Tijd voor een citytrip naar Sint-Petersburg? Bij reizen in Europa hoort natuurlijk ook het grootste land op ons continent en dat is uiteraard Rusland. Hoewel het land een prachtige natuur heeft en een oude cultuur, is het bepaald niet toeristisch. In dit artikel geven we je tips en zetten we de mooiste bezienswaardigheden in Sint-Petersburg op een rij.

Hoe kom je in Sint-Petersburg?

De meeste bezoekers uit het westen zullen zich beperken tot Moskou en Sint-Petersburg. Die laatste stad is een mooie mogelijkheid tot een citytrip voor een weekend als je bijvoorbeeld een rondreis door Scandinavië maakt. Verschillende cruises doen bijvoorbeeld ook Sint-Petersburg aan. Uiteraard is een vlucht vanaf Schiphol ook mogelijk, die vlucht duurt minder dan 3 uur. Reizen naar Sint-Petersburg is dus niet zo ingewikkeld. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je aan moet denken voor je vertrekt voor een citytrip naar Sint-Petersburg.

Sint-Petersburg citytrip

Waar moet je aan denken bij een citytrip Sint-Petersburg?

Waar moet je aan denken bij een citytrip naar Sint-Petersburg (of een bezoek aan Rusland in het algemeen)? Een westerling heeft een visum nodig om in Rusland te verblijven, ook als het maar voor korte tijd is. Dat kan je aanvragen via de meeste reisorganisaties die Rusland op het programma hebben staan. De Russen houden er niet van dat toeristen op eigen houtje door het land dwalen. Als je niet kiest voor een georganiseerde reis, kan het wachten op een visum soms lang duren. Begin dan ook tijdig met de aanvraag, als je een hotel hebt geregeld, gaat het vaak sneller. Daarbij moet je van je reisverzekering een verklaring hebben dat deze zich verantwoordelijk stelt voor alle eventuele medische kosten tijdens je verblijf in het land. Geen probleem om aan te vragen voor je citytrip Sint-Petersburg, maar vergeet dat niet.

Weetjes over Sint-Petersburg

Als je rondkijkt in het schitterende centrum van de stad is het maar moeilijk voorstelbaar dat tsaar Peter de Grote pas in 1703 opdracht gaf voor de bouw. Hij had voordien een aantal jaren rondgereisd in West-Europa en bezocht daarbij ook Amsterdam. Als je de stijlen uit ons deel van de wereld vermengd ziet met typische Russische bouw, heb je gelijk.

De stad wordt ook wel eens de ‘stad van de helden’ genoemd. In de Tweede Wereldoorlog was Leningrad 900 dagen omsingeld door Duitse troepen maar viel niet. Het had ook een zeer donkere kant want honderdduizenden inwoners stierven door de kou, honger of oorlogsgeweld. Iets om over na te denken als je door de stad wandelt.

Hoe heette Sint-Petersburg vroeger?

Hoe heette Sint-Petersburg vroeger? Vanaf 1914 heette deze stad Petrograd. Na de Russische revolutie in 1917 werden steden hernoemd naar grondleggers van het communisme in Rusland. Sint-Petersburg werd de stad van Lenin. Vanaf 1924 zal de stad dan ook de naam Leningrad dragen. Na de val van het communisme duurde het niet lang of Leningrad werd weer omgedoopt naar Sint Petersburg. Vanaf 1991 zeggen we dus weer Sint-Petersburg tegen deze stad.

Paleisplein Sint-Petersburg citytrip

Vervoer tijdens je citytrip in Sint-Petersburg

De eerste kennismaking met de stad is waarschijnlijk via de ingang van de ondergrondse aan de rand van Sint Petersburg. De miljoenen stad heeft een druk verkeer en veel files. De metro is dan een efficiënt en goedkoop alternatief. De ondergrondse is zeer wijdverbreid. In tegenstelling tot de vaak naargeestige ondergrondse stations in Parijs zijn er in Sint Petersburg soms ware kunststukjes bij. Maar eigenlijk hoef je tijdens een citytrip in deze stad niet veel te reizen. De meeste bezienswaardigheden in Sint-Petersburg liggen op loopafstand. Behoudens de oude stad is er ook niet veel te zien. Indien je een hotel kan vinden in het centrum, kan je het mooiste van Sint Petersburg wandelend ontdekken. Hou wel rekening met wisselvallig weer.

Lees ook:  5 tips voor de Roze Granietkust in Bretagne

De bezienswaardigheden van Sint-Petersburg

Hieronder vind je een lijstje met onze 10 mooiste bezienswaardigheden van Sint-Petersburg. Ben je in Sint-Petersburg voor een stedentrip, dan mag je deze hoogtepunten beslist niet missen.

1. Nevski Prospekt

Eigenlijk is dat geen op zichzelf staande bezienswaardigheid, maar een weg langs vele bezienswaardigheden. Als je naar een Sint-Petersburg kaart kijkt, zal je meteen zien dat deze straat het hart van de oude stad is. Dit is de langste en bekendste winkelstraat in Sint-Petersburg. Hier vind je na de ondergang van het communisme weer alle grote merken. Maar er zijn ook bijna ontelbare mooie neoklassieke gebouwen en bezienswaardigheden te vinden. De avenue is kaarsrecht en vijf kilometer lang. Hierdoor besef je ook beter dat de stad niet vanzelf is ontstaan maar zeer planmatig is opgezet. Uiteraard is een wandeling een must om je eerste indruk van de stad te krijgen. Dit is dus waarschijnlijk je eerste uitje als je in Sint-Petersburg bent voor een stedentrip. In de kersttijd wordt hier ook een heel gezellige kerstmarkt gehouden.

Nevski Prospekt

2. Het Paleisplein

Dit plein is wellicht nog belangrijker in de Russische geschiedenis dan het Rode plein. In het midden staat een zuil met een standbeeld van Tsaar Alexander. Maar er was niet altijd respect voor de heersers van het oude Rusland. Aan de rand van het plein staat het prachtige winterpaleis. Inmiddels is het onderdeel van Hermitage. Maar als je even je ogen dichtdoet kan je misschien terug naar oktober 1917. Een woedende massa van boeren, burgers en soldaten bestormden het paleis. De Eerste Wereldoorlog had al miljoenen Russen het leven gekost en voor de bevolking was er slechts honger en kou in deze tijd. De tsaar en zijn familie werden al snel daarna geëxecuteerd en de communisten wisten de strijd om de nacht in hun voordeel te beslechten.

Paleisplein Sint Petersburg

3. Hermitage

Russen houden van kunst en cultuur, dat maakt een bezoek aan dit museum wel duidelijk. Het is bijna net zo groot als het Louvre. Tijdens een stedentrip Sint-Petersburg mag je dit dan ook eigenlijk niet overslaan. Als liefhebber raak je hier dan ook in twee dagen niet uitgekeken. De grootste meesters uit alle periodes kan je hier bewonderen. Als je wellicht de dependance in Amsterdam hebt bezocht, kreeg je daar een voorproefje van het echte werk. Het begon als de privécollectie van Catherine de Grote in 1764, maar sindsdien zijn er duizenden objecten aan toegevoegd. In dit museum zijn er 20 werken van Rembrandt te zien en dat zijn er meer dan het Rijksmuseum bezit. Kijk ook eens om je heen naar het schitterende pand waarin je je bevindt. Het winterpaleis is met name een prachtig gedeelte.

Hermitage Sint Petersburg stedentrip

4. St Isaac’s kathedraal

Eigenlijk verwacht je een dergelijk gebouw niet in een Russische miljoenenstad maar eerder in Rome of zelfs Washington. Tsaar Peter de Grote liet hier in de 18e eeuw een bescheiden kerkje bouwen. Maar in 1819 werd het huidige pand neergezet. De indrukwekkende koepel is een van de hoogste ter wereld. Je kan de kerk ook van binnen bezichtigen, meestal gedurende het weekend. Na het beklimmen van 400 trappen kan je genieten van een uitzicht over Sint Petersburg. Tijdens ons bezoek was de kathedraal gesloten. Wellicht dat jij wel een kijkje kan nemen tijdens jouw Sint-Petersburg citytrip.

St Isaac's Cathedral citytrip Sint-Petersburg

5. Mariinskitheater

Sint-Petersburg is ook de stad van het ballet, theater en de opera. De ‘betere standen’ in Rusland waren in de 18e eeuw ook op zoek naar beschaafd vermaak, net als overal anders. Vooral ballet was in Rusland zeer populair en deze wijze van dans is in Sint Petersburg tot bloei gekomen. Zelfs in het tijdperk van het communisme stond het Russisch staatsballet bekend als een van de beste ter wereld. Het Mariinskitheater is een van de mooiste onder de vele in Sint Petersburg. Van alle balletten is Het Zwanenmeer in Rusland het meest geliefd en in het weekend wordt dat beslist ergens in de stad opgevoerd. Een aanrader voor een avondje cultuur wanneer je op citytrip in Sint-Petersburg bent.

6. Kerk van de Verlosser op het Bloed

Dit is een typisch Russisch-orthodoxe kerk, maar dan wel de mooiste die je in het land kan vinden. De vijf ‘uien’ zijn kleurrijk en schitterend en maken deze kerk van buiten tot een plaatje dat zo op een ansicht kan. Ook binnen (informeer ter plaatse even naar de openingstijden) is veel te zien. Overal zijn de muren en plafonds bedekt met mozaïeken. Dat werk heeft 24 jaar geduurd. De kerk is gebouwd op de exacte plaats waar Tsaar Alexander II in 1881 werd vermoord.  Inmiddels is het gebouw in gebruik als museum. In de Tweede Wereldoorlog werd het zwaar beschadigd en het kostte 25 jaar om de kerk in de huidige vorm terug te brengen.

Lees ook:  Reizen: waar te beginnen?
Kerk van de Verlosser op het Bloed stedentrip Sint-Petersburg

7. Petrus en Paulusvesting

Ook in de 18e eeuw was er aanleiding om een stad te beveiligen. Tsaar Peter had daarbij met name het oog gericht op de machtige Zweden. Al gauw werd het fort ook gebruikt als een gevangenis en werd het daardoor berucht. Dat ging nog verder in het communistische tijdperk. Niet alleen werden hier gevangen onder slechte omstandigheden gehuisvest, er werden met name tijdens de heerschappij van Stalin ook talloze tegenstanders van de hardvochtige leider geëxecuteerd. Inmiddels is het net al veel andere historische gebouwen in gebruik als museum. Hier vandaan heb je ook een schitterend uitzicht op het winterpaleis, al zullen de gevangenen daar weinig van hebben genoten. Een bijzondere bestemming tijdens je citytrip in Sint-Petersburg.

8. Tichvin-begraafplaats

Het is een persoonlijke keuze of je tijdens een toeristische trip ook een begraafplaats wilt bezoeken. Deze in Sint Petersburg is beslist bijzonder vanwege de vele monumenten ter ere van Russen die de meeste van ons op het internet moeten opzoeken. De begraafplaats bevindt zich bij het Alexander Nevski klooster en je komt er derhalve langs als je over de avenue wandelt. Een paar namen dan van wie hier onder andere liggen begraven:

  • Dostojevski
  • Rubinstein
  • Tsjaikovski

9. Stroganov paleis

Dit paleis dat voor de familie Stroganov werd gebouwd in 1753 door Baron Sergei die daarvoor de bekende Italiaanse architect Rastrelli in dienst nam. De bouw duurde vele jaren. Indien je in Italië  bent geweest en daar de oudere landhuizen hebt bewonderd, zal je de stijl van dit paleis beslist herkennen. De buitenkant is prachtig na een langdurige restauratie die in 1991 is beëindigd. Ook hier is de nieuwe gebruiksdoel een museum geworden. Het paleis ligt aan de Nevski Prospekt en is beslist een aanrader tijdens je citytrip Sint-Petersburg.

10. Kazankathedraal

Van een Italiaans ogend paleis naar een kathedraal die ook op het Sint-Pietersplein zou kunnen staan. Het is volstrekt duidelijk dat de architect van de Kazankathedraal inspiratie heeft opgedaan in Rome. De koepel is 80 meter hoog en er staan maar liefst 96 marmeren zuilen. Het gebouw heeft in de loop der tijd vele functies gehad. Nu is het weer in gebruik bij de Russisch-orthodoxe kerk. Je kan binnen gratis een kijkje nemen als er geen dienst plaatsvindt. Vergeet dan zeker niet om omhoog te kijken en je te verbazen!

citytrip Sint-Petersburg

Bekijk ook: De 10 mooiste bezienswaardigheden van Boedapest

Bonustip in Sint-Petersburg: Nieuw-Holland

In Sint-Petersburg Nederland bezoeken? Nieuw-Holland zorgt voor een Hollands tintje bij het bezoek aan deze mooie stad. In 1719 liet Tsaar Peter een kunstmatig eiland aanleggen bij het centrum van de stad. Het was bedoeld als houtopslag. De naam was een eerbetoon aan de Nederlanders die de tsaar zouden helpen bij de opbouw van zijn vloot. Heel lang is het eiland verwaarloosd geweest, maar in de afgelopen jaren is het compleet omgetoverd tot een hip uitgaanscentrum. Lopend is het vanuit de Nevski Prospekt moeilijk te bereiken. Met buslijn 22 is dat geen probleem.

Daguitstapje vanuit Sint-Petersburg: Catharinapaleis

Heb je tijdens je citytrip in Sint-Petersburg nog tijd over voor een daguitstapje? Ook dat kan. Vlakbij Sint-Petersburg vind je namelijk het bijzondere Catharinapaleis, het zomerverblijf van de tsaren. Het werd gebouwd voor tsarina Catharina de Grote. Beslist de moeite van een bezoek waard. Vooral in de avond ziet dit gebouw er echt sprookjesachtig uit.

Heb jij ook nog tips voor een mooie bezienswaardigheid in de stad? Hieronder lezen we dat graag.

Eten en drinken in Sint-Petersburg

In Sint-Petersburg kun je rekenen op typisch Russisch eten. De Russische keuken is verrassend en verschilt behoorlijk van de Nederlandse en Belgische keuken. Er zijn een aantal restaurantjes in Sint-Petersburg die echt worden aangeraden, zoals Restaurant Demidoff, Orient Bistro en Café Idealnaja Chashka. Deze laatste staat bekend om zijn vele soorten koffie. Niet zo gek ook, want letterlijk betekent de naam ‘het ideale kopje’!

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

10 reacties

  1. Wat leuk om te lezen en te zien! Wij zijn een paar jaar geleden ook in Sint Petersburg geweest, met een cruise. Ook dat is dus een optie 😉 We waren ontzettend onder de indruk van deze bijzondere stad!

  2. Oh wat prachtig! En herkenbaar wat je in het begin schrijft. Ik heb ooit voor de directeur waarvoor ik werkte zijn privé-reis moeten regelen. In die zin dat hij het meeste natuurlijk privé en zelf deed, maar dat visum aanvragen was wel een dingetje. Ik zou er zelf heel graag eens naartoe reizen al is het momenteel even wat rustiger qua reizen. Ik stap nu zelf niet graag in een vliegtuig. Maar zodra het weer ‘normaler’ wordt dan ga ik graag eerst richting Indonesië. Eventueel New York. Maar Sint Petersburg is echt prachtig!

  3. Sint Petersburg staat heel hoog op mijn wenslijstje. Ik zou er met mijn beste vriendin heen gaan vanuit Helsinki met de trein. Helaas heeft corona roet in het eten gegooid 🙁

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *