Ben jij ook altijd zo nieuwsgierig naar traditionele gerechten als je op vakantie bent? Uiteraard hoef je niet daarvoor te kiezen indien je een land bezoekt waar massatoerisme een feit is. De internationale keuken wordt dan ook gewoon geserveerd. Ga jij toch voor typisch eten op Malta? Dan vind je hieronder 10 traditionele Maltese gerechten en lees je meer over ontbijt, lunch, gebak, drinken en eten met kerst.

Uit eten op Malta

Op Malta zijn er hele straten vol met restaurantjes voor toeristen. De wereldkeuken wordt daar geserveerd met een voorkeur voor Engelse gerechten, omdat de meeste bezoekers nu eenmaal uit het land van de voormalig kolonisator komen. Zoals gebruikelijk vind je in de minder drukke straten de gelegenheden waar de locals buiten de deur eten. Hier heb je een betere kans op Maltese gerechten zoals ze traditioneel horen te smaken. Wil je typisch eten op Malta proeven, dan moet je daar dus zijn. Dat het traditionele gerechten zijn, is uiteraard geen garantie dat jij het lekker zal vinden.

Wereldkeuken Malta

Ontbijt en lunch op Malta

Het ontbijtbuffet in de hotels op Malta is in het algemeen zeer uitgebreid. De horeca wil uiteraard inspelen op de wensen van de Britse gasten en dat houdt in dat er witte bonen in tomatensaus, worstjes, vis etc beschikbaar zijn. Voor de continentale smaak is er ook brood met zoet en hartig beleg alsmede een gekookt eitje. Het meest traditionele is de sterke koffie (ook thee beschikbaar). Het ‘echte’ Maltese ontbijt is echt sober en bestaat uit een pasteitje met hartige vulling en een kopje sterke koffie.

Na een dergelijk ontbijt is de lunch uitgebreider. Meestal wordt deze in een café of een lunchroom genuttigd en bestaat uit vers belegde broodjes, soep, salades en toast. Typisch Maltees zijn de Piadinas. Dat zijn een soort pannenkoeken met hartige vulling zoals zalm, kruidenkaas en sla of salami, mozzarella, olijven en tomaten. Het avondeten is de hoofdmaaltijd en die begint wat later op de avond. Standaard is soep vooraf, het hoofdgerecht en een zoet toetje toe. Hierbij drinkt met wijn van lokale wijngaarden of bier dat gebrouwen is op het eiland.

10 traditionele Maltese gerechten

Naast architectuur laten bezetters vaak ook sporen na in de lokale keuken en dat geldt zeker ook op Malta. De meeste gerechten komen dan ook elders vandaan waarbij soms aanpassingen zijn gedaan vanwege de verkrijgbaarheid van de ingrediënten. Hieronder vind je 10 x typisch eten van Malta.

1. Pastizzi

Deze ben je al tegengekomen bij een traditioneel ontbijt maar je ziet ze ook overal gedurende de dag, zowel bij de bakker als langs de weg in kraampjes. Deze kleine pasteitjes van bladerdeeg zijn gevuld met hartige zaken zoals spinazie, ricotta, ansjovis of ander lekkers. Handig onderweg als je even trek hebt. Overigens zijn ze bij de bakkers meestal het meest smakelijk. Te lang blootgesteld aan de buitenlucht kunnen ze nog wel eens taai worden.

2. Fenek

Er zijn veel konijnen op Malta en voor de Fenek worden ze ook gekweekt. Konijn heeft de naam om soms taai te worden. Dat gebeurt echter niet als het op de Italiaanse wijze wordt bereid en dat betekent met veel olijfolie, knoflook en geduld. Op 29 juni is er een speciaal feest waarbij iedereen konijn eet.

3. Bebbux

Het is niet duidelijk of dit gerecht een Franse oorsprong heeft of uit het Midden-Oosten afkomstig is. In ieder geval krijg als je dit gerecht besteld een groot bord slakken in hun huisjes geserveerd. Daarbij horen olijfolie en diverse kruiden. Het lekkerste zijn ze wellicht in combinatie met Maltees brood. Vraag daar gerust naar in een restaurant. Jouw kennis van zaken zal worden gewaardeerd.

4. Maltees brood

Het maken van lekker brood hebben de eilandbewoners beslist geleerd van de Italianen. Maltees brood is wit en heeft een dikke knapperige korst. Het ziet er zeker ook rustiek uit. Vers is dit brood het meest smakelijk en is een beetje olijfolie en zout erbij vaak al genoeg voor een complete maaltijd.

5. Pagru en Spnotta

Wellicht heb je de Maltese vissersvloot in de ochtend zien uitvaren en heb je wel zin in een lekker vers visje. Op Malta vind een uitgebreide keuze in visgerechten die overal net weer iets anders smaken. De meest bekende en goedkoopste zijn pagru en spnotta. Dat staat voor resp. zeebrasem en zeebaars. Dit is de meest voorkomende vangst op het eiland.

Lees ook:  Traditioneel eten en drinken in Servië: 10 typisch Servische recepten
Typisch eten Malta

6. Aljotta

Tijdens de vastentijd mocht geen vlees worden gegeten. Dan was Aljotta oftewel Malltese vissoep erg populair. Voor de juiste smaak gaat de schoongemaakte vis (diverse opties) geheel in de soep met kop, staart en graat. Als de vis gaar is, wordt deze uit de soep gehaald en wordt alleen de gegaarde vis weer toegevoegd, Tomaten zorgen ervoor dat de soep stevig wordt en uiteraard is er knoflook en zijn er diverse kruiden voor een pittige smaak.

7. Gjebniet

Dit kaasje is afkomstig van het eiland Gozo, maar ook verkrijgbaar op het hoofdeiland. Het is een klein, rond, wit kaasje met een zwarte buitenkant. Het kan zowel met melk van schapen als geiten worden gemaakt. De melk wordt niet eerst gepasteuriseerd, dus het eten ervan houdt enig risico in.

8. Soppa Tal-Armla

Deze soep staat ook bekend als weduwensoep, wellicht omdat er geen vlees aan te pas komt en het daardoor een goedkoop gerecht is. De groentesoep wordt echter wel gevuld door er kaas en ei in te doen. Daarna bestrooien met Parmezaanse kaas en je hebt een soep om u tegen te zeggen. Om er een echte maaltijdsoep van te maken wordt er soms pasta in gebruikt.

9. Imquaret

De Arabische invloeden zijn wellicht het meest duidelijk merkbaar in deze wafel. Deze kan je overal kopen. Ze zijn ruitvormig en gevuld met zoete vijgen. Door ze te frituren worden ze heerlijk zacht. Als je ooit eens een zoet dadeldessert hebt geproefd in Marokko of Tunesië zul je daar meteen aan terugdenken.

10. Toetjes op Malta

De Maltezers hebben de beschikking over vers fruit en maken diverse soorten kaas, maar de hoofdmaaltijd sluiten ze graag af met een zoet toetje. Dat zijn meestal eigen variaties op zoetigheden die elders populair zijn van broodpudding tot cannoli of een heerlijke vruchtensorbet. Gewoon een keuze maken, het meeste is heerlijk.

Lees ook:  Valetta, de kleinste hoofdstad in Europa: een bezoek waard
Toetjes op Malta

Drinken op Malta

Koffie en thee (met melk) zijn de standaard warme dranken. Ben je meer iemand voor frisdrank, dan is Kinnie het plaatselijke merk. Dat zal even wennen zijn wan de smaak is sinaasappelachtig maar ook bitter en kruidig. Cisk is het bier dat op het eiland wordt gebrouwen, gewoon een koel drankje als je dat nodig hebt. Maltese wijn zal je niet aantreffen bij de Nederlandse slijter. Vrijwel de gehele productie wordt op het eiland geconsumeerd. Een leuk souvenir om mee te nemen?  Voor de liefhebbers van likeur is er bajtra, dat is gemaakt van cactusvijgen. Limuncell is een ander goed verkrijgbaar drankje en smaakt precies als limoncello.

Gebak op Malta

Bij typisch eten op Malta denk je natuurlijk ook al snel aan gebak. De bakkerszaken liggen vol met lekkere gebakjes vol vers fruit en slagroom. Maar er zijn dingen die alleen bij speciale gelegenheden worden gemaakt. Bezoek jij Malta met Kerstmis of carnaval? Proef  dan eens qagħaq tal-għasel, een ringvormig broodje gevuld met jam, citrusvruchten, vanille en kruiden. Deze combinatie is echt onovertroffen.

Kerst op Malta

Kerstmis wordt groots gevierd op her overwegend Rooms-Katholieke eiland. Dat betekent veel verlichting en kerstbomen binnen en buiten. Overal zijn ook kerstallen te bewonderen van eenvoudig tot bijzonder chique. Op het buureiland Gozo is er ieder jaar zelfs een levende kerststal met 150 personen. Bijzonder op Malta is dat tijdens de nachtmis het kerstverhaal niet wordt voorgelezen door een priester, maar door een kind tussen de 7 en 12 jaar, een enorme eer. Het eten is overvloedig en traditioneel. Er zijn geen specifieke hoofdgerechten die voor de kerst zijn gereserveerd.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *