Voor veel Nederlanders is Italië het ideale vakantieland. Daarbij wordt dan vooral gedacht aan het noorden met de grote steden, de mooie meren en de schitterende natuur. Voor wie interesse heeft in geschiedenis is Rome en Vaticaanstad een must om te bezoeken. Echter voor de Italianen is Puglia (Apulië) het echte Italië waar ze graag op vakantie gaan. Puglia is een combinatie van mooi zomerweer, prachtige stranden, historische steden, een rijke natuur en onverwachte bezienswaardigheden.

De geschiedenis van Puglia

Vanwege het aangename klimaat, de ligging aan zee en de goede landbouwgrond, was Puglia een aantrekkelijke plaats voor bewoning. Er zijn dan ook opgravingen gedaan die aantonen dat al 3.000 jaar voor Christus mensen hier nederzettingen hadden gebouwd. De bloeitijd van Puglia was tijdens het Romeinse keizerrijk. De strategische ligging en de opbrengsten van de wijn- en olijfgaarden maakten dit gebied tot een belangrijk onderdeel van het Rijk. Voor de handel en aanvoer van landbouwproducten werd een speciale weg aangelegd die van de kust reikte naar het machtige Rome. Na de val van Rome ging het ook bergafwaarts met Puglia.

Het was een aantrekkelijk gebied voor veroveraars rond de Middellandse zee en regelmatig was er sprake van buitenlandse overheersing. Het verschil in rijkdom tussen de overheersers en de gewone bevolking werd steeds groter. In Puglia werd niet geprofiteerd van de handel zoals in de stadstaten in het noorden. In de 19e eeuw werd Italië weer verenigd en bestond de hoop in het zuiden dat de verschillen tussen arm en rijk minder zouden worden. Dat gebeurde echter niet. Slechts in de laatste decennia is er sprake van enige verbetering door het toegenomen toerisme en de hogere opbrengsten van de landbouw.

Otranto

Weetjes over Puglia

Puglia is het meest oostelijke deel van Italië en ligt in de hak van de laars. De grootste stad in het gebied is Bari en dat ligt op ongeveer 2.000 kilometer van Schiphol. Met het vliegtuig ben je ongeveer 2 1/2 uur onderweg, per auto moet je 1 tot 2 dagen voor de reis uittrekken. In de zomermaanden is de temperatuur overdag vaak boven de 30° C. Door de ligging aan de Adriatische zee is het aan de kust vaak aangenaam. Er wonen ongeveer 4 miljoen mensen in het gebied. In de zomer is het druk aan het strand, maar er is geen sprake van massatoerisme, zoals aan de Costa’s.

Bezienswaardigheden in Puglia

De volgende plaatsen mag je echt niet missen.

1. De Trulli van Alberobello

Het opleggen van belasting kan vreemde gevolgen hebben. In de 16e eeuw werden huizenbezitters in Alberobello zwaar belast. Voor een  huisje dat zonder cement werd gebouwd met een kegelvormig dak hoefde geen belasting te worden betaald omdat het ieder moment weer kon worden afgebroken. In Alberobello staan nog 15.000 van deze bijzondere huisjes, die inmiddels wel zijn versterkt met cement. Vele ervan worden nog steeds bewoond, maar er zijn ook winkeltjes en kleine horecagelegenheden in gevestigd, zodat je ook de binnenkant kan bewonderen.

Lees ook:  Nonke Buusjke - ontdek hoe men rond 1900 in Zuid-Limburg woonde en werkte
Trulli Puglia

2. Castel del Monte

Het Castel del Monte is raadsel. Het indrukwekkende kasteel met 8 torens ligt op een heuvel die 550 meter hoog is en domineert de omgeving. Maar de burcht ligt te ver van enige grote stad of de kust om van strategisch belang te kunnen zijn. De bouw heeft plaatsgevonden in de 13e eeuw in opdracht van Keizer Frederik II. Behalve de plaats verbaast het kasteel ook door de perfecte 8-hoekige bouwstijl. Er wordt door experts verondersteld dat de keizer geïnspireerd was door de rotskoepel in Jeruzalem.

Castel del Monte

3. Lecce

Lecce ligt in de volledig in de hak van de laars en is een historisch pareltje. Overal vind je hier de meest bijzondere bouwwerken, zoals de Basiliek van het Heilige Kruis. De bouw hiervan begon in 1549 en nam twee eeuwen in beslag met als resultaat een kerk die je de adem zal benemen. De binnenstad bestaat uit uiterst nauwe straatjes. Dit was bewust gedaan om het centrum onoverzichtelijk te maken en bescherming te bieden tegen overvallers. Bij toeval werden in 1901 door bouwvakkers de resten van een amfitheater ontdekt. Deze werden in de jaren 30 verder blootgelegd en gerestaureerd. Het theater biedt plaats aan 15.000 mensen en is nu dagelijks te bezoeken.

4. Matera

Buiten het dorp Matera vind je waarschijnlijk de enige woningen die al 8.000 jaar worden bewoond. Het zijn prehistorische Sassi oftewel grotwoningen. In de 8e eeuw werden ze weer als schuilplaatsen gebruikt voor gevluchte Byzantijnse kloosterlingen. Een erg prettige manier van wonen moet het in die tijd zonder moderne verlichting niet zijn geweest. Want eenmaal afgesloten heerst in de Sassi de duisternis. Sommige grotten zijn in gebruik als woning maar je kan ze ook bezichtigen en enkele zijn in gebruik als winkel of restaurant. Het meer dan 1.000 jaar oude dorpje Matera ligt aan de rand van een ravijn is de moeite van een wandeling zeker waard.

matera

5. Taranto

In de klassieke tijd stond Taranto bekend als een sterk Grieks-Spartaans bolwerk. Nu bestaat de stad uit twee delen op een landtong. Het nieuwe gedeelte kijkt uit op het oude gedeelte dat in zee ligt en via een draaibrug bereikbaar is. Het oude gedeelte bevat diverse imposante gebouwen uit de 15e eeuw, gebouwd voor de verdediging maar daarom niet minder mooi. Het meest indrukwekkend is Castelló Arangonese met een stoere vierkante vorm en stompe verdedigingstorens. Het huidige kasteel dateert uit de 15e eeuw. Het is echter gebouwd op de resten van een Normandische burcht die op zijn beurt weer op een Byzantijnse vesting was gebouwd.

Lees ook:  Een tour door Denemarken off the grid

6.  Torre dell’orso

Puglia heeft een langgerekte vorm en 700 kilometer kustlijn. Je bent dus nooit ver van de Adriatische of Ionische stranden verwijderd. Tot de mooiste stranden behoort zeker Torre dell’orso. Het zandstrand is breed, zacht en omringd door duinen en geurige pijnbomen. De zee is diepblauw en rustig maar kent ook een drama. Er staan twee witte rotsen dicht bij elkaar in het blauwe water. La due sorelle zijn volgens de overlevering ontstaan toen twee zusjes op die plaats verdronken.

Otranto

7. De kathedraal van Otranto

Deze kathedraal kent een duister geheim van moed en pijn. In 1480 veroverden de Turken Otranto. In totaal 800 bewoners schuilden in de kathedraal en baden om een wonder. Dat kwam er niet en ze stierven de marteldood omdat ze hun geloof niet wilden afzweren. In 1771 werden de botten uit een massagraf gehaald en teruggebracht naar de kathedraal. In 2013 verklaarde paus Franciscus de martelaars heilig vanwege hun dappere verzet.

8. De olijfvelden van Masseria Brancati

In Puglia vind je overal olijfbomen, vijgenbomen en wijngaarden. Een Masseria is een landgoed waar olijven worden verbouwd. Tussen Ostuni en de Adriatische zee ligt Brancati, dit landgoed is 2.500 jaar oud en het bekendste in Puglia. Hier kan je alles te weten komen over het verbouwen van olijven. Uiteraard kan je het ook gaan proeven met echt Italiaans brood, prosciutto en mozzarella.

Olijfgaarden Puglia

9. Ostuni

Als je Masseria Brancati hebt bezocht is Ostuni zeker ook de moeite waard. De witte stad bestaat vrijwel alleen uit spierwitte huisjes. Vroeger was dat met name om de zon te weerkaatsen. Nu wil de overheid de stad ook graag wit houden en wordt de helft betaald van de kosten van witte verf. De stad glanst dan ook in de zomerzon en steekt fel af tegen de blauwe hemel. Het centrum van de stad is een wirwar van smalle straatjes en schijnbaar willekeurig geplaatste gebouwen. Dit was echter een bewuste keuze om mogelijke aanvallers het zo moeilijk mogelijk te maken de stad te veroveren.

Ostuni

10. Gargano

Aan de laars van Italië zit ook nog een ‘spoor’ en dat is het schiereiland Gargano. De stranden langs de kust van Puglia zijn in het algemeen al mooi, maar Gargano spant de kroon. Hier vind je echte spierwitte ‘bounty’ stranden omringd door steile krijtrotsen en pijnbomen. Veel van de stranden zijn slechts bereikbaar via de zee en dat zorgt voor een ongekende rust. Het mooiste (kiezel)stand is wellicht: la farfalla bianca del Gargano’ (de witte vlinder van de Gargano). Dit strand bestaat uit twee delen met een hoge rotswand ertussen. De witte kiezelstenen, het azuurblauwe water en de felgroene pijnbomen vormen een prachtig palet.  

Gargano

Bekijk ook: 10 x typisch Italiaans eten, desserts en 5 onbekende Italiaanse gerechten


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *