Reizen naar Lapland, voor avontuurlijke reizigers is het de ultieme droomvakantie. Het is een beetje verwarrend, want eigenlijk bestaat Lapland niet. De bewoners noemen het gebied en zichzelf Saami en verwachten van toeristen hetzelfde. Ben jij ook zo nieuwsgierig naar Lapland? Hier lees je alles over een reis naar Lapland. Ga je naar Lapland in de winter of in de zomer? Waar moet je aan denken voor je bezoek? En welke bezienswaardigheden in Lapland zijn de moeite waard? 

Is Lapland een land?

Is Lapland een land dan? Lapland is geen soevereine staat, het strekt zich uit over het noordelijk gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het grootste gedeelte van Lapland ligt boven de poolcirkel.

Lapland in de winter of in de zomer bezoeken?

Een bezoek aan dit gebied is zeer bijzonder in de zomer, maar een bezoek in de winter is echt een droomvakantie. Hier vind je ontzagwekkende natuur, het noorderlicht een van de mooiste verschijnselen die er zijn, gegarandeerd een grote hoeveelheid sneeuw, slede-rijden met husky’s of rendieren en wintersport in gezellige kleinschalige skigebieden. Het is er ook koud, erg koud zelfs, in december en januari is een temperatuur van – 35° C geen uitzondering. Toch zijn dit prachtige maanden om dit gebied te bezoeken. Wat dacht je van kerst in Lapland?

Waar moet je aan denken bij een bezoek aan Lapland?

Persoonlijk hou ik er wel van om zelf de omgeving te gaan verkennen, maar als het winter is in Lapland zijn georganiseerde activiteiten eigenlijk de enige optie voor je eigen veiligheid. Het Finse gedeelte van Lapland is veruit het meest toeristisch. Richting Zweden zijn er minder voorzieningen en het Noorse gedeelte is door de bergen en heuvels vrijwel onbegaanbaar. Als je kiest voor een vakantie in december of januari zal je de vrieskou moeten trotseren. Dat is mogelijk met speciale kleding, maar minder geschikt voor jonge kinderen. Het noorderlicht is nooit gegarandeerd. Je hebt er de meeste kans op in de meer noordelijke streken. Overigens is ook de nachtelijke sterrenhemel van een ongelooflijke pracht als je maar even buiten de verlichte zone bent.

De bevolking van Lapland

Vroeger trokken de Saami rond met de kuddes rendieren en waren ze vrijwel 100% afhankelijk van wat de kuddes te bieden hadden. De rendieren aten het schaarse korstmos in deze regio en trokken door het hele gebied zoals kuddes wildebeesten en zebra’s in Afrika. Vandaag de dag hebben de meeste Saami een huis en een baan. Er zijn nog steeds de kuddes rendieren maar die worden door steeds minder Saami gevolgd. Bij een bezoek aan het gebied is het dan ook goed om te bedenken dat voor fotograferen van de inwoners van het gebied je eerst toestemming moet vragen, net zoals jij dat in jouw woonplaats verwacht van toeristen. De Saami zijn gastvrij omdat onderdak in dit gebied vaak een kwestie van leven en dood is. Maar er is een probleem met alcoholisme en de pubers in het gebied zijn net zo opstandig als in ons land.

10 bezienswaardigheden in Lapland

Wat zijn de meest bekende bezienswaardigheden en leukste activiteiten?

1. Rovaniemi

Rovaniemi is de onofficiële hoofdstad van Lapland en vrijwel alle vakanties zullen hier beginnen. Ten noorden van de stad, kom je al snel in echt ruige streken terecht. De stad heeft in de zomer vooral sportieve activiteiten te bieden. Maar in de winter is er een speciale bezienswaardigheid die je nergens anders kunt bewonderen (die op IJsland is namaak). Vlak buiten de stad is Santa Park, ook wel Santa Clause Village genoemd, en daar woont de echte kerstman. Als je als kind die lange reis hebt gemaakt, mag je uiteraard met hem op de foto. Ook kan je de enorme brievenbus zien waarin alle post voor de kerstman terecht komt. Gegarandeerd voor mooie plaatjes.

Lees ook:  Top 10 bezienswaardigheden in Oekraïne, maar niet voor nu

2. Utsjoki

Dit dorp vind je in het uiterste noorden van Fins Lapland. Hier wonen de Saami, die nog veel van de oude tradities handhaven. Deze zijn wel in een moderner jasje gestoken, maar geven toeristen toch een goed inzicht hoe het volk al eeuwenlang de koude trotseert en de oude gebruiken probeert te handhaven. Zo kennen de Saami bijvoorbeeld geen 4 seizoenen, maar 8. Deze zijn afhankelijk van de hoeveelheid licht gedurende het jaar. Nadat je een aantal voorstellingen hebt bijgewoond, ben je welkom in het dorpshuis. In de wintermaanden willen de bewoners van het dorp maar al te graag een praatje maken met buitenlandse bezoekers.

3. Levi: skiën in Lapland

Skiën in Lapland? Levi is het bekendste wintersportgebied van Fins Lapland. Het is de plaats waar wintersportfanaten naartoe gaan als ze eens wat anders willen dan Oostenrijk en Frankrijk. De complexen hier zijn kleinschalig, maar goed uitgerust. Er zijn pistes voor beginners, maar ook voor gevorderde skiërs. Het kan zomaar gebeuren dat je bij het afdalen in de avonduren wordt verrast door het noorderlicht en dat is een ervaring die je nooit meer zal vergeten. Vergeet niet dat de temperaturen hier beslist veel lager zijn dan in andere Europese skigebieden. Bereid je dus goed voor op het skiën in Lapland.

4. Kemi

De kustplaats Kemi is de enige echte haven die Lapland heeft aan de Botnische Golf ( het noordelijke gedeelte van de Oostzee). De zee is overigens een groot deel van het jaar dichtgevroren. De belangrijkste bezienswaardigheid in de winter is hier het sneeuwkasteel, dat moet je echt gezien hebben tijdens je wintervakantie in Lapland. Kemi is ook de plaats waar je het dichtst bij een soort citytrip zal komen in Lapland. De gotische kerk is een bezoek waard en dat geldt ook voor de 2 musea. Een historisch museum had je vast wel verwacht, maar stripfiguren?

5. Kilpisjärvi

Niet alleen Nederland kent een drielandenpunt. Bij Kilpisjärvi grenzen Noorwegen, Zweden en Finland aan elkaar. Het is dan ook een zeer populaire plek voor toeristen om een fotosessie te beginnen. Vlak bij dit punt ligt de heilige berg Saana. In de zomer kan je naar de top wandelen. In de winter kan dat op ski’s maar dan onder deskundige begeleiding. De bewoners verwachten dat je deze plek met respect voor hun tradities zal bezoeken. Het uitzicht vanaf de berg is zowel in de zomer als winter ongelooflijk mooi.

6. Ylläs

De tweede wintersportplaats in het gebied is Ylläs. Ook hier zijn er voldoende faciliteiten en verschillende pistes. Lang hoef je hier echter niet te wachten. Naast skiën zijn er ook diverse andere wintersportmogelijkheden. Wil je daarna lekker ontspannen dan kan dat in de vele wellness gelegenheden rond de pistes. In de zomer gaan vooral wandelaars de heuvels in voor de mooie natuur die hier is te vinden.

7. Noorderlicht

Ben je een fervent reiziger en heb je een bucketlist, dan zal dit verschijnsel er waarschijnlijk opstaan indien je het nog niet hebt gezien. Het wordt beschouwd als een de mooiste natuurlijke gebeurtenissen die er bestaan. Als geladen deeltjes van de zon de aarde naderen, worden ze door het magnetisch veld afgebogen naar de Noord- en Zuidpool. Indien ze in botsing komen met moleculen in de aardse atmosfeer ontstaan er kleuren door chemische reacties. Maar deze uitleg kan niet beschrijven hoe spookachtig mooi het noorderlicht in realiteit is.

Lees ook:  10 romantische bestemmingen voor Valentijnsdag
Noorderlicht Lapland

8. IJsvissen

Wellicht hou je niet van vissen, maar in Lapland moet je dat een keer hebben meegemaakt. Met een boor wordt eerst een gat gemaakt in het dikke ijs. Daarna wordt die opening vergroot tot een diameter van 20 centimeter. Met een speciale truc wordt gezorgd dat het gat voorlopig niet dichtvriest. Dan kan jij je vislijntje met aas laten zakken in het water. Zorg ervoor dat je gekleed bent op de hevige vorst, want ook hier is vissen een kwestie van geduld. De vangst wordt meteen klaargemaakt en reken maar dat deze lekkerder zal smaken dan ooit tevoren.

9. Rendiersafari of husky tour

Als je in Lapland bent, is dat uiteraard een van de activiteiten die je moet doen. Op een dergelijke tocht zie je pas hoe grandioos mooi het gebied is. De husky’s zorgen voor een flinke vaart, omdat het vier- of achttal altijd wel zin  heeft om even te rennen. Voor deze honden wordt echt goed gezorgd en ze worden beslist niet gedwongen om de slee te trekken. Je kunt dan ook met een gerust hart voor een husky tour in Lapland kiezen. Bij een rendiersafari merk je ook dat er aandacht is voor dierwelzijn, mede vanwege de grote waarde van de dieren. Een rendier kiest ondanks de naam liever voor een rustig tempo voor een slee. Zo kan jij extra genieten.

10.  Sneeuwscooter

Voor de grotere afstanden en meer controle zijn er in Lapland de sneeuwscooters. Ze zijn bij vrijwel alle toeristenplaatsen te huur. Ga nooit zonder een goede voorbereiding op pad omdat Lapland grotendeels ‘wild’ is. Het wordt ook wel de laatste echte wildernis in Europa genoemd. De verhuurders kunnen je alles uitleggen wat nodig is voor een veilige tocht.

Sneeuwscooter Lapland
Is reizen naar Lapland goedkoop?

Finland, Noorwegen, Zweden, het zijn niet de goedkoopste landen van Europa. Een reis naar Lapland is dan ook niet goedkoop. De accommodaties zijn duur, maar voor de meeste activiteiten betaal je ook wel een bedrag. Om over alcohol maar niet te spreken. Zorg er dus voor dat je een ruim budget hebt wanneer je droomt van een reis naar Lapland.

Wat zijn de beste plaatsen om het noorderlicht in Lapland te zien?

In Fins Lapland heb je grote kans om het noorderlicht te zien tijdens je vakantie. Een zekerheid is het nooit, maar in principe heb je in Lapland overal kans om het noorderlicht te bewonderen. Je hoeft dus niet per se een bestemming te kiezen die zo noordelijk mogelijk ligt. Het is wel verstandig om een kleinere plaats uit te kiezen, zodat er zo min mogelijk ‘lichtvervuiling’ is. In de buurt van een meer heb je altijd een open zicht en kun je het noorderlicht het beste zien. Een voorbeeld van een plaats in Lapland bij een meer is Äkäslompolo. Noorderlicht Lapland

Wanneer is het noorderlicht in Lapland te zien?

Wat is de beste tijd om het noorderlicht in Lapland te zien? De winter is de beste periode om het noorderlicht in Lapland te zien. Dan zijn de dagen kort en is het dus ook lang donker. Met name de maanden november, december en januari zijn geliefd als je tijdens de vakantie het noorderlicht wilt zien.

Wat eten ze in Lapland?

Wat wordt er vooral gegeten in Lapland? Je zal hier vaak gerechten tegenkomen met rendier en bosvruchten. Dit zijn beide ‘producten’ van eigen bodem, en dus altijd voldoende voorhanden. Wil je meer weten over het eten in Lapland, lees dan: 5 x typische gerechten in Lapland.

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

8 reacties

  1. Prachtige bestemming, lapland staat bij mij op de wenslijst ook al houd ik niet van koud. Dit is toch echt een ervaring. Grappig want ik ben nu voor mijn werk een winactie aan het organiseren waarbij de prijs een reis naar lapland is, dus ben ook in de weer met allerlei prachtige foto’s van het gebied.

  2. Op de bucket list van mijn man staat nog steeds ‘het Noorderlicht zien’. Als we het kunnen combineren met het dorp van de kerstman en op reis met rendieren.. tja… dat klinkt wel als een mooie reis. Ik stuur je blog even ‘subtiel’ door naar mijn man. Thanx! 😉

  3. Het lijkt mij echt een hele leuke plek om eens heen te gaan. Bijzonder ook en totaal anders dan hier in Nederland. AL ben ik wel snel een koukleum.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *