Op het puntje van Europa ligt Gibraltar, de Rots. Het is een herinnering aan de woelige geschiedenis van Europa dat dit vlekje land geen onderdeel van Spanje uitmaakt. De Rots ligt in de zomermaanden te branden in de zon, maar de aanwezigheid van de Middellandse zee zorgt vaak voor een verkoelend briesje. Er is veel te zien op een relatief klein oppervlakte. Twee dagen is beslist geen overbodige luxe voor een bezoek.

De geschiedenis van de Rots van Gibraltar

Er zijn sporen gevonden van bewoning in de prehistorie door Neanderthalers en Homo Sapiens. Destijds was de zeespiegel nog lager en strekte zich een vlakte uit voor Gibraltar. Door de strategische ligging waarmee de toegang tot de Middellandse zee kon worden beheerst, hebben de dominante volkeren in de regio de rots om beurten bezet, bijvoorbeeld de Romeinen. In de vroege middeleeuwen waren het de Moren die een fort bouwden op de rots. De naam van de stad is een verbastering van ‘Berg van Tariq, de Moorse veroveraar. De Spanjaarden verdreven hen later. Begin 18e eeuw claimde de Franse koning de Spaanse troon. Zeevarende naties waren bang dat Frankrijk hierdoor de meest dominantie natie op het Europese vasteland zou worden en de Middellandse zee eventueel kon afsluiten.

Bij welk land hoort Gibraltar?

In 1704 viel een gecombineerd Engelse-Nederlandse vloot Gibraltar aan en veroverde dat op de Spanjaarden. Tijdens de vrede van Utrecht werd de rots voor ‘eeuwig’ toegekend aan Groot-Britannië. Spanje deed meerdere pogingen tot herovering maar die mislukten mede door de Britse overheersing op zee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wou Duitsland Gibraltar in handen krijgen maar Franco weigerde toegang tot Spanje van Duitse troepen. Momenteel is de Rots soeverein al ligt de defensie bij Groot-Brittannië evenals de buitenlandse politiek. Bij een referendum in 2002 sprak 99% van de inwoners zich tegen aansluiting met Spanje uit. Gibraltar is nog steeds een geschilpunt tussen Spanje en Groot-Brittannië en dat is na Brexit weer toegenomen.

Wat je verder moet weten over Gibraltar

De stad/staat heeft een eigen internationaal vliegveld op ongeveer 3 uur vliegen van Schiphol. Als er een vliegtuig landt, moet de snelweg naar Spanje met slagbomen worden afgesloten, omdat deze deel uitmaakt van de landingsbaan. Gibraltar telt ongeveer 30.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 6,8 km2. Engels en Spaans zijn de officiële talen. De plaatselijke valuta is het Gibraltarese Pond, deze is volledig gekoppeld aan het Britse pond.

Wat te doen in Gibraltar? 10 bezienswaardigheden

Wat is er te zien en te doen in Gibraltar? Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden in Gibraltar.

Lees ook:  Een dagje Noordwijk aan Zee: wat is er te doen?

1. Berberapen

De enige apen op het continent Europa  leven in Gibraltar. Ze zijn een echte bezienswaardigheid geworden en absoluut niet mensenschuw meer. Als schooien om eten en drinken niet lukt, proberen ze dat gewoon af te pakken. Overal staan borden hoe je het beste kan omgaan met de apen. Zijn de apen bij Gibraltar gevaarlijk? De apen zijn redelijk tam, maar het blijven natuurlijk dieren. Aanraken is niet aan te raden. Wees extra voorzichtig met kinderen in de buurt van deze dieren. Volgens een legende zal Groot-Brittannië Gibraltar verliezen als de laatste aap van de Rots is verdwenen. De kolonie apen wordt dan ook goed beschermd.

Aap Gibraltar

2.  De Rots

De feitelijke rots van Gibraltar ligt op 426 meter boven de stad. Dat is een pittige wandeling maar er is ook een kabelbaan. Hier vind je de beroemde tunnels alsmede de apen. Bij helder weer kan je Marokko zien liggen, evenals het Riftgebergte.

Wat te doen in Gibraltar De rots, de apen en meer!

3. Europa point

Op het meest zuidelijke puntje van Gibraltar staat een vuurtoren. Ook bevinden zich hier al eeuwenlang een kerk: Our Lady of Europe en de moskee Ibrahim-al-Ibrahim naast elkaar. De kerktoren werd als  vuurtoren gebruikt voordat er een echt exemplaar werd gebouwd. Dit is het punt waar vrijwel iedere georganiseerde stadswandeling begint of eindigt.

Europa point Gibraltar

4. De mediterrane trappen

Deze behoren tot de meest bekende bezienswaardigheden van Gibraltar. Ze lopen van de Joodse Poort op 180 meter tot O’Harry Battery op 419 meter, bijna het hoogste punt van de rots. Onderweg zijn er een paar van de mooiste grotten te zien. De trappen zijn echter smal en er zijn niet overal leuningen. De klim is niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of voor iemand die slecht ter been is.

5. Main Street

Gibraltar is met 30.000 inwoners geen wereldstad. Main Street is de belangrijkste straat. De meeste bezienswaardigheden liggen hier in de buurt evenals de winkels en horeca. De straat begint bij het Great Casemare Square. Daar kan je eerst een leuk terrasje kiezen. In de zomer gaat er regelmatig een parade over Main Street. Dat zijn uitgelezen fotomomenten.

6. Convent

Dit vroegere klooster doet nu dienst als kantoor en woning van de Gouverneur. Het klooster  werd in de 16e eeuw gebouwd door Franciscaner monniken. Deze besloten te vertrekken na de komst van de Engelsen. Na een grondige verbouwing trok de Britse gouverneur in het pand en deze gebruikt het nog steeds. De buitenkant bewonderen en een beetje naar binnen gluren mag. Een bezoek is niet mogelijk.

7. Skywalk

Dit is de meest recente toevoeging aan de bezienswaardigheden van Gibratar. Het enorme glazen platform lijkt op 400 meter boven de zee te zweven. Je komt er met de nieuwe indrukwekkende hangbrug. Indien je geen last hebt van hoogtevrees en eenmaal gewend bent aan het glas onder je voeten is het uitzicht niet met woorden te beschrijven.

8. Gorham grotten

Er zijn honderden grotten in de Rots. Vier van de mooiste kan je onder deskundige begeleiding bezoeken. Archeologen hebben vastgesteld dat hier neanderthalers hebben gewoond. Er zijn kleine gebruiksvoorwerpen gevonden. Dat is extra bijzonder omdat volgens recente ontdekkingen is vast komen te staan dat deze groep mensachtigen zich heeft verbonden met Homo Sapiens en niet daardoor is uitgeroeid. Dat bewijst het DNA van de huidige mens nog steeds.

9. Moorse kasteel

De Moren bouwden de vesting in de 8e eeuw en bestuurden Gibraltar vanaf deze locatie. De Spanjaarden namen het in de 15e eeuw in en verbouwden het naar de inzichten in die tijd. In de loop van de eeuwen kreeg het diverse bestemmingen onder andere als gevangenis tot Vandaag de dag is het een toeristische trekpleister. De toren valt te beklimmen en geeft een mooi uitzicht op de stad en de baai.

10. Trafalgar begraafplaats

De zeeslag bij Trafalgar was een van de belangrijkste in de Britse geschiedenis. Nelson won maar overleefde het gevecht niet. Niet algemeen bekend is dat Trafalgar op slechts  70 kilometer van Gibraltar ligt. De begraafplaats is een eerbetoon aan deze slag en de doden die er vielen. Slechts twee mariniers die stierven tijdens de slag zijn hier begraven maar ook de overige graven zijn van zeelieden. Het is nu een groene oase in de stad en geschikt voor een eerbiedige wandeling.     

Vakantie Gibraltar: overnachten

Zoek je nog een aanrader om te overnachten in Gibraltar? Ohtels Campo de Gibraltar is bijvoorbeeld een prima hotel voor een doorgaans heel schappelijke prijs. Hieronder kun je eenvoudig nog meer hotels vinden en de reviews van anderen bekijken.

Lees ook:  Schijnvliegveld De Kiek - Leerzaam dagje weg in Noord-Brabant
Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *