Wat te doen in Oslo? Wij verzamelden een top 10 bezienswaardigheden in Oslo en geven je nog wat handige tips voor jouw citytrip. Wil je Oslo in 1 dag zien, dan is dat plan misschien te ambitieus. Hieronder kun je daar meer over lezen. Veel plezier bij je stedentrip naar Oslo!

Oslo in 1 dag?

Met het vliegtuig ben je vanaf Schiphol binnen twee uur in Oslo. Een mooie stad voor een citytrip, al is een langer bezoek dan 1 dag wel aan te raden. Oslo is de grootste stad van Noorwegen maar het grootste deel van de Noorse hoofdstad is nieuw. Er wonen ongeveer 600.000 mensen. Begin 19e eeuw kende Oslo nog maar tienduizend inwoners en was het geen hoofdstad meer. Later breidde de stad zich zeer snel uit. In 2018 stond de stad in de top-10 van Lonely Planet als een van de meest bezoekwaardige steden. Als je door het moderne Oslo loopt zal je opvallen dat de sfeer niet grootsteeds aandoet en de mensen erg vriendelijk zijn voor toeristen.

Geschiedenis van de stad

Oslo ligt in het zuidwesten van Noorwegen aan de Oslo-fjord en heeft daarmee een goede verbinding met de zee. Volgens opgravingen was er hier 3.000 jaar geleden al een nederzetting. Ten tijde van de Vikingen was Oslo de belangrijkste stad van Noorwegen en woonde de koning hier. Maar de macht verschoof naar Denemarken en in Noorwegen werd het westelijker gelegen Bergen hoofdstad en veranderde Oslo in een gezapig kustplaatsje. In de 17e eeuw werd  Oslo bijna volledig verwoest door een brand. De toenmalige koning Christiaan gaf opdracht tot een volledige herbouw van de stad die daarop de naam Christiania kreeg. Pas eeuwen later werd de oude naam in ere hersteld. Het belangrijkste moment voor Christiania was in 1814, het jaar dat de stad weer tot hoofdstad van Noorwegen werd benoemd  en hier ook de eerste universiteit van het land hier werd geopend.

Oslo

Wat te doen in Oslo?

Heb je een stedentrip naar de Noorse hoofdstad gepland en vraag je je nu af: wat te doen in Oslo? Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden op een rij.

1. Koninklijk paleis

Het paleis dateert van de eerste helft van de 18e eeuw en het heeft 20 jaar geduurd voordat het gereed was. Het is op de Bellevue geplaatst en wellicht niet zo groots als paleizen in de grotere Europese steden, maar zowel van buiten als van binnen ziet het er prachtig uit. De koninklijke familie maakt gebruik van het paleis maar in de zomer zijn delen van het paleis te bezichtigen door toeristen. Dat kan je online ter plaatse even checken.

Lees ook:  Op vakantie naar Malta: 10 bezienswaardigheden, het weer en meer
Koninklijk paleis Oslo

2. Bygdøy

Op dit (schier-)eiland vind je een groot aantal musea, maar ook stranden, wandelroutes en horeca in overvloed. Vanaf het stadhuis kan je op pier 3 op de boot naar Bygdøy en dat kost maar een kwartier. De musea zijn zeer divers, zo is er het beroemde Vikingschip museum, maar ook het Noorse Volksmuseum en een Holocaust Center.

Bygdøy

3. Vigeland park

In dit indrukwekkende beeldenpark staan 200 beelden van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. Hij maakte deze sculpturen tussen 1903 en 1947. De beelden zijn geplaatst in een prachtige tuin met veel waterpartijen en exotische planten en bomen. Naast het park ligt het Vigeland museum waar je alles over de kunstenaar te weten kunt komen.

Vigeland

4. Het Nationale Theater

Vlak bij het Koninklijk paleis ligt het Nationale theater. Bij de hoofdingang staan de beelden van twee van de meest bekende toneelschrijvers van Noorwegen: Ibsen en Bjørnson. De zaal waar diverse uitvoeringen plaatsvinden is prachtig en de akoestiek wordt geroemd als fenomenaal. Hier is alleen het beste goed genoeg.

Nationaal theater Oslo

5. Stortinget

Ook dit bijzondere gebouw vind je vlak bij het Koninklijk paleis. Het is gebouwd vanaf 1860 en in 1866 in gebruik genomen door het parlement. De Zweedse architect Emil Victor Langlet is verantwoordelijk voor de buitenkant en het interieur. Het leverde hem Europese bekendheid op. Het pand kan binnen bezichtigd worden als het parlement niet vergaderd en uitsluitend met een gids.

6. Kathedraal van Oslo

De koninklijke familie kiest voor publieke optredens vaak deze kathedraal. Het licht is er uitzonderlijk  door de enorme glas-in-lood ramen. Het interieur mag er ook zijn. Wereldberoemd is het laatste avondmaal in zilver van de Italiaanse meester Ariggo Minerbi. Bijzonder om te weten is dat de rode stenen waarmee de kerk origineel is gebouwd uit Nederland komen. Zeer opmerkelijk is verder dat de meeste bouwwerkzaamheden zijn gedaan door vrouwen.

7. Akershus

De strategische plek maakt al duidelijk dat het Akershus als verdediging voor de stad was bedoeld. Volgens de overlevering zijn ondanks vele aanvallen de Noorse verdedigers nooit overweldigd. Later werd het pand als gevangenis in gebruik genomen voor bijzondere criminelen. Nog steeds is het Akershus militair terrein. Voor toeristen is het dagelijks geopend. Hier bevinden zich ook het Verzetsmuseum en een museum van de Noorse strijdkrachten.

8. Universiteit van Oslo

Deze universiteit is de oudste en grootste van Noorwegen en promovendi noemen het ook de beste. Er zijn zeer uiteenlopende studies mogelijk van rechten tot geneeskunde. Het gebouw is indrukwekkend en staat in het oude gedeelte van de stad. Bezichtiging is slechts op uitnodiging mogelijk.

9. Karls Johans Gate

Oslo is een multi-culturele stad waar 30% van de bewoners niet oorspronkelijk van Noorse afkomst is. Het zal je echter op de meest bekende straat van de stad opvallen hoeveel ‘Vikingen’ met blond haar en blauwe ogen je hier tegenkomt. De Karls Johans Gate is echt downtown Oslo. De straat leidt naar het Koninklijk paleis en hier vind je behalve historische panden ook veel winkels en horeca.

10. Norsk Folkenmuseum

Ben je geïnteresseerd in de achtergrond van de bewoners van Oslo dan is een bezoek aan dit museum op Bygdøy een echte aanrader. Hier zie je 150 oude woningen uit heel Noorwegen. Het meest indrukwekkend is wellicht de Gov Stafkirke, een kerk uit de 13e eeuw. In het overdekte gedeelte is er aandacht voor kleding, cultuur van de Sami, speelgoed en volkskunsten.

Tips voor je verblijf in Oslo

In Oslo kan je op toeristische bezienswaardigheden ook vaak betalen met de euro. Maar de Noorse kroon is de officiële valuta. Het is dus meer praktisch en hoffelijk om deze te gebruiken. In de stad kom je met Engels vaak wel waar je wezen moet, op het platteland is dat anders. Noorwegen is een rijk maar ook duur land en dat geldt zeker voor alcoholische dranken en sigaretten. Alcoholische dranken (flessen) kan je alleen in de ongezellige staatswinkels kopen en op vertoon van je paspoort. Het zomerweer in Oslo is vergelijkbaar met dat in ons land, een regenbuitje is derhalve niet ongewoon. Het blijft in de zomer wel erg lang licht in de stad.

Lees ook:  Een culinaire rondreis op de Azoren
Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *