Af en toe lijken we te zijn vergeten hoe mooi de kust van ons land is. Een paar uurtjes in het vliegtuig en Zuid-Europa is bereikt met ruime stranden en gegarandeerde zon. Toch komen er ook ieder jaar weer miljoenen toeristen genieten van de vaderlandse stranden. Wie een dagje vrij heeft terwijl het zomers is, moet zich al haasten om nog een plaatsje te vinden op de zo geliefde zachte zandstranden. Hoogste tijd om op deze site aandacht te besteden aan een paar bijzondere badplaatsen en wat daar te zien en te doen is. Wat verwacht jij van een dagje Noordwijk aan Zee? Wij lichten vast een tipje van de sluier op.

De geschiedenis van Noordwijk aan Zee

Volgens archeologische opgravingen woonden er al 2.000 jaar voor Christus mensen waar Noordwijk zich nu bevindt. De bodem is er zeer goed voor landbouw en de zee met de onbegrensde schatten qua voedsel altijd beschikbaar. In de middeleeuwen was Noordwijk een echt vissersdorp.

Waar zich nu Huis ter Duin bevindt, was in de 15e eeuw een groot vuurplateau dat diende als een voorloper van een vuurtoren. Het werd gebruikt om vissers die in het donker hun weg moesten vinden behulpzaam te zijn. De bijzondere kwaliteit van de bodem en de zeewind in de omgeving van het dorp werd in eerste instantie benut om er kruiden te kweken. Vanuit hier werden de kruiden door het hele land vervoerd. Later werd de keuze gemaakt om hier bloembollen te gaan telen.

In de tweede helft van de 19e eeuw kregen de gegoede burgers in navolging van de Fransen, interesse in het strandleven. Overigens hoorde de zee daar niet echt toe behalve een voorzichtig pootjebaden, weinig mensen konden zwemmen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kregen ook de arbeiders vakantiedagen en de mogelijkheid om te reizen. Dat maakte van Noordwijk al snel een geliefde badplaats.

Bezienswaardigheden Noordwijk aan zee

Wat is er te doen en te zien in Noordwijk?

Op vakantie naar Noordwijk? Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen als je in Noordwijk verblijft.

1. Strand

In het centrum van Noordwijk vind je langs de boulevard een heerlijk strand. Parkeren is mogelijk (betaald) maar reken op drukte tijdens zomerse dagen. Er zijn meerdere strandtenten, onder andere de Zeemeeuw en het luxere Beachclub O. Wil je een wat rustiger plekje dan is dat geen enkel probleem. Het strand strekt zich over kilometers uit en wie de moeite neemt, vindt altijd een plekje. Op dagen met voldoende wind is een strandwandeling een mooie optie. Dan kan je genieten van de spectaculaire kite-surfers die graag bij Noordwijk hun kunsten vertonen.

Lees ook:  Wat te doen op 5 mei? 10 indrukwekkende oorlogsmusea in Nederland

2. Space expo

Wil je een waterstofraket lanceren, een echte meteoriet aanraken of voelen hoe het is om te springen op de maan? Dichter bij een tocht door het heelal zal je waarschijnlijk niet komen dan in Noordwijk. Space Expo is een permanente tentoonstelling over de ruimtevaart. Regelmatig wordt de collectie verder uitgebreid. Ook is hier het centrum waar de Europese ruimtevaartorganisatie ESTEC ruimtevaarders een debriefing geeft. Wellicht kom je een bekend gezicht tegen.

3. Museum Engelandvaarders

In de Tweede Wereldoorlog was Noordwijk een plaats waar Nederlanders die niet onder hef regime van de nazi’s wilden leven vaak een poging deden om over te steken naar Engeland. De havens werden goed bewaakt maar langs het strand kon je via een klein bootje een schip proberen te bereiken voor de overtocht. In het museum is veel materiaal, uit die tijd verzameld en kan je meer te weten komen over deze dappere landgenoten.

4. De Keukenhof

Indien je in de periode maart tot en met half mei in Noordwijk bent, is een bezoekje aan de Keukenhof gewoon een must. Het is ieder jaar weer een verrassing wat er wordt gedaan met de kleurenpracht van de bolgewassen. Hoewel de opening vroeg in het jaar is, komen er ieder jaar meer dan een miljoen bezoekers en niet alleen van ver. Overigens mag je hondje ook mee, mits aangelijnd.

Keukenhof

5. Museum of Comic Art

Wellicht had je een dergelijk museum niet verwacht in Noordwijk. Hier kan jij je vergapen aan de stripkunst uit Europa en de VS. Er zijn prachtige originele tekeningen te zien en veel informatie beschikbaar. Voor iedereen is hier wat te beleven van Olie B. Bommel tot de strips van Dirk Jan. Let wel even op dat de ruimte niet overvloedig is. Op een regenachtige dag in het hoogseizoen is het mogelijk dat het museum aan de maximale capaciteit zit qua bezoekers.

Museum of Comic Art Noordwijk

6. Rollygolf

Voor de kinderen is de Rollygolf een leuk dagje uit. Er is een mooie midgetgolfbaan met veel variatie. Daarbij zijn er meerdere trampolines voor groot en klein. De nieuwe Max Verstappen kan op het circuit voor mini-cars al op zeer jeugdige leeftijd zijn kunsten tonen. Voor de ouders is er een ruim terras met een goed overzicht over de attracties. Het park is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00. Op mooie dagen vaak wat langer. Informeer in de wintermaanden even naar de openingstijden.

7. Museum Noordwijk

Het pand waarin hef museum is gevestigd is al een bijzonderheid op zich. Het is een zogenaamde binnenduinse hoeve van 400 jaar oud, het enige pand dat bewaard is gebleven in deze stijl in ons land. De woning aan de voorzijde is in gebruik geweest als visserswoning. Een aantal kamers zijn ingericht zoals dat gebruikelijk was in de 19e eeuw. Op de collectie schilderijen krijg je een goed beeld hoe Noordwijk eruit zag rond 1900. Daarnaast is er de grootste museale verzameling van plateel van porseleinfabriek ‘De Kroon’.

Lees ook:  Bezoek het echte Italië: Puglia - bezienswaardigheden en stranden
Museum Noordwijk

8. Corpus

In Corpus kun je een unieke reis maken, namelijk door het menselijk lichaam. Het centrum is gevestigd in Oegstgeest, een plaatsje dat goed bereikbaar is vanaf Noordwijk. De reis begint in de knie en eindigt in de hersenen. Met de audiotour krijg je veel en vaak ongedachte informatie over ons lichaam. Eigenlijk mag je dit niet missen.

9. De vuurtoren van Noordwijk

De vuurtoren van Noordwijk stamt uit 1922 en het witte gevaarte met een lichthoogte van 33 meter is sinds die tijd een gezichtsbepalend object. De toren heeft 108 trappen en 6 verdiepingen. Op zondag van 11.00 tot 16.00 kan je de toren beklimmen tegen een kleine vergoeding. Vrijwilligers vertellen je dan alles over de geschiedenis van het bouwwerk. In de zomermaanden is bezichtiging soms ook mogelijk op woensdag mits er vrijwilligers beschikbaar zijn. Het uitzicht over zee en Noordwijk is de klim zeker waard.

Vuurtoren Noordwijk

10. Atlantikwall Museum

De Duitsers probeerden van de gehele kust van bezet Europa een onneembaar obstakel te maken zodat een landing zoals later in Normandië plaats vond onmogelijk zou worden. Ten noorden van Noordwijk, in de duinen,  werd hiervoor een enorm artillerie-complex gebouwd. Er waren vele bunkers voor vuurgeleiding, opslag en woonruimte. Alles werd verbonden met kilometers ondergrondse gangen. Ook vandaag de dag geeft het museum nog een goede indruk van de hoe men hier vroeger heeft geleefd. Voor een rondleiding kan je contact opnemen via de site van het museum.

Atlantikwall

Overnachten in Noordwijk

Als je alles wilt bezoeken wat we hierboven tippen, dan zal je zeker meer tijd nodig hebben dan slechts een dagje. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden in Noordwijk om te blijven overnachten. Kies bijvoorbeeld voor het Alexander Hotel of het Two Brothers Beach Hotel. Het laatst genoemde hotel is gevestigd aan de Koningin Wilhelminaboulevard.

Booking.com


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *