Eten in Roemenië: wat kun je verwachten en welke gewoonten kent men er? Waar moet je aan denken bij typisch Roemeense gerechten? Roemenië is beslist een gezegend land, de grond is er rijk en vruchtbaar en er kan van alles verbouwd worden, mede dankzij de warme zomers. Ook aan ‘wilde’ groenten, kruiden en fruit is er geen gebrek. Er zijn uitgestrekte gebieden waar veeteelt mogelijk is en de bossen zitten nog steeds vol wild evenals de rivieren wemelen van de vis. De Roemenen eten graag een stevige maaltijd met veel vlees, dikke sauzen, maar ook een variëteit aan groente. Broodbakken is een kunst in het land en de keuze daarin is bij iedere maaltijd dan ook groot.

10 typisch Roemeense gerechten

Hieronder vind je 10 Roemeense traditionele gerechten die ook vandaag de dag regelmatig op het menu voorkomen, zowel thuis als in de horeca.

1. Roemeense soep: Ciorbā de Perisoare

Soep is bijzonder populair in Roemenië en ciorbā zal je dan ook aantreffen op vrijwel iedere menukaart. Het zijn vooral maaltijdsoepen, die goed zijn gevuld. Zowel vlees, vis als kool kan het hoofdbestanddeel vormen. Indien je kiest voor Perisoare krijg je een soep die er verdacht veel lijkt op een tomatensoep met gehaktballetjes. Dat klopt ook wel want het vlees in de soep is varkensgehakt. Voordat je de eerste lepel soep proeft, moet je er wel bij stilstaan dat de Roemenen deze lekkernij graag zuur eten. Dat doen ze door aan de soep azijn, zuurkoolsap of iets anders toe te voegen voor de typische smaak. Uiteraard ben je op vakantie dus een exotisch smaakje hoort er ook bij.

2.  Mititei, oftewel de kleinsten

Mititei hoort beslist in dit lijstje met typisch Roemeense gerechten thuis. In Roemenië houdt men wel van een pittig gekruide worst en die wordt op diverse manieren gemaakt. Naar verluidt was er in de 19e eeuw een restaurant waar de kok een heerlijke gegrilde worst maakte. Het werd echte zo druk dat de kok besloot het vleesmengsel in cilindervormpjes te grillen om tijd te besparen. Deze saucijsjes zonder vel werden populair in het gehele land en worden mititei genoemd wat de kleinsten betekent. Met groente en aardappelen is het een hoofdmaaltijd, maar ze passen ook goed bij brood of als een snack bij een drankje.

3. Schnitzel of snitel

Ook in Roemenië is de schnitzel geheel ingeburgerd. Het land heeft immers ook een periode tot het Habsburgse rijk behoort. Er zijn in Roemenië tevens een aantal gevulde schnitzels populair. Zo is er de cordon bleu waarbij binnen het varkensvlees ham en kaas wordt aangebracht. In de mozaic-rulat kan je laagjes kaas, paddenstoel en rode paprika verwachten. Een stevige hap waardoor je weer even vooruit kan.

4. Urzici

Het ziet eruit als spinazie en dat beeld wordt nog een versterkt omdat er zure room bij wordt gebruikt. Maar Urzici bestaat uit brandnetels en is een zeer gewaardeerd gerecht in Roemenië. Het zit vol met vitamines en de brandnetels zijn overal te vinden. Het is even oppassen bij het schoonmaken en bereiden. Gebruik bij voorkeur plastic handschoenen. Urzici wordt traditioneel gegeten bij gebakken eieren en spek.

5. Mamaliga

De wijze waarop tegen voedsel wordt aangekeken verandert nog wel eens. Mamaliga werd vroeger geassocieerd met armoede. In andere Oost-Europese landen wordt het ook wel polenta genoemd. Inmiddels kan je dit gerecht in vrijwel ieder restaurant bestellen en is het een typisch gerecht dat de Roemenen thuis bij feestdagen maken. Het is een soort maïsbrij die met zure room op smaak wordt gebracht. Mamaliga wordt vaak gecombineerd met andere gerechten.

6. Varza Calita

In Roemenië wordt vooral op het platteland een flinke voorraad zuurkool aangemaakt voor de winter. In de stad is die uiteraard ook in de supermarkt verkrijgbaar. De varza calita is niet echt vergelijkbaar met onze stamppot, want de zuurkool wordt bereid met tomatenpuree, bacon en worstjes. Het is een echt wintergerecht en voor de extra calorieën wordt het vaak gecombineerd met mamaliga.

7. Sarmale

Ook Roemenië kent gevulde koolbladeren als een traditioneel gerecht. Het bijzondere is dat het vooral op feestdagen zoals met kerst wordt gegeten. Een bruiloftsmaal is ook niet compleet zonder sarmale. De vulling is gevarieerd en kan bestaan uit diverse soorten gehakt en rijst, maar ook paddenstoelen en paprika zijn mogelijk. Bij de sarmale eet men mamaliga en de bijna onvermijdelijke zure room. Voor extra pittigheid wordt chilipeper gebruikt.

8. Auberginesalade

Ben je toe aan een gerecht met wat minder calorieën? Dan is er salate de vinete een goede optie. Het ziet er wellicht niet echt smakelijk uit, maar dat valt reuze mee als je gaat proeven. De ingrediënten zijn simpel: zeer fijngemalen aubergine, ui, knoflook en eventueel tomaat. Deze gezonde salade wordt in Roemenië vooral op brood gegeten.

9. Mezeluri

Als Roemenen echt willen uitpakken met een maaltijd, dan behoort mezeluri daar zeker bij. Het is een combinatie van worst en kazen uit allerlei landen van Duitslands tot Turkije en geeft een duidelijk beeld van de geschiedenis van het land en de volkeren die zich hier tijdelijk hebben gevestigd. Bij de worst hoort altijd de Roemeense variant: salam de Sibiu. Bij de mezeluri wordt traditioneel pruimenbrandewijn gedronken.

10. Tochitura

Dit traditionele Roemeense gerecht wordt gemaakt door varkensvlees in blokjes te snijden en deze dan in het eigen vet langzaam te garen in een grote gietijzeren pan. De kruiden en groente die gebruikt worden variëren per streek. Bij de tochitura worden eieren en mamaliga geserveerd. Inmiddels wordt voor tochitura ook ander vlees gebruikt zoals rund, lam of kip. Dat hoort echter traditioneel eerder thuis in Moldavië.

Hoe laat eten ze in Roemenië?

Nieuwsgierig naar het Roemeens ontbijt? Er wordt stevig ontbeten in het land, maar de belangrijkste maaltijd is de lunch. Bij een typisch Roemeens ontbijt is er veel keuze aan brood, waarbij soms ware kunstwerkjes van vlechtwerk behoren. Het beleg is gevarieerd met zoetigheden als jam, maar ook vleeswaren en kaas. Eieren horen er zeker bij in diverse variëteiten. Voor de lunch wordt de tijd genomen (13.00 tot 15.00 uur). De lunch is niet zoals wij die gewend zijn, want de Roemenen kiezen doorgaans voor een warme lunch. Deze bestaat in het algemeen uit drie gangen. De desserts zijn vaak zeer uitgebreid. In de avond (19.00 tot 21.00 uur) wordt een lichte maaltijd genoten, vaak met brood of een salade. Vers fruit vormt dan de afsluiting.

Wat drinken de Roemenen?

Bij typisch Roemeense gerechten hoort natuurlijk ook een drankje. De strijd tussen koffie en thee staat nog open in Roemenië en dat betekent dat je vaak kunt kiezen bij je maaltijd. In Roemenië wordt er ook bier gebrouwen en gedronken, maar het is toch echt een land van wijn en likeur/jenever. Naar verluidt was er voor onze jaartelling een Roemeense vorst die alle wijngaarden liet vernietigen, omdat er volgens hem te veel alcohol werd gedronken. Het heeft niet geholpen en Roemeense wijn wordt qua kwaliteit vaak vergeleken met Franse. Van iedere andere vrucht behalve de druif maken de Roemenen likeur of jenever. Het bekendst zijn de pruimenlikeurs en jenevers.

Lees ook:  Kerst in Nederland 2020: 10 tips!

Desserts in Roemenië

Met al dat heerlijke fruit dat in Roemenië groeit, is het niet verwonderlijk dat de keuze uit desserts met fruit enorm is. Er is er echter eentje waar je in ieder restaurant op kan rekenen: palanasj. Dan hebben we het over gefrituurde deegballen of knoedels. De inhoud bestaat uit verse kaas, zure room en traditioneel kersen of blauwe bessen. Ander fruit wordt ook gebruikt. De paoanasj hoort lekker zoet te zijn en daarom gaat er suiker in en poedersuiker overeen.

Typisch Roemeens gebak

Een voorbeeld van traditioneel Roemeens gebak is de paastaart of pascã. Pasen is de belangrijkste christelijke feestdag in Oekraïne en dan wordt er een speciale taart gebakken. Die kan je je voorstellen als een cheesecake gevuld met rozijnen of boerenjongens. Van deegrestjes wordt een kruis gevlochten op de taart om duidelijk te maken dat deze voor Pasen is bedoeld.

Roemeense snacks

Als je het over typisch Roemeense gerechten hebt, dan mag deze Roemeense snack natuurlijk niet ontbreken. Op iedere straathoek in een stad kan je deze kopen in Roemenië: corvigi. Het zijn pretzels of krakelingen in goed Nederlands. Ze zijn een beetje anders dan bij ons. De corvigi wordt gemaakt met extra zout, maan- of sesamzaadjes. Ze zijn er ook gevuld en dan kan dat bijvoorbeeld met kaas, nootjes of een soort chocolade hagelslag. De snack voor een tussendoortje als je in Roemenië bent, al wordt het door locals ook wel eens als ontbijt genuttigd.

Binnenkort naar Roemenië? Bekijk ook onze Roemenië tips.

Lees ook:  Wintervakantie op een rustige plaats in Europa

Traditioneel Roemeens eten met Kerstmis

Nadat de communistische overheersing was beëindigd, werden in Roemenië de kersttradities weer hervat. Hoewel het orthodoxe geloof gebruik maakt van een andere kalender wordt in Roemenië kerst wel op 25 december gevierd. Dat gebeurt vooral in het gezin en de kerk want de meeste Roemenen zijn gelovig. Op kerstavond gaan de kinderen met een soort lampion in de vorm van een grote ster de huizen langs, zingen kerstliederen en worden daarvoor beloond met snoep en andere cadeautjes.

Het kerstdiner bestaat uit meerdere gangen. Traditioneel hoort daarbij in ieder geval varkensworst, ingemaakte augurken en samale. Nu het economisch weer beter gaat, komen er ook luxere producten zoals gans en wild op de kersttafel. Bij een dergelijk kerstdiner is er (zelfgestookte) pruimenjenever voor de volwassenen. Voor de kinderen is er socatã, een zoete drank gemaakt van de bloesem van vlierbessen en suiker. Overigens maakt het merk Fanta speciaal voor Roemenië ook deze smaak frisdrank.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *