Ben je een reiziger die niet alleen de meest toeristische plekken bezoekt, dan is Plovdiv voor jou zeker een optie. Is deze stad in Bulgarije echt de oudste in Europa? Die vraag zal wel nooit met 100% zekerheid worden beantwoord. In ieder geval is zeker dat het gebied al permanent werd bewoond voordat Rome of zelfs Athene werden gesticht. Mede hierdoor is Plovdiv de moeite van een bezoek zeker waard.

De geschiedenis van Plovdiv

De stad is verbonden met grote veroveraars. Alexander de Grote was de meest bekende veldheer die Plovdiv aan zijn veroveringen toevoegde. Voor de oude Romeinen werd Plovdiv een van de belangrijkste handelscentra buiten Italië. Het Romeinse theater in de stad herinnert daar nog aan. Na de val van Rome braken rumoerige eeuwen aan voor de stad. De rust keerde weer toen Plovdiv bij het Ottomaanse rijk werd ingelijfd. Die veroveraars werden in het midden van de 19e eeuw verdreven. Al die volken en culturen hebben hun sporen achter gelaten. Ook flats in de Sovjet-stijl ontbreken niet.

Wat moet je nog weten over Plovdiv

De reis naar Bulgarije met de auto duurt ongeveer 20 uur en is behoorlijk zwaar. Er zijn ook rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Sofia. Vanaf de hoofdstad van Bulgarije is het nog 150 kilometer naar Plovdiv. De zomers zijn er warm met gemiddeld 25° tot 30°C. Zet je horloge alvast een uur vooruit want dat is het tijdsverschil met Bulgarije. Plovdiv is de tweede stad qua grootte in Bulgarije met ongeveer 400.000 inwoners. Echt toeristisch is de stad niet, maar met Engels kom je een heel eind. Bulgarije gaat over op de euro zodra het land aan de voorwaarden voldoet. Momenteel is de lev de plaatselijke munt.

Booking.com

Bezienswaardigheden in Plovdiv

De volgende zaken mag je beslist niet missen bij een bezoek aan het gebied

1. Sofia 

Waarschijnlijk zal je aankomen in de hoofdstad van Bulgarije en een bezoek aan deze stad is de moeite zeker waard. In een paar minuten loop je hier van de communistische tijd naar de Byzantijnse of Romeinse. Maar de grootste stad in Bulgarije is ook hip en heeft de leukste boetiekjes en restaurants. Hier is een citytrip boeiend en nog goedkoop. Meer over Sofia later op deze site.

Lees ook:  Reizen naar Israël: de 10 mooiste bezienswaardigheden

2. Plovdiv, de oude stad

Dit gedeelte is geheel autovrij en je kan er dus op je gemak rondslenteren. Het is een mooie wijk waar de gehele geschiedenis van de stad en het gebied bewaard is gebleven. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis, kies dan voor een tour met een gids. De meeste spreken goed Engels en kunnen je de bijzonderheden toelichten, van prehistorische bouwsels tot middeleeuwse.

3. Amfitheater

Bijna 2.000 jaar geleden werd er in Plovdiv een schitterend amfitheater gebouwd. Er werden toneelstukken opgevoerd en gladiatoren vochten er. Vandaag de dag kan je er weer voorstellingen volgen zonder bloedvergieten. Dat is een klein wonder, want Attila de Hun liet het gebouw bijna volledig verwoesten. De volgende eeuwen verdween het steeds meer onder de aarde. In 1970 kwam een gedeelte vrij en daarna werd het theaters gerenoveerd.

4. Balabanov huis

Dit huis toont hoe een van de rijkste inwoners van de stad in de 19e eeuw leefde. De  Hongaarse woekeraar Panayot liet graag zien hoe rijk hij was. Het Balansnov huis is een museum dat een exacte replica is. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 600 m2 en toont alle kamers de smaak van de bevoorrechte rijken in de 19e eeuw.

5. Romeins stadion

Hoe belangrijk Plovdiv was voor de Romeinen toont een tweede stadion in de stad. Inmiddels liggen de resten vooral onder de hoofdstraat en vlakbij de oude moskee. Een deel van het stadion is opgegraven en zichtbaar gemaakt voor toeristen.

6. Kerken, moskeeën en synagogen

Orthodoxe kerken stralen meestal een enorme rijkdom uit. Dat geldt zeker voor de mooiste kerk in de stad: Chiesa SS Constantin e Elena. De geschiedenis van deze kerk gaat terug naar het jaar 337. Daarna is de kerk meerdere malen verwoest en weer opgebouwd. Het huidige gebouw dateert uit 1832. De Sveta Marina kerk, de kerk van de heilige maagd, de Sint Lodewijk Kathedraal, maar ook de Dzjoemaja Moskee en de Sefardische Synagoge zijn prachtig. Plovdiv staat vol met mooie gebedshuizen.

Lees ook:  De mooiste plekken van geheimzinnig Corsica: 10 bezienswaardigheden

7. Kapana surburb

Compleet anders dan de oude binnenstad is deze hippe wijk in de stad. Graffiti is hier toegestaan en overal aanwezig. In de hele wijk vind je leuke boetiekjes, barretjes en restaurantjes.  Hier kan je lekker rondslenteren en dan genieten van de uitstekende Bulgaarse koffie en een stuk baklava. De wijk is op loopafstand van het centrum.

8. Nebet Tepe

Om echt terug te gaan in de tijd moet je deze heuvel beklimmen. Hier ontstond de eerste nederzetting rond 6.000 jaar voor Christus. De heuvel geeft een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Tot en met de 14e eeuw vormde deze heuvel een belangrijk onderdeel van de verdediging van de stad. Nu worden er opgravingen gedaan en kan je zien waar het eerste dorp zich bevond.

9. Aloysha monument

Vele veroveraars lieten hun sporen na, zo ook de Sovjet-Unie. Een deel van Plovdiv bestaat uit de lelijke flats uit de periode na de Tweede Wereldoorlog. De wijk werd ‘verlevendigd’ met standbeelden. De meeste onder andere die van Stalin en Lenin zijn verdwenen. Het Aloysha monument staat er nog, een standbeeld van een soldaat van meer dan 12 meter, die herinnert aan de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog.

10. Park Tsar Simeon

Als je overdag de mooie binnenstad hebt ontdekte is het een tip om in de avond richting dit park te gaan. Het is verlicht in diverse kleuren onder andere de fonteinen bieden dan een sprookjesachtige aanblik. Rond het park zijn er vele terrasjes waar de locals ook gezelligheid zoeken. Voor een aangenaam prijsje kan je hier de lokale drankjes proberen. Let op met de likeuren. Deze kunnen erg zwaar vallen.

Tip

Als je op vakantie bent, wil je politiek vaak het liefst vergeten. Overal in Bulgarije zal je gedenktekens aantreffen in verband met de Bulgaars/ Russische samenwerking op militair gebied. Het waren de Russen die Bulgarije bevrijdden van de Ottomanen in de 19e eeuw en de nazi’s verjoegen in de 20e eeuw. Daarna zuchtte de Bulgaren echter ook onder het Sovjet regime. Rusland kan een beladen thema zijn in het land, zeker in deze tijd.

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *