Geniet jij ook altijd zo van Spaans eten? Onlangs kon je op onze website al meer lezen over typisch Spaanse gerechten. Maar als het echt over typisch Spaans eten gaat, dan komen we natuurlijk bij tapas uit. Deze gezellige Spaanse hapjes zijn ideaal wanneer je een buffet wilt maken voor gasten of wanneer je er gewoon van houdt om een shared dinner te serveren. Lekker verschillende dingen proeven en het ziet er nog eens gezellig uit ook. Binnenkort een feestje? Doe hieronder inspiratie op voor Spaanse tapas.

10 x Spaanse tapas

Hieronder vind je 10 ideetjes voor typisch Spaanse tapas. Welke tapas is jouw favoriet?

1. Albondigas

Albondigas klinkt lekker exotisch, maar wij zouden zeggen: gehaktballen in tomatensaus. Maar het zijn geen gewone gehaktballetjes, ze zijn namelijk heerlijk gekruid en ook de saus is licht pittig te noemen. Makkelijk zelf maken? Doe dan ei, paneermeel, een teentje knoflook, peper, zout, paprikapoeder, peterselie en oregano door het gehakt.

Albondigas als Spaanse tapas

2. Patatas bravas

Patatas bravas zijn misschien wel de bekendste Spaanse tapas. Deze aardappelblokjes worden gefrituurd of gebakken in de olie en voorzien van een lekker pittige saus. Vaak is dit een tomatensaus, maar vandaag de dag kun je vaak meer soorten patatas bestellen, zoals patatas con alioli, aardappelblokjes in een saus die gebaseerd is op knoflook.

3. Croquetas

Croquetas worden soms gewoon geserveerd bij het diner, zoals je in ons artikel over typisch Spaanse gerechten al hebt kunnen lezen. Maar bij vele Spanjaarden zijn dit ook favoriete tapas. Deze Spaanse hapjes doen weliswaar denken aan de Nederlandse kroketten, maar zijn vaak heel anders gevuld. In plaats van rundvleeskroketten kun je rekenen op kleine, verfijnde kroketjes met kip, kaas of bijvoorbeeld garnalen.

4. Pincho moruno

Wat dit is, had je wellicht al geraden: een vleesspiesje. Ook dit is weer lekker pittig gekruid en om dat te compenseren, wordt het vaak gegeten met stokbrood met olie en zeezout. Meestal wordt er kip gebruikt voor deze vleesspiesjes, maar ook varken is niet ongewoon bij een pincho moruno. Oorspronkelijk komt dit gerechtje uit Zuid-Spanje, maar ook elders in het land kun je het vaak wel bestellen.

5. Calamares

Calamares, ook wel calamari genoemd, zijn gefrituurde inktvisringen. Vaak gaat het hierbij om pijlstaartinktvis. Het wordt opgediend met alioli, een verfijnde knoflooksaus en met een beetje peterselie. Voor de frisheid wordt er soms ook een stukje citroen bij gelegd, zoals in Nederland ook vaak bij visgerechten wordt gedaan. Deze kun je dan uitknijpen om een frisse smaak aan het geheel te geven.

Lees ook:  Op vakantie in eigen land: Ontdek Bergen (Noord-Holland)
calamari

6. Mosselen

Als je niet zo gek op mosselen bent, kijk dan zeker eerst op de menukaart voor je zomaar de tapas van de dag bestelt, want het zouden zomaar mosselen kunnen zijn. Houd je er wel van? Dan kun je in Spanje zeker jouw lievelingshapje scoren. Mosselen worden op allerlei manieren klaargemaakt, zoals gestoomd, gegratineerd of gebakken. Vaak wordt het opgediend met een lekkere tomatensaus.

Mosselen Spaanse borrelplank

7. Pan con tomate

Pan con tomate betekent niets anders dan brood met tomaat. Maar in Spanje wordt het wel op een speciale manier opgediend. Vaak is het brood wat knapperig, zoals de Italiaanse bruschetta. In Catalonië wordt het ook wel pan tumaca of pa amb tomàquet genoemd. Voor de basis wordt een rustiek stokbrood genomen dat wordt ingewreven met tomaat. Dat wordt op smaak gebracht met knoflook, olijfolie en zout.

Pan con tomate tapas

8. Spaanse vleeswaren

Op een uitgebreide Spaanse borrelplank zal je ook altijd verschillende soorten vleeswaren tegenkomen. Pata Negra is in sommige Spaanse streken de overkoepelende naam voor Iberico-ham. Jambon Iberico en Jambon Iberico Bellota vallen er bijvoorbeeld beiden onder. Een andere bekende Spaanse ham is Serranoham. Natuurlijk kun je ook voor een typisch Spaanse worst kiezen, zoals fuet of chorizo.

9. Pescado frito

Pescado frito of pescaíto frito is letterlijk vertaald ‘gefrituurde vis’. De vis wordt drooggedept, bestrooid met bloem voor een mooi paneerlaagje en vervolgens gefrituurd of in de olie gebakken. Voor de typisch Spaanse tapas wordt dit vaak met kleine stukjes vis gedaan. Soms wordt het ook wel geserveerd in een papieren puntzak, zoals in ons land soms de frietjes geserveerd worden. Het gerecht is ook in Portugal bekend.

10. Typisch Spaanse kazen

Ook Spaanse kaas hoort op een typisch Spaanse borrelplank thuis. Een van de bekendste kaassoorten is Manchego, een licht pittige schapenkaas. Ook Idiazábal is een typisch Spaanse kaas. Deze rokerige schapenkaas kom je vooral tegen in Baskenland. Roncal is een harde, romige kaas van schapenmelk. Hebben de Spanjaarden dan geen kaas van koemelk, zoals in Nederland? Jawel, op het eiland Menorca wordt bijvoorbeeld Mahon gemaakt. Voor deze kaas wordt gepasteuriseerde of rauwe koemelk gebruikt.

Lees ook:  10 typisch Finse gerechten en meer over de Finse keuken
Vakantieveilingen.nl - Nieuwe algemene banner
Typisch Spaanse kazen
Wat zijn tapas eigenlijk?

Wat valt er dan onder tapas? Dit zijn kleine Spaanse hapjes. Er zijn honderden verschillende tapas te benoemen. Het wordt in Spanje gegeten voor de lunch of voor het diner. En eigenlijk is dat ideaal, want je kunt altijd precies net zoveel eten als je wilt.

Wanneer eet je tapas?

Tapas is eigenlijk zo’n maaltijd die voor alle momenten geschikt is. In Spanje worden tapas bij de lunch (rond 14.00 tot 16.00 uur) of bij het diner (rond 21.00 tot 23.00 uur) geserveerd. Maar in Nederland zijn hier eigenlijk helemaal geen regels voor. Of je nu tapas om 12.00 uur of om 20.00 uur wilt serveren, het kan eigenlijk de hele dag door. Juist doordat er zoveel flexibiliteit is en je tapas kunt eten zoveel als je wilt, is het voor elk moment op de dag geschikt.

Leuke Spaanse receptenboeken

10 x typisch Spaanse tapas

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *