Het West-Vlaamse Ieper heeft de toerist veel te bieden uit historisch perspectief en dan met name vanwege de Eerste Wereldoorlog. Ieper heeft diverse bijnamen, waaronder de Vredesstad en de Kattenstad. Waar komen die namen vandaan en wat zie je er vandaag de dag nog van terug? Wat is er verder te doen in Ieper? Wij leggen het je uit en zetten 10 bezienswaardigheden voor je op een rij. Hoog tijd voor een stedentrip naar Ieper!

De bijnamen van Ieper

De stad lag enkele jaren aan de frontlinie en werd volledig verwoest. Honderdduizenden militairen stierven hier en zelfs nu zijn er velen nog steeds vermist. De paus noemde Ieper na een bezoek de Vredesstad.

Waarom noemt men Ieper de Kattenstad?

Maar Ieper heeft ook een meer lugubere bijnaam, de Kattenstad. Ieder jaar is er de kattenstoet, gevolgd door het kattenwerpen. Vandaag de dag is het een vrolijk meerdaags feest dat stamt uit de middeleeuwen. In die periode kregen katten een slechte naam. De Rooms Katholieke kerk veroordeelde het mysterieuze dier als hulp van heksen en bondgenoot van de duivel. In Ieper werden ieder jaar een aantal katten door de stad gevoerd en vervolgens levend van de toren gesmeten. Ook in andere Europese steden waren er dergelijke gebruiken, onder andere het kattenmeppen. Alleen in Ieper is de traditie voorgezet. Er worden nu uitsluitend pluche katten gebruikt.

Overigens volgde er een gruwelijke straf op het zo slecht behandelen van katten. Toen kruisvaarders op hun schepen terug naar Europa zwarte ratten meebrachten met besmette vlooien, waren er in West-Europa niet voldoende katten meer om de ratten in toom te houden. Dat zorgde ervoor dat 3 op de 4 burgers stierven aan de pest.

Wat is er te doen in Ieper?

Vandaag de dag is het natuurlijk een heel andere stad dan in de middeleeuwen. Wat is er vandaag de dag te doen in Ieper? Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden van deze Belgische stad. 10 x wat moet je echt zien in Ieper!

Lees ook:  Nonke Buusjke - ontdek hoe men rond 1900 in Zuid-Limburg woonde en werkte

1. Flanders Field Museum

Ook als je niks hebt met een oorlogsmuseum is dit toch de moeite waard. Het museum is gevestigd in een van de mooiste gerestaureerde gebouwen in de stad. De collectie is enorm en ten dele audio-visueel. Er wordt geprobeerd om de verschrikkelijke tijd van de Eerste Wereldoorlog niet eenzijdig te belichten door materiaal te gebruiken van alle betrokken partijen.

2. De Menenpoort

Het waren met name Britse troepen die de vele slagen met de Duitsers rond Ieper uitvochten. Op deze gerestaureerde poort staan 54,000 Britse namen. Echter dit zijn niet de namen van de gesneuvelden, maar de militairen die nog steeds vermist zijn. Sommige zijn begraven op geïmproviseerde plaatsen zonder dat hun identiteit bekend werd. Anderen liggen nog steeds onontdekt ergens onder de velden. Het totaal aantal doden rond Ieper wordt geschat op het bizarre aantal van 600.000.

3. Grote Markt

De Grote Markt vormt het centrum van de stad. De meeste monumentale gebouwen vind je aan de rand. Er zijn maar relatief weinig terrassen te vinden en op werkdagen is de markt met name in gebruik als parkeerplaats. Er zijn aan de rand vele kleine horecagelegenheden en iedere zaterdag is er een grote algemene markt.

4. Lakenhal

Zoals veel steden in Vlaanderen was voor Ieper de handel in textiel zeer belangrijk. De lakenhal dateerde uit de 13e eeuw maar werd in het oorlogsgeweld compleet vernietigd. De restauratie is echter schitterend gelukt. Bij de hal hoort de 70 meter hoge Belforttoren die nog steeds wordt gebruikt voor het kattenwerpen. Het enorme pand is in gebruik als oorlogsmuseum.

5. Sint Maartenskerk

Ook deze kerk moest praktisch weer vanaf de grond worden gerestaureerd. In eerste instantie was het een kathedraal. De bouw begon in 1254 en duurde meer dan 2 eeuwen. Rond 1800 werd de kathedraal gedegradeerd tot gewone kerk. De schitterende inrichting heeft het oorlogsgeweld overleefd. Hiertoe hoort een beeld van Onze Lieve Vrouwe van Thuine.

Lees ook:  Een tour door Denemarken off the grid

6. Begraafplaatsen

In deze tijd dat oorlog weer in Europa is uitgebroken is een bezoek aan een van de grote  begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog extra indrukwekkend. Tijdens 4 grote veldslagen stierven hier 600.000 militairen vrijwel zonder dat een der beide partijen voordeel kon behalen. Ook na een eeuw is de sfeer er plechtig en de verzorging duidelijk op peil.

7. Vismarkt

De markt is niet groot maar uiterst nostalgisch. Je bereikt de markt via een poort in de Boterstraat. De markt dateert van 1714 en het beeld van Neptunus’ is uit die tijd. Het tolhuisje is ook origineel en staat er sinds 1899. Hier moest belasting over de vis worden betaald. Alle kramen zijn minstens een eeuw oud, Informeer ter plaatse even naar de openingstijden.

8. Stedelijk museum

Oorspronkelijk was dit het StJans Godshuis. Het is gebouwd in 1270 ten behoeve van de armenzorg. Nu geeft het museum middels kunst en archeologische vondsten en andere voorwerpen een goed beeld van de geschiedenis van de stad die begon in de 11e eeuw.

9. Heuvel 60

Bij de aanleg van de spoorweg ontstond een heuvel van 60 meter hoog. In de Eerste Wereldoorlog bouwde de Duitsers hier een bunker en werden er talloze ondergrondse tunnels gegraven. De gevechten waren hier gruwelijk en heuvel 60:wordt ook wel de begraafplaats zonder grafstenen genoemd. Door veelvuldig gebruik van explosieven zijn de lichamen nooit geborgen. Gedenkplaten vertellen het verhaal in meerdere talen.

10. Bellewaerde Park

Een vrolijke afsluiting van een bezoek aan Ieper is mogelijk in dit attractiepark. Namen als Hurricane en El Toro zeggen genoeg. Ook voor de kleintjes is er genoeg te genieten in een wat rustiger tempo. Het park begon eens als een kleinschalige dierentuin in een wandelpark.

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *