Wellicht heb jij de Britse tv-detective Shetland gevolgd en daardoor een indruk gekregen van deze archipel met de mooie natuur, prachtige landschappen en veel ruimte en rust. Waar liggen de Shetlandeilanden en hoeveel zijn er eigenlijk? De eilanden liggen ten noordwesten van Schotland, het zijn er ongeveer 100, waarvan 15 bewoond. Het grootste is Mainland met de hoofdstad Lerwick. Hier wonen ongeveer 7.500 mensen en dat is een derde van de totale populatie.
Inhoudsopgave
Hoe kom je op de Shetland-eilanden?
Als je de Shetlands wil bezoeken, moet je eerst naar Aberdeen. Vanaf die Schotse plaats kan je de overtocht maken naar Lerwick. Dat kan per (klein) vliegtuig omdat Lerwick een vliegveldje heeft. Als je de tijd hebt (het is immers vakantie) kan je beter per veerboot vanuit Aberdeen gaan. Er is een regelmatige verbinding en de veerboot biedt je luxe en de optie om de woelige wateren te bewonderen.
Wat moet je weten van de Shetland-eilanden
De archipel ligt dichterbij het Noorse Bergen dan bij de Schotse hoofdstad Edinburgh. In de tijd van de Vikingen namen deze de eilanden in bezit. Pas in de 15e eeuw werden ze verdreven door de Schotten. Er zijn nog steeds Noorse gewoontes op de eilanden en de Shetlands nemen een bijzondere plaats in binnen Groot-Brittannië omdat er geen gemeenschappelijke geschiedenis is. De voertaal is Engels al is Schots wellicht een betere omschrijving. De Shetlanders zijn trots op de eilanden maar veel jongeren verlaten het gebied omdat er weinig economische kansen zijn. Dat is licht verbeterd door een groot olieplatform in de buurt. Toch zijn visserij en veeteelt (schapen) nog de belangrijkste bronnen van inkomen.
Waarom zou jij een bezoek brengen aan deze eilanden?
Als jij van een zonvakantie houdt, kan je beter een andere bestemming zoeken. Door de noordelijke ligging is het klimaat op de Shetlandeilanden subarctisch. Vanwege de Atlantische Golfstroom zijn de winters relatief mild als je beseft dat de archipel op dezelfde hoogte ligt als het puntje van Groenland. Het regent er ook zeer regelmatig, ongeveer 260 dagen per jaar. In de zomer is het overdag ongeveer 15° C op een mooie dag. Buiten lopen in een T-shirt is er dus niet bij. Er komen geen stromen toeristen naar het gebied.
De 10 mooiste bezienswaardigheden van de Shetlandeilanden
Wat te doen op de Shetlandeilanden? Vooral als je kiest voor een avontuurlijke vakantie en de rust en schoonheid van de natuur wilt ontdekken, ben je hier op de juiste plek. Dat blijkt ook uit de 10 bezienswaardigheden van de Shetland eilanden hieronder.
1. Fair Isle
Het is niet duidelijk hoe het eiland aan de naam is gekomen. Het is wellicht het meest afgelegen punt van Groot-Brittannië. Momenteel wonen er nog ongeveer 60 schapenhouders met hun gezin. Toch was hier in de Brons- en IJzertijd al bewoning. Waarschijnlijk omdat rond het eiland het water zeer visrijk is. Toen de Spaanse Armada verging in een storm bij een poging Engeland binnen te vallen, kwam de bemanning van het vlaggenschip terecht op Fair Isle en moesten 300 Spanjaarden een paar jaar samenleven met de plaatselijke bevolking. Het noordelijke gedeelte met enorm hoge kliffen (tot 200 meter) is zeer indrukwekkend.
2. Lerwick
Na een bezoek aan Fair Isle moet Lerwick wel als een grote stad overkomen. Hier vind je de meeste horeca op de archipel en je moet immers ergens slapen en je biertje drinken. Gelukkig heeft de hoofdstad een eigen brouwerij. Verder zijn er 2 musea, eentje over textiel en een ander over de historie van het gebied. Maar uiteraard kom je hier voor de rust en sightseeing. Dat kan onder meer in de haven, maar je kan ook een fiets huren om de omgeving te verkennen.
3. Sumburgh head
Niet ver van het vliegveldje vind je deze fotogenieke plek. De rotsen van Sumburgh Head zijn kaal, op een beetje mos na en de kliffen lijken van 70 meter hoog loodrecht in de woeste zee te duiken. Er staat hier een vuurtoren op een van de hoogste kliffen. Deze is helaas niet voor bezoekers toegankelijk maar het uitzicht vanaf de voet van de toren is al weergaloos. Als je hier staat kan je je voorstellen hoe de golven op de kliffen zullen beuken bij een zware storm. Vergeet ook niet om een papegaaiduiker op de foto te zetten. Die komen hier regelmatig om een visje te verschalken.
4. Jarlshof
Dichtbij de kliffen van Sumburgh vind je de resten van Jarlshof. Jarl is vergelijkbaar met een Engelse earl, wij zouden waarschijnlijk graaf zeggen. Pas in de 19e eeuw werden sporen van bewoning ontdekt toen bij een zeer zware storm een deel van de rotsen werden weggeslagen. Niet alleen werd bij de opgravingen een Noors langhuis gevonden maar ook sporen van eerdere bewoners in de brons- en ijzertijd. Het heeft iets geheimzinnigs omdat er zoveel moeite was gedaan om de huisvesting verborgen te houden. Ook nu lopen de rillingen je soms over de rug of zou dat door de kille wind komen?
5. Natuurpark Hermaness
In Lerwick kun je een auto huren om dit natuurpark te bezoeken. Het is een rit van 2 1/2 uur door een ruig landschap totdat je de noordelijke punt van Mainland hebt bereikt. Daarna is het nog een uurtje flink stappen door een begroeid moeras tot aan de hoge klippen. Dit is het huis van duizenden zeevogels zoals meeuwen en stormvogels. Het uitzicht is geweldig en indrukwekkend als je de grijze zee tientallen meters onder je ziet. Er is hier ook een grote populatie zeehonden.
6. St. Magnus Bay
De meest typerende plaats van de archipel is deze baai. Ook hier moet je wat moeite doen, want vanaf de parkeerplaats is het drie kwartier lopen voordat je de baai bereikt. Dan zie je hoe constant de golven tegen de rotsen beuken zoals het al gebeurde voordat er mensen waren om het spektakel te bewonderen. The Drongs zijn de meest gefotografeerde kliffen op de eilanden.
7. Noss Island
Op Noss Island zijn er geen menselijke bewoners, maar in het reservaat kan je genieten van de vrolijk gekleurde papegaaiduikers die zich van de rotsen afstorten voor een hapje vis. Vroeger waren het er tienduizenden maar de soort is hard achteruit gegaan. Dat houdt waarschijnlijk verband met de klimaatverandering maar ook het feit dat er in de broedgebieden op IJsland flink wordt gejaagd op deze soort. Geniet er derhalve van nu het nog kan. Ook hier is het landschap schitterend. Informeer altijd vooraf of er een boot naar het eiland gaat. Bij slecht weer is het eiland onbereikbaar.
8. Sandness Hill
Een paar goede wandelschoenen en voldoende conditie heb je wel nodig om een flinke wandeling te maken in dit gebied. Doe dat wel in de lente of zomer. Als er sneeuw ligt, zijn de heuvels zonder speciale uitrusting moeilijk te bereiken. In het juiste seizoen kan je genieten van de rust en het spektakel dat de natuur ook hier biedt. De kleuren van de bloemen lijken hier nog beter uit te komen dan elders.
9. Spiggie beach
Op slechts 10 minuten van Lerwick ligt dit prachtige strand. Een betere plek om te picknicken is er waarschijnlijk niet in de wijde omgeving. Het strand ligt behoorlijk beschut en als het niet regent kan je hier genieten van de zee en de rust. Iets verderop ligt St Ninnians strand. Hoewel het bijna niet voorstelbaar is op de Shetlands, kan het op dit strand op mooie dagen zelfs druk worden door de locals die een strandwandeling komen maken.
10. St. Ninnians Island
Als je op St Ninnians beach bent, moet je beslist ook een stukje verder gaan richting dit kleine en onbewoonde eiland. Het is verbonden met Mainland via een landtong van zand. Dat is een ongelooflijk gezicht en doet bijna tropisch aan. Via de landtong kan je oversteken naar het eiland. Kies daarvoor wel een mooie dag en rustig weer. Op andere dagelijks is het meer een avontuur voor waaghalzen.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.