zijn er 192 en er is een optische illusie in verborgen die je moet zien omdat deze met woorden moeilijk valt te beschrijven. Het uitzicht na de klim is grandioos. Een ander hoogtepunt is de Transfiguratiekathedraal. De versiering binnen en buiten is prachtig. Even genoeg geslenterd? Dichtbij Odessa zijn er mooie stranden in overvloed. Beslist een van de bezienswaardigheden in Oekraïne die je niet mag missen.

Grootste badplaats Oekraïne Odessa

7. Karpaten

Oekraïne is vlak, maar in het noordwesten vind je een stukje hooggebergte dat zich ook over de aangrenzende landen uitstrekt zoals Polen, Tsjechië en Roemenië. Het Oekraïense gedeelte is wellicht het meest ongerept. Je vindt er dichte bossen en bijzondere dieren zoals de lynx, wolf, bruine beer en grote arenden. Er zijn wandelpaden in het meer gecultiveerde deel. De hoogste berg op Oekraïens grondgebied is iets meer dan 2.000 meter hoog.

Karpaten Oekraïne

8.  Klevan, tunnel of love

Van alle bezienswaardigheden in Oekraïne is deze misschien wel het meest uniek. In het noordwesten van Oekraïne ligt het kleine stadje Klevan. Dat wordt jaarlijks bezocht door vele Oekraïners en een beperkt aantal toeristen. Vlak bij Klevan ligt de tunnel of love. Kan jij je een tunnel van 3 kilometer lengte voorstellen die compleet wordt gevormd door groene struiken en bomen? Je kunt de trein nemen want er loopt een spoorlijntje doorheen. Maar je kunt ook door de tunnel wandelen en de mooiste foto’s maken. Uiteraard word je met liefde beloond als je de tunnel hebt doorkruist.

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1077493&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Ff%2Foekraine-en-georgie%2F9200000004972704%2F&name=Oekra%C3%AFne%20en%20Georgi%C3%AB%2C%20Dolf%20de%20Vries

9. Solotvina of Solotvyno

Vlak bij de Roemeense grens is het plaatsje Solotvina gelegen. De bekendheid heeft het te danken aan de meren die om de stad liggen. Deze worden de Dode Zee van de Oekraïne genoemd. Het hoge zoutgehalte komt hier echter uit de grond. Er zit veel zout in de bodem en dit wordt via mijnen nog steeds gewonnen. Beslist geen pretje om daar te moeten werken. De zoutmijnen mogen niet bezocht worden, de meren wel.

10. Jalta of Yalta

In 1945 bespraken de leiders van de VS, Sovjet Unie en Groot-Brittannië hoe de situatie in Europa moest worden nadat Duitsland zou zijn verslagen. Vaak wordt gezegd dat in dit kleine stadje op een eilandje voor de Krim het IJzeren Gordijn werd gesmeed. Door de hoge ligging is Jalta een geliefd kuuroord waar vele beroemdheden rust zochten. In het begin van de 19e eeuw werd hier het bizarre Aloepka paleis gebouwd door architect Edward Blore. Aan de landzijde heeft het de stoere lijnen van een Schotse burcht. Aan de zeezijde is het kasteel echter ontworpen als een oosters paleis met ontelbare versieringen. Een van de bezienswaardigheden in Oekraïne die beslist fotogeniek is.

Bezienswaardigheden Oekraïne, Yalta

Ben jij wel eens in Oekraïne geweest? Wat is jou het meest bijgebleven van je reis? Laat hieronder een reactie achter om dat met ons te delen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *