Op het water is het leven net even anders dan aan land. Het is meer ontspannen, je voelt je nog meer één met de natuur en de tijd lijkt soms echt stil te staan. De ideale plaats voor een vakantie dus. Een vaarvakantie is dan ook beslist een goed idee. Maar waar moet je op letten als je voor een vaarvakantie kiest?

Tips voor je vaarvakantie

Of je nu regelmatig met de boot op vakantie gaat of voor het eerst voor een vaarvakantie kiest, een paar handige tips kun je altijd gebruiken. Hieronder geven wij je 10 tips voor een vaarvakantie.

1. Bereid je voor op slecht weer

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: het zal hoogstwaarschijnlijk niet altijd mooi weer zijn tijdens je vaarvakantie. Zorg er dus voor dat je de juiste kleding bij je hebt, zodat je warm en droog blijft. Ga je de zee op? Wanneer je geen echte zeebenen hebt, kan het zijn dat je last krijgt van zeeziekte. Je kunt bijvoorbeeld een armbandje tegen zeeziekte aanschaffen om hierop voorbereid te zijn.

2. Zorg dat je alles aan boord hebt

Wanneer je meerdere dagen achter elkaar weg bent, is het belangrijk dat je boot van alle gemakken voorzien is. Drinkwater is een eerste vereiste, maar het is ook prettig als je je op de boot zelf kunt douchen of in ieder geval af kunt spoelen met schoon water. Vooral wanneer je gezwommen hebt in zee of in de rivier, is dat prettig. Een watertank van 1000 liter is geen overbodige luxe wanneer je een tijdje onderweg bent. Houd met drinkwater wel rekening met de temperatuur en ontsmet de tank en leidingen op de juiste manier voor gebruik.

3. Brandstof & vuilwater

Dat je voldoende brandstof bij je moet hebben voor je vaarvakantie, lijkt misschien een overbodige opmerking, maar het gebeurt nog steeds dat plezierjachtjes op de route stranden vanwege brandstoftekort. Stippel je route uit en bekijk waar de watertankstations zijn, zodat jij dit probleem niet tegenkomt. Onderweg mag je verder niet zomaar je vuilwatertank legen. Bij de meeste grote watertankstations kun je ook vuilwater lozen. Zorg ervoor dat je weet waar deze punten op je route zitten, zodat je onderweg niet in de problemen komt. Onderweg lozen kan vaak zonder dat het opvalt, maar dit is belastend voor het milieu en de volksgezondheid. Beslist een afrader dus. Het lozen van je vuilwater kost bijna niets bij de daarvoor bedoelde punten.

Lees ook:  Ploumanac’h bezoeken, onze ervaringen en tips!
Vaarvakantie tips

4. Houd de klok in de gaten

Als je op vakantie bent, kijk je het liefst zo min mogelijk op de klok. Tenslotte is het een tijd waarin alles mag en niets moet. Bij een vaarvakantie is het echter wel belangrijk om de klok in de gaten te houden wanneer je op de rivieren vaart. Sommige bruggen en sluizen gaan namelijk na een bepaalde tijd niet meer open. Je kunt dan niet verder en dat betekent dat je in sommige gevallen de plaats waar je aan wilde meren, niet kunt bereiken. Zorg dus dat je overdag de sluizen doorgaat wanneer deze nog bediend worden door een brug- of sluiswachter.

5. Denk aan de vaarkaart

Een vaarkaart is absoluut noodzakelijk tijdens een vaarvakantie. Hierop staan de huidige waterwegen afgebeeld, maar kun je ook bruggen, sluizen, havens en andere zaken vinden. Ook in een tijd waarin internet vrijwel alles overneemt en je de route ook op je telefoon kunt bekijken, is een vaarkaart nog niet overbodig geworden. Met name in gebieden waar het soms erg ondiep kan zijn, zoals de Biesbosch, is een goede vaarkaart een pre. Zorg dat je de juiste koers vaart en houd de vaarroute bij de hand.

6. Op vaarvakantie met kinderen? Dit heb je nodig

Ga je op vaarvakantie met kinderen? Dan dien je een aantal zaken aan boord te hebben. Zo moet er in ieder geval voor elk kind een passend zwemvest zijn. Bij snelle motorboten is het zelfs verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest beschikbaar te hebben. Hier kan op gecontroleerd worden. Het is ook belangrijk om de hele dag een oogje op de kinderen te houden. Zeker wanneer ze nog niet kunnen zwemmen, is dat van levensbelang. Hoewel de kinderen zich op de boot vaak wel vermaken, is het een goed idee om extra vermaak aan boord te hebben. Niet alleen waterspelletjes zijn een goed idee, maar denk ook aan spelletjes, leesboekjes en puzzels voor als het een dag minder mooi weer is.

Lees ook:  8 tips voor je vakantie aan het Gardameer
Vaarvakantie met kinderen

7. Verplicht aan boord bij een snelle motorboot

Zoals je in de alinea hierboven al kon lezen, is het bij een snelle motorboot verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest beschikbaar te hebben. Er zijn echter meer zaken verplicht. Zo moet je altijd je vaarbewijs en het registratiebewijs bij je hebben. Verder is een brandblusser van minimaal 2 kg verplicht. Bovendien is het belangrijk dat je de zogenoemde dodemansknop gebruikt. Dit is een koordje dat vastgemaakt dient te zijn aan de persoon die de boot bestuurt. Zodra de dodemansknop losgetrokken wordt van de schakelaar, gaat de motor en de stroom uit. Dit is dus puur een veiligheidsmaatregel.

8. Bepaal vooraf de route

De voorpret is vaak al net zo leuk als de vakantie zelf en dat geldt natuurlijk ook bij een vaarvakantie. Bepaal vooraf de route en zoek alvast de mooiste plaatsen uit om aan te doen. Wij verzamelden eerder alvast de 12 mooiste havenstadjes van Nederland, waarbij we in elke provincie een havenstadje hebben uitgelicht. Ontdek bijvoorbeeld mooi Brabant en vaar de rivier de Maas af of breng een paar dagen in natuurgebied De Biesbosch door. Ook in het noorden van het land zijn overigens prachtige plekjes te vinden, bijvoorbeeld op de Friese Meren. En wat dacht je van een paar dagen op De Kaag?

9. Denk aan eventueel vervoer

Wanneer je over een eigen boot beschikt, kies je doorgaans voor een route met heen- en terugreis, zodat je weer terugkeert naar het beginpunt. Huur je een boot, dan is het soms ook mogelijk om de boot op een ander punt in te leveren, waardoor je dus elders van boord gaat dan waar je opgestapt bent. Denk er dan aan om van tevoren vast vervoer te regelen.

10. Bepaal je eigen tempo

Natuurlijk is het leuk om een route van begin tot eind te volgen zoals die op papier staat. Maar blijkt tijdens de vaarvakantie dat het misschien toch een beetje te veel gevraagd was, aarzel dan niet om het schema aan te passen en in je eigen tempo door te gaan. Een vaarvakantie gaat er tenslotte om dat je geniet en uitrust!

Route vaarvakantie

Ben jij wel eens op vaarvakantie geweest? Wat zou jouw tip zijn? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Dit artikel betreft een samenwerking.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *