Wat kan je doen op Bevrijdingsdag? Een goed idee voor die dag is om een oorlogsmuseum te bezoeken. Er zijn verschillende oorlogsmusea in Nederland te vinden. Op die manier kan je op een ontspannen, maar ook leerzame manier bezig zijn met het ’thema’. Dit is een uitstekend uitje voor het gezin, met de hele familie of met vrienden. Hieronder vind je 10 indrukwekkende oorlogsmusea in Nederland met hun openingstijden en entreeprijzen. 4 en 5 mei zijn bij uitstek dagen om te herdenken. Natuurlijk zijn de musea ook de rest van het jaar geopend. Van het grootste Tweede Wereldoorlog-museum van Nederland tot het nationale legermuseum in Soest.

10 indrukwekkende oorlogsmusea in Nederland

Oorlog hoort in een museum, is de slogan van één van de musea hieronder. En daar zijn wij het helemaal mee eens. Hoewel oorlog niet fijn is om bij stil te staan, wil dat niet zeggen dat het soms niet goed is om dat te doen. Opdat wij niet vergeten… Hieronder volgen 10 indrukwekkende oorlogsmusea in Nederland.

1. Oorlogsmuseum Overloon (Limburg)

Een bekend oorlogsmuseum is het Oorlogsmuseum Overloon. Dit is het grootste oorlogsmuseum van Nederland. Hun slogan ‘Oorlog hoort in een museum’, zou een ieder moeten onderschrijven. Het museum vertelt meer over de Tweede Wereldoorlog. Je kan in dit museum divers beeldmateriaal vinden, maar ook veel voertuigen. Het museum is mooi opgezet en het is zeker een bezoekje waard. Er staan poppen in uniform, het geheel is heel beeldend aangekleed. Niet alleen dat wat te vinden is in het museum herinnert ons aan de verschrikkingen van deze oorlog, ook de plaats is er een stille getuige van. Op de grond waar nu het museum is, vond eens de Slag bij Overloon plaats, één van de grootste slagvelden van de Tweede Wereldoorlog. Er is een museumwinkel, een aula en een museumcafé.

Entreekosten

De entree bedraagt voor volwassenen € 17,50 en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar € 12,50. Bestel je de tickets vooraf online, dan is het een euro goedkoper.

Openingstijden en adres

Door de week is het museum open van 10.00 – 17.00 uur. In het weekend is dat een uurtje korter, namelijk van 11.00 tot 17.00 uur. Op feestdagen wijken de openingstijden soms af. Het adres is Museumpark 1 in Overloon.

2. Arnhems oorlogsmuseum 40 – 45 (Gelderland)

Het Arnhems oorlogsmuseum 40-45 is een bekend museum dat al bijna 20 jaar bestaat. Hier kun je een indruk krijgen van wat zich in de oorlog afspeelde in Arnhem en omgeving. Je kunt verschillende diorama’s bekijken, een inkijkje krijgen in het leven van toen en vele voorwerpen uit de oorlogsjaren zien. Het museum is goed verzorgd en praktisch ingericht.

Entreekosten

De entree bedraagt € 7,- voor volwassenen en € 5,- voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar.

Openingstijden en adres

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en is te vinden op Kemperbergerweg 780 in Schaarsbergen. Hier kun je de entreekosten en openingstijden nog even checken.

3. Museum Bevrijdende Vleugels – Oorlogsmuseum Best (Noord-Brabant)

Beleef de tijd van de bevrijding opnieuw bij Bevrijdende Vleugels. Het museum vertelt het indrukwekkende verhaal van de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het museum is gevestigd op het terrein waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens Operatie Market Garden. Deze operatie betekende het begin van de bevrijding van Zuid-Nederland. In de verschillende hallen van het museum wordt uitgebreid stilgestaan bij de bezetting, onderdrukking en uiteindelijke bevrijding.

Bevrijdende Vleugels beschikt over een bijzondere collectie van rupsvoertuigen, vliegtuigen, diorama’s, foto’s en wapentuig die daadwerkelijk zijn gebruikt tijdens Operatie Market Garden. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en meer leren over de heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten die vochten voor de vrijheid van Nederland. De ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen zijn hier nog steeds te horen.

Lees ook:  De acht hoogtepunten van Firenze

Entreekosten

De entree voor volwassenen bedraagt € 11,00 en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar € 8,00.

Openingstijden en adres

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres is Sonseweg 39, Best.

4. Nationaal Militair Museum – Oorlogsmuseum Soest (Utrecht)

In het Nationaal Militair Museum valt er voor het hele gezin wat te beleven. Van jong tot oud, er is voor ieder wat wils. Luister gezamenlijk naar indrukwekkende verhalen van dappere militairen, volg een vliegles of leer hoe je als een ware militair moet salueren.

Het museum biedt een schat aan bezienswaardigheden en activiteiten. Volg de aangegeven gele route door het museum en ontdek het verhaal van de Nederlandse krijgsmacht. Er is genoeg te zien en te beleven, zodat iedereen zich hier makkelijk enkele uren kan vermaken. Hier bevindt zich de grootste collectie militaire voorwerpen van Nederland. Dit museum mag dan ook beslist niet ontbreken aan deze lijst met oorlogsmusea in Nederland.

Entreekosten

De entree bedraagt voor volwassenen € 18,00 en voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar € 10,00.

Openingstijden en adres

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres is Verlengde Paltzerweg 1, Soest. Plan nu je bezoek.

5. Het Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ (Gelderland)

Van het grootste oorlogsmuseum in Nederland die we als eerste noemden gaan we naar het kleinste oorlogsmuseum van Nederland. Het Betuws Oorlogsmuseum ‘The Island’ gaat vooral over het gebied tussen Arnhem en Nijmegen en de strijd die daar plaatsvond van 18 september 1944 tot 5 mei 1945. Er zijn diverse diorama’s te zien die het museum zeer aansprekend maken voor kinderen. Daarnaast is er ook nog een diorama van het Nederlandse leger van mei 1940.

Entreekosten

De entree voor volwassenen bedraagt € 5,00 en voor kinderen vanaf 5 jaar € 4,00.

Openingstijden en adres

Het museum is woensdag tot en met zondag geopend van 13.30 tot 17.00 uur en op 5 mei van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Je vindt het museum aan de O.L. Vrouwestraat 36 in Heteren.

6. Oorlogsmuseum Medemblik (Noord-Holland)

Oorlogsmuseum Medemblik is een interessante plek om te bezoeken als je meer wilt weten over de Tweede Wereldoorlog. Het museum wil vooral laten zien hoe de burgers leefden in die tijd.

Het museum neemt je mee terug in de tijd en vertelt het verhaal van de oorlog in en rondom Medemblik. Zo is er een heel dorpje nagebouwd in de stijl van de jaren 40. Verder worden er Experience Tours georganiseerd, die een beetje opgezet zijn zoals een escaperoom.

Naast de vaste tentoonstelling heeft het museum ook regelmatig tijdelijke exposities en worden er lezingen en workshops georganiseerd. Je kunt zelfs kiezen voor een jaren ’40 high tea. Het museum is een aanrader voor zowel jong als oud en biedt een boeiende en leerzame ervaring.

Bekijk ook: 10 typisch Oud Hollandse gerechten

Entreekosten

De kosten bedragen € 12,50 voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Openingstijden en adres

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.30 tot 17.00 uur. Check hier de actuele openingstijden. Het adres van het museum is Zeldenrust 5, Medemblik.

7. Airborne museum ‘Hartenstein’ Oosterbeek (Gelderland)

Als je zoekt naar oorlogsmusea in Nederland, dan realiseer je je al snel dat deze zich vaak in Gelderland bevinden. Hier heeft in Nederland dan ook een hevige strijd gewoed bij de bevrijding, dus wellicht is dat de reden. In het voormalige Britse hoofdkwartier van Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek vind je een prachtige impressie over de Tweede Wereldoorlog. Het gebouw op zich is al de moeite van het bezichtigen waard. Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste oorlogsmusea van Nederland. Er is veel te zien, veel informatie en alles is tot in de puntjes verzorgd. Op 4 en 5 mei is meestal zelfs een speciaal programma.

Lees ook:  Wat moet je zeker doen in Berlijn? 10 bezienswaardigheden

Entreekosten

De entree voor volwassenen is € 15,- en voor kinderen, afhankelijk van hun leeftijd, tussen de € 8 en € 10,-.

Openingstijden en adres

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Check altijd nog even de actuele openingstijden. Het museum is te vinden op Utrechtseweg 232 in Oosterbeek.

8. Nationaal Kamp Vught (Noord-Brabant)

Nationaal Kamp Vught is niet echt oorlogsmuseum, maar wel een belangrijk monument dat niet in dit rijtje mag ontbreken. Er is een vaste expositie bij het kamp, dus je kunt hier best wat tijd doorbrengen. Het kamp zelf is erg indrukwekkend, met onder andere de barakken, het crematorium, de wachttorens en de fusilladeplaats. Het maakt stil, er schuilt zoveel verdriet in deze plaats. Voor mij zit er nog een extra ‘dimensie’ aan, omdat mijn opa hier enige tijd gevangen gezeten heeft. Kamp Westerbork is uiteraard ook een optie om te bezoeken.

Entreekosten

Voor volwassenen bedraagt de entree € 12,00 en voor kinderen € 6,00.

Openingstijden en adres

De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur. Barak 1B is alleen op woensdagmiddag en in het weekend open. Check hier de openingstijden op de site van het museum. Het adres is Lunettenlaan 600 te Vught.

9. Verzetsmuseum Amsterdam (Noord-Holland)

In Verzetsmuseum Amsterdam ervaar je de bezettingstijd in Nederland van 1940 tot 1945 door middel van aangrijpende, persoonlijke verhalen. In een prachtig decor worden zes fasen van de bezettingstijd doorlopen, waarbij elke fase geïntroduceerd wordt door een grote filmprojectie die de politieke en internationale context laat zien. Kleine, aangrijpende persoonlijke verhalen vertellen samen het grotere verhaal en kunnen zowel gelezen als beluisterd worden. De verhalen variëren van het alledaagse tot het uitzonderlijke en zelfs pro-Duitse Nederlanders komen aan bod. Zo krijg je een beeld van de moeilijke keuzes die mensen moesten maken en de sfeer van bezet Nederland.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook tijdelijke exposities.

Naast het Verzetsmuseum in Amsterdam vind je hier nog meer musea over de Tweede Wereldoorlog, zoals het Joods museum en natuurlijk het Anne Frankhuis.

Entreekosten

De entreekosten voor volwassenen bedragen € 14,00 en voor kinderen € 7,50.

Openingstijden en adres

Het museum is van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Het is gevestigd aan Plantage Kerklaan 61, Amsterdam.

Gesloten op bepaalde feestdagen. Check de actuele openingstijden hier.

10. Oranjehotel Den Haag (Zuid-Holland)

Het Oranjehotel was in de Tweede Wereldoorlog een beruchte gevangenis. De voormalige Dienstvertrekken bieden een indrukwekkende kijk op het gevangenisleven en gevangenissysteem, alsmede de bezetting, het verzet en de ontwrichting binnen families. Een animatiefilm toont het dagelijks leven en laat 24 uur in het Oranjehotel zien. Persoonlijke verhalen van gevangenen worden met behulp van documenten, foto’s, interviews, films en objecten geïllustreerd. De (gratis) audiotour biedt bovendien inzicht in de ervaringen van de gevangenen, gebaseerd op brieven, dagboeken en memoires.

Midden in het cellencomplex bevindt zich Cel 601, een van de dodencellen op de D-gang. Terdoodveroordeelden brachten hier hun laatste nacht door. Sinds de oorlog is Cel 601, inclusief de inventaris, ongewijzigd gebleven. De muren zijn nog steeds bedekt met de originele inscripties van de gevangenen, waardoor het een gedenkwaardige en onvergetelijke plek is om te bezoeken.

De poort waardoor de ter dood veroordeelden werden afgevoerd staat vandaag de dag symbolisch altijd op een kier. Deze zal nooit meer gesloten worden, waardoor er altijd zicht van buiten naar binnen is en andersom.

Entreekosten

De entree bedraagt voor volwassenen € 12,50 en voor kinderen en jongeren van 8 tot en met 24 jaar € 7,00.

Openingstijden en adres

Het Oranjehotel in Scheveningen is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Check hier de actuele openingstijden. Adres: Van Alkemadelaan 1258, Den Haag

Wat ga jij doen op 5 mei? Ga je een van deze 10 indrukwekkende oorlogsmusea in Nederland bezoeken of heb je andere plannen? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Lees ook: Schijnvliegveld De Kiek – Leerzaam dagje weg in Noord-Brabant

Disclaimer: Hoewel we ons best doen om de bovenstaande gegevens zo up-to-date mogelijk te houden, kan het natuurlijk zijn dat de entreekosten of openingstijden van het desbetreffende museum inmiddels gewijzigd zijn. Check daarom altijd de website van het museum zelf.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *