Tijd voor een citytrip Kampen? Kampen is een van de mooiste steden van Nederland. De stad behoorde vroeger tot de Hanzesteden en kent dan ook een rijke geschiedenis. Wat is er allemaal te doen in Kampen? Wat zijn de beste tips voor Kampen? Hieronder lees je meer over de stad en geven we je 10 tips voor de mooiste bezienswaardigheden van Kampen. Ook tippen we je een aantal goede restaurants.

Hoe kun je het beste naar Kampen reizen?

Kampen is uitstekend bereikbaar over de weg en via het water. Maar eigenlijk moet je kiezen voor de boemeltrein vanaf Zwolle. Ieder halfuur gaat deze heen en weer waarbij Kampen-Centraal het eindpunt is. Vijftig meter van het perron sta je aan de oever van de IJssel.

Wat mag je van Kampen verwachten?

Op een zomerdag is de brede rivier vooral in de ochtend een prachtig schouwspel van blauw en zilver. En aan de overkant ligt Kampen. In één blik zie je rechts de machtige Bovenkerk en links de Nieuwe Toren, die licht scheef lijkt te staan. Daartussen, waar vroeger de stadsmuur was, staan nu mooie panden en woningen. De IJsselkade was en is de plaats waar gegoede burgers hun zaken doen of wonen. De meeste panden zijn wit en hierdoor heeft Kampen een van de mooiste rivierzichten in Europa. En dat is nog maar het begin.

Hanzestadwandeling Kampen

De geschiedenis van Kampen

Kampen ligt aan de riviermond van de IJssel en de Zuiderzee was dan ook direct bereikbaar. Al in 1151 was er een eerste vermelding van Kampen op schrift en stadsrechten werden verkregen in het jaar 1251. Kampen werd echter pas echt belangrijk toen het zich aansloot bij de Hanze in het begin van de 15e eeuw. Dit handelsverbond richtte zich op de handel rond de Oostzee en had tientallen leden, steden  tot in de huidige Baltische Staten toe.

Met een grote vloot aan koggen werd Kampen tijdelijk de machtigste stad in de wijde omgeving. Dit tot jaloezie van steden die zuidelijker langs de IJssel, lagen zoals Zwolle en Deventer. Als rijke stad werd Kampen voorzien van een stevige stadsmuur en kon men slechts via de stoere poorten toegang krijgen. De riviermonding verzandde echter steeds meer en Kampen verloor haar macht en rijkdom. Het Rotterdam van de middeleeuwen werd al snel vergeten en er bleef  een mooi stadje in een natuurlijke omgeving met veel water en groen over.

10 bezienswaardigheden in Kampen

Wat is er allemaal te doen in Kampen? Wat moet je gaan bekijken als je in deze stad bent? Hieronder vind je een lijstje met 10 bezienswaardigheden in Kampen.

1. Hanzestadswandeling

De stadswandeling of Hanzestadswandeling is uiteraard een wandeling door de oude binnenstad. Inmiddels heeft de stad zo’n 50.000 inwoners en nieuwe buitenwijken die niet verschillen van iedere andere stad in Nederland. Maar het oude centrum is de moeite waard. De Oudestraat is de belangrijkste straat en momenteel is het een winkelstraat met een lengte van circa 2 kilometer. De winkelpanden zijn een mix van oud en nieuw en mooi en lelijk. Via de vele steegjes kom je op de IJsselkade en aan de andere kant vind je de burgwal. Via de burgel (gracht) werden de goederen naar de pakhuizen gebracht  die aan de kant daarvan lagen. Even verderop ligt momenteel het stadspark. Ook hier is er een gracht, maar deze vormde voorheen een verdedigingswerk buiten de stadsmuren aan de andere kant van de stad. Het geeft een goede indruk van de grootte van de oude stad.

2. De poorten

Om de stad binnen te komen waren er diverse poorten in de muren. Drie van die poorten zijn bewaard gebleven: Koornmarktpoort, Broederpoort en de Cellesbroederspoort. Tijdens je stadswandeling zal je alle drie tegenkomen en als je onder een dergelijke poort doorloopt voel je de ouderdom daarvan meteen. De poorten stammen allen uit de 15e eeuw maar hebben een zeer verschillend uiterlijk. De Koornmarktpoort is de oudste met twee gedrongen ronde torens, de Cellesbroederspoort is stevig met 2 vierkante torens, terwijl de Broederpoort er bijna frivool uitziet met vier spitse torens.

3. Het oude stadhuis

Een machtige stad moest ook een statig stadhuis hebben. Het raadhuis uit de 14e eeuw is dan ook een van de meest indrukwekkende uit die tijd. Het is rijkelijk versierd en ook hier is meteen duidelijk hoe oud het gebouw moet zijn. De ijzeren kooien aan de buitenzijde van het pand werden gebruikt om veroordeelde misdadigers aan het publiek te tonen. In de 19e eeuw werd er zonder veel gevoel voor het historisch belang een nieuw stuk aan het stadhuis gebouwd. Inmiddels is er een nieuw gebouw voor de gemeenteraad en is in het oude pand het stedelijk museum gevestigd. Hierdoor kun je ook een blik werpen aan de binnenkant. Het meest indrukwekkend is de Schepenzaal die in oude glorie is bewaard gebleven. Af en toe krijgt een stel hier de kans te trouwen.

4. Bovenkerk

De machtige Bovenkerk ligt aan het einde van de Oudestraat en is gezichtsbepalend voor de skyline van de stad. De gotische basiliek heeft 1250 zitplaatsen, maar wordt sedert enkele jaren niet meer gebruikt voor de eredienst. In de zomer kun je er overdag gratis naar binnen. Het meest indrukwekkend zijn de 3 orgels die de kerk rijk is. Er worden regelmatig orgelconcerten gegeven in de Bovenkerk. Ook als je er zomaar even binnenloopt, bestaat de kans dat je orgelklanken zal horen. Het Hinsz-orgel staat bekend om zijn mooie klank en vele organisten oefenen en geven concerten in deze kerk.

5. Ikonenmuseum

Ook gemakkelijk bereikbaar via de Oudestraat is het Ikonenmuseum. Deze is overigens op maandagen gesloten. Iconen zijn afbeeldingen van Christus, Maria en heiligen en komen vooral voor in de Orthodoxe kerk. Het Ikonenmuseum in Kampen heeft de grootste collectie iconen in West-Europa. Van de ongeveer 2.000 werken komen de meeste uit Rusland. De collectie wordt beheerd voor de Alexander stichting.

6. Het kleinste huisje van Kampen

Aan Burgwal 98 zou je zomaar voorbij kunnen lopen. Het huisje heeft namelijk maar een breedte van 1,40 meter. Een tweepersoonsbed past er derhalve niet in. De diepte is ongeveer 4,50 meter. Het pand is in eerste instantie gebouwd als een pakhuisje maar is daarna ook bewoond geweest tot ver in de 20ste eeuw. Het is nu een museum dat je uitsluitend van de buitenkant kunt bekijken.

7. Molen d’ olde zwarver

Deze bijzondere molen staat een stukje buiten de stad in wat ook wel de goudbuurt van Kampen wordt genoemd. Hier zie je ook de duurste huizen van de stad onder andere dat van Jaap Stam, die zijn miljoenen in Engeland en Italië bij elkaar voetbalde. De molen was een tijdje wereldnieuws omdat deze wegens uitbreiding van een melkfabriek moest worden verplaatst. Dat lukte met veel moeite en groot materiaal. Alleen op zaterdagochtend kun je de molen ook van binnen zien.

Lees ook:  Stedentrip naar Barcelona, de stad van Gaudí

8. Stedelijk museum

Hierboven werd het stedelijk museum al even genoemd in samenhang met de Schepenzaal. Het museum is normaal gesproken op werkdagen geopend maar het is verstandig om drukte te voorkomen en online een ticket te reserveren. Er worden 4 thema’s getoond: water, religie, rechtspraak en het Huis van Oranje. Regelmatig zijn er exposities rond deze thema’s. De vaste collectie van portretten van de Oranjes wordt als absoluut hoogtepunt gezien.

9. De Nieuwe Toren

Het woord nieuw is maar betrekkelijk in deze. De toren is namelijk gebouwd in de periode 1646 tot 1663. Het is een vrijstaande klokkentoren met een carillon dat ieder uur een wijsje laat horen. Onder de toren is een doorgang die toegang geeft tot een achterliggende steegje. De toren wordt momenteel gebruikt voor het organiseren van middeleeuwse evenementen. Voor groepen is tegen betaling een bezichtiging mogelijk.

Nieuwe Toren Kampen

10. Kamper Kogge

In 1336 verging een kogge op de Zuiderzee. Bij het droogleggen van de Flevopolder werd het wrak ontdekt. Daarop werd een replica gemaakt dat zoveel mogelijk op het origineel leek. Ook qua materialen koos men indien mogelijk voor zaken die ook in de 14e eeuw werden gemaakt. Je kunt het schip bewonderen op de koggewerf en ook alles te weten komen over het schip en de wijze waarop het is gebouwd. Kijk voor meer informatie op kamperkogge.nl.

Weetjes over Kampen

In de middeleeuwen was er een vete tussen Kampen en Zwolle. De Zwollenaren vonden de Kampenaren dom en die beschouwden hun buren als echte gierigaards. Over de domheid van de inwoners van Kampen bestaan een aantal verhalen, die ook wel Kamper Uien worden genoemd. Vandaag de dag zie je in de stad nog altijd symbolen van deze verhalen. Bij de oude IJsselbrug ligt een zilveren steur van meters lang met een bel om de nek. In de zomer hangt er een levensgrote koe met een touw om haar nek aan de Nieuwe Toren. Wil je de bijbehorende verhalen horen? Vraag ze aan een willekeurige geboren Kampenaar en deze zal je het kunnen vertellen.

Lees ook:  De historische binnenstad van Dordrecht: 10 bezienswaardigheden & tips voor overnachten
Koe aan de toren van Kampen

In 1920 kocht Jan-Willem Siebrand een vaatje Portugese wijn voor 200 gulden uit een schip dat vergaan was in een storm. Hij goot de wijn in flessen en binnen een dag  had hij alles verkocht en een forse winst gemaakt. Om die reden richtte hij een fabriek op waar gazeuse en alcoholische dranken werden gefabriceerd. Toen de fabriek in Kampen te klein werd, ging de productie naar een industrieterrein aan de overzijde van de IJssel. Vanaf de Kamperzijde is Siebrand, een van de grootste producenten in Nederland van onder meer likeur goed te zien.

Voor het oude raadhuis is een plein met die naam. Daar zul je tussen de normale steentjes ook een aantal bijzondere zien liggen. Hierop staat een naam en een korte omschrijving waarom deze Kampenaren zijn geëerd met een tegel. Nieuwsgierig hoeveel jij er kent?

Reisliefhebbers opgelet! Wil je tips voor uitstapjes of vakantie in Nederland en België, deel je graag foto’s van je reis of ben je op zoek naar de leukste hotspots? Word lid van onze Facebookgroep ‘Vakantie in Nederland & België: tips en inspiratie’. Vraag advies, deel je favoriete tips en ontdek leuke weetjes over Nederland & België.

Overnachten in Kampen?

De meeste bezoekers in Kampen komen daar via een riviercruise en overnachten dan aan boord. Veel hotelruimte kent de stad dan ook niet. Wil jij er toch een nachtje blijven, is het Boetiek Hotel wellicht een optie. Dit is een karakteristiek pand aan de IJsselkade met uitzicht op de rivier. Het is kleinschalig en gezellig.

Hapje en drankje in Kampen?

Na zo’n dag sightseeing gaat een hapje en een drankje er wel in. Er zijn in de binnenstad en langs de IJssel diverse leuke horecagelegenheden. Hieronder staan er 3.

1. Stadsherberg

Zoek je een restaurant in Kampen aan het water? Hier zit je prinsheerlijk met uitzicht op de rivier en de oude brug. De perfecte plaats voor een smakelijke maaltijd met een lekker drankje.

2. Bottermarck

Zoals je wellicht vermoedt, is dit Kampers dialect dat Botermarkt betekent. Bottermarck wordt het beste restaurant van Kampen genoemd met 10 tafels en een uitstekende kok. De keuken is half open en dat is een attractie op zich.

3. Los Che

Lekker eten in een ontspannen sfeer? In de Voorstraat vind je dit Argentijnse restaurant. Als het lekker weer is, kun je ook gewoon buiten eten. Maar binnen of buiten is de kwaliteit van het vlees altijd gegarandeerd en zijn de groentes vers en knapperig.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Over de auteur

Rosalyn van Moorselaar is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Ze houdt zich niet alleen bezig met het schrijven van artikelen over reizen, maar schrijft ook over allerlei andere onderwerpen!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *