Schijnvliegveld De Kiek ligt op zo’n 20 min rijden van het centrum van Tilburg, en is een unieke plek om iets over de Tweede Wereldoorlog te leren. Wij bezochten het belevingsbos dit jaar, en ontdekten wat een schijnvliegveld nu eigenlijk is, en wat voor rol deze plek had tijdens de oorlog. 

Wanneer kun je Schijnvliegveld De Kiek bezoeken? Wanneer je maar wilt. Er zijn geen toegangspoorten of iets dergelijks dus je kunt het hele jaar door naar De Kiek, met de auto, te voet of met de fiets (via het Bels Lijntje). Zorg er wel voor dat je telefoon goed is opgeladen voor je vertrekt zodat je gebruik kunt maken van de augmented reality app. Hier vertellen we je zometeen meer over.

Schijnvliegveld De Kiek

Wat is schijnvliegveld De Kiek?

Dit schijnvliegveld werd gebouwd tijdens de oorlog door de Duitse troepen, en werd toen Scheinflugplatz Kamerun, of SF 37 genoemd. Het ligt op een paar kilometer van vliegveld Gilze-Rijen, dat in 1940 werd ingenomen en uitgebreid door de Duitsers. De bedoeling was het afleiden van de Engelse bommenwerpers, en dat lukte ook zeker een tijdje. In de buurt van het schijnvliegveld zijn namelijk veel bommen gevallen. Tijdens een van deze bombardementen door de geallieerden, op 20 oktober 1943, werden drie mensen uit Brakel gedood en raakten drie andere burgers zwaar gewond. Daarbij losten ook de Duitse vliegtuigen hier bommen op een speciaal veld, die om diverse redenen niet waren afgegaan. Pas na het lossen van deze bommen konden ze landen.

Lees ook:  Vakantie in Ierland: 10 bezienswaardigheden en handige tips

Naast drie startbanen, die uiteraard nep waren, werden er een bunker en een paar hangars gebouwd. De Duitse soldaten woonden hier tijdens hun missie om het schijnvliegveld en de omgeving in de gaten te houden. 

Het schijnvliegveld heeft van juni 1940 tot september 1944 gefunctioneerd.

In deze video zie je hoe het belevingsbos tot stand is gekomen.

Een interactief bezoek aan schijnvliegveld De Kiek

In 2005 zijn er 2 foto’s gevonden van de houten nep vliegtuigen die tijdens de oorlog op het schijnvliegveld stonden. Mede dankzij deze foto’s heeft men een belevingsbos gemaakt om jong en oud iets te leren over deze periode. In oktober 2019 werd er zelfs een reconstructie georganiseerd zodat bezoekers aan het evenement konden zien wat de rol van schijnvliegveld De Kiek nu eigenlijk was.

Schijnvliegveld De Kiek app

75 jaar na de bevrijding van Goirle en Riel is er een schijnvliegtuig naar De Kiek gebracht met een Chinook. Het metalen vliegtuig heeft een spanwijdte van 10 meter en staat nu midden in het belevingsbos.

Om ook de jonge bezoekers op een moderne manier iets te leren over dit speciale stukje geschiedenis, is er een speciale augmented reality app ontwikkeld. Download voor je bezoek de app ‘Schijnvliegveld de kiek’ op je smartphone. In het belevingsbos kom je een aantal borden tegen met uitleg over wat je hier ziet. Open de app en richt deze op de bunker, de restanten van het gebouwtje of het nep vliegtuig. Een Duitse soldaat komt in beeld en vertelt je wat hij en de andere soldaten hier precies deden. Bij punt 4 ontdek je het verhaal van Cees van Gorp, die het schijnvliegveld vroeger heeft meegemaakt. 

Lees ook:  De mooiste plekken van Schotland: 10 bezienswaardigheden

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Een dag fietsen over het Bels Lijntje

Schijnvliegveld De Kiek ligt langs fietspad het Bels Lijntje. Je kunt een bezoek aan De Kiek dus goed combineren met een fiets- of wandeltocht. Breng je je vakantie door in deze regio? Kies dan voor een van de vele boerencampings in de buurt en bezoek elke dag een ander leuk dorp op de fiets. 

Ontdek ook de Andreas Schotel Wandelroute, niet ver van Schijnvliegveld De Kiek.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaalt gewoon het normale bedrag.

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *