Als je op Google vraagt naar de mooiste stad in Europa krijg je geen eenduidig antwoord, maar meerdere suggesties, zoals Rome, Parijs, Praag, Wenen en Amsterdam, om maar een aantal hoofdsteden te noemen. Maar het oude continent heeft veel meer steden die beslist een stedentrip waard zijn maar zelden op de lijstjes voorkomen. In een serie die in de loop van het jaar hier zal verschijnen, beginnen we vandaag met een stedentrip Girona.

Over Girona

Als je voetballiefhebber bent, zal de naam je wellicht iets zeggen, omdat de kleine voetbalclub met dezelfde naam momenteel de grootmachten Real Madrid en Barcelona naar de troon steekt. Maar verder is de stad eigenlijk alleen in Spanje zelf bekend als bestemming voor een dagje uit. Door het centrum van Girona stromen twee rivieren. Het is dan ook duidelijk dat deze strategische en vruchtbare streek al door Iberische volkeren werd bewoond toen de Romeinen hier een fort bouwden. Nadat de plaats op deze manier op de kaart was gezet werd Girona volgens de geschiedschrijving 25 keer belegerd en 7 keer veroverd.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de stad het grimmige, maar ook romantische uiterlijk heeft van een middeleeuwse vestingstad in Catalonië. Liefhebbers van de populaire serie Game of Thrones zullen enkele stadsbeelden herkennen waar opnames plaatsvonden. Pas in de 19e eeuw werden de stadsmuren gesloopt omdat ze geen bescherming meer boden en uitbreiding in de weg stonden. Een deel is later gerestaureerd. Verder is in Girona veel bewaard gebleven van de oude gebouwen en charme.

Bereikbaarheid Girona

Er wonen ongeveer 100.000 mensen in de stad maar het vliegveld is hef op een na grootste in Catalonië. Ook is er een halte van de hogesnelheidslijn. Vanuit Barcelona of Zaragoza kan je de stad comfortabel en snel bereiken indien je kiest voor een kort bezoek. Ga je met de auto, hou er dan rekening mee dat de oude binnenstad niet bereikbaar is met de auto en parkeerplaatsen in de buurt van het centrum schaars en duur zijn.

Hoe is het weer in Girona?

In principe is het altijd mooi weer in Girona. Er valt jaarlijks nauwelijks regen en als je daarmee geconfronteerd wordt, zoals ik, dan is de bui al heel snel weer voorbij.

Lees ook:  Kerstmis in Noorwegen: 7 tips en traditionele kerstgerechten
Stedentrip Girona

Bezienswaardigheden in Girona

Heb je al een beetje zin gekregen in een bezoek aan het oude Girona? Misschien overtuigen de volgende bezienswaardigheden je.

1. Casa-Museu Salvador Dali (Portlligat)

We beginnen in een klein dorpje buiten de stad. Hier staat het huis waar Dali meerdere jaren heeft gewoond. Zowel buiten als binnen is het bijzonder, al is vreemd misschien een beter woord. Eigenlijk mag je dit niet missen. Voor een bezoek moet je verplicht online reserveren. Ter plaatse krijg je een rondleiding en een uitleg wat Dali hier heeft ontworpen. De uitleg is in het Spaans en het Engels.

2. Llanca

Wil je wellicht wat langer blijven in de regio dan is het dorpje Llanca dat tegen Girona aanligt een aantrekkelijke optie. Het is een klein en rustig dorpje maar met voldoende horeca. Dat heeft het te danken aan de mooie baaitjes en stranden aan de rand van het dorp. Ga je niet richting zee maar de andere kant op dan kom je in een prachtig wandelgebied. Hier kan je een deel van de Cami de Ronde volgen of van de vergezichten in de Serra de Rodes genieten (stevige schoenen zijn hier een must).

3. Kathedraal Santa Maria

Als je onderaan de trap staat en opkijkt naar deze schitterende witte kerk zal je een gevoel van ontzag krijgen. Dat beseften de makers van Game of Thrones ook en het is dan ook een geliefd decor in de serie. In de kerk is er een klein museum waar kunstschatten worden bewaard die in de loop der tijden zijn verzameld. Een wandkleed dat de schepping weergeeft, is extreem zeldzaam. Ben je geïnteresseerd in bouwkunst dan vind je hier het breedste Gotische schip ter wereld.

4. Stadsmuren

Resten van de stadsmuren zijn overal te zien in de oude binnenstad  maar een deel ervan is inmiddels gerestaureerd en je kan erover wandelen. Dat geeft je een heel bijzonder overzicht over de binnenstad en omgeving. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de bewoners eeuwen geleden hetzelfde beeld zagen. Van een afstandje zijn de muren indrukwekkend en moeten aanvallers ontzag hebben ingeboezemd. Draag bij voorkeur stevig schoeisel op de muren. Bij restauratie is vooral aandacht besteed aan authenticiteit en minder aan comfort voor de moderne mens.

5. Riu Onyar

De rivier Onyar is een van de rivieren die door de stad stromen. Als je richting het centrum gaat, heb je de keuze uit meerdere bruggen. Ongeacht welke je kiest, krijg je hier een prachtig zicht op de oude stad. Maar let ook eens op de vele gekleurde huizen langs de oever van de rivier. De meeste wooncomplexen zijn ontworpen door architect Rafaël Maso. Mocht de stijl je bekend voorkomen dan ben je beslist ook in Barcelona geweest. Maso was een groot bewonderaar van Gaudí en borduurde voort op diens stijl.

Lees ook:  Traditioneel eten en drinken in Servië: 10 typisch Servische recepten

6. Placa del Idependencia

Alleen al op dit grootste plein van de stad kan je meerdere uren doorbrengen wat het is omringd door mooie monumenten waarvan er vele ook binnen zijn te bewonderen. Het is tevens een rustpunt voor je uitje. Vele panden hebben bogen en daaronder kan je ook op warme dagen beschut tegen de zon een versnapering nemen op een terrasje. Paella is zeker een optie hier.

7. El Call, de Joodse wijk

Girona had in de middeleeuwen de grootste Joodse gemeenschap in Spanje. In 1492 werden alle joden gedwongen het land te verlaten. De wijk raakte in verval en delen werden afgebroken. In de 20ste eeuw werd begonnen met het herstel en inmiddels is de wijk in haar oorspronkelijke staat hersteld. Het is dan ook geen wonder dat de smalle steegjes met de oude panden aan weerszijden regelmatig te zien zijn geweest in Game of Thrones. Er is een rondleiding langs alle decors mogelijk. De hele wijk is autovrij.

8. Pont de Pedra

Kom je met de trein naar Girona dan moet je deze brug passeren om in de binnenstad te komen. Dat is geen straf want deze 19e eeuwse brug is op zich de moeite al waard. Bovendien zegt men dat de mooiste stadsgezichten van Girona vanaf dit punt worden gemaakt. Wellicht een reden om de tijd te nemen om hier even te genieten voordat je de stad betreedt?

9. Sant Feliu de Girona

Nadat de kathedraal staat de basiliek die de witte toren wordt genoemd. De bouw is begonnen in de twaalfde eeuw en pas geëindigd in de zeventiende eeuw. Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat er sprake is van meerdere bouwstijlen. In de kerk liggen een paar bijzondere sarcofagen uit de 3e en 4e eeuw. Deze zijn zeer zeldzaam. De beschermheilige van de stad is Sant Narcis. Dat valt te zien in de schoonheid van de kapel die aan hem is gewijd.

10. Banys Arabs

Net als de meeste steden in Spanje is Girona enkele eeuwen overheerst door de Moren. Het badhuis dat stamt uit 1194 geeft een goede indruk van de bouwstijl en luxe die men toen gewoon was. Het badhuis is nu een toeristische attractie.

Bekijk ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *