Wordt onbekend Finland de bestemming voor jouw volgende zomervakantie? Als je toeristisch aan Finland denkt, kan je het land in twee delen zien, vergelijkbaar met Zweden en Noorwegen. Het zuiden heeft een klimaat dat in de zomer aan Nederland doet denken, maar de zomer is korter. Bij dit gedeelte kan je ook het centrale merengebied rekenen, al is dat maar zeer dunbevolkt. Wat te doen in Zuid-Finland? Hieronder vind je 10 bezienswaardigheden in Finland, die met name in het zuiden te vinden zijn.

Hoe verder je noordwaarts gaat, hoe minder mensen je tegen zal komen. Het uiterste noorden dat Lapland wordt genoemd ligt ten dele binnen de poolcirkel. Maar in dit artikel richten we ons op een rondreis door Centraal- en Zuid-Finland, dat al een belevenis op zich is. Een beknopte geschiedenis van het land en 10 mooie bezienswaardigheden in Finland.

Wanneer is Finland ontstaan?

Inmiddels is het voor ons vanzelfsprekend dat er drie noordelijke Scandinavische landen zijn. Zelfs de Romeinen schreven al over een land waar volgens hen de Fenni woonden. Maar Finland als onafhankelijke staat bestaat slechts sinds 1917. Het heeft tot 1991 geduurd voordat Finland in het westen echt als een zelfstandig land en goede toeristische bestemming werd gezien.

Hoe is Finland ontstaan?

Tot rond 1800 was het huidige Finland een deel van het machtige Zweden. Daarna werd het veroverd door de Russen en aan dat rijk toegevoegd als het groothertogdom Finland. Er was een beperkte soevereiniteit, maar de tsaar was tevens groothertog van Finland.

Na de Russische revolutie verklaarde Finland zich onafhankelijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot Finland een bondgenootschap met de Duitsers, nadat Rusland grote delen van het land had geannexeerd. Voor die keuze moesten de Finnen boeten na afloop van de oorlog. Het land werd geen onderdeel van het Warschaupact en sloot nooit een bondgenootschap met de Sovjet-Unie. Maar om bezetting te voorkomen was er altijd een politiek van meegaandheid ten opzichte van de grote buur. Finland werd in het westen beschouwd als een meeloper van Moskou en dat veranderde pas na de val van de muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

De 10 mooiste bezienswaardigheden in Finland

Wat te doen in Zuid-Finland? Hieronder vind je een lijst met de 10 mooiste bezienswaardigheden in Finland, die zich in het midden en zuiden van het land bevinden.

1. Het merengebied in Finland

Finland wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. Dat is een echt understatement, omdat het er welgeteld 188.000 zijn. Bijna ieder meer is wel 200 meter breed en daardoor is Finland het land waar water een groter deel van oppervlakte uitmaakt dan waar dan ook. De meren zijn in de zomer geschikt voor recreatie in en op het water. Maar de omgeving is ook ideaal om te wandelen, fietsen of mountainbiken. Er wonen maar weinig mensen en de natuur is ongerept. Je vindt er vele ruige landschappen en overal verrassende zaken, zoals watervallen die alleen in de zomer bestaan.

Lees ook:  10 typisch Ierse gerechten die je moet proberen

Tip: In een gebied dat zo waterrijk is, zijn de muggen gedurende de zomer ook vertegenwoordigd in enorme aantallen. Bescherm jezelf dus goed.

2. Savonlinna

Verspreid over een aantal eilandjes ligt middenin het merengebied het stadje Savonlinna. Dit is echt een must om te bezoeken als je een rondreis maakt. In het stadje vind je Olavinlinna, dit is een middeleeuws kasteel dat vrijwel intact is gebleven. Het dateert uit de 15e eeuw en is ook van binnen te bezichtigen. In het stadje zijn meerdere interessante musea gevestigd. Wellicht had je ook niet verwacht dat zo ver van de grote steden hier jaarlijks een groot Opera festival plaatsvindt voor de echte liefhebbers. Een stukje verderop in Kerimäki staat de grootste houten kerk die de wereld nog kent. Een bezoekje zeker waard.

3. Helsinki

De hoofdstad van Finland is een moderne stad die momenteel in vele opzichten het centrum van het land is. Toch werd Helsinki pas in 1812 de belangrijkste stad in het land. Dat was een beslissing van de Russische tsaar. Helsinki is namelijk gebouwd als een kleine kopie van St Petersburg. Als je vooraf of nadien die stad bezoekt zal je de gelijkenis opvallen. Helsinki kan je het beste verkennen vanaf het Senaatsplein dat midden in de stad ligt. Aan de rand daarvan staat ook de Witte Dom, het symbool van de stad. In 1952 werden de Olympische Winterspelen georganiseerd in Helsinki. De accommodatie is van een heel andere orde dan de monumentale gebouwen maar ook de moeite waard.

4. Turku

De inwoners van Turku vinden hun stad nog steeds mooier dan het nieuwe Helsinki dat ze de eer om hoofdstad van Finland te zijn, heeft ontnomen. Turku is ook de oudste stad van Finland en ligt aan de vaak prettig warme zuidkust. De wijk Luostarinmäki is in de 19e eeuw ontkomen aan een grote brand die Turku voor een groot deel heeft verwoest omdat de meeste huizen van hout waren. Hier kan je dus nog een beeld krijgen van het oude Turku. Dat kan ook in het 13e-eeuwse kasteel in de stad en een aantal andere monumentale gebouwen die nu dienst doen als museum of theater.

5. De Finse archipel

Net zoals met de meren heeft Finland ook een groot aantal eilanden. Het zijn er tussen de 20.000 en 50.000 afhankelijk hoe scherp je de definitie stelt. De meeste eilanden zijn onbewoond maar er zijn er ook enkele waar je musea of andere bezienswaardigheden vindt. Tussen de bewoonde eilanden varen veerboten zodat je excursies kunt maken in dit gebied. Heel bijzonder is dat er veel meer Zweden dan Finnen wonen op de grootste archipel, qua aantal. De voertaal is hier dan ook Zweeds.

6. Tampere

De stad Tampere zal je wellicht als een groot dorp voorkomen. Dat idee wordt nog versterkt door de bossen die de derde stad van Finland omringen. Maar Tampere is voor de Finnen ook erg belangrijk en alleen daarom al is het een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Finland. Hier staat de Hall of Fame voor het Finse ijshockey. Dat is voor de Finnen vergelijkbaar met voetbal bij ons. Zegt ijshockey je maar weinig, dan kun je de stad gaan bewonderen of uit je dak gaan in het enorme pretpark dat bij de stad aanwezig is.

Lees ook:  Een motorvakantie in Europa, 5 mooie routes

7. Porvoo

Porvoo is meer een dorp dan een stad, maar in het centrum staat een kathedraal uit de 11e eeuw te pronken en zijn de houten huisjes uit de 13e eeuw nog vaak origineel. Ook de rest van dit plaatsje bestaat vrijwel uitsluitend uit houten gebouwen. Daarbij is er een groot openlucht museum waar je met eigen ogen kan aanschouwen hoe het leven er hier in vroegere eeuwen aan toe ging. Zoals je hieronder kunt zien, is dit beslist een van de bezienswaardigheden van Finland die je niet mag missen.

8. Nationaal park Torronsuo

Dit park is gevormd om het grootse hoogveen gebied in Finland te beschermen. Door begroeiing met mos sinds prehistorische tijden heeft zich hier een laag veen gevormd die lokaal 12 meter dik is. Het gebied is een ideale broedplaats voor vogels en die komen er dan ook in grote aantallen voor. Je kan een wandeling van 3 kilometer in het gebied maken over een plankenpad. Daarna moet je dezelfde weg terug. Er is ook een wandeling van ongeveer 9 kilometer om het gebied heen. Let op: in de broedtijd is het park gesloten.

9. Nationaal park Liesjärvi

Ook in het ten dele ongerepte Finland is het oerbos grotendeels verdwenen. In dit kleine park kan je nog een indruk krijgen hoe het er vroeger uit moet hebben gezien toen deze bossen vrijwel heel Noord- en Midden-Europa bedekten. Je zal beslist onder de indruk raken van de enorm hoge en oude berken, de Schotse dennen en Noorse sparren.

10. Loviisa

Dit kleine havenstadje is een bezoek waard als je in de buurt bent. Het werd in de 18e eeuw gesticht als een verdediging tegen de Russen en genoemd naar een Zweedse koningin. Het grote fort maakt duidelijk dat het hier om militaire zaken ging. Het houten dorp is leuk om te zien maar beslist geen Porvoo. Een groot deel van het dorp werd in 1855 verwoest door een brand. Een dagdeel kan je beslist uittrekken voor dit dorpje.

Bekijk ook: Stedentrip naar Bergen, Noorwegen

Lapland in zomer en winter

Lapland is een uitgestrekt gebied, waarvan een gedeelte ook in Finland ligt. Verder strekt het zich nog uit over Noorwegen, Zweden en Rusland. Ga je naar Lapland in de zomer, dan kun je lange dagen maken. In de periode van medio mei tot medio juli gaat de zon namelijk helemaal niet onder. De toendralandschappen zijn prachtig en als je van ruige natuur houdt, dan zal je zeker genieten van lange wandelingen door dit gebied. Lapland in de winter biedt weer heel andere plaatjes. De dagen zijn kort én koud. Vanaf half december ligt de temperatuur standaard een eind onder het vriespunt. -10 graden Celsius is heel normaal, maar ook -20 en -30 graden Celsius zijn niet ongewoon. Houd daar dus zeker rekening mee als je je koffer in gaat pakken. Qua temperatuur is het dus beslist even ontberen. Daar krijg je echter wel prachtige sneeuwlandschappen voor terug.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

4 reacties

  1. De eerste foto van het / een meer, en Porvoo en Lapland!!! Wow, wat is het mooi! Mijn beste vriendin is een paar jaar geleden op zo’n sledehonden tocht meegegaan in Lapland. Een onvergetelijke ervaring volgens haar. Ik word heel blij van wat ik lees. Alhoewel ik hoop dat onze eerste buitenlandse vergaderingen sinds de pandemie richting Azië (Bali) en de VS (New York) gaan, staat Scandinavië ook hoog op mijn wishlist.

  2. Leuk om een stukje geschiedenis bij het artikel te lezen. Ik dacht dat er vier Scandinavische landen waren, met Denemarken erbij. Het ziet er echt uit als een supermooi land!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *