Indien je het mooie Vlissingen bezoekt, zal je al gauw op de zeeboulevard terechtkomen. Het NS station is hier namelijk gevestigd en ook voor parkeren is er voldoende plaats. Die zeeboulevard is meteen de langste van Nederland en eindigt 6 kilometer verderop aan de rand van Vlissingen. Is die afstand jou iets te veel van het goede, dan is er in de zomermaanden ook een pendeldienst naar het centrum van de stad. Het mooiste gedeelte van de boulevard is overigens de laatste 2 kilometer waar de grote schepen over de Westerschelde varen en het strand uitnodigend wacht. Op zoek naar nog meer mooie bezienswaardigheden in Vlissingen? Hieronder vind je er tien en geven we je ook tips voor leuke hotels en restaurantjes in Vlissingen.

De geschiedenis van Vlissingen

Volgens een legende bezocht Sint Willebrord in de 7e eeuw de regio. Hij deelde een fles met inhoud met een paar bedelaars in de hoop deze daarna te kunnen bekeren. Maar de fles raakte niet leeg en de bedelaars hadden derhalve geen enkele aandacht voor de woorden van de bisschop. Deze liet het maar zo en noemde het dorp Flessinghe. Na Den Briel was Vlissingen de tweede stad in Nederland die zich bevrijdde  van de Spaanse overheersing aan het begin van de 80-jarige oorlog. Daar kwamen geen Geuzen aan te pas maar gebeurde door de inwoners zelf. Kort daarna werd de stad overgedaan aan de Engelsen in ruil voor hulp tegen de Spanjaarden. Na het einde van de oorlog werd Vlissingen samen met een paar andere steden weer bij de Republiek gevoegd.

De scheepswerf ‘De Schelde’ is altijd verbonden geweest met Vlissingen en breidde steeds meer uit. Op het moment dat werf naar het industriegebied vertrok, ontstond er een groot gat in de binnenstad. Na veel gedoe werd daar uiteindelijk de wijk Scheldekwartier gebouwd. Naast de haven en de scheepsbouw wou het bestuur ook het toerisme bevorderen. Daartoe werd in de jaren dertig een pier gebouwd. Na de bezetting door de Duitsers moest deze weer worden afgebroken om het de Engelsen moeilijker te maken een invasie ie proberen. Overigens is Vlissingen nog steeds de derde zeehaven in Nederland.

Monument Frans Naerebout, foto door Anneke van den Dries

De 10 mooiste bezienswaardigheden van Vlissingen

Hieronder 10 bezienswaardigheden in Vlissingen.

1. Kazematten aan de boulevard   

Aan de boulevard staat een standbeeld van de beroemdste zoon van Vlissingen: Michiel de Ruyter. Naast het beeld van de zeeheld vind je het Keizerskwartier dat je meteen herkent aan een aantal originele kanonnen. Dit bolwerk om de stad te verdedigen werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Keizer Karel V. Daarna werd het complex meerdere malen versterkt onder andere in opdracht van Napoleon. In het ondergrondse  gedeelte met kazematten is nu een museum gevestigd over de 500-jarige geschiedenis van het bastion.

2. Stadswandeling met gids

Uiteraard is het leuk om alles op eigen houtje te ontdekken, maar je kan ook kiezen voor een stadswandeling met gids. Dan krijg je de mooiste punten in de stad te zien en hoor je de bijbehorende verhalen. Het centrum van Vlissingen is twee keer door een bombardement verwoest en liep grote schade op tijdens een watersnoodramp in 1803. Het is bijzonder om te zien hoe de oude glorie is hersteld. De wandeling duurt 1,5 uur en kost € 10. Tickets kan je online bestellen op tiqets.nl.

De start van de stadswandeling is bij het Gastrocafé aan de Oude Markt. In het hoogseizoen kan je ook dagelijks een ritje door de stad maken in de zonnetrein. Buiten het hoogseizoen kan dit alleen op zaterdag en zondag.

Oude binnenstad Vlissingen in beeld

foto’s door Walter Beilo

3. Gevangentoren

Het is een van de opvallende gebouwen in Vlissingen. De toren maakte deel uit van een stadspoort en er hoorde nog een tweede toren bij: de kruittoren. De poort dateerde uit de 15e eeuw. Vanaf de 16e eeuw werd de toren als gevangenis gebruikt en dat bleef eeuwen zo. Daarna heeft de toren diverse bestemmingen gehad en is er ook diverse malen het voornemen geweest om het gebouw af te breken. Het is dus een voorrecht om dit oude bouwsel nog te kunnen zien. Je kan er ook een hapje gaan eten, want de huidige functie is een restaurant.

Lees ook:  10 tips voor Kampen: van Hanzestadswandeling tot de beste restaurants
Gevangenpoort Vlissingen

4. De Grote of Sint Jacobskerk

Deze protestantse kerk is sowieso een kijkje waard en is op vrijdag en zaterdag ook binnen te bezichtigen. In het zomerseizoen worden hier met regelmaat orgelconcerten, exposities en andere activiteiten georganiseerd. Op de site van de kerk kan je verdere informatie vinden.

5. MuZeeum

De titel in niet verkeerd gespeld. Het MuZeeum legt niet voor niets de klemtoon op de zee. De maritieme geschiedenis van de 16e tot de 21e eeuw wordt hier op diverse manieren getoond. Er zijn modellen, uit zee gehaalde voorwerpen en wrakken en heel veel (digitale) informatie. Uiteraard neemt Michiel de Ruyter ook hier een belangrijke plek in. Het torentje kan je beklimmen om een goed zicht te krijgen op de oude binnenstad. Verdere informatie vind je op muzeeum.nl.

Pssst, weten waar Michiel De Ruyter woonde? Bezoek dan Nieuwstraat 13 in Vlissingen eens.

Huis van Michiel de Ruyter in de stad
foto’s door Walter Beilo

6. Het landingsmonument

In een leuke citytrip Vlissingen mag best een moment van bezinning worden opgenomen. Aan de Commandoweg staat het landingsmonument. Op 1 november 1944 landde het commandokorps No 4 bestaande uit Franse, Nederlandse en Britse militairen in Vlissingen. Dit monument dient ter nagedachtenis aan de leden van het korps die stierven in de Tweede Wereldoorlog alsmede de burgerslachtoffers in Vlissingen.

7. Het havengebied

‘Vlissingen ademt zwaar en moedeloos vannacht

De haven is verlaten, want er is nog maar een vracht’.

Bløf

De realiteit is dat er nog flink wat activiteiten zijn in de havens van Vlissingen. Er zijn twee binnenhavens en een buitenhaven. Het is niet eenvoudig om de haven binnen te gaan en daarom gebeurt dat met een loods aan boord. Die loodsen hebben een uitstekende reputatie en dan kan je wellicht meemaken als de loodsen hun boot afmeren in de haven. Dat gaat met een enorme kunde en souplesse die iedereen die ooit een boot met motor heeft bestuurd zal verwonderen.

8. Oranjemolen en slag om de Schelde

De recente film heeft de slag om de Schelde weer op de kaart gezet nadat deze decennialang was vergeten. Een klein aantal oudere inwoners van Vlissingen heeft nog herinneringen uit de tijd dat Vlissingen de twijfelachtige eer kreeg de meest gebombardeerde stad in ons land te zijn. In de Oranjemolen is een tentoonstelling uit die tijd die dieper ingaat op de strijd die duizenden het leven kostte.

9. Windorgel

Aan het eind van de Nolledijk staat een voor Nederland uniek monument. Het windorgel lijkt op een kerkorgel maar is gemaakt van bamboe buizen met gaten. De wind die in Vlissingen bijna altijd blaast, zorgt voor natuurgeluiden die je verder bijna nergens kan horen. Eens was dit orgel onderdeel van een muzieklijn die liep van de Noordpool tot in West-Afrika. Inmiddels zijn vrijwel alle andere orgels verdwenen.

10. Vlissingen strand

Als je in een badplaats bent, wil je uiteraard ook het strand bezoeken en dat is in Vlissingen een echt genoegen. Het Badstrand van Vlissingen heeft een lengte van 4 kilometer dus ook op drukke dagen is er nog wel een plekje vrij. Vlakbij zijn er diverse restaurantjes en cafés met gezellige terrassen. De skyline van Vlissingen is beslist indrukwekkend.

Bonustip #11. Het oude Scheldeterrein

Het oude Scheldeterrein is de laatste jaren flink opgeknapt en in deze omgeving valt ook van alles te beleven. Bijzonder is Museum Scheldewerf, waar je meer te weten komt over de scheepsbouwgeschiedenis van Vlissingen. Het museum is gevestigd in de Oude Verbandkamer in de Willem Ruysstraat, vlakbij het dok. De Timmerfabriek functioneert vandaag de dag als een hotel-restaurant. Een keer overnachten op het water? Dat kan op de hotelboot Koningin Emma. Vroeger deed de Koningin Emma dienst als veerboot. Met 1933 als bouwjaar is dit het oudste nog bestaande schip dat werd gebouwd op de Scheldewerf en het zit dan ook vol met Zeeuwse en Vlissingse historie.

Het Oude Scheldeterrein, foto’s door Puck Heij

Op het oude Scheldeterrein vind je ook de Mercuur. Deze ligt in het dok en is vandaag de dag omgebouwd tot museumschip. Het is een voormalig Nederlands marineschip dat eigenlijk eerst de naam Onverschrokken droeg. Dat werd omgedoopt naar Hr. Ms. Mercuur toen het als torpedowerkschip dienst ging doen. Vanaf 1987 is het schip ‘met pensioen’. Het museumschip is een geweldig avontuur voor kinderen en volwassenen.

Lees ook:  Een culinaire rondreis op de Azoren
Museumschip Mercuur bij nacht, foto door Walter Beilo

Niet ver van het oude Scheldeterrein vind je de Zeemanserve, een mooi hofje waar je even helemaal tot rust kunt komen.

Bonustip #12. De Oostbeer (Commandoweg)

Nog verder terug in de tijd? Aan de Commandoweg vind je De Oostbeer, een Napoleontisch vestingwerk. De muur werd eigenlijk gebouwd naar aanleiding van een groot bombardement door Engeland in 1809. Na deze aanval liet Napoleon een nieuwe gracht graven aan landzijde en rond de stad legde hij forten aan. De Oostbeer en Westbeer waren bedoeld om het water van de gracht van het zoute zeewater te scheiden. Zo kon de gracht ook niet leeglopen bij laag water. Van binnen is de beer hol en er waren ook schietgaten aangebracht. Het ontwerp was zo dat de vijand niet eenvoudig over de beer heen kon klimmen. De Oostbeer functioneerde dus als een dam én als verdedigingswerk.

De Oostbeer, de oude stadsmuur van Vlissingen in beeld, foto’s door Walter Beilo

Rondvaart Vlissingen

In de zomermaanden kun je ook een leuke rondvaart maken in de buurt van Vlissingen. Je vaart dan over de Westerschelde en hebt vanaf daar prachtig zicht op de stad. Met een beetje geluk kun je ook zeehondjes spotten. Vaar bijvoorbeeld mee met Rederij Dijkhuizen en stap aan boord van de Lady Madeleine.

Vlissingen voor natuurliefhebbers

Als natuurliefhebber geniet je wellicht al volop van de Westerschelde, maar rondom Vlissingen vind je nog meer. Het Nollebos en de moerassen erachter zorgen voor prachtige plaatjes. Er zijn een aantal wandelroutes die je kunt lopen. Terug naar Vlissingen? De mooiste route is als je over de duinen gaat en terugloopt via het Nollestrand.

Overnachten in Vlissingen

Na een mooie dag en een lekker diner wil je wellicht gewoon overnachten in Vlissingen. Er is genoeg ruimte voor je. Wat dacht je van de onderstaande opties?

Arion Fletcher hotel

Die vier sterrenhotel ligt aan de Boulevard. Dat betekent dat de helft van de kamers zeezicht heeft. Er hoort een fitnesscentrum bij en het restaurant wordt geroemd in de stad. Zijn er BN’ers in de stad, dan logeren die waarschijnlijk in Arion.

Piccard

Dit gemoedelijke familiehotel ligt op 2 minuten lopen van het strand en 5 minuten van het centrum van Vlissingen. Het beschikt over een verwarmd binnenbad. Een vriendelijke ontvangst is altijd gegarandeerd.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk hier de andere hotels in Zeeland.

Een hapje en drankje in Vlissingen

1. Soif

Soif is een trendy café/restaurant op het Bellamy-park, het uitgaanscentrum van Vlissingen. Je kan hier lekker eten of gewoon een glaasje drinken. Binnen is het gezellig maar op mooie dagen is het op het terras ook goed vertoeven. En er is ook nog een geheim dat alleen Vlissingens weten. Je kan hier ook zomaar een of meerdere leden van Bløf tegenkomen.

2. Brasserie Evertsen

Wil je de dag in stijl afsluiten met een uitzicht op de Westerschelde en een heerlijke maaltijd dan is Brasserie Evertsen waar je moet zijn. Vergeet niet te reserveren want de 60 plaatsen binnen en 120 op het terras zijn zo vol op een mooie zomerse dag.

3. De Dighter

Lekker eten in een gemoedelijke sfeer en smullen van plaatselijke lekkernijen dat is de Dighter. Je vindt dit restaurant aan het Bellamypark, het bruisend hart van Vlissingen. Vergeet niet te reserveren en denk eraan dat de keuken om 21.30 uur dicht gaat.

Ben jij een echte Bourgondiër? Dan kun je hier nog meer inspiratie opdoen voor restaurants.

Nog een paar insidertips:

  • Dol op vissoep? De lekkerste vissoep bestel je bij De Punt.
  • Toe aan een borrelplank? Dan is Pier 7 wellicht jouw stekje. Gelegen aan het strand.
  • Een hapje en een drankje terwijl je luistert naar het nostalgische carillon? Dan moet je bij Gastrocafé Santiago op de Oude Markt zijn.
  • Vlissingen met kinderen? Bezoek dan zeker Reptielenzoo Iguana.

Weetjes over Vlissingen

We sluiten af met een paar interessante weetjes over Vlissingen die je vast nog niet wist:

  • De Boulevard in Vlissingen is de enige in Europa die pal op het zuiden ligt.
  • Michiel de Ruyter beklom op 10-jarige leeftijd de St. Jacobskerk.
  • De popgroep U2 gebruikte voor de videoclip a sort of homecoming beelden van Vlissingen.
  • Het boek ‘De vierde man’ van Gerard Reve speelt zich af in Vlissingen.
  • Er werden in Vlissingen ook vliegtuigen gebouwd.
  • In 1803 was er een grote watersnoodramp en in 1809 bombardeerden Engelse schepen het complete centrum plat. Vlissingen moest daarna helemaal opnieuw beginnen.

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *