Op zoek naar de mooiste plekken van Corsica? Op dit bijzondere eiland in de Middellandse Zee zijn zeker wel 10 bezienswaardigheden te vinden die de moeite waard zijn. Maar we vertellen je ook meer over de achtergrond van dit eiland. Wat zijn de mooiste stranden van Corsica en wanneer Corsica bezoeken? Je leest het hier!

Wat vind je op Corsica?

Het Middellandse Zee-eiland Corsica wordt ook wel het kleine continent genoemd omdat het zoveel het zoveel verschillende landschappen op een relatief klein oppervlakte te bieden heeft. Langs de kust zijn er zand- en kiezelstranden, maar ook ruige rotskusten. Je vindt er romantische havenstadjes en een tweetal grote steden. Het binnenland van Corsica is bergachting en nauwelijks bewoond. De hoogste bergtoppen gaan tot bijna 3.000 meter de hoogte in en hier vind je soms midden in de zomer op beschutte plekken nog sneeuw. In de winter leent het berglandschap zich voor wintersport. Corsica heeft zeer dichte bossen die soms ontoegankelijk zijn door maquis, dat is een ruige stuik. Veel van het binnenland is dan ook ongerept en hier vind je vele zeldzame planten en dieren. Kortom Corsica heeft van alles te bieden.

mooiste plekken op Corsica

Wat feitjes over Corsica

Corsica is het grootste eiland dat Frankrijk bezit en qua grootte het vierde eiland in de Middellandse Zee. Het ligt op ongeveer 180 kilometer van Nice en nog dichter bij de kust van Italië namelijk 80 kilometer. De grootte is ongeveer gelijk aan de provincies Gelderland en Overijssel samen. Vanaf Rotterdam kan je een rechtstreekse vlucht boeken naar Ajaccio. Op Corsica wordt Frans en Corsu gesproken. Er wonen ongeveer 350.000 mensen, de meeste in de twee grote steden Ajaccio en Bastia. Het eiland heeft een bijzondere status binnen de Franse republiek met meer onafhankelijkheid dan de andere regio’s. Aan de kust heerst een mediterraan klimaat met warme zomers (30-35° C) en milde, natte winters (15-20°). In het binnenland kan het zomaar 10° graden koeler zijn op een dag.

Corsica bezienswaardigheden

Een klein stukje geschiedenis

Vanwege het aantrekkelijk klimaat was het eiland al vroeg bewoond. De oude Grieken waren de eerste bezetters van het eiland dat daarna nauwelijks onafhankelijkheid heeft gekend. Nadat de Romeinen het aan hun rijk hadden toegevoegd, namen ‘barbaren’ het in na de val van Rome. Na de middeleeuwen kwamen de bezetters uit Pisa die vervolgens weer werden verjaagd door troepen uit Genua. Door diverse oorlogen waarbij de Italiaanse stadstaten werden verzwakt, kwam Corsica onder Frans gezag, maar bleef opstandig. Vlak voor de Franse revolutie werd een jonge Franse generaal bevolen om de rust op Corsica terug te brengen. Hij kwam zelf van het eiland: Napoleon Bonaparte. Na de Franse revolutie werd het eiland volledig toegevoegd aan de Franse staat. Ook nu nadat het eiland een gedeeltelijke onafhankelijkheid heeft, zijn er nog steeds nationalistische groepen die streven naar afsplitsing van Frankrijk.

10 bezienswaardigheden op Corsica

Wat zijn de mooiste plekken van Corsica? Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden op Corsica die de moeite meer dan waard zijn.

1. Ajaccio

Waarschijnlijk kom je hier aan voor je bezoek aan het eiland. Dit is de grootste stad op het eiland. Hier werd Napoleon geboren, precies een jaar nadat Corsica Frans was geworden. Misschien zou anders wellicht de latere Franse keizer zijn ambities op Italië hebben gericht. Er zijn veel herinneringen aan wellicht de bekendste Fransman ooit in de stad. Je kan Maison Bonaparte bezoeken of het indrukwekkende standbeeld van Napoleon en zijn vier broers. De vesting van Ajaccio is het meest kenmerkende bouwwerk in de stad. Hierdoor moesten vijanden worden afgeschrikt, De bouw vond plaats in de 14e eeuw, maar de muren werden in de 16e eeuw nog eens extra versterkt. De vesting kan je ook van binnen bezichtigen. Verder is Ajaccio een gezellige stad, groot genoeg om alle voorzieningen te bieden maar zonder de anonimiteit van de grote stad.

Ajaccio Corsica

2. Bonifacio

Het mooiste dorpje van Corsica ligt op een enorme rots van 80 meter hoog. In de oude haven kan je op heldere dagen Italië zien liggen. De straatjes zijn smal en vaak door trappetjes met elkaar verbonden. De huizen zijn eeuwenoud. Overdag wordt het dorp door de zon geblakerd en klinkt er ook regelmatig: pianu pianu. Dat betekent: rustig aan. Na een prachtige zonsondergang begint het leven hier weer en kan je genieten van gerechten en drankjes die meer Italiaans dan Frans aandoen. Bonifacio is beslist ook het meest fotogenieke dorp van heel Frankrijk.

Lees ook:  Vakantie IJsland, het land van ijs en vuur: 10 mooie bezienswaardigheden
Bonifacio Corsica

3. Bastia

Bastia ligt op de noordoostpunt van Corsica op een kaap die als een vinger lijkt te wijzen naar Frankrijk.  Het is een haven die opbloeide in de tijd dat Genua het voor het zeggen had. De handel verliep vrijwel uitsluitend via dit in eerste instantie onbetekenend dorp. De naam Bastia is zelfs een verbastering van een Italiaans woord voor bolwerk aan zee, een ‘echte’ naam kreeg het dorp niet. Nu is Bastia de tweede grote stad op het eiland met een prachtig havengebied. De stad ligt tussen de zee en indrukwekkende bergen. Ga via de Vieux Port naar de Place du Marché. Dat plein is omgeven door restaurants en terrassen. Op loopafstand zijn de meest monumentale panden van de stad te zien.

Bastia

4. Het raadsel van Filitosa

Aan de zuidkust van Corsica ligt een geheimzinnige archeologische vindplaats. Het doet wat denken aan Paaseiland. Hier staan onder meer 32 menhir-standbeelden waarop gezichten zijn aangebracht. Ook elders in Frankrijk zijn er cirkels of rijen menhirs te zien, maar zonder gezichten. Het is nog steeds onduidelijk wat het doel is geweest van de formaties. Als je rond het middaguur gaat kijken, zijn de gezichten het meest duidelijk. Ook daarin wordt een doel vermoedt.

5. Corte, de voormalige hoofdstad

Midden in een natuurpark en op een hoogte van 450 meter ligt Corte. Deze stad was een periode de hoofdstad van Corsica (1755-1769) en het is nog steeds de enige universiteitsstad van het eiland. De Fransen kozen voor Ajaccio als hoofdstad, omdat Corte zo moeilijk bereikbaar is. De stad heeft echter nog steeds de grandeur van een (kleine) belangrijke stad met prachtige panden van de rijken en machtigen. Behalve dat Corte door de ligging al goed te verdedigen viel, werd er ook nog eens een machtige citadel gebouwd die ver boven de stad uittorent.

6. Parc Naturel Régional de Corse

Dit natuurpark staat bekend om de ruige klippen en bergen. Als je een normale conditie hebt kan je een wandeltocht door het gebied maken dat de twee meren verbindt: Lac de Melo en Lac de Capitello. De afstand is 11 kilometer en je moet rekenen dat je daarvoor 6 uur nodig zal hebben. Het hoogte verschil dat je moet overwinnen is 700 meter en af en toe moet je over een rotsblok klauteren. Lac de Melo is blauwgrijs en aantrekkelijk. Lac de Capitello ziet er pikzwart en wat onheilspellend uit. De omgeving is ruig en prachtig. Zorg dat je goed ben voorbereid op de tocht.

Lees ook:  Wat is er te zien in Servië? De 10 mooiste bezienswaardigheden op een rij
Nationaal Park

7. De wijnroute op Corsica

Zes eeuwen voordat onze jaartelling begon, genoten de Grieken al van de wijn op Corsica. Er zijn hier 300 zondagen per jaar, de temperatuur is goed, de frisse zeewind en de stenige bodem vol mineralen zorgen voor een wijn die nu overal ter wereld wordt gewaardeerd. De wijnroute loopt van Ajaccio naar Saint-Florent. Onderweg zal je diverse wijngaarden kunnen bezoeken en de plaatselijke producten kunnen proeven en meenemen als souvenir. De meest bekende wijn van het eiland is de befaamde Porto Vecchi-rosé, een heerlijke frisse wijn.

8. Gorges du Tavignano

Uiteraard zou het kleine continent niet compleet zijn zonder een indrukwekkende kloof. Die heeft de rivier Tavigrano gesleten in de granietrotsen in het centrum van het eiland. Vanaf Corte kan je de kloof volgen via een avontuurlijk bergpad. De wandeling duurt ongeveer 4 uur en brengt je langs steile berghellingen en door dichte dennenbossen. De rivier zorgt voor enige afkoeling. Let op de bewegwijzering die je naar de kust en dromerige plaatsjes leidt.

9. Palombaggia

De weg ernaartoe is al schitterend, want je komt over kronkelweggetjes door het ruige binnenland van Corsica. Het Plage de Palombaggia staat regelmatige in lijstjes van mooiste stranden van Europa. Dat is ook logisch als je de combinatie of wellicht het contrast ziet op dit 2 kilometerslange stand. Het zand is wit, de rotsen rood, de pijnbomen zijn donkergroen en het water diepblauw. Alleen de blik op al dat moois is genoeg om uren te genieten, maar let wel op dat je je goed beschermt tegen de zon. Vanaf het strand kan je een aantal onbewoonde eilanden in de verte zien. Nergens in Europa heb je zo het idee dat je je in de Stille Zuidzee bevindt.

Palombaggia

10. Het Scandola-reservaat

Bij een bezoek aan Corsica mag je dit reservaat niet missen. De omgeving is al prachtig met steile klippen die voor het gevoel zo in het water kunnen glijden. Maar het echte wonder zie je in het glasheldere water. Er is waarschijnlijk geen andere plek in Europa met zoveel biodiversiteit op een zo beperkte oppervlakte. Het meest spectaculair zijn wellicht de dolfijnen die af en toe door het wateroppervlakte breken. Maar er zijn ook 125 soorten vissen geteld en enorme aantallen sponzen en andere ongewervelden. Het rode koraal is onder water ook goed te zien. Let op: uiteraard mag je niet vissen in dit gebied, maar je mag ook geen eten of drinken meenemen. Op deze manier probeert de overheid het park zo goed mogelijk te beschermen.

De mooiste stranden van Corsica

Wat zijn de mooiste stranden van Corsica? Het strand van Palombaggia is niet voor niets opgenomen in de top 10 bezienswaardigheden op Corsica hierboven. Dat strand staat bij ons dan ook met stip op 1. Maar er zijn nog meer stranden op Corsica die je de adem zullen benemen. Hieronder hebben we er een paar voor je op een rij gezet:

  • Plage de Santa Giulia
  • Plage de Chiuni
  • Calvi Plage
  • Plage de Saint-Cyprien
  • Plage Tamaricciu
mooiste stranden Corsica

Wanneer Corsica bezoeken?

Wanneer Corsica bezoeken is een vraag die door veel mensen gesteld wordt. Wat is nu de beste reistijd voor dit eiland in de Middellandse Zee? Wanneer je voor een redelijk actieve vakantie kiest, dan kun je het beste kiezen voor de maand mei of september. Dan is het vaak al erg mooi weer, terwijl de temperaturen nog niet al te hoog oplopen. Ga je voor een strandvakantie op Corsica, weet dan dat de maanden juli en augustus het warmst zijn op Corsica. Je kunt dan doorgaans rekenen op een temperatuur rond de 30 graden Celsius.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *