In de periode december/ januari is de temperatuur in Barcelona gemiddeld rond de 15°C. In de winterzon kan het dan beslist nog aangenaam zijn. Een witte kerst is in Barcelona in principe wel mogelijk, maar de kans is miniem. Eigenlijk kan je de dikke winterjas wel in Nederland achterlaten, maar warme kleding voor de avond is wel een goed idee. Gedurende de kerstvakantie kan je overdag in de stad genieten van de zon en rond 17.00 gaan de lichtjes overal aan en is met name het centrum prachtig versierd. Kerstmis in Barcelona vieren is dus zeker een goed idee.
Inhoudsopgave
Wanneer begint de kerstperiode in Barcelona?
Meestal wordt de etalages vanaf eind november versierd en worden de kerstbomen en stallen dan ook in de winkelcentra en andere publiek toegankelijke plekken geplaatst. Thuis is 8 december de startdatum voor het versieren van de kerstboom. In Barcelona is het ook veel gebruikelijker om een kerststal te plaatsen om de geboorte van Christus te vieren. Opmerkelijk detail daarbij is de caganer, oftewel: de poepende herder. Dit figuurtje zou voor geluk moeten zorgen. De kerstvakantie begint op 24 december en loopt door tot en met 6 januari (Driekoningen). In deze periode zijn 25 en 26 december alsmede 1 en 6 januari officiële feestdagen. Winkels (op een enkel winkelcentrum na) en bezienswaardigheden zijn op deze dagen gesloten. Restaurants zijn wel open, maar over het algemeen erg druk.
Bijzondere gewoontes rond de kerst
Hoewel de gewoontes ook in Barcelona tegenwoordig aangepast worden op basis de Amerikaanse methode is het nog steeds gebruikelijk dat de meeste cadeautjes worden gegeven op 6 januari, de dag dat de Drie Wijzen of Koningen hun geschenken aanboden. Opmerkelijk daarbij is de rol van Tio de Nadal. Dat is een boomstronk met een lachend gezicht erop geschilderd die de cadeautjes moet poepen. Ieder gezin heeft er wel eentje. Een andere gewoonte die wijdverspreid is om op oudejaarsavond 12 druiven te eten. Dat staat symbool voor 12 maanden geluk in het nieuwe jaar.
Wat is er verder te doen met Kerstmis in Barcelona?
Net als in de rest van Europa is Barcelona prachtig versierd en verlicht in deze periode. Behalve de kerstbomen zie je ook overal kerststallen in winkels en café/restaurants. Op straat zijn er vele levende kerststallen. Daar wordt soms om een gift gevraagd voor het goede doel maar het wordt je niet kwalijk genomen als je alleen de stal maar bewondert. In het centrum en bij de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad is meestal wel een kerstmarkt te vinden. Hier kopen de locals hun decoraties, cadeautjes en lekkernijen. Wat je wellicht niet verwacht in Spanje is het grote aantal kleine kunstijsbanen in de stad. Maar het is met name voor de tieners een aantrekkelijke manier om een eigen feestje te vieren. Kerstmis in Barcelona is voor elke generatie een feest.
Aandachtspunten als je Barcelona bezoekt in de kerstvakantie
- Alle bewoners hebben vakantie en het is om die reden behoorlijk druk in de stad.
- Op de officiële feestdagen zijn winkels en bezienswaardigheden gesloten.
- Reserveer ruim vooraf een restaurant indien je op feestdagen buiten de deur wilt eten. De horeca is geopend maar ook erg druk.
- De kerstverlichting brandt in het algemeen van eind november tot en met 6 januari.
- Ook op 1 en 6 januari is het groot feest met cadeautjes en feestmaaltijden.
Drie Koningen in Barcelona
In Barcelona kijken alle kinderen uit naar 6 januari, want dan is het tijd voor de mooiste cadeautjes. Ze kunnen daarvoor een lijstje inleveren onder andere bij de Fabria de Creacio Fabra. Deze ruimte wordt tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een enorme fabriek waar speelgoed wordt gemaakt. Op 6 januari zijn er diverse feestelijke intochten. Na de gezamenlijke familielunch is dan het grote moment van de pakjes aangebroken. Er is zelfs een speciaal gebak Róscon de Reyes dat alleen gegeten wordt op deze dag. Dat is een zoet gebak met veel gekonfijt fruit erop en gevuld met slagroom of crème. Er zit een boon in plus een figuurtje (vaak een kroon). Wie de boon vindt, moet het gebak betalen, met de kroon word je koning van de dag.
Oud en Nieuw
Behalve de 12 geluksdruiven wordt er in Barcelona nog veel meer gegeten en gedronken op deze feestdagen. Op beide dagen komt de familie bij elkaar. De nieuwjaarsduik was hier al vele jaren traditie voordat het in Nederland een gebruik werd. Het zeewater is er echter veel minder koud.
Kerstmis in Barcelona
De meeste Spanjaarden zijn gelovig, ook in de grote steden zoals Barcelona. Kerst heeft derhalve een grote religieuze betekenis, hoewel Pasen daar als belangrijkste Christelijke feestdag wordt gezien. Maar er wordt ook goed gegeten en gedronken. Traditioneel voor Barcelona is pavo asado oftewel gebraden kalkoen. Inmiddels staat de luxere langostino, dat is zeekreeft, ook vaak op het menu. Hierbij wordt traditioneel Spaanse wijn geschonken zoals Rioja of Cava (de plaatselijke bubbels). Zoetigheden zijn er ook volop:
Turrón de Agramunt
Dit gebak onderscheidt zich van de andere door de typische schijf- of rechthoekige tabletvorm. De meeste versies zijn hazelnoten, maar amandelen of gedoopt in cacao kan ook.
Catànies
Een lekkernij voor liefhebbers van gedroogd fruit. Dit is een balletje gemaakt met veel fruit en noten.
Tortell de Reis
De Catalaanse versie van de koningstaart. In tegenstelling tot zijn Spaanse neef heeft deze een marsepeinen vulling.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.