Het zijn vooral de laatste bezetters van het eiland die er hun vakanties doorbrengen: Britten. Maar ook andere West-Europeanen hebben het zonnige eilandje, strategisch gelegen tussen diverse vakantielanden ontdekt. Wat is er eigenlijk te doen op Malta en wat is er vroeger gebeurd op dit bijzondere eiland? Hieronder lees je een beknopte geschiedenis en hebben we 10 bezienswaardigheden op Malta op een rij gezet.

Bij welk land hoort Malta?

Hoewel Malta vroeger een Britse kroonkolonie was, is het eiland nu al vele jaren onafhankelijk. Malta is dus niet Spaans of Italiaans, zoals vaak gedacht wordt, maar een zelfstandige republiek.

Il Melieha Malta

Wat voor weer is het op Malta?

Gedurende het gehele jaar is het hier praktisch altijd zonnig en aangenaam. In de zomer worden de temperaturen getemperd door een regelmatig briesje van zee en diezelfde watermassa zorgt ervoor dat het in de winter niet te veel afkoelt.

Wat te doen op Malta?

Ga je uitsluitend voor de zon en de rust hou er dan rekening mee dat je deze vooral vindt aan de rand van het zwembad van een luxe hotel. Er zijn enkele mooie stranden op het eiland, maar deze zijn niet altijd eenvoudig te bereiken. Verder is er voor wie gaat voor een meer actieve vakantie veel te zien. Hieronder staan 10 opties die je echt niet mag missen.

Wat te doen op Malta

Geschiedenis van Malta

Malta  ligt op een zeer strategische plaats in de Middellandse Zee. Machtige rijken in de buurt kozen er dan ook vaak voor om het eiland onder hun invloed te brengen. De eerste tekenen van menselijke beschaving op Malta zijn de megalithische tempels. Niemand weet wie ze heeft gebouwd en met welke reden. Maar enkele zijn ouder dan de piramides in Egypte. Al ver voor Christus begon het stuivertje wisselen van de macht op Malta.  In ieder geval Feniciërs, Grieken, Puniërs, Romeinen, Arabieren, Normandiërs, Spanjaarden (Koninkrijk Aragon), Johannieters, Turken, Fransen (Napoleon) en Britten hebben het voor het zeggen gehad. Ze hebben ook stuk voor stuk sporen nagelaten op het eiland. In 1964 werd Malta onafhankelijk van Groot-Brittannië. Sinds 1974 is het een parlementaire republiek zonder directe banden met het VK.

Weetjes over Malta

Hieronder vind je een paar weetjes over Malta.

  • Het eiland Malta is 316 km2 groot en er wonen 467.000 mensen. Daarmee is het een van de meest dichtbevolkte landen van Europa.
  • Er behoren nog een paar kleinere eilanden tot het land, waarvan er twee zijn bewoond.
  • Sinds 2004 is Malta lid van de EU, het betaalmiddel is de euro.
  • Er zijn twee officiële talen: Engels en Maltees. In sommige streken spreekt men ook een woordje Italiaans.
  • Het prijsniveau in de horeca is hoger dan in ons land. Een blik op de kaart is dus altijd een goed idee.
Lees ook:  Top 10 Portugese gerechten
Weetjes over Malta

Hoe lang is het vliegen naar Malta?

De vliegtijd naar Valetta, de hoofdstad van Malta, vanaf Schiphol is bijna 3 uur. Gedurende het hoofdseizoen gaan er wekelijks meerdere directe vluchten naar het eiland, ook via Rotterdam en Eindhoven.

Booking.com

Wat is er te zien op Malta? 10 bezienswaardigheden

Het zal je verbazen hoeveel bezienswaardigheden het kleine eiland heeft. Gedurende het hoogseizoen zijn er beduidend meer toeristen dan inwoners. Plan je bezoeken daarom goed.

1. Valetta, de historische hoofdstad

De meeste toeristen zullen op het internationale vliegveld van Valetta aankomen. Deze stad is meteen een van de hoogtepunten. De oude binnenstad zal je verbazen door de enorme verscheidenheid in bouwstijlen. Alle bezetters wilden iets achterlaten om hun aanwezigheid kenbaar te maken. Het Grandmaster’s Palace, door de Maltezers ook gewoon aangeduid als Palace, uit 1571 is een must see zowel van de buiten- als de binnenkant. Trek zeker een dag uit voor je bezoek en meer als je ook het museum voor schone kunsten wilt bewonderen.

Valetta Malta

2. Blue Lagoon

Tussen het eiland Malta en het kleinere Gozo ligt deze lagune die simpel de naam Blue Lagoon heeft gekregen vanwege  de ongelooflijke blauwe kleur van het water. Dit moet je echt met eigen ogen zien om het te geloven. Het is echter wel een trekpleister voor alle toeristen op het eiland en in het hoogseizoen is de lagune bezaaid met boten van ieder denkbaar formaat. Buiten het seizoen is het echt genieten van deze bijzondere locatie.

3. Megalithische tempels

Op Malta, maar ook op Gozo, zijn er een aantal megalithische tempels die je kan bezoeken. Ze zijn uniek voor Malta en sommige zijn ouder dan de piramides in Egypte. De ouderdom en het feit dat we nooit zullen weten wat het doel was van deze immense inspanning zorgt voor een gelijke sfeer als bij zaken als Stonehenge en dergelijke bouwwerken. Verwondering en verbazing overheerst hier.

4. Mdina en Rabat

Midden op het eiland ligt het dorpje Mdina, het is volledig ommuurd en verboden voor auto’s, wat de authentieke sfeer verhoogt. Tijdens een wandeling door het dorp zal je je verbazen over het grote aantal monumentale gebouwen in barokstijl: kerken, villa’s en woningen. Er wonen hier slechts 500 mensen. In Rabat, dat praktisch tegen Mdina aanligt, zijn dat er 14.000. Ook hier is de barok onmiskenbaar aanwezig.

Lees ook:  La Casa de Papel locaties in Spanje
Mdina

5. Gozo

Het is maar een kleine oversteek met de veerboot naar het eiland Gozo, maar je lijkt ineens in andere wereld terecht te komen. De hectiek van het hoofdeiland ontbreekt hier compleet. Er wonen hier maar weinig mensen in schilderachtige vissersdorpjes. Verder is er ruimte, rust en veel natuur. Ideaal om de batterij weer even op te laden.

Gozo bezienswaardigheden Malta

6. Sint Janscokathedraal

In het Engels wordt deze kathedraal aangeduid als de St John co Cathedral. In Valetta is dit een hoogtepunt omdat deze opmerkelijke kerk die een enorm contrast vormt. De buitenkant is eenvoudig en geeft geen enkele indicatie van het enorm rijke interieur. Topattractie daar is het schilderij ‘De onthoofding van Johannes de Doper’. Dit werk is van Caravaggio, die Rembrandt en diverse andere grote meesters inspireerde door zijn gebruik van licht in de schilderkunst.

7. Hypogeum van Ħal Saflien

Dit is beslist de meest bijzondere, maar ook meest bizarre tempel op Malta. Verdeeld over 3 verdiepingen is het een ondergronds doolhof van gangen, kamers en hallen waarvan naar het doel slechts kan worden gegist. Het is beslist de moeite waard om te bezoeken en moeite moet je er ook voor doen. Om het complex te beschermen, mogen slechts 100 bezoekers per dag het Hypogeum van Ħal Saflien betreden. Je moet dus geluk hebben bij het online reserveren. Fotograferen is er uitdrukkelijk verboden, dus neem de indrukken in je op indien je de kans krijgt.

8. Golden Bay, Gnejna Bay en het kleine zandstrand Ghajn Tuffieha Bay

Er zijn veel stranden aan de Middellandse Zee, maar op Malta zijn er maar drie met als topper het kleine zandstrand Ghain Tuffieha Bay. De stranden bevinden zich op het noordwestelijke gedeelte van het eiland. Ze zijn nooit overvol, omdat er minstens een wandeling van 10 minuten door ruig terrein nodig is om ze te bereiken.

Golden bay Malta

9. Marsaxlokk

Dit typische vissersdorp wordt door iedere toerist wel aangedaan. Het uitvaren van de vloot van kleine traditionele vissersbootjes is een bijzonder fotogeniek moment. Uiteraard kan je in een van de vele kleine restaurantjes genieten van de vele gerechten met verse vis. Een minpuntje in Marsaxlokk is de enorme elektriciteitscentrale die er is gebouwd en het uitzicht over zee bederft.

Marsaxlokk

10. Palazzo Parisio

In het dorp Naxxar is deze voormalige villa uitgebouwd tot een waar paleis met tuinen eromheen die recht doen aan het prachtige gebouw. De villa en de tuinen kunnen bezichtigd worden door toeristen. Online reservering is noodzakelijk. Diverse vooraanstaande websites op het gebied van toerisme noemen Palazzo Parisio de meest overweldigende attractie die Malta heeft te bieden.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *