Parijs, de stad van de liefde is uiteraard een aanrader voor de lente en de zomer. Je kan heerlijk dwalen door de stad en er zijn talloze bezienswaardigheden. Uiteraard is het er erg druk. Maar vanaf eind november richt de stad zich ook volledig op Kerstmis. Dat is dan meer bedoeld voor de inwoners dan om het toerisme te bevorderen. Het is echter ook een  prachtige tijd om de stad eens van een andere kant te zien. De Parijzenaren zijn ook in de kerstsfeer en dat maakt alles een stuk gezelliger. Vier jij dit jaar kerst in Parijs?

10 tips voor kerst in Parijs

Kerst in Parijs vieren? Een mooie keuze. Wij geven je alvast 10 tips.

1. Eiffeltoren

Ieder uur is er rond de kerst een schitterende lichtshow bij de Eiffeltoren, deze lijkt dan wel op een glinsterde kerstboom. In het park voor de Toren is een gezellige kerstmarkt met een ijsbaan een grote hoeveelheid kraampjes. De markt start 4 dagen voor de kerst en loopt 2 weken door in januari. Dit is het drukste punt in Parijs in dit jaargetijde en je moet een kaartje kopen. Doe dat liever online om wachtrijen te ontlopen, Wil je een gratis blik op het spektakel kies dan een goede plek op enige afstand.

2. Montmartre

De kunstenaars zitten bij avond voor de kachel. Maar de sfeer is uniek in dit deel van de stad. De versiering van de Sacré-Coeur is sowieso een bezoek waard. De kerstmis in de kerk  wordt zeer druk bezocht en als je dat wil meemaken moet je op tijd zijn. Reserveren is er niet bij en vol is vol. Is er geen plaatsje meer beschikbaar dan kan je altijd nog genieten van het uitzicht vanaf de trappen of een bezoek brengen aan de hoogste kerstmarkt in de stad.

Lees ook:  Wat te doen met kerst 2020?

3. Schaatsbanen

De Fransen staan nu bepaald niet bekend om het feit dat ze van schaatsen houden. Dat is anders in de kersttijd. Op veel bekende locaties. In het centrum,  zijn er dan kunstijsbanen waar je lekker kan zwieren op vrolijke kerstmuziek. Een warm drankje hoort er dan bij. En je hoeft geen haast te maken. De meeste gelegenheden blijven tot diep in de nacht open. Schaatsen kan je er huren. Echt goedkoop is dat niet, maar je bent immers op vakantie.

4. De grootste kerstmarkt

In Parijs neemt het aantal kerstmarkten ieder jaar nog toe. Ongetwijfeld is er pok eentje in de buurt van jouw hotel. De grootste kerstmarkt met meer dan 300 stalletjes vind je bij de chique zakenwijk La Défense. Hier kan je de mooiste cadeaus kopen, maar ook gewoon rondzwerven met een vin chaud en een kruidig warm worstje. De markt is eenvoudig te bereiken met metrolijn 1 en halte La Défense.

5. De gezelligste kerstmarkt

Place Saint-Germain-des-Prés, de naam alleen is al veelbelovend. Je kan hier de oudste kerk van Parijs gaan bekijken. Nog eerder was er het rijkste klooster van het land gevestigd. Misschien dat je daarom in deze buurt vandaag de dag juist de winkels van Dior, Armani en Vuitton langs het plein vindt. De markt is gezellig en een stuk minder duur.

Booking.com

6. De strijd der warenhuizen

Rond de kerst is er in Londen natuurlijk de strijd tussen de luxe warenhuizen om de mooiste verlichting en etalages te showen. In Parijs is dat beslist niet minder. Winkels als Lafayette, Printemps, BHV en Bon Marche halen alles uit de kast om elkaar af te troeven en ieder jaar is het weer een feest van kleur en licht. Er wordt gerekend op veel kijkers. Lafayette bouwt zelfs ieder jaar speciale bruggetjes zodat ook kleine kinderen dicht bij de etalages kunnen komen en genieten van het moois dat de beroemdste ontwerpers van Parijs hebben bedacht. Binnen horen er de lekkerste hapjes bij, vaak gratis.

Lees ook:  Waarom een Frans ontbijt zoet moet zijn

7. Champs-Elysées

De meest prestigieuze winkelstraat in Europa wil je uiteraard zien in de volle kerstglorie. Een wandeling van de Arc naar Place Concorde ligt voor de hand. Tegenwoordig is er geen kerstmarkt meer omdat het gewoon te veel drukte veroorzaakte. Maar je kan  alles wat je wenst uiteraard in de prachtig versierde winkels en horeca kopen. Ben je warm genoeg gekleed? Probeer dan eens een ritje in het reuzenrad bij avond. Het uitzicht is adembenemend.

8. De vliegende kerstman

Het was traditie op de kerstmarkt van de Champs Élysees de vliegende kerstman te presenteren. Vooral voor de kinderen was dit een ongekend spektakel. Door het verdwijnen van de markt leek ook de kerstman te moeten wijken. Maar gelukkig werd op initiatief van een aantal bekende Parijzenaars een alternatief gevonden. De kerstman vliegt weer boven Parijs, nu op een terrein tussen Concorde en het Louvre. Informeer ter plaatse naar data en tijden.

9. Kerstspektakel in het Grand Palais

Vanwege corona heeft het een aantal jaren niet kunnen plaatsvinden, maar normaliter is er met kerst een groot spektakel in het Grand Palais. De grootste overdekte kunstijsbaan en de grootste overdekte kermis werden hier al georganiseerd. In ieder geval is er sprake van veel muziek, show en gezelligheid. Toegang is niet gratis.

10. Kerstcruise op de Seine

Om af te sluiten met een romantische uitje, kan je een cruise overwegen rond de kerst of op oudejaarsavond. De boten zijn dan extra feestelijk versierd en aangenaam warm. Een feestje met een drankje en een hapje hoort er dan bij terwijl je kalmpjes door een verlicht Parijs vaart.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *