Wij hebben de 5 leukste kerstmarkten van Frankrijk voor je op een rijtje gezet. Plan je citytrip voor eind november of december om niet alleen een nieuwe stad te ontdekken, maar om ook meteen in de kerstsfeer te komen. Koop cadeautjes gemaakt door lokale artiesten en smul van typisch Franse lekkernijen op de mooiste kerstmarkten van Frankrijk

Lees ook: Top 10 kersttradities in Europa

Bordeaux – Een kerstmarkt in één van de mooiste wijken van de stad

De kerstmarkt in Bordeaux vindt plaats op de Allées de Tourny, op slechts 2 minuten lopen van de kade en in het verlengde van de grote winkelstraat Rue Ste Catherine. De locatie alleen al is genoeg om deze kerstmarkt aan onze lijst toe te voegen. 

In de houten chalets in het centrum van de markt wordt uiteraard lokale wijn verkocht. We zijn immers in één van de bekendste wijnregio’s van Frankrijk. Ook aan typische winterse gerechten en lekkernijen is geen tekort. Zo smul je er van een echte warme raclette of smakelijke canelés, een lokale zoetigheid.

In de andere chalets worden veel handgemaakte spullen verkocht, zoals lampen, vazen, kerstdecoratie en sieraden. Ook is er vaak heerlijke thee te koop en diverse alcoholische dranken. De afgelopen jaren konden kinderen op de foto met de kerstman, en gratis gebruik maken van de houten spellen. Zo stond er onder andere een sjoelbak. Wat er voor de kinderen wordt georganiseerd in 2022 is nog niet helemaal zeker. Dit zal snel bekend worden gemaakt. 

De kerstmarkt in Bordeaux zal plaats vinden van 25 november t/m 25 december 2022.

Volg de Facebookpagina van de kerstmarkt voor actuele informatie over activiteiten en openingstijden. 

Wil je tips voor je vakantie in Frankrijk, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word dan lid van onze Facebook groep ‘Vakantie vieren in Frankrijk’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Frankrijk.

Nantes – Twee kerstmarkten in één

In Nantes vindt de kerstmarkt plaats op twee mooie pleinen. Je loopt van het ene naar het andere plein om nieuwe chalets en activiteiten te ontdekken. Zoals veel kerstmarkten in Frankrijk is ook hier gekozen voor de mooie houten chalets. Dit, gecombineerd met de vele lampjes, kerstbomen en andere decoratie, zorgt voor een heerlijke winterse sfeer. 

Wanneer je de kerstvakantie in Nantes doorbrengt raden we je aan ook naar “Les machines de l’île” te gaan, een leuk uitje voor zowel kinderen als volwassenen. Hier ontdek je onder andere deze enorme olifant. Tijdens de kerstperiode worden er allerlei evenementen georganiseerd en is de galerij prachtig versierd. 

Lees ook:  Een leuke camping in de Dordogne aan de rivier

Handig om te weten: De bussen en trams zijn gratis in Nantes in het weekend. Op zaterdag en zondag hoef je dus geen kaartje te kopen. Ga je met het vliegtuig naar Nantes? Dan kun je de shuttle naar het centrum nemen. Hier moet je wel een speciaal kaartje voor kopen, ook in het weekend.

Olifant Nantes

De kerstmarkt in Nantes vindt plaats van 24 november t/m 24 december 2022.

Wat zijn de openingstijden van de kerstmarkt in Nantes?

De openingstijden voor 2022 zijn nog niet bekend, maar dit waren de tijden van 2021 om je een idee te geven.

 • Maandag t/m woensdag: 10u30 – 20u30
 • Donderdag t/m zaterdag: 10u30 – 21u
 • Zondag: 11u – 20u
 • 24 december: aangepaste tijden

Bekijk onderstaande video voor een sfeerimpressie.

Straatsburg – Duitse sferen op een Franse kerstmarkt

De grote kerstmarkten in de Elzas lijken qua sfeer veel op de bekende Duitse kerstmarkten. Sinds 1570 viert deze prachtige stad kerst op een unieke manier. De “Christkindelsmärik” (dialect uit de Elzas voor “markt van het kindje Jesus”) is één van de oudste kerstmarkten in Europa. Deze mag dan ook zeker niet ontbreken aan onze lijst! Op de kerstwebsite van Straatsburg zie je onderaan een aantal plaatjes en foto’s van hoe deze unieke kerstmarkt er vroeger uitzag. 

Naast lokale lekkernijen worden er ook veel handgemaakte en ambachtelijke producten verkocht op de kerstmarkt van Straatsburg. Houten kerstdecoratie, speelgoed, kussenslopen, bier, warme sokken, kaarsen… Je vindt er genoeg leuke cadeautjes voor jong en oud! 

Neem vooral de tijd om door alle kleine straatjes te lopen waar ‘s avonds mooie lichtjes aangaan om optimaal van de sfeer te genieten. Ook vinden er tijdens deze periode diverse evenementen plaats voor kinderen en volwassenen, met veelal gratis toegang. 

De kerstmarkt in Straatsburg vindt plaats van 25 november t/m 24 december 2022.

Tip: Ga je met de auto naar Straatsburg tijdens de kerstvakantie? Parkeer dan op een van de tien P+R parkeerplaatsen. Deze bevinden zich op enkele meters van een tramhalte zodat je makkelijk naar de kerstmarkt in het centrum kunt gaan. Alle passagiers van de auto die op de P+R wordt geparkeerd krijgen een tramkaartje dat een uur geldig is.

Kerstmarkten Frankrijk

Reims – Twee kerstmarkten in één stad

Op ongeveer 5 uur rijden van Utrecht ligt Reims, met de op 2 na grootste kerstmarkt van Frankrijk. De ongeveer 130 chalets worden op het plein bij de grote kathedraal Notre-Dame de Reims geplaatst waar locals en toeristen ruim een maand lang genieten van de heerlijke kerstsfeer. 

Een stukje verder, op de Place du Forum, vind je het “Royaume des enfants” (een plek waar veel activiteiten voor de jongste bezoekers worden georganiseerd) en het huis van de kerstman. 

Lees ook:  Wintervakantie op een rustige plaats in Europa

Voor artisanale producten ga je naar de Hautes Promenades, tussen het station en de wijk Boulingrin. Hier koop je de meest originele kerstcadeaus voor al je dierbaren en steun je lokale creatievelingen. 

De kerstmarkt in Reims vindt plaats van 1 t/m 31 december 2022.

Wat zijn de openingstijden van de kerstmarkt in Reims?

De openingstijden voor 2022 zijn nog niet bekend, maar dit waren de tijden van 2021 om je een idee te geven.

 • Maandag: 14u – 20u
 • Dinsdag t/m donderdag: 10u30 – 20u
 • Vrijdag en zaterdag: 10u30 – 21u
 • Zondag: 10u30 – 20u
 • Gesloten op 25 december

Handig om te weten: Het plein voor de kathedraal is toegankelijk voor mindervaliden. 

Boek op tijd een hotel in Reims als je tijdens de kerstperiode wil gaan. Het kan erg lastig zijn om last minute een betaalbare kamer te vinden, dus wacht niet te lang.

Booking.com

Lyon – Kerstmarkt en lichtfeest

Met zo’n 90 chalets is de kerstmarkt van Lyon niet de grootste van Frankrijk, maar wel één van de mooiste. Je bezoekt de markt op de Place Carnot in het 2e arrondissement. 

Wat wordt er zoal verkocht op de kerstmarkt in Lyon? Dit zijn een aantal voorbeelden van cadeautjes die je hier kunt vinden:

 • Kleding
 • Sieraden
 • Accessoires van leer
 • Kerstdecoratie
 • Houten objecten
 • Speelgoed
 • Heel veel lekker eten

De kerstmarkt in Lyon vindt plaats van 26 november t/m 24 december 2022.

Wat zijn de openingstijden van de kerstmarkt in Lyon?

 • Maandag t/m donderdag: 11u – 20u
 • Vrijdag: 11u – 22u
 • Zaterdag: 10u30 – 22u
 • Zondag: 10u30 – 20u
 • 8 t/m 11 december: In verband met het lichtfeest kan het zijn dat de tijden voor de kerstmarkt op deze dagen worden aangepast.

Het lichtfeest in Lyon

Naast de kerstmarkt vindt er ook een prachtig evenement plaats in Lyon in december : La fête des Lumières, oftewel, het lichtfeest. Vier dagen lang geniet je van indrukwekkende lichtshows en kunstwerken. In 2022 vindt het lichtfeest in Lyon plaats van 8 t/m 11 december. Dit is dan ook de reden waarom de kerstmarkt op deze dagen aangepaste openingstijden kan hebben.

Veelgestelde vragen over kerstmarkten in Frankrijk

Zijn kerstmarkten in Frankrijk gratis?

Toegang tot de grote kerstmarkten in Frankrijk is over het algemeen gratis. Voor kerstmarkten in feestzalen moet je soms betalen. Dit is dan vaak 1 of 2 euro.

Is er iets te doen voor kinderen op de kerstmarkt in Frankrijk?

Ja, bijna alle kerstmarkten organiseren leuke activiteiten voor kinderen. Vaak kunnen ze op de foto met de kerstman, speciale shows bijwonen of spelletjes spelen met de andere jonge bezoekers.

Worden er kerstactiviteiten voor volwassenen georganiseerd op kerstmarkten in Frankrijk?

Dit hangt heel erg van de stad of het dorp af. Soms zijn er leuke shows, voorstellingen of tentoonstellingen voor volwassenen. Ook creatieve workshops worden steeds populairder. Deze kom je vooral op de grote kerstmarkten tegen. In dorpen komt er soms een lokale band.

Eten op kerstmarkt in Bordeaux

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *