Vakantie is ook nieuwe plaatsen ontdekken en dat hoeven niet alleen de steden te zijn die op de meeste lijstjes voorkomen voor een citytrip. Hieronder staan 10 tips waar je misschien niet aan had gedacht, maar die de moeite van een bezoek beslist waard zijn. 10 bijzondere steden in Europa.

10 bijzondere steden in Europa op een rij

Ben je op zoek naar bijzondere steden in Europa? In de voorgaande jaren bezochten wij de onderstaande steden en deze zijn de moeite van een bezoek zeker waard.

1. Aberdeen

Men noemt deze Schots plaats ook wel de zilveren stad. Als na een regenbui de zon doorbreekt schitteren alle panden van grijs graniet als zilver. Dat moet je echt een keer meemaken en het regent er met enige regelmaat. Momenteel is Aberdeen het centrum van de Britse olie-industrie. Maar in de middeleeuwen was de stad een onbekend lid van de Hanze. Uit die tijd dateren de schitterende monumentale panden in de stad. Dunnotar Castle is een echte trekpleister. Het werd al gebouwd in de 12e eeuw en in de 17e eeuw werden hier de Schotse kroonjuwelen verborgen. Hou je van tuinen en bloemen dan zit je goed in Aberdeen. De stad is meervoudig winnaar van Britain Blooms.

2. Antwerpen

Als Nederlander ga je uiteraard met de trein naar Antwerpen. Daar stap je uit op een van de mooiste stations ter wereld. Het Centraal Station wordt ook wel een kathedraal van de spoorwegen genoemd. Neem de tijd om al dat moois te bekijken. Antwerpen is wellicht niet een van de grootste steden in Europa maar het is beslist kosmopolitisch. In centrum dat vlak het station ligt, is het altijd een drukte van belang en een mix van talen, kleuren en geuren. De oude stad is mooi en als je op de Grote Markt rondkijkt, zie je behalve de bekende Brabo-fontein nog een keur aan bezienswaardigheden. Mooie kerken en monumentale panden zijn er in overvloed, maar ook rustige bankjes langs de Schelde. Vergeet ook de diamantwijk niet en de culinaire hoogstandjes in een wijk vol toprestaurants.

10 bijzondere steden in Europa

3. Lugano

Een bezoek aan Lugano doet je even vergeten dat je in Zwitserland bent. Toch is de stad het tweede financiële centrum van het land. Verder verkeer je hier in Italiaanse sferen. Dat komt onder andere door het milde klimaat en het schitterende uitzicht over het meer met dezelfde naam aan de voet van twee majestueuze bergen. Deze plaats was zo aantrekkelijk om te wonen dat Lugano ook in de middeleeuwen al een relatief grote bevolking had, Dat uit zich in de prachtige oude gebouwen in de stad. De brede Plazza di Riforma wordt omgeven door middeleeuwse juweeltjes. De kathedraal van San Lorenzo is gebouwd in de 9e eeuw en een mooi voorbeeld van wat men toen al kon. Hou je van shoppen? Dat kan volop in Lugano van de meest exclusieve merken tot kleine boetiekjes waar je echt alles kan kopen.

Lees ook:  Verrassende oud en nieuw tradities in het buitenland

4. Kassel

De naam van deze stad doet waarschijnlijk geen bel bij je rinkelen. In de middeleeuwen was het echter een bekend handelscentrum. De gebroeders Grimm schreven in deze stad hun bekende sprookjes. Uit die vervlogen tijden zijn veel mooie panden over gebleven. Maar Kassel is nu de stad van het groen en de musea. Het bloemeneiland is tijdens de lente en de zomer een bont kijkspel met heerlijke geuren. De stadsparken zijn perfecte plaatsen om tot rust te komen. En zelfs als je niet echt van musea houdt, is hef museum van grafcultuur een aanrader. Dat klink wellicht een beetje luguber maar het is beslist anders dan je verwacht.

5. Poznan

Poznan is een levendige universiteitsstad met een rijk verleden. Op de Oude Markt staat het stadhuis, wellicht het mooiste voorbeeld van de renaissancestijl in heel Europa. Sowieso moet je op deze markt maar eens om je heen kijken naar de prachtige architectuur. Aan de rand van de oude stad staat het Kaisersschloss. In de Tweede Wereldoorlog speelde dit een belangrijke rol. Tegenwoordig is er ook een expositie over de arbeidersopstand  in 1956. De angst voor de Russen zit er bij de Polen nog steeds in vanwege die recente en bloedige geschiedenis. Om deze ellende te vergeten kun je de street-art tour door de stad doen die je ook meteen langs bakkerijtjes brengt met plaatselijke lekkernijen.

6. Beaune

In Frankrijk wordt Beaune ook wel Frankrijk in het klein genoemd. In de rest van Europa is het een onterecht vergeten parel. Het is heerlijk rustig wandelen door de historische straatjes om de mooie kerken en kastelen te bewonderen. Maar op nationale feestdagen komen er veel Fransen naar de stad en is het een stuk drukker, Beaune ligt namelijk in het midden van het beroemdste wijngebied in Frankrijk; Cote d’Or. De stad is omringd door bekende wijngaarden en je kan hier de lekkerste wijnen proeven. Tel daarbij op een groot aantal bakkers, slagers en kaashandelaren die de beste kwaliteit leveren en dan begrijp je waarom je hier naartoe moet: het typisch Franse eten.

7. Livorno

Livorno heeft zijn bestaan te danken aan de beruchte familie De Medici. Deze lieten het moeras in de 16e eeuw droogleggen en er een moderne staf bouwen naar de inzichten van die periode. Er kwamen wallen, grachten en haaks aangelegde straten. Dat patroon is nog steeds te zien in het oude centrum. De stad was aantrekkelijk en kreeg steeds meer bewoners en dat is te zien aan de indrukwekkende gebouwen. De kathedraal Francesco di Assisi ziet er van buiten eenvoudig uit maar binnen zal je je ogen uitkijken. Livorno ligt aan de Etruskische Riviera. De Etruskische beschaving is nog steeds een mysterie maar werd weggevaagd door de opkomst van het oude Rome.

Lees ook:  10 x ongerepte natuur in Europa

8. Paphos

Paphos is een relatief onbekende stad op Cyprus. Deze bestaat uit twee delen. Het bovenste gedeelte heet Pano Paphos. Het ligt op een heuvel en bestaat uit smalle straatjes omzoomd met kleine huisjes en kerken. Het geeft uitzicht op het lager gelegen deel. Het mooist is Kato Paphos bij zonsondergang. Het lager gelegen deel van Paphos grenst aan zee. In de oudheid lag hier een grote tempel voor Aphrodite. Volgens de Griekse mythologie werd de godin van de liefde geboren voor de kust van Cyprus. Paphos was een belangrijke stad voor de oude Romeinen. Inmiddels zijn er mooie vondsten gedaan uit die tijd en de opgravingen gaan nog steeds door.

9. Aarhus

Aarhus ligt aan de noordoost kust van Jutland, het vasteland van Denemarken. Ongeveer 1200 jaar geleden werd het gesticht door de Vikingen. Vandaag de dag is het een rustige kustplaats met een aantal mooie historische panden in het centrum. In oude stad kan je lopend alles eenvoudig bereiken. Wil je erop uit in de mooie groene omgeving dan kan je overal het meest favoriete vervoermiddel huren: de fiets. De fietspaden zijn van hoge kwaliteit en brengen je naar de mooiste plekjes. De vele studenten zorgen ervoor dat de bevolking van Aarhus gemiddeld het jongste is van het land. Al die jongeren houden wel van een feestje en goedkope horeca.

Bijzondere steden Europa Aarhus

10. Turku

Vroeger was Turku de hoofdstad van Finland totdat de Russische Tsaar Peter de Grote zich ermee bemoeide en Helsinki liet bouwen naar voorbeeld van Sint-Petersburg. Maar de bewoners van Turku zijn trots op hun oude stad die tegenwoordig behalve mooie oude panden ook kan bogen op veel groen en cultuur. De rivier Aurojoki stroomt door de stad en het is een oude traditie om hier in de zomer bijeen te komen om te kletsen, te eten en te drinken. Langs en op de rivier vind je dan ook overal horeca. Wil je echter rust dan kan dat ook in Turku. Voor de kust liggen honderden eilandjes waarvan de meeste onbewoond zijn en alleen per boot bereikbaar.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *