Als Nederlanders hebben we het goed getroffen. Op redelijk korte afstand liggen twee van de meest iconische hoofdsteden die de wereld kent: Londen en Parijs. Er zijn maar weinig steden waarvan je zonder probleem zo’n groot aantal bezienswaardigheden kan noemen. Waarschijnlijk heb je er een aantal wel eens met eigen ogen bewonderd. Ieder jaar bezoeken ongeveer 30 miljoen toeristen deze twee prachtige steden. Maar beide zijn zo groot en veelzijdig dat ze daardoor ook voor een groot deel onbekend blijven. Ga jij binnenkort voor een (nieuw) bezoek aan Parijs? Wellicht dat je de onderstaande bijzondere plaatsen op je lijstje kan opnemen. We nemen je graag mee naar het verborgen Parijs. Bekijk snel de 10 onbekende bezienswaardigheden in Parijs die wij voor je geselecteerd hebben.

Een korte geschiedenis van Parijs

Ongeveer 200 jaar voor Christus vestigde zich een Keltische-Gallische stam op de eilanden in de Seine. Zij waren -voor zover bekend- de eerste bewoners van deze strategisch gelegen gebieden en werden de Parisii genoemd. De Romeinen onder leiding van Julius Cesar bouwden de eerste permanente brug over de rivier. De stad werd na Rome de belangrijkste in het rijk. Clovis, koning van de Franken, maakte in 509 Parijs de hoofdstad van zijn rijk en sindsdien bloeit de stad als centrum van de cultuur en handel in het land. Lodewijk XIV, de Zonnekoning, ontwikkelt de stad steeds verder tijdens zijn lange bewind. In die tijd is Parijs met 500.000 inwoners de tweede stad na Londen in Europa. Vandaag de dag wonen er meer dan 2,5 miljoen mensen in de stad zelf. Inclusief de buitenwijken (banlieues) komt dat op meer dan 11 miljoen, bijna 20% van de complete bevolking. In het centrum van de stad is de bevolkingsdichtheid enorm met 26.000 bewoners per vierkante kilometer.

10 onbekende bezienswaardigheden in Parijs

Op zoek naar het verborgen Parijs? Hieronder vind je 10 onbekende bezienswaardigheden van Parijs.

1. Le Ballon de Paris

Het uitzicht vanaf de Eiffeltoren heb je wellicht al eens gezien. Een probleem daarbij is dat je de meest beroemde toren dan zelf niet ziet staan te midden van de stad. Dat kan je oplossen door een bezoek aan Le Ballon de Paris. Deze luchtballon is met een stalen kabel verankerd aan de grond en stijgt tot 150 meter hoog. Een mooier uitzicht is op zonnige dagen niet mogelijk. Kijk op de site van de ballon voor de tijden waarop je mee kan en boek meteen je tickets online.

Lees ook:  Bezoek het echte Italië: Puglia - bezienswaardigheden en stranden

2. Le Grande Mosquee de Paris

Het is een van de grootste moskee’s in Europa en voor de bouw werden de meest gelouterde Marokkaanse bouwmeesters naar de stad gehaald. De moskee is op werkdagen geopend voor toeristen om deze een beter idee te geven van het leven van de moslimgemeenschap in Frankrijk. Vooral in de ochtend is het er meestal erg rustig en kan je op je gemak door de indrukwekkende zalen dwalen. Bij  de moskee kan je genieten van heerlijke mierzoete Marokkaanse thee. Bij de poort is het restaurant Aux Portes de l’ Oriënt een aanrader als je traditionele oosterse gerechten wil proberen.

3. Cimetière des chiens

Zoek je een plek om even tot rust te komen na alle hectiek van de grote stad dan is het Cimetière des chiens een echte aanrader. Het is bekend dat honden de beste vrienden zijn van de mens. Een aantal bezitters van trouwe viervoeters vindt daarom dat hun huisdier ook een bijzondere rustplaats heeft verdiend. Je zal beslist onder de indruk raken van de prachtige beeldhouwwerken die je hier aantreft. Het bezoek is gratis.

4. Atelier des Lumières

Na het Louvre, Musée Picasso en Musée d’ Orsay ben je wellicht toe aan een wat speelsere manier om van kunst te genieten. Dat kan kan in het Atelier des Lumières. Hier wordt bekende kunst geprojecteerd op de muren, vloeren en zelfs de plafonds. Regelmatig zijn er nieuwe exposities van klassieke, maar ook moderne kunst. Op de site kan je alles lezen over de huidige voorstellingen en andere bijzonder heden.

5. Le Marais

De hipste wijk van Parijs is zonder meer Le Marais. Hier vind je alles op het gebied van restaurantjes, café’s en boetiekjes. Het is even opletten, want er zit zomaar een zeer prijzige boetiek tussen de goedkope winkeltjes van starters. Als toerist zal je daar wellicht niet meteen naar zoeken, maar bij Les Succulents Cactus is een enorme collectie beschikbaar van de meest bijzondere en stekelige planten. Wil je echt streetfood uit Parijs proberen, breng dan een bezoekje aan Marchés des Enfants. Onbekende bezienswaardigheden van Parijs kom je in deze wijk volop tegen.

6. Cimetière du Père-Lachaise

Hef klinkt misschien vreemd, maar kies een mooie zonnige dag als je deze begraafplaats bezoekt. Stil zal het er dan niet zijn, omdat veel Fransen (en toeristen) hier komen kijken op mooie dagen. Hier zijn vele beroemdheden begraven zoals de schrijver Molière en de zangeres Edith Piaf. Maar wellicht zijn de ‘buitenlanders’ Jim Morrison en Maria Callas wel de bekendste namen. Bij de ingang staat een plattegrond waarop je de meest bezochte locaties kan vinden. Overigens zijn een aantal grafmonumenten ook van ongekende schoonheid.

Lees ook:  10x de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen
Cimetière du Père-Lachaise

7. Shakespeare & Company

Een van de mooiste Engelstalige boekwinkels is gevestigd in Parijs. Het donkere hout en de boektrapjes om ook de hoger geplaatste boekwerken te bereiken, geven de winkel een traditioneel aanzien. Wil je even rustig een stukje lezen in een potentiële aankoop, dan kan dat in de prachtig ingerichte leeszaal waar beslist een slapende winkelkat een extraatje biedt op het gebied van rust. De winkel is omgeven door een horecagelegenheid met terras om je aankoop te vieren. Een stukje verborgen Parijs dat je niet mag missen.

8. Metro

De ondergrondse treinen en stations van de metro in Parijs zijn bijzonder handig om je te verplaatsen in de stad, maar bijzonder mooi zijn ze niet. Dat geldt echt vaak wel voor de oudere entrees. Let maar eens op als je naar binnen gaat. Sommige zijn echt pronkstukken van Art Nouveau. Heel bijzonder is de entree bij het Palais Royal. De moeite van een ritje op zich al waard.

9. Lavirotte gebouw

Het pand staat vlak bij de Eiffeltoren. Het won in 1901 de prijs voor het mooist ontworpen gebouw in de stad, maar behoort inmiddels tot de onbekende bezienswaardigheden van Parijs. Parijs is een stad waar de art nouveau vrijwel overal te zien is, maar he gebouw dat genoemd is naar de architect Lavirotte is zonder meer  het hoogtepunt. De gevel is zo rijk versierd dat je alleen daarvoor al een tijdje nodig hebt om die in detail te bewonderen. Toch komen er maar weinig toeristen hier.

10. Passages

Het regent ook wel eens in Parijs en dat is wellicht het moment om eens een overdekte winkelstraat op te zoeken. De favoriete passages zijn Galerie Viviene, Galeries Lafayette en Passage du Grand Cerf. Er zijn momenteel 20 passages over in de binnenstad. Vroeger waren dat er meer dan 100 als teken van de grandeur van de Franse hoofdstad waar de (gegoede) burgers de regen niet hoefden te trotseren bij het winkelen.

Booking.com

Bekijk ook onze andere inspirerende artikelen over Frankrijk eens:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *