Op vakantie in eigen land: Ontdek Bergen (Noord-Holland)

Op vakantie gaan naar het buitenland is natuurlijk geweldig, maar ook in Nederland is nog veel te ontdekken. Zo ben ik dol op Bergen, een dorp in Noord-Holland, op slechts 10 minuten van zee. Graag deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden in Bergen met je, en deel ik wat tips voor leuke activiteiten.

Wil je nog meer prachtige dorpen in Nederland ontdekken? Dan is het boek ‘De allermooiste dorpen van Nederland’ een leuk cadeautje voor jezelf.

Cultuur en geschiedenis

Bergen heeft een rijke geschiedenis, en er zijn dan ook een aantal monumenten en bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek. 

De Ruïnekerk

De Ruïnekerk uit de 15e eeuw wordt wekelijks gebruikt voor kerkdiensten, maar je kunt er ook regelmatig een klassiek concert bijwonen. Tijdens deze concerten hangt er een hele speciale sfeer in de kerk, en geniet je van de fijne akoestiek.

Een stukje geschiedenis: Op 21 februari 1574 is de kerk helaas afgebrand, maar zo’n 20 jaar later werd het eerste deel herbouwd. Ook in 1799, tijdens de Slag bij Bergen, was men bang dat de kerk opnieuw vernietigd zou worden. Op meerdere kogelgaten na heeft de kerk dat moment goed overleefd. 

Ruïnekerk Bergen
Ruïnekerk Bergen

Het Sterkenhuis

Wil je wat meer ontdekken over de geschiedenis van het dorp, dan is museum Het Sterkenhuis een aanrader. Het is een klein museum met zeer vriendelijke vrijwilligers die je graag over de collectie vertellen. Je ontdekt er onder andere kleding van vroeger, archeologische vondsten, sieraden en aardewerk. Omdat er veel verschillende objecten te zien zijn vinden ook kinderen het hier leuk. Er is zelfs een speciale gratis speurtocht opgezet voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar.

Het Sterkenhuis
Het Sterkenhuis

Kom helemaal tot rust

Iedereen viert vakantie op een andere manier. Persoonlijk vind ik het fijn om een aantal dagen te besteden aan bezichtigen, fietsen en wandelen, en een paar dagen aan complete rust. De combinatie van cultuur, activiteiten en ‘me-time’ is ideaal. Daarom raad ik iedereen aan om een keer naar een retreat te gaan. Zo heb je tijd voor jezelf, doe je mee aan leuke activiteiten en kun je de regio tijdens of na je retreat ontdekken.

Ellen Röst deelt haar jarenlange ervaring als coach met haar gasten tijdens een me-time retreat in Bergen die 3 dagen duurt. Tijdens deze 3 dagen kom je helemaal tot rust en helpt Ellen je om je lichaam en geest in balans te krijgen. Ook word je vertroeteld in de Chancis Skin Clinic zodat je vol nieuwe energie terug kan keren naar het ‘echte leven’ na je retreat. 

Tijdens je retreat verblijf je in het ‘Luxe Design Escape’ appartement in het centrum van het dorp. Je hoeft slechts enkele minuten te lopen om leuke winkeltjes en goede restaurants te ontdekken. 

Fietsen in Bergen

Je zult je zeker vermaken tijdens je bezoek aan het dorp, maar het is natuurlijk zonde om de omgeving niet te ontdekken. Een goede manier om dat te doen is op de fiets. Er is bijvoorbeeld een route op de website Routeyou.com waarbij je onder andere door Bergen aan Zee komt, waar je van het prachtige uitzicht vanaf het strand kunt genieten. Ook vind je daar een zee-aquarium en fiets je door de mooie duinen. 

Het zee-aquarium
Het zee-aquarium

Een walhalla voor kunstliefhebbers

Bergen wordt ook wel eens een kunstdorp genoemd. Deze benaming is niet alleen te danken aan de mooie gebouwen, maar vooral aan de vele kunstenaars die zich in het dorp hebben gevestigd. Ellen Hille, Inge Koetzier Van Hooff, Judy Bakker, Henny Zwart en Annelies Roelen zijn slechts een aantal voorbeelden van artistieke personen die voor Bergen hebben gekozen. 

Ben jij een echte kunstliefhebber? Bezoek dan zeker een galerie of atelier, en wie weet vind je een prachtig kunstwerk om aan je collectie toe te voegen.

Museum

Breng ook zeker een bezoek aan museum Kranenburgh. Naast het bezichtigen van prachtige kunst volg je hier tevens diverse workshops. Er zijns zelfs specifieke evenementen en workshops voor kinderen tijdens de schoolvakanties. Voor meer informatie over deze activiteiten neem je een kijkje op de website van het museum

Moet je nog even wachten tot je weer op vakantie kunt? Lees dan onze tips voor een fijne thuisvakantie om op je vrije dag dat heerlijke vakantiegevoel in huis te halen.

Bergen Noord-Holland

#Samenwerking met Ellen Röst Coaching en Chancis Skin Clinic

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

 

Lees ook:  Top 10 interessante en grappige weetjes over Roemenië

U ook genieten van:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *