Laten we eerlijk zijn: Nederlanders staan er niet om bekend dat ze veel fooi geven en vaak weten we ook niet goed wat we ermee aan moeten. Ieder land heeft ook weer eigen gewoontes als het aankomt op het geven van een fooien. Hoeveel fooi per land is gebruikelijk? Hieronder hebben we een aantal landen waar regelmatig vakantie wordt gevierd op een rijtje gezet.

Wat is eigenlijk een fooi?

Een fooi is bedoeld om te laten zien dat je tevreden was over de geboden kwaliteit en de geboden service. Daarbij kan je vooral denken aan een restaurant. Maar ook in taxi’s is het niet ongebruikelijk. Daarnaast zijn er nog diverse andere opties zoals de schoonmakers van je kamer, degene die je koffers draagt enzovoorts. Het is in het algemeen een klein bedrag, vaak contant. Hieronder hebben we het met name over restaurants. Bijna overal is het gebruikelijk om de kosten van een taxi naar boven af te ronden. Maar hoeveel fooi moet je geven?

Hoeveel fooi geven is normaal in het buitenland?

Hoeveel fooi per land is gebruikelijk? Hieronder vind je een aantal populaire vakantielanden op een rij.

Turkije

Een fooi in Turkije is niet verplicht, maar er wordt wel op gerekend dat je 5 tot 10% extra boven de rekening betaalt. Iets om rekening mee te houden als je van plan was een volgende keer te gaan en dan weer goede service wilt. De prijs van een taxirit spreek je meestal van te voren af en daarbij blijft het dan ook.

Italië

Als je in Italië gaat eten, wordt er al snel een mandje brood of bestek op tafel gezet. Dat is dan niet gratis. Let even op de rekening. Als er een bedrag op staat voor pane e coperto, dan zijn dit de servicekosten en wordt er geen fooi meer van je verwacht.

Lees ook:  22 super handige kampeerartikelen

Frankrijk

Ook in Frankrijk moet je even op de bon kijken. Staat er niets op dan is de fooi al in de rekening begrepen. Bij een vermelding van service non compris is dit niet het geval en wordt een fooi tussen de 10 en 15% verwacht. Let even op in Frankrijk met contant betalen. Het is niet ongebruikelijk – en dat geldt zeker in drukke restaurants – om het wisselgeld spontaan als extra fooi te beschouwen.

Booking.com

Spanje

Spanjaarden zijn trotse mensen. Ze geven zelf alleen een fooi als ze denken dat het verdiend is. Dat kan jij ook als uitgangspunt nemen. Ben je tevreden, geef dan maximaal 10% fooi. In andere gevallen betaal je de rekening zonder extraatjes. Ook in de horeca denken Spanjaarden dat je moet werken voor je geld.

Griekenland

Ook in Griekenland moet je rekening houden met de plaatselijke trots. Men ontvangt daar graag fooien mits er ook een goede aanleiding voor is zoals bovengemiddelde service. Wie te veel geld rondstrooit zonder goede reden wordt eerder gewantrouwd dan gewaardeerd. Het kan zelfs als een belediging worden opgevat omdat de locals gaan denken dat jij je beter voelt dan zij.

Lees ook:  10 prachtige bestemmingen om een huwelijksaanzoek te doen

Kroatië

Kijk in Kroatië even of er op de bon staat of er servicekosten zijn berekend. Zo niet, dan is 10% een redelijk bedrag indien je tevreden bent. In Kroatië hebben veel medewerkers in de horeca vaak alleen een baan tijdens het seizoen en worden fooien zeer gewaardeerd. Overdrijven wordt echter ook hier vaak als arrogantie gezien.

Booking.com

Engeland

In de toeristische sector staat in Engeland ook al vaak een bedrag aan servicekosten op de bon. Een fooi geven is dan dubbelop en onnodig. Worden er geen kosten in rekening dan is een percentage van 10-15% voldoende om je waardering te tonen.

Duitsland

In Duitsland is Trinkgeld niet per se gebruikelijk. Wil jij je waardering tonen, geef dan maximaal 5-10% extra of rond de rekening naar boven af. Gidsen verwachten in Duitsland vaak wel een fooi. Daarbij is 10% bovenop het standaardtarief de juiste keuze.

Portugal

In Portugal is een fooi in een restaurant niet verplicht. Bij kleinere horecagelegenheden is het zelfs ongebruikelijk, al is afronden naar boven uiteraard altijd een optie. In de meer toeristische restaurant kan je 5-10% overwegen.

Booking.com

Nederland

Hoe zit het met een fooi geven in eigen land? Er zijn diverse opties om je tevredenheid kenbaar te maken, bijvoorbeeld bij een kapper, taxichauffeur, pizza-bezorgen of klusser. Dat doe je dan in het algemeen door het bedrag naar boven af te ronden. In restaurants is een fooi niet verplicht en ook niet overal gebruikelijk. De salarissen in de horeca zijn in ons land relatief hoog. Ben je tevreden over kwaliteit en/of service, dan is 10% maximaal een goede richtlijn. In luxe restaurants wordt het niet geven van een fooi soms beschouwd als ontevredenheid en bestaat de kans dat men daar discreet naar informeert. 

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *