Kerst 2020 zal er heel anders uit gaan zien, maar dat hoeft niet per se slechter te zijn. Door alle maatregelen zijn we meer op onszelf aangewezen, maar we hebben ook meer tijd voor een ander én voor onszelf. Misschien zou je normaalgesproken op wintersport gaan of juist een plaats opzoeken waar de zon schijnt. Dit jaar is dat allemaal anders en zullen we veelal kerst in Nederland vieren. Wat zijn leuke uitstapjes voor kerst in ons eigen land? Wij hebben een top 10 voor je samengesteld met tips!

Kerst in coronatijd

Kerst ziet er in coronatijd echt anders uit dan we gewend zijn. DVJ Insights deed een onderzoek met 500 deelnemers. Daar kwam uit dat 69% van de Nederlanders het heel belangrijk vindt om de feestdagen te vieren. Zo’n slordige 30% ziet nu op tegen de feestdagen, doordat het anders zal zijn. Iets meer dan de helft van de deelnemers gaat kerst anders vieren dan andere jaren. Het belangrijkste kenmerk hierbij is dat kerst met minder mensen gevierd zal worden. Omdat er voor kerst nog geen maatregelen bekend zijn gemaakt, is het moeilijk om vooruit te plannen. Het lijkt echter al wel duidelijk te zijn dat met een grotere groep thuis kerst vieren geen mogelijkheid zal zijn.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Kerst in Nederland – 10 leuke tips

Weet je al zeker dat je kerst in Nederland gaat vieren dit jaar? Dan willen wij je alvast een paar leuke ideetjes geven over waar je kerst kunt vieren.

1. Kerst aan zee

Klinkt kerst aan zee niet sprookjesachtig? Misschien denk je liever aan de zee als het 30 graden Celsius is en de zon aan een stralend blauwe hemel staat, maar zelfs als het sneeuwt, is het prachtig aan zee. Bij kerst aan zee kun je natuurlijk denken aan een lange wandeling over het strand. Er zijn ook diverse kerstarrangementen beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld voor een hotelovernachting kunt kiezen in combinatie met een brunch. Proef hieronder maar vast eens de sfeer bij Huis ter Duin in Noordwijk. Leuk!

Kerst aan zee Noordwijk

2. Valkenburg, dé kerststad van Europa

Wist je dat Valkenburg is uitgeroepen tot Kerststad van Europa? Dit is dan ook zeker een aanrader om kerst in Nederland door te brengen. Vanaf 13 november is Valkenburg omgetoverd tot kerststad, al is het wel ietsje anders dan we gewend zijn. Wat dacht je van een winterse wandeling of gezellig kerstshoppen? En het MergelRijk is ook beslist een aanrader. In deze kerstgrot zie je het kerstverhaal uitgebeeld in zand. De voorstelling is bijna 30 meter lang! De kerstmarkten in de Fluweelengrot en de Gemeentegrot gaan helaas niet door.

Lees ook:  Wat te doen in Oslo? Een top 10 bezienswaardigheden en tips

3. Gouda bij kaarslicht: sfeer en cultuur

Hoewel Gouda bij kaarslicht ook anders zal verlopen dan andere jaren, kun je wel rekenen op een mooie kerstboom met sfeervolle verlichting. De verlichting zal niet op een bepaald moment gezamenlijk aangestoken worden, omdat het dan te druk zou worden op de Markt. Er zal tijdens Gouda bij kaarslicht 2020 ook zeker rekening gehouden moeten worden met de coronaregels met betrekking tot afstand houden, etc. Omdat het dit jaar 65 jaar geleden is dat er voor het eerst Gouda bij kaarslicht werd gehouden, is er een speciale expositie, op 9 verschillende punten in de stad. Deze is vanaf 12 december geopend. Kom hierbij niet met grote groepen, maar bezoek dit op eigen gelegenheid. Verder zal er een Youtube-kanaal zijn met artiesten die normaalgesproken live optreden.

Gouda bij kaarslicht

4. Kerst aan de Friese meren

Wanneer je aan Friesland denkt rond de kersttijd, denk je misschien vooral aan de Elfstedentocht en schaatsen op natuurijs. Of dat dit jaar mogelijk is, dat blijft natuurlijk een verrassing. Maar in veel Friese dorpjes zal je toch wel een ijsbaan vinden waar lekker geschaatst kan worden. Misschien dat dat dit jaar vooral voor de kinderen is weggelegd, vanwege de coronamaatregelen, maar de gezelligheid zal er zeker zijn. Verder vind je rond de Friese meren prachtige natuur waar je volop de ruimte hebt om te wandelen.

5. Kerstshoppen in Breda

Zin om een keer lekker te shoppen op of rond de kerstdagen? Dan kan dat in de gezellige Brabantse stad Breda. In kersttijd tovert men de stad helemaal om met fonkelende lichtjes en dat zal ook dit jaar het geval zijn. Veel van deze verlichting hangt al op, waardoor het nu al gezellig is in de binnenstad. Natuurlijk zijn de restaurants en cafés al dicht, maar wat dacht je van een coffee of chocomel to go die je langs de sfeervol verlichte singels opdrinkt?

Kersthoppen Nederland

6. Kerst op de Veluwe

De Veluwe is een prachtige locatie voor een echt knusse kerst in Nederland. Wanneer je dol bent op boswandelingen op koude winterdagen, dan zit je hier natuurlijk wel goed. Op de Hoge Veluwe kun je zelfs mooie herten en andere dieren spotten. En wat is er nu lekkerder dan na een lange wandeling in de kou lekker opwarmen voor een open haard? Zeker weten dat je een sfeervol hotel of vakantiehuisje vindt met deze optie.

Lees ook:  Review: REiSREPORT reisgidsen over Nederland

7. Kerst op de Waddeneilanden

We noemden eerder al kerst aan zee, maar hoe leuk is het om kerst op de Waddeneilanden te vieren? Ameland is mijn persoonlijke favoriet, met de rood-wit gestreepte vuurtoren en de gezellige dorpjes. Maar ook Texel is een aanrader, vooral bekend vanwege de schapen, en de zeehonden natuurlijk. Verder zijn Schiermonnikoog, Terschelling en Vlieland nog over. Heerlijk genieten in de vrije natuur!

8. Kerst in Oud-Kampen

In Kampen wordt elk jaar een populair evenement gehouden rond de kerstdagen: Kerst in Oud-Kampen. Hierbij kun je genieten van de gezellige kraampjes, maar er is ook muziek en dans. Dit jaar kan dit helaas niet doorgaan, maar er is wel een alternatief: Winter in Kampen. De binnenstad rondom de Oudestraat wordt feestelijk verlicht, maar dit vormt niet langer het kloppende hart van Winter in Kampen. Het stadspark vormt het toneel en is een soort plaatjesboek met figuranten en taferelen in de stijl van het gewone evenement. Hiervoor is het verplicht om tickets te boeken.

Kerst in Nederland sneeuwbollen

9. Kerst in tuincentra

In de tuincentra wordt er jaarlijks een grote show gemaakt van kerst. Vaak is er een mooi kerstdorp te bewonderen met een karakteristiek treintje, maar van de kerstbomen en versieringen wordt ook een heus feest gemaakt. De kerstshows in de tuincentra gaan door in 2020, maar ook hier geldt dat het in aangepaste vorm is. De gangpaden worden bijvoorbeeld breder opgezet.

10. Kerst thuis vieren

Veel mensen zullen kerst thuis vieren. Dit is de meest veilige optie om kerst te vieren ten tijde van corona. Natuurlijk kan dit ook een echt feest worden. Met gezellige versieringen en een mooie kerstboom maak je het huis heel gezellig. Luister eens naar het kerstverhaal met je kinderen. Er zijn op Youtube verschillende versies te vinden van het verhaal over Jozef en Maria en het kindje Jezus. Geniet van een lekkere maaltijd en vooral: van elkaar!

Meer ideetjes opdoen voor Kerst 2020? Bekijk dan ook:

Wat te doen met kerst 2020?

Kerstmarkten in Nederland

Op zoek naar een kerstmarkt in Nederland voor 2020? Dan zullen we je teleur moeten stellen. Vrijwel alle kerstmarkten zijn tot op heden afgelast. De regels rondom evenementen zijn ingewikkeld. De meeste organisatoren hebben de evenementen al vroeg afgelast, omdat er te veel bij komt kijken wanneer iets alsnog afgelast zou moeten worden. Maar ook de laatste weken zijn er nog evenementen afgelast, omdat het steeds moeilijker wordt om iets veilig en verantwoord te organiseren.

Kerstmarkt Den Haag

Onder andere de volgende kerstmarkten in Nederland zijn voor 2020 helaas afgelast:

  • Royal Christmas Fair Den Haag
  • Kerstmarkt Fluweelengrot en Gemeentegrot Valkenburg
  • Kerstmarkt Leiden
  • Country & Christmas Fair Utrecht
  • Kerstmarkt Maastricht
  • Kerstmarkt Haarlem
  • Castle Christmas Fair
  • Het Amsterdamse Winterparadijs
  • Lebuinus Kerstmarkt Deventer

Laten we er vooral voor zorgen dat het een veilige Kerstmis wordt met elkaar!

Weet jij nog een evenement dat aan onze aandacht ontglipt is of heb je een andere leuke tip voor kerst in Nederland 2020? Aarzel dan niet om die met ons te delen!

#Samenwerking met Gouda bij Kaarslicht

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

  1. Ah wat een heerlijk artikel. Ik ben echt een groot fan van Kerstmis. Normaal gesproken maakte ik altijd in deze periode een stedentrip, dat zal helaas dit jaar ook niet doorgaan. Ik kan je het kerstshoppen in Breda zeker aanraden haha!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *