Europa is een prachtig continent met historische bezienswaardigheden en een grandioze natuur. Maar als jij eens wat anders wil zien dan het Colostrum of de Eiffeltoren en wat actievers wilt dan een zonvakantie aan de Cote d’Azur, dan hebben we voor jou een tiental bijzondere vakantiebestemmingen verzameld. Ze hebben allemaal gemeen dat er iets bijzonders valt te zien en er maar relatief weinig toeristen komen. Waarschijnlijk besef je dan al dat je er iets meer voor moet doen dan voor een standaardtrip.

10 x bijzondere vakantiebestemmingen

Op zoek naar bijzondere vakantiebestemmingen? Haal je hart om met de onderstaande tips!

1. High Scardus trail, Albanië

Albanië is al niet meer het meest onbekende land voor vakanties in Europa. De laatste 15 jaar is het aantal toeristen meer dan vertienvoudigd en dat merk je op diverse plaatsen. Maar er zijn ook nog gebieden waar nauwelijks vakantiegangers komen. Hou je van pittige wandeltochten, dan is deze route iets voor jou. De lengte is 362 kilometer en het voert je door het ruige gebergte van Albanië. Vaak moet je geitenpaadjes volgen en een goede conditie is noodzakelijk. De beloning is ongelooflijk mooie uitzichten in een gebied dat nauwelijks door mensen lijkt te zijn betreden.

2.  Sólheimasandur, IJsland

Wellicht heb je deze plek al wel een keer op beelden gezien. Om onbekende redenen is een vliegtuig neergestort op het zwarte strand van Sólheimasandur. Maar het met eigen ogen zien, is beslist wat anders. Het wrak is nog in redelijk goede staat omdat het op een plaats ligt waar nauwelijks iets groeit. Gelegen in het ruwe gebergte van IJsland zijn er in de verre omgeving geen mensen te bekennen. Mede hierdoor krijg je een bijna surrealistische indruk van deze bijzondere plek. Met deze reisgids van IJsland vind je nog veel meer bijzondere plekjes.

Lees ook:  5 tips voor de Roze Granietkust in Bretagne

3. Kranj, Slovenië

Is een duurzame vakantie jouw ideaal? Wat dacht je dan van een bezoek aan het populaire vakantieland Slovenië, maar zonder de massa te volgen. Kranj ligt in het mooie bergachtige gedeelte van het land. Het is ook een European Destination of Excellence op basis van het Green Scheme voor duurzame vakanties. Alle excursies zijn er per voet, deelfiets of elektrische bus. Ieder restaurant serveert alleen biologische en vegetarische maaltijden. In de winkels zijn uitsluitend lokale en duurzaam geproduceerde artikelen te koop.

4. Saint Michael’s Mount, Engeland

Wist jij dat Mont Saint Michel, een van de grootste trekpleisters in Frankrijk, een tegenhanger heeft in Engeland? Voor de kust van Plymouth ligt dit getijden-eiland met een klooster. Tijdens de vloed is het weer een echt eiland en alleen per boot bereikbaar. Alles is er veel rustiger en minder toeristisch dan in Normandië. De plaatjes die je er kan schieten zijn fenomenaal.

5. Calanches van Piana, Corsica

Corsica wordt weleens het Nieuw-Zeeland van Europa genoemd vanwege de fantastische landschappen die het te bieden heeft. De Calanches van Piana bieden een bijna buitenaardse aanblik. Het lijkt onvoorstelbaar dat deze rotsen zijn gevormd door erosie en niet door bruter natuurgeweld. Het gebied hoort tot de bekendste trekpleisters van het eiland maar al wandelend en klimmend zal je maar weinig mensen tegenkomen. Met deze reisgids van Corsica ga je ook regelmatig buiten de gebaande paden.

6. Lovatnet meer, Noorwegen

Noorwegen is sowieso al een rustige bestemming wat toerisme betreft buiten de bekende trekpleisters maar op het Lovatmeer voel je je echt alleen op de wereld. Het meer is omringd door bergen en watervallen en aan het eind ligt een ontzagwekkende gletsjer waaraan het meer het bestaan te danken heeft. De gletsjer kan je alleen bereiken middels een tocht met een kajak. Dat is sowieso de beste manier om te genieten van deze schitterende natuur.

Lees ook:  Top 5 reisboeken - Wat is jouw favoriete reisboek?

7. Kotor, Montenegro

Montenegro wordt ook steeds populairder bij westerse toeristen. Indien je nog wilt genieten van het authentieke Montenegro is het de hoogste tijd om een van de mooiste nog minder bekende bestemmingen te bezoeken. Het stadje Kotor ligt in de bergen en je moet er een fikse klim voor over hebben om er te komen. De beloning is er echter ook naar. Vanuit het dorp is het uitzicht over Kotor, de bergachtige omgeving en het felblauwe water van de baai alleen maar sprookjesachtig te noemen.

10 bijzondere vakantiebestemmingen die je echt moet ontdekken

8. Múlafossur waterval, Faeröer Eilanden

Uiteraard zijn de Faeröer Eilanden op zich al een zeer bijzondere bestemming waar vooral natuurliefhebbers en toeristen die voor rust komen zich melden. Veel bewoners hebben de eilanden niet maar die wonen wel in pittoreske dorpjes. De onbetwist mooiste waterval is de 30 meter hoge Múlafossur maar op de meeste dagen zal je toch de enige bezoeker zijn. Wat kun je nog meer verlangen?

Mulafossur

9. Kalavasos, Cyprus

Ook op dit vakantie-eiland dat in de zomer overstroomd wordt door met name Engelse en Russische toeristen zijn er nog plaatsen waar je volkomen tot rust kan komen. Dit gebied dat grenst aan de stad Paphos heeft prachtige standen en pittoreske dorpjes. Maar het belangrijkste is wellicht dat je hier niet eens merkt dat je op een zeer toeristisch eiland verblijft. Een aanrader is om een B&B te zoeken bij een Nederlandse eigenaar die je wegwijs kan maken.

10. Perche, Normandië

Als je aan Normandië denkt, is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk de kuststrook met Mont Saint Michel en de stranden waar de geallieerden zijn geland op D-Day. Maar er is ook een compleet ander Normandië: het groene binnenland dat Perche wordt genoemd. Hier komen nauwelijks toeristen terwijl het gebied prachtig is met mooie natuur, schitterende kastelen en landgoederen. Normandië heeft een bewogen verleden sinds de Noormannen het gebied innamen. Het heeft ook lang geduurd voor het onderdeel werd van een verenigd Frankrijk. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *