Fietsen in Europa: als je uit zo’n fietsland komt als Nederland, dan klinkt dat je toch als muziek in de oren? Maar wat zijn nu de mooiste fietsroutes in Europa en waar moet je aan denken voor je op stap gaat? Wij hebben een vijftal mooie fietsroutes voor je verzameld en geven je handige tips voor je reis.

De 5 mooiste fietsroutes in Europa

Natuurlijk is het een persoonlijke keuze, want de een zal liever langs mooie kusten fietsen, terwijl de ander de voorkeur geeft aan berglandschappen. Maar de onderstaande fietsroutes behoren zeker tot de mooiste in Europa. Welke fietsroute springt er voor jou echt uit?

1. België: De ronde van Vlaanderen

Voor een van de mooiste fietsroutes in Europa hoef je niet eens ver te reizen. Wil je fietsen in Europa als een prof, dan hoort deze route beslist op je lijstje thuis. De Muur van Geraardsbergen is wellicht de bekendste uitdaging op deze route, maar het gaat bij een fietsvakantie natuurlijk niet om snelheid en uithoudingsvermogen. Het gaat vooral om genieten. De mooie omgeving leent zich daar zeker voor.

2. Noorwegen: De kustroute

Als je op zoek bent naar langeafstandsfietsroutes in Europa, dan is Noorwegen zeker een land dat je op je agenda kunt zetten. Je kunt rond de fjorden fietsen, maar soms zal de afstand dan wel erg groot worden. Wil je ergens een stukje inkorten, dan kun je op dit traject diverse keren een veerboot nemen. Je komt hierbij langs bekende Noorse steden, zoals Kristiansand, Bergen en Trondheim. Heb je voldoende tijd, dan kun je zelfs de Noordkaap nog aandoen. Als dat geen mooi fietsavontuur is!

Fietsen in Europa

3. Spanje: Santiago de Compostella

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is vooral bekend onder wandelaars, maar waarom zou je die route ook niet kunnen fietsen? Ga jij voor een warme bestemming voor fietsen in Europa, dan is dit een mooie route in de lente en de herfst. In de zomer zijn de temperaturen eigenlijk net weer te hoog voor een actieve vakantie, maar dat is natuurlijk iets wat je zelf beslist. Je kunt zowel in Frankrijk starten als in Portugal. Vanaf Coimbra heb je de keuze voor een kustroute of juist voor een route door het binnenland. Wat trekt jou het meest?

4. Italië: De Po-route

Het klinkt je wellicht wat vreemd in de oren, maar de Po-route is een heel mooie fietsroute over de Po-vlakte in Italië. De volledige route is zo’n 600 km lang. In ongeveer een week zou je deze fietsroute in Europa dus af kunnen leggen. Het landschap is fantastisch, maar onderweg kom je ook mooie steden tegen, zoals Parma en Ferrara. Houd er wel rekening mee dat er op de Po-vlakte behoorlijk veel muggen zijn. Zeker in de zomermaanden is het verstandig om hier preventieve maatregelen tegen te nemen.

5. Roemenië: Transylvanië-route

In Transvylvanië zijn verschillende mooie fietsroutes die je kunt volgen. Daia Română is bijvoorbeeld een mooie route in de buurt van Sibiu. Je kunt dus een combinatie maken van een citytrip in een mooie historische stad en een verrassende fietsroute door de Europese natuur. In de bergachtige streken in Roemenië kunnen beren zitten, maar in de zomermaanden zie je deze maar zelden op de openbare weg. Win altijd voldoende informatie in bij de locals. De natuur is hier in ieder geval adembenemend.

Lees ook:  Tolbadge Frankrijk, hoe werkt het, hoeveel kost het?

Hoe bereid je je voor op een fietsvakantie in Europa?

Hoe kun je je het beste voorbereiden op een fietsvakantie in Europa? Ga je fietsen in Europa, dan is het natuurlijk eerst zaak om een mooie route te kiezen en meer te lezen over het land zelf. Welke dieren kun je tegenkomen op je tocht en wat zijn de culturele gebruiken in het land? In Frankrijk en Spanje is dat weinig anders dan in Nederland en België, maar in landen als Roemenië of Azerbeidzjan dien je daar wel rekening mee te houden. Maar er zijn nog meer dingen om aan te denken.

  • Zorg voor een complete uitrusting.

Natuurlijk wil je er onderweg niet achter komen dat je iets niet bij je hebt. Met een fietsendrager van Dakdragerwinkel.nl ga je voorbereid op pad. Tijdens een fietsvakantie krijgt je fiets meer te verduren dan anders en zal je ook meer vervoeren. Het is dus belangrijk om voor kwaliteit te kiezen.

  • Bepaal hoe lang je gaat.

Hoeveel weken wil jij rond gaan fietsen? Zorg ervoor dat je dit van tevoren weet. Alleen dan kun je je optimaal voorbereiden op de reis. Bovendien kun je de route zo gemakkelijker uitstippelen, want als je weet hoe lang je op reis gaat, weet je ook hoeveel kilometer je per dag kunt maken.

  • Werk aan je conditie.

Zomaar zonder voorbereiding gaan fietsen in Europa, is beslist geen goed idee. Het is echt nodig om aan je conditie te werken en ervoor te zorgen dat je de route ook daadwerkelijk aankunt. Het meest logisch is om elke dag een stukje verder te fietsen om je conditie op te bouwen, maar een andere sport kan natuurlijk ook.

  • Train je fietsbeheersing.
Lees ook:  Een cruise, hoe gaat dat en waar moet je rekening mee houden?

Zorg ervoor dat je regelmatig fietst, zodat je je fiets echt onder controle hebt. Zo ga jij straks veilig op reis en ben je echt goed voorbereid als je de weg op gaat.

  • Sluit een goede verzekering af.

Bij elke vakantie is het mogelijk om een verzekering af te sluiten. Zoek de juiste verzekering voor jouw vakantie en vraag na wat er onder de dekking valt. Tenslotte wil je in geval van nood gebruik kunnen maken van medische zorg, maar wil je ook dat je fiets verzekerd is. Een fiets waarop je door Europa gaat fietsen, dient tenslotte wel een kwalitatieve fiets te zijn en daar hangt een prijskaartje aan.

  • Zoek de lokale verkeersregels op.

Elk land heeft zijn eigen regels als het om verkeer gaat. Wanneer je niet voor verrassingen wilt komen te staan, dan is het belangrijk om in ieder geval te weten welke verkeersregels er gelden in het land van bestemming.

Heb jij nog mooie tips als het gaat over fietsen in Europa? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Dit artikel betreft een samenwerking.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *