Het is maar anderhalf uur vliegen van Schiphol en dan ben je al op de moderne luchthaven van Gardermoen bij Oslo. Vanaf hier kan je met het efficiënte openbaar vervoer overal naar toe. Vergis je echter niet in de afstanden in dit enorme land. Er zijn ook veel binnenlandse vluchten. Kerstmis in Noorwegen heeft echter overal iets magisch. Dat heeft beslist ook te doen met het feit dat bijna in het hele land sneeuw een zekerheidje is en vanwege het feit dat de Noren van Kerstmis bijna een seizoen maken dat begint in november en eindigt in januari. Vier jij dit jaar Kerstmis in Noorwegen?
Inhoudsopgave
Het Noorse kerstfeest heet Jul
Tegenwoordig vieren de Noren met de kerst ook de geboorte van Christus maar ze noemen de periode ‘Jul’ naar een feest dat al bestond voordat het Christendom naar het hoge noorden kwam. Wat de heidenen destijds vierden is niet geheel duidelijk. Echter werd er tijdens het oude Jul veel vlees gegeten en daarbij fors bier gedronken. De tradities zijn derhalve voor een groot deel bewaard gebleven, zou je kunnen zeggen.
Overal is het feest tijdens de kerst
Hoe serieus de Noren het kerstfeest nemen blijkt wel uit het feit dat er in de stad Drøbak in het zuiden een Kersthuis staat dat gedurende het gehele jaar geopend is. Ook in Noorwegen is kerst de tijd van het licht en de versieringen. Dat is wel logisch omdat de dagen er in deze periode nog korter zijn dan bij ons. Met kerstmarkten, concerten en diverse evenementen probeert men het gedurende deze donkere dagen zo gezellig mogelijk te maken. Momenteel is Noorwegen een van de rijkste landen ter wereld door de enorme hoeveelheden olie en gas die ervoor de kust gevonden zijn. Tot de Tweede Wereldoorlog was het echter een zeer arm en dunbevolkt gebied. Dat zijn de bewoners nog niet vergeten en tijdens de kerstperiode zijn er ook momenten van soberheid.
De beste kerstbestemmingen in Noorwegen
Wil je een traditioneel kerstfeest of overnachten in een huis dat compleet is gemaakt van peperkoek. In Noorwegen kan het allemaal. Hieronder staan wat leuke tips.
1. Oslo
De hoofdstad van Noorwegen is tevens de kersthoofdstad van het land. De kerstverlichting en decoraties zijn prachtig. Overal in de binnenstad zijn kerstmarkten, vaak op loopafstand. In december zijn er twee dagen waarop een unieke kerstmarkt kan worden bezocht waar alles historisch authentiek is. Informeer ter plaatse even naar de data en bereid je voor op de drukte.
2. Tromsø
Tromsø probeert Oslo de loef af te steken met kerst. Daarvoor hebben ze een grote troef. Een mooiere verlichting dan het Noorderlicht is er tenslotte niet en daar hoopt men in de stad ieder jaar weer op. Tromsø is een grote stad met kerstmarkten, winkelcentra en evenementen, maar het heeft ook meer te bieden. Direct buiten de stad begint de ruige natuur. Hier kan je kuddes rendieren spotten of een rit met een hondenslee maken door de stille witte wildernis. Een kerstuitje waar je nog jaren over kunt vertellen.
3. Bergen
De oude Hanzestad Bergen de meest populaire toeristenstad in het land. Ook tijdens de kerstdagen probeert men er hier iets bijzonders van de maken. Je kan op bezoek in een complete stad van peperkoek. Een van de andere attracties in Bergen gedurende het gehele jaar is een kabeltocht naar de top van de berg Fløden voor het uitzicht. Tijdens de kerstperiode is de top van de berg verlicht met kerstversiering en het uitzicht op de kerststad nog mooier. Valt het weer tegen dan heeft Bergen een groot aantal musea en andere bezienswaardigheden waar je ook binnenshuis van kan genieten.
4. Overnachten in het huis van peperkoek
In het dorpje Savalen zijn diverse leuke hotelletjes, maar de echte klapper is toch wel een huis dat volledig is gemaakt van peperkoek. Je kan er gewoon overnachten, een leuke optie als je een trektocht maakt door het land.
5. Henningsvaer
Dit is een authentiek vissersdorpje op de Lofoten. Inmiddels wonen er ook veel kunstenaars vanwege de schitterende omgeving en zijn er diverse kleine musea. Je kan ook in de ateliers gaan kijken voor een bijzonder object. Het noorderlicht is er in deze periode een gewoon verschijnsel. Het dorp is maar klein en voor toeristen zijn een aantal vissershutten omgebouwd. Reserveren is een must.
6. Lillehammer
Als je in Oslo de trein pakt, ben je na anderhalve uur in de voormalige Olympische stad Lillehammer. De reis is al bijzonder door de schitterende landschappen die je passeert. Lillehammer zelf is een wonder winterland. Er is een openluchtmuseum waar je kan zien hoe kerst vroeger werd gevierd. Vergeet je handschoenen en muts niet mee te nemen. Behalve een kerstmarkt en festiviteiten is er hier ook veel aandacht voor wintersport. Wat dacht je van een ritje in een bobslee? Ga je Kerstmis in Noorwegen vieren, dan is Lillehammer beslist een goede optie.
7. Kerst in een hotel
Net als in ons land is kerstmis in Noorwegen een echt familiefeest. Op kerstavond en eerste kerstdag zijn de meeste Noren ook thuis. Vroeger waren de meeste hotels in deze periode gesloten, maar er is een kentering. Tegenwoordig kan je bij veel hotels een authentieke kerst boeken. Dat omvat traditionele gerechten en drankjes, een kerstboom, haardvuur, kerstmuziek en een bezoek van de kerstman.
Wat kan je verwachten tijdens een traditioneel Noors kerstdiner?
Ook de Noren hebben hun kerstdiner aangepast naar de rest van Europa. Kalkoen en diverse soorten wild zijn dan ook favoriet. Maar er zijn ook traditionele gerechten die je kan verwachten:
Ribbe
Varkensrib of lams- zijn de meest traditionele kerstgerechten in Noorwegen met de kerst. In de wat armere gebieden was kabeljauw en haring meer gebruikelijk en soms behoorlijk gefermenteerd. Dat is beslist niet ieders smaak dus let op met bestellen en informeer wat je te wachten staat.
Krumkaker
Vanaf november wordt er in ieder Noors huishouden begonnen met het bakken van kerst of peperkoekjes. Je kunt ze ook bij de bakker kopen, maar zelf maken is ook geen probleem indien je over een oven beschikt. In iedere supermarkt zijn er kant-en-klaar pakketten te koop.
Gløgg
Het Noorse alternatief voor glūhwein is gløgg. Deze is traditioneel zonder alcohol en bestaat uit een goede kwaliteit appelsap met honing, kaneel en kruiden die warm wordt gemaakt. Een scheutje rum of rode wijn zorgt voor een mogelijke tic, even opletten dus..
Noorse kruipbramen met slagroom
Deze goudkleurige besjes zijn relatief zeldzaam, komen uit de bergen en worden tot een heerlijk kersttoetje verwerkt. Ze zijn nogal zuur maar met veel slagroom en extra suiker is het een verrukkelijke afsluiting van een kerstmaal.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.