Hoe dichter bij Dordt…. De meeste Hollanders vullen dat aan met …hoe rotter het wordt. Laten we er duidelijk over zijn dat Dordrecht niet altijd populair is geweest in de verstreken eeuwen. De stad was machtig en trok veel handel naar zich toe. Toch denken de meeste geschiedkundigen dat er een andere reden is voor het onaardige rijmpje: de handelsvaart. Waterwegen rond Dordrecht slibden steeds meer dicht en dat maakte de stad steeds moeilijker bereikbaar. Als toerist kan je vandaag de dag de stad weer op diverse manieren goed bereiken. Dordrecht is beslist de moeite ook waard. Hieronder lees je een stukje achtergrond van de stad, hebben we 10 bezienswaardigheden in Dordrecht voor je verzameld en komen we met wat insidertips voor de horeca. Ga je mee naar de historische binnenstad van Dordrecht?

De geschiedenis van Dordrecht

De geschiedenis van Dordrecht begint in de 12e eeuw als het veen in het gebied wordt drooggelegd. Graaf Willem I van Holland ziet al gauw het belang van de strategische plaats van de nederzetting. In 1220 verleent hij Dordrecht stadsrechten, daarmee in Dordrecht de eerste stad in Holland.

De machtigste handelsstad van Nederland

Door tol te heffen wordt de stad rijk en dat neemt nog toe als ook het marktrecht en stapelrecht wordt verkregen. Alle handelsgoederen in de regio moeten nu verplicht in Dordrecht worden opgeslagen en verhandeld. Dordrecht is de machtigste stad in het land en beleeft een gouden eeuw. Aan de voorspoed komt een einde in 1421 met de Elizabethvloed. Een groot deel van het achterland wordt weggeslagen en vanwege de slecht onderhouden dijken, verandert Dordrecht in een eiland. Steeds meer handel ontwijkt Dordrecht en komt in Rotterdam en Amsterdam terecht.

Dordrecht bezienswaardigheden

De Dordtse Synode

In de periode eind 1618/ begin 1619 is Dordrecht weer even het middelpunt van religieus Nederland. Op de Dordtse Synode worden beslissingen genomen met betrekking tot de protestantse kerk die tot de dag van vandaag doorwerken. Er komt een Statenvertaling van de Bijbel en de Dordtse leeregels worden vastgelegd.

Rampjaar 1672: de gebroeders De Witt

In het rampjaar 1672 verliest Dordrecht twee van haar beroemdste zonen. Raadpensionaris en Dordtenaar Johan de Witt en zijn broer Cornelis worden gelyncht. Dit gebeurt met stilzwijgende toestemming van stadhouder Willem III. Vandaag de dag is Dordrecht onder andere door annexatie van Dubbeldam en delen van Sliedrecht, de op 2 na grootste stad van Zuid-Holland met meer dan 100.000 inwoners.

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Dordrecht

Welke bezienswaardigheden heeft Dordrecht? Hieronder noemen we er 10 die je niet mag missen. De historische binnenstad van Dordrecht zal je zeker niet tegenvallen.

1. De Groothoofdspoort

Een machtige handelsstad moest ook sterke poorten hebben. Er zijn nog talloze  poorten in diverse steden in ons land overgebleven, maar weinige zo indrukwekkend als dit exemplaar. De poort werd oorspronkelijk in de 15e eeuw gebouwd. In de 17e eeuw volgde een complete renovatie en werd het renaissance uiterlijk gerealiseerd. De mooiste kant van de poort is de waterzijde. Hier is een afbeelding van de stadsmaagd omringd door de wapens van bevriende steden.

Groothoofdspoort Dordrecht

2. Stadhuis

In 1383 werd dit gebouw als een markthal door Vlaamse kooplieden gebouwd. In de 16e eeuw werd hier het stadhuis gevestigd. De huidige voorgevel en de monumentale trap met de twee leeuwen werden in de 19e eeuw toegevoegd. Sinds 1975 worden de stadszaken in een modern gebouw behandeld. Het oude stadhuis heeft een ceremoniële rol gekregen. Huwelijken kunnen hier worden voltrokken.

3. Grote Kerk Dordrecht

De Grote of Onze Lieve Vrouwe kerk is de op één na oudste kerk in Dordrecht, het is wel de grootste. De bouw vond plaats in de 15e eeuw en destijds was dit bedoeld als een katholiek gebedshuis. In 1572 werd de kerk overgenomen door de protestanten. Als je naar de toren kijkt zal het je opvallen dat deze nooit volledig is afgebouwd wat een uniek beeld geeft. In de periode april tot oktober kan je de toren beklimmen. Na 275 treden krijg je als beloning een prachtig uitzicht over de stad.

Grote Kerk Dordrecht

4. Standbeeld gebroeders De Witt

Op de Visbrug midden in het centrum staat sinds 1918 een standbeeld van Johan en Cornelis de Witt. De broers werden geboren in Dordrecht. Johan de Witt was 19 jaar lang raadpensionaris en daarmee de belangrijkste politicus in de Republiek. Hij werd in het rampjaar 1672 samen met zijn broer op 20 augustus door het volk in Den Haag vermoord. Het standbeeld staat op een mooi punt in de stad.

5. Voorstraat

De Voorstraat is de belangrijkste winkelstraat in het centrum. De straat is 1200 meter lang en kent vele lokale kleine winkeltjes. Ook de horeca is er goed vertegenwoordigd. Ben je niet van plan om te shoppen of te consumeren dan is een wandeling door de Voorstraat toch de moeite waard. Je ziet hier gevels met bouwstijlen uit diverse eeuwen. Het ‘smalste huis’ van de stad vind je op nummer 265. Daar is nog altijd discussie over omdat het pand geen eigen ingang heeft.

6. Arend Maartenshof

In veel oudere steden zijn hofjes bekend. Meestal waren deze bedoeld voor alleenstaande oudere dames, vaak nonnen. In de huidige tijd vormen ze vaak een oase van rust in een drukke stad. Dat geldt ook voor dit hofje dat 38 kleine woningen omvat. De oorsprong is iets anders geweest, Arend Maartenszoon had een zeer slechte reputatie in Dordrecht. Om deze te verbeteren liet hij de huisjes bouwen voor arme vrouwen. In hoeverre het hielp, is niet echt bekend. Sinds de 21e eeuw mogen er ook mannen of echtparen wonen, mits van onbesproken gedrag. De rust is er nog altijd.

7. Bruggen

Dordrecht is een stad met veel water en derhalve ook een groot aantal bruggen. Als je in de havengebieden bent zoals de Wolweverhaven of de Nieuwe Haven, moet je beslist je ogen de kost geven. De Damiatebrug en de Lange IJzeren Brug dateren beide uit 1855 en zijn bedoeld voor voetgangers. Er zijn nog talrijke andere bruggen.

Lees ook:  Een bezoek aan Highclere Castle (Downton Abbey)

8. Het Hof van Nederland

Oorspronkelijk was dit in de 13e eeuw een Augustijnenklooster. Het werd een van de belangrijkste gebouwen in ons land toen hier in 1572 de eerste vrije Statenvergadering plaatsvond. Nu is het museum dat de geschiedenis van de oudste stad van Holland vertelt. De Hofstraat zelf is de moeite waard vanwege de vele mooie gevels. Hier staat ook een standbeeld van Willem van Oranje.

9. Huis van Gijn

Toen duidelijk werd dat hij geen nakomelingen meer zou krijgen besloot de Dordtse bankier en verzamelaar Simon van Gijn dat zijn huis een museum moest worden. Hij leefde van 1836 tot 1922. Daarna is de tijd stilgezet en kan je nu in huis Van Gijn zien hoe het leven van een rijke verzamelaar er in het begin van de 20e eeuw uitzag. Het geeft een goed beeld van wat verzamelaars in die tijd aansprak. Tip: kies voor een audiogids want er staan geen naamplaatjes bij de artikelen.

10. Dordrechts museum

Het Dordrechts museum heeft een indrukwekkende hoeveelheid kunst in een permanente verzameling. Er zijn hier veel meesterwerken te zien van Nederlandse schilders zoals Aelbert  Cuyp, Jan van Goyen en Ferdinand Bol. Op een aantal doeken is te zien hoe Dordrecht en omgeving er vroeger uitzagen. Het is een leuke gedachte om dat te vergelijken met het heden.

Overnachten in Dordrecht: onze tips

Tijdens of na een citytrip wil je toch ook de gastvrijheid van de horeca in Dordrecht testen. Hieronder staan een aantal tips.

Lees ook:  Goedkoop naar Londen - tips voor een goedkope citytrip

1. Villa Augustus

Dit luxe hotel ligt op loopafstand  van het centrum van Dordrecht. Het is gevestigd in een oude watertoren. Er zijn 45 kamers waaronder enkele drijvende en andere bijzondere ruimtes. Het uitzicht is aan beide zijden mooi. Het restaurant is befaamd in Dordrecht. Reserveer derhalve bij voorkeur online om ook als hotelgast zeker te zijn van een tafel.

2. Hotel Dordrecht

Dit gerestaureerde herenhuis ligt op 10 minuten van het centrum van de stad. Het is gemoedelijk en de kamers zijn comfortabel. De bar is goed voorzien en in de ochtend kan je kiezen uit een continentaal of Engels ontbijt.

Dordrecht overnachtingen
Booking.com

Lekker eten in Dordrecht

Wil je lekker uit eten in Dordrecht? Hieronder vind je onze insidertips.

1. De Stroper

Dit restaurant is een begrip in Dordrecht en de naam is ontleend aan de oprichter die regelmatig paling stroopte in de Biesbosch. Nu is alles wat ter tafel komt legaal en duurzaam gevangen. De sfeer is gemoedelijk en de keuken is open. Vis blijft de specialiteit. Het restaurant heeft uitzicht op het water.

2. De Beren

Op een zomerse dag is het goed toeven op het mooie terras aan het Scheffersplein. Daar is in de zomer ook altijd wat te beleven. Bij de Beren krijg je een royale portie vlees of vis van de grill voor een vriendelijke prijs. Een mooie afsluiting van een dagje Dordrecht.

3. Boekmans

Heb je wel eens gegeten in een bibliotheek?  In de vrij nieuwe wijk Stadspolders kan dat aan het Dudokerf. Je vindt Boekmans tegenover een NS-station. Omgeven door talloze boeken kan je hier lekker lunchen of dineren. De kaart is ruim maar de prijzen zijn vriendelijk evenals de staf.

Weetjes over Dordrecht

Feitjes die je mag onthouden of vergeten:

  • Dordrecht is nog steeds een eiland. Je kan de stad dus uitsluitend binnenkomen via een brug.
  • Als je via het internet het weer wilt opzoeken in Dordt, let dan op dat je niet in Zuid-Afrika terechtkomt. Daar is namelijk een zustergemeente met dezelfde naam.
  • Inwoners van Dordrecht worden ook schapenkoppen genoemd. In de middeleeuwen moest belasting worden betaald voor alle vee dat de stad binnenkwam. Twee schapenhouders dachten te kunnen ontkomen door hun dieren als mensen te verkleden. Het lukte bijna totdat een schaap begon te blaten.
  • Het drierivierenpunt bij Dordrecht is het drukst bevaren in heel Europa.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *