Nonke Buusjke is een openluchtmuseum in het Zuid-Limburgse Schinveld, een dorp dat tegen de Duitse grens ligt. Hier ontdek je hoe men rond 1900 in deze regio op het platteland woonde en werkte. Wat Nonke Buusjke zo speciaal maakt, is dat het net een heel klein dorp is, met een boerderij, een moestuin, een winkeltje, werkplaatsen en natuurlijk het gezellige dorpsplein. Je hebt dus het idee dat je terug in de tijd reist en een dorp bezoekt, in plaats van een museum.
Het motto van het openluchtmuseum is: ‘een plek die stil maakt en tot nadenken stemt’. Waarom er voor deze omschrijving gekozen is, begrijp je meteen zodra je door de poort komt.
Inhoudsopgave
Wat is er te zien in Nonke Buusjke?
De stichter van Nonke Buusjke, Thei Berkers (1924-2001) was van mening dat de moderne maatschappij lang niet alleen positieve kanten heeft. Dat is één van de redenen waarom hij mensen wilde laten zien, beleven en voelen hoe het leven in het begin van de vorige eeuw was op het Limburgse platteland.
Om het openluchtmuseum te creëren is er onder andere een vakwerkhuis uit het dorp afgebroken en het volgende jaar opnieuw opgebouwd in Nonke Buusjke. Dit prachtige bouwwerk heeft dus echt in Schinveld gestaan en is enkel verplaatst. Ook zijn er tal van voorwerpen opgeknapt om dit ‘dorp’ te creëren. Al dit werk is gedaan door de Nonkes, de mensen die hun tijd en energie hebben gegeven om het Nonke Buusjke te creëren en open te stellen voor het publiek.
Tijdens je bezoek aan Nonke Buusjke ontdek je onder andere de volgende gebouwen:
- Woonhuis (vakwerkhuis)
- Stallen
- Karreschuur
- Bakkerij
- Dorpswinkel
- Weefhuis
- Klompenmaker
- Schoenmaker
- Washok
Kortom, het is echt of je een wandeling maakt door een dorp van zo’n 100 jaar geleden, en even bij iedereen binnen mag kijken.
Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zullen met plezier de dorpswinkel van het museum bezoeken. Hier koop je namelijk snoepgoed uit grootmoeders tijd maar ook zelfgemaakte jam, honing uit de eigen imkerij en vaak diverse kruidenplantjes. Hier haal je tevens je consumptiebonnen voor drankjes en natuurlijk de vlaai die in de bakkerij van Nonke Buusjke wordt gebakken (die mag je niet missen!)
Vergeet niet om na je bezoek aan de dorpswinkel richting de tuin te lopen waar je verschillende oude landbouwwerktuigen zoals ploegen, zaaimachines en eggen vindt.
Informatie over het openluchtmuseum in Schinveld
Nonke Buusjke is open van 2e paasdag t/m oktober op zondagen van 12 uur tot 17 uur. Toegang kost slechts € 2 per persoon vanaf 7 jaar, en bij de ingang krijg je een foldertje met hierin uitleg over wat je allemaal ziet in het openluchtmuseum. Zo kun je alles op je eigen tempo ontdekken.
Nonke Buusjke in Schinveld ontvangt geen subsidies en wordt volledig draaiende gehouden dankzij de vrijwilligers. Heb je een vraag? Dan is er vast een vrijwilliger in de buurt die je uitleg wil geven. Zo werd ons uitgelegd dat de vlaaien elk weekend in Nonke Buusjke zelf worden gebakken, en hoe dit op traditionele wijze wordt gedaan. We ontdekten zelfs dat er wel eens trouwerijen worden georganiseerd in het openluchtmuseum, hoe leuk is dat?!
Leuk om te weten: 4 dagen in de week komen mensen die extra aandacht en zorg nodig hebben naar de dagopvang op Nonke Buusjke, waar ze onder andere lichte werkzaamheden verrichten. Wat een prachtige en rustgevende plek om dit te doen.
Handig om te weten: Het museumdorp ligt in het bos, dus ben niet verrast wanneer de gps je via een weggetje in het bos stuurt. Je kunt hier gratis parkeren, en er is ook genoeg plaats om je fiets neer te zetten.
Maak na je bezoek aan het openluchtmuseum een wandeling of fietstocht door het Schinveldse bos, of bezoek het Wildpark in het Duitse Gangelt, dat naast Schinveld ligt.
Lees ook: De historische binnenstad van Dordrecht: 10 bezienswaardigheden & tips voor overnachten
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.