De poolcirkel is een theoretische grens op het topje van de wereld. Binnen deze cirkel ligt het gedeelte van de aarde waar de zon minstens 1 dag per jaar in het geheel niet opgaat en ook minstens 1 dag niet ondergaat. Op zich is dat al iets bijzonders om mee te maken. In Europa ligt het noordelijkste puntje van IJsland binnen de poolcirkel en dat geldt ook voor het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Wat is er te zien boven de poolcirkel?

Hoe is het boven de poolcirkel?

Het is in het algemeen een ruig gebied, koel in de zomers en ijskoud in de winter. Bevolking is er schaars en ook de voorzieningen voor toeristen zijn niet overal optimaal. Maar het biedt ook een prachtige en unieke natuur en een enorme rust met indrukwekkende landschappen. Je moet wel een beetje avonturier zijn om hier op vakantie te gaan. Zeker voor een eerste keer is een groepsreis een aanbeveling. In de winter is er nog een extra bezienswaardigheid die veel mensen op hun bucketlist hebben staan: het Noorderlicht of Aurora Borealis is hier op veel plaatsen te zien.

6 bezienswaardigheden boven de poolcirkel

Hieronder staan een paar bezienswaardigheden bezoeken boven de poolcirkel.

1. Blåisvatnet in Sør-Lenangen, Noorwegen

In het Noors staat er ‘het blauwe meer’ en dat zal je meteen begrijpen als je dit gletsjermeer voor het eerst ziet. Nog blauwer kan water niet zijn. Overigens wordt de blauwe kleur veroorzaakt door een hoge concentratie slibdeeltjes in het smeltwater. Je bereikt het meer via een wandeltocht van 8 kilometer door een natuur die het bezoek sowieso de moeite waard maakt. Het meer ligt aan de voet van de bergen met aan de andere kant de gletsjer. Nog indrukwekkender is moeilijk voorstelbaar.

Lees ook:  Bezoek eens een onbekende stad in Europa: Limerick, Ierland 
Booking.com

2. Abisko, Zweden

Dit Nationale Park ligt 150 kilometer binnen de poolcirkel. Het heeft prachtige landschappen en een bijzondere natuur. Het park heeft een grootte van 77 kilometer en is ideaal voor wandeltochten. Er zijn ook voldoende voorzieningen voor toeristen en je kan hier gedurende het gehele jaar een vakantiehuisje huren. Deze locatie is ook gewild bij de Zweden zelf, want hoewel je in een groot deel van Zweden kans hebt op het Noorderlicht is dat -naar verluidt- het meest indrukwekkend in dit park.

Booking.com

3. Sommarøy, Noorwegen

Het eiland Sommarøy heeft een drukke vissershaven, althans voor deze regio, waar 300 mensen wonen. De naam betekent zomereiland, maar dat heeft weinig te maken met de stranden en blauwe zee rondom. Vroeger brachten de bewoners van een naburig eiland hun koeien hier om te grazen. Nu is het eiland een trekpleister voor kajakkers. Op de bijna eindeloze zomerdagen kan je prachtige tochten op het water maken. Ook wandelen in hier geen straf.

Booking.com

4. Andøya, Noorwegen

Andøya is met een oppervlakte van bijna 500 km2 een van de grootste eilanden van Noorwegen. Het heeft ook een raketbasis, maar daar ontleent het eiland zijn toeristische waarde niet aan. Het is de afwisseling van bergen, meren, weiden en stranden die zorgt voor de magnifieke uitzichten die op iedereen indruk zullen maken. Daarnaast ligt het eiland pal onder de zogenaamde Aurora Ovaal, waardoor de kans op het Noorderlicht erg groot is.

Lees ook:  Onbekend Finland, 10 bezienswaardigheden en tips
Booking.com

5. Vesterålen, Noorwegen

De eilandgroep Vesterålen heeft volgens zeggen de mooiste wandelroute die je op aarde kunt vinden. Dat kan je uiteraard alleen tegenspreken als je de Dronningruta route  zelf een keer hebt gevolgd. De eilanden liggen een paar honderd kilometer noordelijker dan de Lofoten en bieden beschutting aan vele zeevogels. Het mooiste strand in Noorwegen is te vinden op het eiland Høyvika, omringd door bergen.

Booking.com

6. Lapland, Finland en Zweden

Het Noordelijk gedeelte van Finland en Zweden wordt ook wel Lapland of Sameland genoemd. Het volk dat daar leeft, duidt zichzelf liever aan met Samen dan Lappen. Maar liefst 1/3 deel van Finland ligt boven de poolcirkel en daar zijn het hele jaar toeristen welkom die kunnen genieten van de sneeuwvlaktes en ritten in sleden voortbewogen door rendieren of op sneeuwscooters. Wees in de winter voorbereid op ijzige kou. Tijdens een verblijf kan je ook kennismaken met de cultuur van dit volk dat zo noordelijk kan overleven. Uiteraard is daarbij sprake van extra effecten ten behoeve van de toeristen.

Booking.com

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *