Bij Scandinavië denk je al snel aan de fjorden van Noorwegen, de meren van Finland en de gezellige steden van Denemarken. Maar welke dingen zijn er te doen in Zweden en wat heeft het land te bieden? Beslist erg veel, als je houdt van vrijwel ongerepte natuur en mooie landschappen. Een autovakantie in Zweden is beslist een aanrader. Hieronder staan een 10-tal mooie bezienswaardigheden in het land.

Een stukje geschiedenis van Zweden

Nadat de macht van de Vikingen was gebroken, werd Zweden het machtigste land van Scandinavië. Heel Finland en een groot deel van de Baltische Staten, alsmede een groot gebied dat nu tot Rusland behoort, was Zweeds. Ook in het huidige Duitsland en Italië waren er Zweedse bezittingen. Zweden was een agressieve staat en alleen al met Rusland werden er in de 18e eeuw drie bloedige oorlogen uitgevochten. Deze liepen niet goed af voor de Zweden. Wellicht werd om die reden een bondgenootschap gesloten met Napoleon. Ook dat was geen goede keuze en na de nederlaag van de Franse keizer, raakte Zweden alle gebieden kwijt, behalve het landoppervlakte zoals we dat nu ook kennen. Ook heel Finland werd door Tsaar Nicolaas bij Rusland gevoegd. De Zweden besloten tot een radicale koerswijziging. Sinds 1815 is het land neutraal gebleven en heeft het zich in geen enkele oorlog meer gemengd.

Wat kun je in het huidige Zweden verwachten?

Na de nederlagen in het begin van de 19e eeuw werd Zweden een van de armste landen in Europa. Ongeveer 1/3 deel van de bevolking emigreerde naar de Verenigde Staten. Vandaag de dag zijn er miljoenen Amerikanen met Zweedse voorouders. Nadat de infrastructuur was verbeterd, veranderde alles in Zweden. De enorme voorraden grondstoffen in het noorden, zoals hout en ijzererts maakten Zweden tot een van de rijkste landen ter wereld. Daarbij staat het land al decennia in de top 3 van meest democratische landen op aarde. Ook op het gebied van emancipatie is Zweden een koploper.

autovakantie Zweden

Hoe kom je in Zweden?

De snelste route naar Zweden is uiteraard per vliegtuig en vanaf Schiphol ben je binnen 3 uur in Stockholm. Je kan ook voor een cruise kiezen, meestal wordt bij een meer langdurige zeereis naar Scandinavië ook Zweden aangedaan. Maar er is ook de lange route over de weg. Door de brug die Denemarken en Zweden verbindt, de Sontbrug, kun je nu per auto naar Zweden zonder daarvoor een pont te hoeven nemen. Je moet hier overigens wel tol betalen.

Hoe is het klimaat?

Het klimaat in Zuid-Zweden in vergelijkbaar met dat in ons land. De zomers zijn er wel korter dan in Nederland.  Naarmate je meer naar het noorden gaat, zijn de temperaturen gemiddeld ook lager. Het noordelijke gedeelte van Zweden ligt binnen de poolcirkel. Het gebied van de Sami (ook Lapland genoemd) kent minder voorzieningen dan in Finland.

Dingen te doen in Zweden

10 dingen te doen in Zweden

Nieuwsgierig naar de bezienswaardigheden van Zweden? Als je bijvoorbeeld kiest voor een roadtrip door Zweden van 10 dagen, dan zijn er aardig wat zaken die je kunt bezoeken. 10 dingen te doen in Zweden.

Lees ook:  Krakau - bezienswaardigheden top 10 en meer

1. Ystad

Ook Zweden is uiteraard een land van de Vikingen en dat kun je in Ystad nog heel goed zien. Dit is de hoofdstad van de provincie Skåle län. Het stadje doet sprookjesachtig aan met de middeleeuwse huizen in het centrum. De baai ligt dichtbij en als je even je ogen dichtknijpt, is het niet moeilijk om voor te stellen dat de Viking-schepen daar liggen te wachten. Klaar om paniek te veroorzaken in de rest van Europa. Vlak buiten de stad ligt Ales Stenar, wellicht het meest indrukwekkende monument van de Vikingen in Zweden.

2. Tännforsen

Deze waterval heeft een hoogte van 38 meter en dat betekent dat het water met forse kracht omlaag stort. De omgeving bestaat uit dichte bossen en dat maakt het gebied nog indrukwekkender. Als je die natuurkracht in de zomer bewondert, is het bijna onvoorstelbaar om te beseffen dat de waterval in de winter volledig bevriest.

3. Småland

Met of zonder kinderen is dit kleurrijke gebied een bezoekje waard. Het is een van de mooiste regio’s in een mooi land met vele rivieren en meren. Ook de dorpjes zijn bijzonder en hebben een gezellige sfeer. Vimmerby Is de geboorteplaats van Pippi Langkous, daar schreef Astrid Lindgren de boeken over het meest bekende meisje uit Zweden. Bij het dorp is  een themapark van Pippi en de andere bekende personages uit de boeken die wereldwijd werden gelezen.

4. Gotenburg

Göteborg (zoals de Zweden het schrijven) is wellicht de meest gezellige stad in het land. Het is een echte studentenstad en dat merk je overal in de horeca. Het Venetië van het noorden noemt men deze zuidelijk gelegen stad, die een moderne haven heeft. Maar er zijn ook diverse historische bouwwerken die dateren uit de tijd dat de kanalen werden gegraven: 17e eeuw. Hou je van kunst dan is een bezoek aan het Konstmuseet een goed idee. Hier kun je zowel Rembrandts als Picasso’s gaan bewonderen. Ook de Scandinavische grootmeester Carl Larsson is goed vertegenwoordigd.

5. De Höga Kusten

Aan de oostkust van Zweden aan de Botnische golf is er een ruige rotskust die  zich 130 kilometer uitstrekt. Nog steeds worden de kliffen hoger met een tempo van 1 centimeter per jaar. Het is een natuurgebied waar weinig mensen wonen. Er zijn meerdere reservaten. Als je hier van de rust gaat genieten, bereid je dan wel goed voor. Dit is ongerepte natuur in alle wildheid.

6. IJshotel Jukkasjärvi

Dit is het eerste ijshotel dat werd gemaakt om daadwerkelijk in te overnachten. Van december tot april is het geopend. Daarna smelt het compleet weg om in december weer opgebouwd te worden. De temperatuur in het hotel is gemiddeld zo’n 5 graden onder nul, maar in hartje winter kan het beslist veel kouder worden. Onder de rendierhuiden is het zelfs dan aangenaam slapen. Vanuit het hotel kan je meerdere activiteiten ondernemen, zoals trektochten met sledehonden of de jacht op het noorderlicht. Geen uitje voor koukleumen.

7. Gotland

Wil je even vergeten dat je in Scandinavië bent, dan is Gotland een goede bestemming. Het ligt ten zuiden van Stockholm en het eiland is de meest zonnige plaats van Zweden. De rozen bloeien hier nog als de sneeuw het vasteland van Zweden al weer heeft bedekt, daarom wordt Gotland ook wel Rozeneiland genoemd. Door de gunstige ligging is het eiland sinds mensenheugenis bewoond, de ruïnes en historische gebouwen bewijzen dat. Gotland is tevens het eiland van de 100 kerken. Verspreid over het eiland zie je overal vaak verrassend oude kerkjes. Veel Zweden vieren hier ook de zomervakantie maar er is ook altijd rust in de prachtige natuur.

Lees ook:  Goedkoop naar Londen - tips voor een goedkope citytrip

8. Tanum, de rotstekeningen

Bij het plaatsje Tanum zijn rotstekeningen ontdekt uit de Bronstijd. Ze zijn van groot wetenschappelijk belang omdat er veel is afgebeeld uit het dagelijks leven in die tijd. Er zijn beelden van huwelijken, jagers, schepen en diverse ceremoniën. In het plaatselijke museum kun je alle informatie krijgen over wat er is ontdekt door middel van deze bijzondere vondst.

9. Kosterhavet Nationaal Park

Dit nationaal park beslaat een groot zeegebied aan de westkust van Zweden. Er liggen twee eilanden in die een uitvalsbasis vormen voor excursies. Het draait hier namelijk allemaal om het zeeleven. In het gebied zijn 6.000 verschillende soorten zeedieren geïdentificeerd van sponzen en koralen tot zeehonden en vogels. De ideale manier om meer te weten te komen over deze wonderlijke wereld.

10. Stockholm

Lest best, misschien. Stockholm is een mooie stad, die verspreid ligt over 14 eilanden. Dat merk je aan de vele bruggen die je tegenkomt. Het historisch centrum maakt duidelijk dat Stockholm zich in de 17e en 18e eeuw wou meten met Parijs en andere belangrijke Europese steden. Dat valt vooral op in Slot Drottningholm. Dit 17e-eeuwse Koninklijk paleis doet meteen denken aan Versailles en andere paleizen op het vasteland van Europa. Ook de tuin is van vergelijkbare pracht. Het Chinese paviljoen is heel bijzonder. Het was een verjaardagsgeschenk voor de koningin in 1753.

Uiteraard is er in Zweden nog veel meer te zien en te genieten. Een vakantieland dat klaarligt om ontdekt te worden.

Is een vakantie in Zweden duur?

Als je Zweden vergelijkt met Nederland, dan zijn beide landen ongeveer even duur. Zweden is iets duurder. Qua reis- en verblijfskosten kun je rekenen op vergelijkbare prijzen met Nederland. Uiteraard is dat ook afhankelijk van waar je naartoe gaat en welke gelegenheden je uitkiest. Bepaalde producten zijn in Zweden een stuk duurder, zoals alcohol en kleding. Ga je voor een autovakantie door Zweden, weet dan dat de benzine hier doorgaans een stuk goedkoper is dan in Nederland.

Rondreis Zweden, Noorwegen met eigen auto

Veel mensen combineren een rondreis Zweden met Noorwegen en trekken dan met eigen auto door beide landen. Prachtig, maar je moet er wel voldoende tijd voor uittrekken. Het mooist is als je ongeveer 3 weken de tijd hebt om door beide landen te reizen. Kun je voor een roadtrip Zweden 3 weken uittrekken, dan is dat ook zeker een aanrader. Ook wanneer je niet de grens overgaat naar Noorwegen zal je je geen moment vervelen. Combineer je Zweden en Noorwegen tijdens je trip, denk er dan ook aan dat beide landen een eigen kroon hebben. Overigens kun je vrijwel overal in Zweden en Noorwegen met je pinpas terecht. Je kunt de grens bijvoorbeeld oversteken bij Oslo-Göteborg, maar houd er rekening mee dat dit wel een redelijk drukke grensovergang is. Dit heeft ook te maken met forenzen.

Inspiratie opdoen voor Noorwegen? Bekijk hier de 10 mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *