Valentijnsdag: de een vindt het commercieel, de ander kan er geen genoeg van krijgen. Maar hoe het ook zij, het is een dag vol van tradities. Over heel de wereld wordt Valentijnsdag heel anders gevierd. In dit artikel gaan we dieper in op de leukste Valentijnsdagtradities in Europa. Buiten het feit om dat het een prachtig woord is voor galgje, valt er namelijk heel veel over te vertellen.
Inhoudsopgave
Wat is de oorsprong van Valentijnsdag?
Voor we meer gaan lezen over Valentijnsdagtradities in Europa, gaan we even kort in op de herkomst van Valentijnsdag. Valentijnsdag wordt traditiegetrouw op 14 februari gevierd. Maar waar komt Valentijnsdag eigenlijk vandaan? Velen zeggen dat het een traditie is, die is overgewaaid vanuit Amerika, maar daarmee wordt deze dag beslist tekortgedaan. Voor de herkomst van Valentijn gaan we naar het land van de liefde: Italië. Er zijn diverse legendes die het verhaal vertellen over Sint-Valentijn.
De verhalen rondom Valentijn: Sint-Valentijn
Vandaag de dag zijn er veel Valentijnsdagtradities in Europa en de rest van de wereld. Maar ergens moet dit toch begonnen zijn. Er doen verschillende verhalen de ronde over Valentijn en de oorsprong hiervan. Laten we twee verhalen eruit nemen, niet omdat die het dichtst bij de waarheid liggen, maar omdat ze gewoon mooi zijn.
Legende Sint-Valentijn 1
Een jong stelletje kwam bij bisschop Valentijn om te vragen of hij hen in het huwelijk wilde verbinden. De vrouw was christelijk, maar de man was een heidens soldaat. Volgens de keizerlijke wetten mocht dit paar dus helemaal niet trouwen in die tijd! Toch huwde Sint-Valentijn het stelletje, omdat hij vond dat de liefde zwaarder woog dan de wetten van de keizer. Het gevolg? Bisschop Valentijn werd korte tijd later onthoofd, en wel op 14 februari. Dat hij kort daarvoor de dochter van de gevangenisbewaarder een briefje gaf met de tekst ‘Van je Valentijn’ heeft ertoe geleid dat er een ware traditie ontstond om uit naam van Valentijn briefjes te schrijven.
Legende Sint-Valentijn 2
Een ander verhaal handelt over de periode dat bisschop Valentijn al in de gevangenis zit. De stadhouder van Rome kwam bij hem met het verzoek zijn dochtertje te genezen, zij was namelijk blind. Valentijn deed alles wat hij kon en schreef een bepaald geneesmiddel voor, maar dat bleek niet te werken. Toen de stadhouder hoorde dat Valentijn onthoofd zou worden, werd hij wanhopig en hij deed alles om dit tegen te houden. Helaas lukte dat niet. Het enige wat nog restte was een klein briefje van Valentijn aan het meisje. Daaruit viel een gele bloem, het was namelijk Valentijns gewoonte om bloemen mee te zenden wanneer hem om advies gevraagd werd. Ook op dit briefje stond ‘Van Valentinus’. Het meisje was niet langer blind en haar vader bekeerde zich tot het christendom. Dit verhaal zou verklaren waarom we elkaar met Valentijnsdag bloemen sturen.
Top 10 Valentijnsdagtradities in Europa
Wij hebben de leukste Valentijnsdagtradities in Europa voor je op een rij gezet. Wellicht kun je jouw geliefde dit jaar eens op een andere manier verrassen?
1. Het varken van Duitsland
Hoewel men overal ter wereld hartjes en rozen naar elkaar stuurt met Valentijnsdag, hebben de Duitsers daar iets anders voor bedacht. Valentijnsdag in Duitsland is niet compleet zonder varkentje. Dit kan een klein beeldje zijn, maar er zijn ook talloze kaarten met biggetjes erop te koop. Valentijnsdag wordt in Duitsland vaak niet zo uitgebreid gevierd als in andere landen. Maar zeg nu zelf: welke vrouw wordt blij van een varkentje op de dag van de liefde?
2. Hangsloten in Italië
Goed, een hangslot klinkt ook niet bijzonder romantisch. Wellicht denk je liever aan vurige Italianen die een serenade brengen onder het balkon en niet vergeten om een roos mee te nemen. Maar de realiteit in Italië is dat de meeste Italianen op deze dag een hangslotje aan een brug of hek hangen om hun liefde te bezegelen. De sleutel wordt weggegooid, zodat de liefde eeuwigdurend is. Vrouwen in Italië geloofden tot voor kort dat de eerste man die zij op Valentijnsdag tegenkwamen, hun geliefde zou worden. Soms kon je dan ook maar beter nog even uitslapen. Maar tegenwoordig is dit bijgeloof vrijwel verdwenen en doet men zich vooral te goed aan hazelnootjes in chocolade: Baci Perugina’s. Wist je trouwens dat men in het stadje Terni de hele maand februari de liefde viert? Als ze ergens Valentijnstradities in Europa respecteren, dan is het in dus wel in Italië.
3. Hard werken in Slovenië
Slovenië heeft aan Valentijnsdag wel een heel bijzondere betekenis verbonden. Bij hen is het eerder de dag van de arbeid. De eerste bloemen ontluiken en de boeren kunnen niet wachten om het land te gaan bewerken. Veel meer dan werken doen de mannen dus niet op Valentijnsdag. Gelukkig hebben zij nog wel een andere dag waarop ze de liefde vieren: Sint-Gregoriusdag. Wil je dit beleven, dan moet je zorgen dat je jouw reis rond 12 maart plant. De traditie is dat er op de avond voor Sint-Gregorius bootjes of versierde huisjes te water worden gelaten met een lampje daarop. Eigenlijk vierde men zo vroeger dat de dagen langer werden. Sprookjesachtig!
4. Jack Valentine in Engeland
Vroeger legden de Engelse dames 5 salambladen op hun kussen op 14 februari om ervoor te zorgen dat ze over hun geliefden zouden gaan dromen. Op elke hoek van het kussen moest een blad liggen, maar ook eentje op het midden. Vandaag de dag nemen de Engelse vrouwen echter geen genoegen meer met dromen, maar moeten er beslist cadeautjes aan te pas komen. Jack Valentine of ‘old father Valentine’, zoals hij ook wel wordt genoemd, heeft wel wat weg van de kerstman. Zien doe je hem niet, maar met een beetje geluk laat hij een stapel cadeautjes achter bij je voordeur. In Engeland is Valentines Day echt populair.
5. Lepelen in Wales
Bij Wales denken ze bij Valentijnsdagtradities echt niet aan lepeltje, lepeltje liggen. Maar wel aan lepels! Een gegraveerde lepel is hét teken om je liefde te tonen in dit land. Het is niet per se je naam die gegraveerd wordt, maar vaak wordt er voor symbolen gekozen. Misschien niet wat jij je ervan voorgesteld had, maar in ieder geval romantischer dan een stelletje biggen!
6. Zoet Denemarken
Denemarken is op bijna alle gebieden misschien wel het braafste meisje uit de klas. Zo ook met Valentijnsdag: een dag waarop zelfgemaakte brieven en gedichten uitgewisseld worden. Het liefst moet dit op rijm gebeuren en een zoete inhoud hebben, maar het mag ook best een kwinkslag bevatten. Deze briefjes worden ook wel gækkebrev genoemd, plagerige briefjes. Onder het kaartje zet de geliefde puntjes voor de letters van zijn of haar naam. Wanneer de ontvanger het raadt, krijgt diegene een… paasei!
7. Vriendschappelijke borrels in Estland
In Estland is 14 februari eigenlijk helemaal geen dag van de liefde. Het draait hier allemaal om vriendschap, dus ook voor singles is dit een gezellige feestdag. Een ideale dag om een oude vriendschap weer op te halen en bij te praten tijdens een borrel.
8. Valentijnsdag in Spanje
Valentijnsdag in Spanje is eigenlijk maar gewoontjes. Je koopt een cadeautje, boekt een leuk restaurant en je hebt al een mooie verrassing voor je geliefde geregeld. Maar de Spanjaarden verdelen het feest van de liefde gewoon over een aantal dagen per jaar. Zo vieren zij op 23 april Sint-Jorisdag. Sint-Joris redde zijn prinses uit de klauwen van een draak. Dat wordt vandaag de dag niet echt meer geëvenaard, maar dappere Spanjaarden kunnen toch een poging doen om bij deze heldendaad in de buurt te komen. Verder wordt op 9 oktober de dag van San Dionisio gevierd. Traditioneel geschenk hierbij is marsepein in de vorm van vruchten.
9. Een date in Schotland
In Schotland is Valentijnsdag eigenlijk meer de dag van de singles. Er worden allerlei festivals georganiseerd en eigenlijk zijn alleen singles welkom. Wanneer je je naam op een briefje schrijft, kun je door iemand getrokken worden tijdens de loting en zo heb jij meteen een Valentijnsdate.
10. Dragobete: het feest op 24 februari
Roemenië zou Roemenië niet zijn als ze niet een speciale traditie hadden voor de dag van de liefde. Als je ons artikel met interessante en grappige weetjes over Roemenië hebt gelezen, zal dit je niet verbazen. Roemenen vieren Valentijnsdag niet op 14 februari, maar op 24 februari. Dragobete is een god die ons sterk doet denken aan Cupido. In eerste instantie geloofden de Roemenen dat hij vogels bij elkaar bracht, maar later zagen ze dit ook als de god die liefde bij mensen kon doen bloeien. In Roemeense dorpen werden er traditiegetrouw wandelingen gemaakt door jongens en meisjes, die bloemen plukten om de liefde erbij te toveren. De meisjes renden voor het eten allemaal weg en de jongens dienden het meisje waar ze mee wilden trouwen zelf te ‘vangen’. Iedereen hoort feest te vieren met Dragobete, doe je dat niet, dan heb je een slecht liefdesjaar. Vandaag de dag worden er op deze dag vooral concerten gehouden, maar wel met een bijgelovig tintje: degene die op de voet van de partner stapt, is de baas in de relatie. Gelukkig kan dat tijdens de volgende Dragobete dan weer rechtgezet worden.
Valentijnsdag in Nederland
Al deze Valentijnsdagtradities in Europa zien we in Nederland en België niet terug. In Nederland houden we het meestal bij een kaartje of een cadeautje in combinatie met een romantische boodschap. Natuurlijk is een romantisch etentje op deze dag ook altijd een goed idee. Een romantische stedentrip zit er dit jaar even niet in, maar wellicht kan dat volgend jaar weer. Hoe vier jij Valentijnsdag?
Super leuk!
Hier geen poespas met Valenrijnsdag. Ik ben al 18 jaar getrouwd met mijn Valentijn.
Wat leuk om te lezen hoe Valentijnsdag wordt gevierd in verschillende landen, ik wist niet dat er zoveel verschil in zat.
o wat leuk zeg ! ik heb met veel aandacht je artikel gelezen, ik ben dol op dit soort gekke feitjes en jij had er wel een heleboel
Ik heb helaas (nog) geen verkering. Wel interessant om deze weetjes, te hebben gelezen. Punt 9 klinkt wel erg leuk voor mij, wat wel jammer is dat het niet in Nederland gebeurd. Ikzelf mag weten, dat God een meisje op mijn pad zal brengen, die net als ik ook Christen is.
Te gek dat je de legenden rondom Valentijnsdag beschreven hebt. Dat maakt de dag iets interessanter.
Leuk om te lezen hoe deze dag in verschillende landen gevierd wordt.
Wat leuk om te lezen, ik ga voor de valentijn traditie in Estland, lekker borrelen met vrienden, of mijn partner haha.
Hoe leuk is dit! Je kan op zoveel verschillende manieren valentijn vieren. Ik vier het samen met mijn man en 2 kids. Erg leuk om er bij stil te staan, toch?!
Valentijnsdag is hét uitgelezen moment om iemand waar ik veel om geef te laten weten hoeveel hij of zij voor mij betekent. Een kaartje, een belletje, een appje of een kleine verrassing door de brievenbus.
Wel onhandig dat winkels nu dicht zijn, normaal liep ik lekker door centrum van Utrecht en vond ik altijd wel iets leuks. Nu ga ik maar eens kijken hoe ik het ga aanpakken.
Leuk om alle verschillende tradities te lezen!