Bij Hongarije denk je als toerist waarschijnlijk aan Boedapest en wellicht aan het Balatonmeer. Dat zijn de bekendste toeristische attracties van het land. Er zijn echter nog meer meren in Hongarije en het land heeft bovendien een prachtige natuur. Wij verzamelden de mooiste plekken van Hongarije voor je.

De mooiste plekken van Hongarije

Het grootste gedeelte van Hongarije is bedekt met de Poesta, de eindeloze steppen. Poesta betekent in het Hongaars niet voor niets: de grote leegte. Dit gebied bestaat vooral uit natuur, maar is ook ietwat monotoon. Het is een reden waarom er buiten de eerdere genoemde twee toeristische centra maar weinig mensen de rest van het land bezoeken. Dat is onterecht, omdat Hongarije veel te bieden heeft. De natuur van het land is nog vrijwel ongerept en adembenemend mooi, of je nu de meren van Hongarije, de bergen, zoals de hoogste berg de Kékes of het vlakke land bezoekt. In dit artikel staan een aantal zaken die beslist de moeite waard zijn van een bezoek.

De geschiedenis van Hongarije

De machtige Donau stroomt door het huidige Hongarije. De Romeinen stichtten militaire nederzettingen aan de westkant van de rivier. Deze waren op den duur niet opgewassen tegen de Hunnen en Rome viel. Een ruitervolk vestigde zich in de middeleeuwen in het gebied: de Hongaren ook wel Magyaren genoemd. In eerste instantie vormden ze een plaag voor de omringende landen. Na de eerste christelijke koning ontstond er rust. De Ottomanen veroverden het gebied en lieten er hun sporen na. Bij een poging verder op te rukken naar het westen werden ze voor Wenen verslagen.

De Oostenrijkers namen Hongarije over dat destijds grote delen van Kroatië, Slovenië, Slowakije en Roemenië omvatte. De Hongaren bleven opstandig en kregen uiteindelijk in de dubbelmonarchie Oostenrijk/Hongarije een soort zelfbestuur. Na de Eerste Wereldoorlog werd Hongarije onafhankelijk maar verloor grote gebieden en daarmee ook de toegang tot een zee. In de Tweede Wereldoorlog sloot Hongarije zich in eerste instantie aan bij Duitsland in de hoop gebieden terug te winnen. Het eindigde met overheersing door de Sovjet Unie. Na de val van het communisme werd Hongarije lid van de EU en de NAVO, zij het bijzonder kritisch.

Bezienswaardigheden Hongarije

Hoe lang is het reizen naar Hongarije?

Vanaf Schiphol is het 2 uur vliegen naar Boedapest. Je kunt ook vanaf Eindhoven Airport naar Boedapest of Debrecen vliegen. In het hoogseizoen zijn er vanaf deze luchthaven altijd meer vluchten dan in het laagseizoen. Met de auto moet je rekenen op 16 uur, exclusief rusttijden.

Een paar weetjes over Hongarije

  • Hongarije is twee keer zo groot als ons land en is volledig omringd door 7 andere staten.
  • Er wonen ongeveer 10 miljoen mensen.
  • De voertaal is Hongaars, maar met Engels kom je in toeristische gebieden ook wel ver. Natuurlijk kun je altijd een Wat & Hoe taalgidsje op zak steken voor noodgevallen.
  • Als je een goede keuze wilt hebben in accommodaties, kun je het beste zoeken in Boedapest of omgeving. In de buurt van het Balatonmeer zijn er geen grote steden, maar is wel voldoende plaats voor toeristen.
  • Hongarije maakt geen deel uit van de Eurozone, betalen moet je met de Forint.

Top 10 bezienswaardigheden in Hongarije

Op zoek naar de mooiste plekken van Hongarije? Hieronder verzamelden we 10 bezienswaardigheden voor je, waaronder niet alleen de hoofdstad Boedapest, maar ook de mooie natuur van het land.

Lees ook:  Krakau - bezienswaardigheden top 10 en meer

1. Boedapest

Hier mag een vermelding van Boedapest niet achterwege blijven. Het Parijs van het oosten is een schitterende stad, die je echt niet in een dagje kunt bezichtigen. Maar om het je makkelijk te maken, hebben we op de site al een beschrijving van de dubbelstad opgenomen. Bekijk die hier: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Boedapest.

2. Het Balatonmeer

De Hongaarse Zee, met aan zuidkant de Hongaarse Riviera, zo wordt het Balatonmeer ook wel genoemd. In Europa vind je ook alleen in Zweden en Rusland nog grotere meren. Behalve een oppervlakte van bijna 600 km2 is het meer ook opmerkelijk ondiep. Behalve een trog van 12 meter is de rest van bet meer een paar meter diep. Dat betekent dat het water in de zomer snel opwarmt en in de winter snel bevriest. Het zuidelijke gedeelte is in de zomer snel 25° C. Er zijn strandjes en er worden allerlei vormen van watersport bedreven. Ook voor sportvissers is het Hongaarse meer een trekpleister. Rond het meer zijn talloze kleine, gezellige dorpjes, tot een grote stad is het nooit gekomen. Een accommodatie in deze omgeving is een mooi uitgangspunt om Hongarije verder te bezichtigen.

3. Szentendre

In het noorden van Hongarije aan de oever van de Donau ligt Szentendre. Het plaatsje maakt meteen duidelijk hoe verschillend Hongarije kunt zijn. In eerste instantie denk je hier in Zuid-Frankrijk te zijn vanwege de kleurrijke huizen waarvan je er beslist een aantal monumenten mag noemen. Rondom het centrale plein wemelt het van de historische gebouwen en kun je op een terrasje een rustpauze nemen. Hoezeer gedurende de geschiedenis van Midden-Europa de grenzen zijn gewijzigd kun je zien aan een aantal prachtige Servische kerken. De Belgrado kerk is zowel van binnen als van buiten een juweeltje, zoals je zelfs in Servië moeilijk zal kunnen vinden.

Szentendre

4. Natuur in Hongarije: Nationaal Park Aggtelek

Er zijn veel grotten te bewonderen in Hongarije, zelfs in Boedapest zijn er een aantal waar je kunt gaan kijken. Maar de meest indrukwekkende liggen in het Nationaal Park Aggtelek. Hier wemelt het van de druipsteengrotten. Deze ondergrondse wereld kun je met gids gaan bezoeken. De Baradia grot mag je zeker niet missen. Deze heeft een lengte van 26 kilometer en is daarmee de langste in Hongarije. Als je liever boven de grond blijft, kun je heerlijk wandelen of fietsen in dit ongerepte gebied. Het park ligt tegen de grens met Slowakije aan. Zo kun je een bezoek aan de mooiste plekken van Hongarije ook altijd combineren met een dagje over de grens.

5. Debrecen, de tweede stad van Hongarije

Debrecen wordt ook wel het Calvinistische Rome genoemd. Het is de tweede stad qua grootte na Boedapest en heeft een geschiedenis qua protestants verzet tegen Rome. De grootste kerk in de stad is dan ook een protestantse. Voor de chauvinistische vaderlander staat er vlak bij de kerk een standbeeld van Michiel de Ruyter. Onze zeeheld uit Vlissingen heeft gedurende zijn toch al drukke carrière ook nog eens 60 predikanten uit Debrecen gered. Als je de stad, en met name het oude centrum hebt bewonderd, is het wellicht tijd om helemaal bij te komen in een van de vele thermale baden in de stad. Vanaf Eindhoven Airport kun je op Debrecen vliegen. In het hoogseizoen gaan er zeer regelmatig vluchten.

6. Nog meer Hongaarse natuur: Hortobàgy Nationaal Park

Hongarije bezoeken zonder de poesta te hebben gezien, kan uiteraard niet. Dit oudste Nationale Park ligt in het oosten van het land. Een goed begin is het bezoekerscentrum. Hier kun je van alles te weten komen over de steppen die Hongarije zo kenmerken. Er zijn wandel- en fietsroutes voor iedereen zodat je de mooiste delen van het park ziet. Van rust kun je verzekerd zijn. De poesta is nog steeds een grote leegte. Er is een goede kans dat je wel steppe-runderen en racka-schapen zal zien. Deze zijn kenmerkend voor de steppe.

Lees ook:  Kerstmis in Noorwegen: 7 tips en traditionele kerstgerechten
Hortobàgy

7. Citytrip Hongarije: bezoek cultuurstad Pécs

In het zuidelijk gelegen Pécs kun je de Ottomaanse invloed in Hongarije wellicht nog het best herkennen in de architectuur. Dat heeft een prachtige combinatie opgeleverd met de monumenten uit de Gouden Eeuw van Hongarije. Op het stadsplein zie je overal de mooiste gebouwen om je heen als je een leuk terrasje hebt gevonden. Bovendien gaan er vanaf het plein allerlei steegjes de stad in. Het is echt het Oosten ontmoet het Westen hier. Verder is Pécs dé cultuurstad van Hongarije.

8. Eger: historie, thermale baden en Stierenbloed

Deze stad in het noorden van Hongarije is de moeite waard om te bezoeken vanwege de mooie historische gebouwen, waaronder een burcht en een eeuwenoude minaret. Ook zijn er thermale baden. Maar Eger is vooral bekend vanwege haar ‘Stierenbloed’. Deze pittige rode Hongaarse wijn moet je uiteraard een keer proberen. Naar verluidt wisten de inwoners van Eger een leger van 30.000 Turken te verslaan nadat ze eerst de voorraad Stierenbloed hadden opgemaakt. In hoeverre dat waar is, zal niemand ooit weten. Het is een drankje waar je voorzichtig mee om moet gaan.

9. Donau Ipoly Nationaal park

De vallei van de Donau strekt zich in Hongarije uit langs het Pilis-gebergte. Het is de droom van iedere echte wandelaar. Hier zijn de uitzichten ongelooflijk mooi en weids. Daarom mag dit nationaal park beslist niet aan dit lijstje met de mooiste plekken van Hongarije ontbreken. De geschiedenis van dit gebied kun je aflezen aan de mooie dorpjes en stadjes. Overal zijn er burchten of ruïnes daarvan, want dit gebied was sinds mensenheugenis van strategisch belang. De natuur heeft daar echter nauwelijks onder geleden. Net als elders is Hongarije vind je in dit stukje natuur altijd rust.

10. Miskolc: de watervallen van Hongarije

Misschien had je een industriestad niet op deze lijst verwacht. Miskolc ligt in het Noordoosten van Hongarije en is een gezellige stad om te shoppen of uit te gaan. Maar het is ook beslist geen grijze stad zonder bezienswaardigheden. Het Diósgyõr kasteel is een must-see. Dat geldt ook voor het Nationaal Theater. Daarvoor moet je dan wel een voorstelling bijwonen. De warmwaterbronnen in de grot van Miskolctapolca waren in de 13e eeuw al een toeristische trekpleister. De Lillafüred watervallen zijn kunstmatig, maar daarom niet minder mooi, en horen bij het gelijknamige Palace Hotel. De watervallen van Hongarije zijn over de hele wereld beroemd.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *