Lijkt een roadtrip door Normandië en Bretagne jou wel wat? Wij gingen je al voor en laten je graag de mooiste plekjes zien. Er zijn veel bezienswaardigheden in Normandië en Bretagne, dus als je de gelegenheid hebt, trek er dan zeker genoeg tijd voor uit. Verder geven wij je wat handige tips voor je vertrekt voor je rondreis door Normandië en Bretagne.

Hoe is het weer in Normandië en Bretagne?

Frankrijk is een van de meest populaire vakantielanden voor ons, Nederlanders. Dat is niet zo vreemd, omdat de afstand niet extreem is en daarbij zijn de zomers in een groot deel van het land warm en zonnig. Verder is Frankrijk qua landschap zeer gevarieerd en ‘buitenlands’ en dat geldt ook voor de taal. Een deel van Frankrijk waar beduidend minder Nederlandse toeristen komen, is het noordwesten: Normandië en Bretagne. Dat komt wellicht omdat de zomers er vergelijkbaar zijn met de Hollandse, waarbij de invloed van de Atlantische Oceaan nog wel eens zorgt voor snelle wisselingen van het weer. Naar verluidt moppert men in deze regio net zo vaak over het weer als in ons land. Het weer kan er overigens ook prachtig zijn. In ieder geval kan je in dit gebied vele bezienswaardigheden bezoeken. Hou jij wel van een rondreis, dan is deze regio een echte aanrader. Ga je mee op roadtrip door Normandië en Bretagne?

Roadtrip Bretagne Normandië

De bijzondere geschiedenis van Normandië en Bretagne

Zowel Normandië als Bretagne bleven lang onafhankelijk en werden pas in de 15e eeuw onderdeel van Frankrijk. Beide gebieden werden rond de jaartelling veroverd door de Romeinen. Later vestigden zich hier Noormannen permanent. Vanuit Engeland kwamen veel Kelten in Bretagne wonen. Het was een vredige invasie en gaf het gebied de huidige naam: Klein-Brittannië, oftewel Bretagne. De invasie richting Engeland vanuit Normandië was minder vredig. Willem de Veroveraar, een nazaat van de Noormannen, versloeg de Engelsen in 1066 en veroverde het land. Vanaf dat moment was er constant dreiging dat Normandië en Bretagne door ofwel Engeland of Frankrijk zouden worden overgenomen. Het werden uiteindelijk de Fransen, maar het gebied zal altijd een eigen identiteit weten te behouden.

Wat je vooraf moet weten over Normandië en Bretagne 

Voor een roadtrip door Normandië en Bretagne is de auto het meest gebruikelijke vervoermiddel. De wegen zijn in het algemeen goed berijdbaar. De regio is in de zomer een populaire bestemming voor Fransen uit andere delen van het land, dus het is aan te raden om je overnachtingen tijdig te regelen.

Kies je niet voor een autorondreis door Normandië en Bretagne? Ook met de trein en bus kan je het gebied goed bezoeken. In de zomermaanden is het weer vergelijkbaar met dat in ons land. Een temperatuur van iets boven de 20° C overdag is gebruikelijk maar ook tropische dagen komen voor. Zwemmen in de zee (oceaan) is vaak een frisse aangelegenheid. Neem bij voorkeur een talengidsje (of iemand die het Frans enigszins beheerst) mee. In het binnenland verwacht men van toeristen dat die een beetje hun best doen. Gastvrijheid is dan gegarandeerd. Alleen dat maakt een roadtrip Normandië en Bretagne al de moeite waard.

Lees ook:  Top 5 reisboeken - Wat is jouw favoriete reisboek?
Autorondreis Normandië en Bretagne

De bezienswaardigheden in Normandië en Bretagne

Hieronder staan slechts 10 bestemmingen genoemd. Heb je de tijd dan zijn er nog vele andere interessant.

1. De stranden van D-Day

Inmiddels is de invasie zo’n 80 jaar geleden, maar het is onlosmakelijk verbonden met de recente geschiedenis. Nu oorlog in Europa weer is uitgebroken heeft een bezoek aan deze locatie wellicht nog meer betekenis. Op die ene dag dat de landing plaatsvond stierven er 4.000 geallieerden. Bij de plaats Arromanches kun je op het strand langs de bunkers en het afweergeschut wandelen. Het geeft een beeld waartegen de geallieerden moesten optrekken. Bij Colleville-sur-Mer, vlak naast Omaha Beach, ligt het Normandy American Cementry. Hier liggen bijna 10.000 gesneuvelde Amerikanen begraven als bevestiging dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is.

D-Day Normandië

2. Rouen

Waar nu Rouen is gevestigd stond eerder een Romeinse nederzetting. In deze stad werd in 1431 Jeanne D’Arc op de brandstapel gezet. Bij de Église Sainte Jeanne D’Arc wordt dit feit met een 20 meter hoog kruis herdacht. Rouen is een prachtige oude stad met als stralende middelpunt de kathedraal Notre-Dame. De toren van 151 meter hoog is overal in de stad te zien. Deze gotische kerk stamt uit de 13e eeuw.

3. Etretat

Ook Normandië heeft witte krijtrotsen en bij Etretat is door erosie een soort poort ontstaan die bijzondere fotogeniek is. Omdat het licht ieder moment anders valt en de poort van beide kanten goed is te zien, zijn hier altijd veel fotografen aan de slag. Het gebied is ook ideaal om eens lekker uit te waaien tijdens een wandeling langs de kust.

Etretat

4. Mont Saint-Michel

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Frankrijk ligt op de grens van Normandië en Bretagne. Het granieten eiland  heeft een abdij daarom heen een klein stadje. De beelden van dit eiland zijn over de hele wereld bekend vooral als bij springtij en storm de golven tegen de rotsen slaan. Bij normaal tij is het eiland bereikbaar over de weg middels de bus. In de zomer is het een drukte van belang en is het hoogste punt van het eiland maar moeilijk te bereiken, maar het uitzicht is de moeite waard. ‘s Avonds wordt het eiland afgesloten maar als toerist kan je er overnachten in een van de kleine hotels.

Bekijk ook: Mont St. Michel bezoeken en er overnachten – onze tips

Mont Saint Michel Normandië

5. Caen

Ook de stad Caen speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden moesten deze stad snel veroveren om de invasie een kans van slagen te geven. Maar Caen heeft een veel langere geschiedenis. Willem de Veroveraar liet in 1060 een kasteel bouwen nog voordat hij Engeland veroverde. Er zijn twee fraaie abdijen in de stad (een voor hommes en een voor dames) en diverse schitterende kerken en panden waaruit de vroegere rijkdom blijkt.

Lees ook:  Op vakantie in Napels in oktober: 10 bezienswaardigheden in deze zonnige stad
Caen

6. Carnac

Carnac is een leuke badplaats in Bretagne, maar is wereldberoemd vanwege de steenformaties buiten de stad. Mensen hebben de enorme stenen in formaties gezet maar niemand kan verklaren met welk doel. De ouderdom is wel bekend, het gebeurde 5.000 jaar voor Christus. Daarmee is Carnac beduidend ouder dan Stonehenge in Engeland. Er is wel geopperd dat het werk moet zijn geweest van de Kelten en verband houdt met de aanbidding van de zon. Maar de Kelten kwamen pas 500 jaar voor Christus naar dit gebied. Het raadsel zal wel nooit worden opgelost. Laat de sfeer over je komen als je tussen de indrukwekkende stenen doorwandelt.

Carnac

7. Ploumanac’h

De natuur kan het altijd beter dan de mens en dat blijkt wel weer bij de roze rotsen van Ploumanac’h. Kies je voor een kustroute door Bretagne, dan kom je hier zeker langs. Vlakbij het dorpje Lannion liggen deze rotsen, die met name bij zonsondergang een opmerkelijke rood-roze kleur aannemen. Terwijl je daar op wacht kan je het wandelpad nemen dat daar speciaal voor is aangelegd en 13 kilometer lang is. Het voert je langs alle beroemde punten, zoals de middeleeuwse vuurtoren.

Bekijk ook: Ploumanac’h bezoeken, onze ervaringen en tips!

Ploumanac'h roadtrip Bretagne

8. Dinan

Het oude gedeelte van Dinan is wellicht het meest schilderachtige dorp in Frankrijk. Het is ommuurd en ligt aan de rivier Rance. Er zijn in dit middeleeuwse gedeelte geen auto’s toegestaan, maar te voet kan je ook alles bereiken. Met name bij avond doen de gebouwen sprookjesachtig aan. Het kasteel van Dinan is met een gids te bezoeken.

9.  Les sept Iles

Deze eilandjes liggen ten noorden van Bretagne. De eilanden zijn onbewoond en vormen het belangrijkste vogelreservaat van Frankrijk. Tijdens de broedperiode is het gebied niet toegankelijk. Vooral de honderdduizenden jan-van-genten die hier een deel van het jaar verblijven zijn indrukwekkend. De eilanden zijn bereikbaar via de veerpont uit Perros-Guirec. Let op: bezoekers dienen zich al veel voorschriften te houden in het belang van de vogelpopulatie.

Perros Guirec Les Sept Iles

10. Saint Malo

De Franse koning had er geen bezwaar tegen als piraten de schepen van vijandelijke landen aanvielen. Saint Malo werd om die reden een berucht piratennest. Een sterke stadsmuur was dan ook wel nodig en die staat er voor een groot deel nog steeds. Je kan erop wandelen of zelfs gaan lunchen. In de oude (ommuurde) stad is de kathedraal Saint Vincent gebouwd met goud dat werd verkregen door zeeroverij. Dat in die tijd het loonde om piraat te zijn, is nog steeds te zien. In het moderne gedeelte van de stad is Grand Aquarium Saint Malo beslist een bezoekje waard.

Saint-Malo Bretagne

Heb jij wel eens een roadtrip door Normandië en Bretagne gemaakt? Wat zijn jouw tips? Deel ze gerust met ons in een reactie.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *